Bekijk de Rondreis Kleine Sunda-eilanden, 21 dagen van Djoser

Rondreis Kleine Sunda-eilanden 21 dagen

Van Bali naar Flores, Komodo, Sumbawa en Lombok

Vanaf € 3.295,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Op de prachtige Kleine Sunda-eilanden ligt het traditionele levensritme in de kampongs laag. De eilanden bieden ongerepte en gevarieerde natuur: van dichtbeboste vulkanen, bizar gekleurde kratermeren en tropisch regenwoud tot stranden en koraalriffen waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken. We maken een driedaagse boottocht om ook de afgelegen eilanden te ontdekken en gaan op bezoek bij de Komodovaraan. We combineren de wat minder bekende Kleine Sunda-eilanden met de meest bekende: Bali en Lombok. Je kunt hier heerlijk uitrusten aan de kust, maar ook verschillende excursies ondernemen.

Daarom Djoser

 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Inclusief binnenlandse vlucht
 • Afwisseling natuur en cultuur
 • Bezoek aan traditionele dorpjes Luba en Bena, incl. wandeling
 • Inclusief driedaagse boottocht met lunch en diner
 • Bezoek aan de Komodovaranen
 • Volop snorkelmogelijkheden
 • Afsluiten van de reis op het mooie Lombok

Route en kaart

Routekaart Rondreis Kleine Sunda-eilanden, 21 dagen
 1. Amsterdam - Jakarta - Denpasar
 2. aankomst Denpasar - Ubud
 3. Ubud
 4. Ubud - vlucht naar Ende - Moni
 5. Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
 6. Riung, boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong-eiland
 7. Riung - Bajawa
 8. Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
 9. Bajawa - Ruteng
 10. Ruteng - Labuan Bajo
 11. Labuan Bajo - boot naar Kanawa-eiland - Kelor - Kalong-eiland
 12. Kalong-eiland - Pink Beach - Komodo
 13. Komodo - Gili Laba - Sape - Bima
 14. Bima - Sumbawa Besar
 15. Sumbawa Besar
 16. Sumbawa Besar - boot naar Labuhan Haji - Tetebatu
 17. Tetebatu - Senggigi
 18. Senggigi
 19. Senggigi
 20. Senggigi - Jakarta - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Van rijstvelden met palmbomen tot kunstgalerijen

Dag 1 Amsterdam - Denpasar
Dag 2 aankomst Denpasar, Bali - Ubud
Dag 3 Ubud
Dag 4 Ubud - vlucht naar Ende - Moni

Bali Ubud rijstvelden Djoser We starten in het levendige plaatsje Ubud op Bali. In dit pittoreske dorpje zijn genoeg mogelijkheden om de dag te vullen. Er wonen veel kunstenaars en ambachtslieden in Ubud waardoor de talloze handwerk-ateliertjes een waar lustoord voor winkelaars vormen. Een wandeling of een fietstocht door de prachtige omgeving met zijn groene, terrasvormige rijstvelden en verscholen tempeltjes is zeker de moeite waard. Daarnaast is Ubud de ideale uitvalsbasis om de rest van Bali te ontdekken: zo kun je verschillende Balinese tempels bezoeken, zoals bijvoorbeeld de zeetempel Tanah Lot, waar je kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

Of pak een mountain bike en fiets door pittoreske dorpjes en rijstvelden van de Batur vulkaan af. Ook kun je vanuit Ubud makkelijk de verschillende badplaatsen in het zuiden en oosten van Bali bezoeken of genieten in een spa.

Na ruim een dag op Bali doorgebracht te hebben, nemen we een binnenlandse vlucht van Denpasar op Bali via Labuan Bajo naar Ende op Flores. Dit is één van de fraaiste Sunda-eilanden. We rijden vanaf hier over smalle slingerende bergwegen naar het vulkanisch hooggebergte en overnachten in Moni.

Ontdek de onderwaterwereld en beklim een vulkaan

Dag 5 Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
Dag 6 Riung, boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland
Dag 7 Riung - Bajawa

Moni Kelimutu vulkaan DJoser Vanuit Moni maken we een tocht naar de Kelimutu vulkaan. Als je de dichtbeboste top beklimt heb je een onvergetelijk uitzicht op het mooiste dat de eilandengroep aan natuurschoon te bieden heeft: drie schitterende meren gelegen in diepe kraters. Opmerkelijk genoeg veranderen de meren regelmatig van kleur: van turkoois naar groen of naar rood en zwart. Een fascinerend fenomeen waarvan niemand precies weet hoe dit gebeurt.

Vanhier gaan we verder naar Riung vanwaar we een boottocht maken naar de tropische eilanden Rutong, Pulau Tiga en Kalong. Deze eilanden liggen in het '17 Islands Marine Park'. We ontdekken de heerlijke stranden, bijzondere onderwaterwereld en bekijken een vleerhondenkolonie. Onderweg van Riung naar Bajawa passeren we het traditionele dorp van de Nagakeo-stam, waar we een korte stop maken als de tijd het toelaat. Vanuit Bajawa bezoeken we de hot springs van Soa. 

Authentieke dorpen en bijzondere ontmoetingen

Dag 8 Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
Dag 9 Bajawa - Ruteng
Dag 10 Ruteng - Lembor - Labuan Bajo

Strand Indonesie Sunda eilandenHet hoog gelegen Bajawa heeft een prettig klimaat. Hier leven de Ngada, een traditionele bevolkingsgroep. Hun opvallende symbolen - de ‘ngadhu’, een parasolachtig bouwsel van zo’n drie meter hoog en de ‘bhaga’, een miniatuurhuisje met een rieten dak - verbeelden de voortdurende aanwezigheid van hun voorouders. Meer van de Ngadacultuur zie je als we rondlopen in de omliggende dorpjes Luba en Bena. Ook de hotsprings bij Soa bezoeken we deze dag. Vanuit Bajawa reizen we door naar Ruteng. Deze rit biedt spectaculaire en afwisselende landschappen. Onderweg stoppen we regelmatig, bijvoorbeeld bij een strand, plantage, dorp of arak-stokerij, om een en ander te bezichtigen en tegelijkertijd de benen te strekken.

Ruteng ligt in de bergen en is hierdoor aangenaam koel. Het vormt de hoofdstad van de Manggarai-stam. De omgeving leent zich uitstekend voor een wandelingetje met schitterende uitzichtpunten over de heuvels, valleien en rijstvelden. De plaats heeft bovendien een levendige markt waar mensen uit de omliggende heuvels dagelijks hun waren verhandelen. De volgende dag kunnen we onder andere stoppen bij unieke rijstvelden in de vorm van een spinnenweb, een wijze van rijstbouw die alleen in dit deel van Indonesië voorkomt. Na een lange afdaling komen we aan in de havenplaats Labuanbajo. In een prettig hotel kun je deze avond genieten van het zicht op de haven met ondergaande zon als achtergrond.

Geniet van de driedaagse boottocht

Dag 11 Labuan Bajo - boot naar Kanawa eiland - Kelor - Kalong eiland
Dag 12 Kalong eiland - Pink Beach - Komodo
Dag 13 Komodo - Gili Laba - Sape - Bima

Labuan Bajo Kalong Eiland Djoser In de havenplaats Labuan Bajo ligt de boot klaar om ons in drie dagen van Flores naar Sumbawa te brengen. Via een aantal kleine eilandjes varen we naar Kalong eiland. Onderweg kun je heerlijk zonnen op het dek en is er de mogelijkheid om te snorkelen bij onbewoonde eilandjes. Tussen Sumbawa en Flores liggen tientallen prachtige eilandjes. 

Komodo hagedissen Djoser Uiteraard bezoeken we ook het bekende eiland Komodo waar we met een gids de binnenlanden intrekken op zoek naar deze unieke reptielen. Deze prehistorisch aandoende, vleesetende hagedissen kunnen een lengte van bijna drie meter bereiken. We overnachten twee nachten op de boot en hebben alle gelegenheid om te snorkelen en te zwemmen. Tijdens de boottocht worden heerlijke Indonesische maaltijden bereid. Via Gili Laba en Sape komen we tenslotte aan op Sumbawa. De bus brengt je vervolgens naar de oude sultanstad Bima. 

Reis buiten de gebaande paden

Dag 14 Bima - Sumbawa Besar
Dag 15 Sumbawa Besar
Dag 16 Sumbawa Besar - boot naar Labuhan Haji - Tete Batu

Oost-Sumbawa geldt als het meest orthodox-islamitische gebied van Indonesië. Vanuit de bus, op weg naar het stadje Sumbawa Besar, zie je een heuvelachtig landschap met dichte regenwouden. Het houten paleis, Dalam Loka, is het enige dat nog herinnert aan het oude sultanaat van West-Sumbawa. Dit is overigens alleen van buiten te bezichtigen.

Wie wil, kan oversteken naar het Moyo-eiland, waar je zwervend door het natuurreservaat talrijke vogelsoorten, herten en wilde zwijnen kunt observeren.

Via de kustweg bereiken we de haven Porto Tano waar we de ferry nemen naar Labuhan Haji op Lombok. Bijna de gehele bevolking van dit eiland behoort tot de Sasak-stam. Van ver zie je de reusachtige vulkaan Rinjani al opdoemen. Aan de voet hiervan ligt, midden tussen de felgroene sawahs, het dorpje Tete Batu. De Balinezen en de Sasak vereren de Rinjani als een heilige berg, een zetel van de goden.


Verblijf aan de palmstranden van Sengiggi

Dag 17 Tete Batu - Sengiggi
Dag 18 Sengiggi
Dag 19 Sengiggi
Dag 20 Sengiggi - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Lombok Tete Batu Djoser De laatste dagen van de reis strijken we neer in Senggigi op Lombok. Je kunt hier heerlijk uitrusten aan de kust, maar ook verschillende excursies ondernemen. Zo is het waterpaleis in Narmada zeker een bezoek waard. Dit prachtige zomerpaleis werd begin 19e eeuw gebouwd door een Balinese koning. Wandelliefhebbers genieten van een wandeltocht in de omgeving van de bergdorpjes Senaru en Sembalun aan de voet van de vulkaan Gunung Rinjani. Ook een boottocht naar de paradijselijke Gili-eilandjes behoort tot de mogelijkheden. Bij de fantastische koraalriffen, met talloze kleurrijke tropische vissen, kun je heerlijk snorkelen in de azuurblauwe zee. Grote kans dat je hier zeeschildpadden tegenkomt!

's Avonds is het prima toeven met een drankje en een hapje aan het strand van Sengiggi, terwijl je de reis nog eens op je laat inwerken. Een perfecte afsluiting van deze avontuurlijke reis. Vanuit Lombok nemen we een binnenlandse vlucht naar Jakarta en vandaar uit vliegen we terug naar Amsterdam.
 
Op weg met Djoser
Bij onze reizen is er geen sprake van een strak van dag tot dag gepland excursieschema. De reisroute voor de verschillende reizen staat van dag tot dag in de brochure genoemd en staan vast, maar de in de brochure beschreven excursies worden uitgevoerd in overleg met de groep en zijn afhankelijk van de belangstelling. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan, maar je bent nooit verplicht om hieraan deel te nemen. Bovendien is er ruim gelegenheid om je eigen plan te trekken en er zonder de groep op uit te gaan. Juist dan ervaar je de bekende Indonesische gastvrijheid en behulpzaamheid en kom je op plaatsen waar andere toeristen nooit komen. Houd er wel rekening mee, dat zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 19 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 jun - 28 jun
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

3.295,-

Start - einde
03 aug - 23 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
31 aug - 20 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Start - einde
21 sep - 11 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
12 okt - 01 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
3 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
15 mrt - 04 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
03 mei - 23 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
17 mei - 06 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
07 jun - 27 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
21 jun - 11 jul
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Inclusief

 • Vliegreis met Garuda Indonesia   
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Bali - Ende (Flores)
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids op Flores
 • Hotelovernachtingen
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland incl. lunch
 • Driedaagse bootexcursie
 • 3 x lunch en 2 x diner op de boot
 • Excursie Soa hotsprings
 • Bezoek aan de traditionele dorpen Wologai, Bena en Luba

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 495,-. Een eenpersoonskamer tijdens de boottocht is niet mogelijk.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging in Senggigi mét accommodatie is te boeken (vervroeging is niet mogelijk).

De prijs in Senggigi is v.a. € 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 23,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Lombok.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.245,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 19.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Kleine Sunda-eilanden, 21 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Met grote dank aan onze zeer gemotiveerde reisleidster is dit een hele mooie herinnering geworden. De reisdagen waren lang maar maar elke dag een feestje. In de reis was echter 1 hotel opgenomen die mijns inzien direct uit het programma gehaald dient te worden. Al met al een reis om aan te bevelen!

  10,0

 • Inleefreis in een andere wereld, prachtige snorkelplaatsen, vulkanen, rijstvelden, vriendelijke bevolking. Fantastische reisbegeleidster Germa en top gids Achoy. Verplaatsingen duren soms lang, maar zeker de moeite waard. Een aanrader !

  9,0

 • Dit was onze 1e groepsreis en een geweldige ervaring. We zijn positief verrast met de aanbod van excursies en vooral de aardige reisleidster(Germa) en de gidsen die ons met Indonesië kennis hebben laten maken op een fantastische manier.

  9,0

 • Dankzij de voortreffelijke reisleiding van Nicolette werd deze toch al mooie reis de meest geweldige rondreis die wij ooit hebben gemaakt. We hebben zoveel gezien en beleefd. Mooie landschappen, geweldige bootreis, veel gereisd. Goede lokale gidsen en chauffeurs, maar ook fijn gezelschap.

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

Ubud ZwembadWe overnachten tijdens deze reis in eenvoudige middenklasse hotels, die meestal centraal gelegen zijn en een eigen, sfeervol karakter hebben. Met name op Flores zijn de accommodaties erg eenvoudig en in een aantal gevallen zijn de hotels zo klein dat de groep in twee verschillende hotels verblijft. De kamers beschikken over eigen douche en toilet. Niet alle hotels beschikken over warm water. Enkele hotels op Flores, Sumbawa, Lombok en Bali hebben airconditioning. In andere hotels is waar nodig een fan aanwezig.

De Kelimutu Crater Lakes Ecolodge ligt in een vallei met een stomende rivier in de buurt en heeft een prachtig uitzicht over de vulkaan Kelimutu. Het is een ecolodge, wat inhoudt dat men zuinig omgaat met de natuur. Zo wordt alle elektriciteit opgewekt door de zon. Dit hotel is de perfecte uitvalsbasis voor de excursie naar de vulkaan.

Tijdens de boottocht naar Komodo varen we met een lokale boot, de Sipakatau. Benedendeks zijn verschillende gedeelde slaaphutten. Je kan er ook voor kiezen met een dekmatras aan dek onder de sterren te slapen! Verder zijn er toiletten aan boord. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende boten, de foto's geven een impressie.

Bekijk hotelreviews op

Ubud Pertiwi Bisma Resort
Moni Kelimutu Crater Lakes Eco Lodge
Riung Nirvana Bungalows
Ruteng Sindha Hotel
Labuan Bajo The Jayakarta Komodo-Flores
Sumbawa Besar Kencana Beach Cottages
Tetebatu Flush Harmony Tetebatu
Senggigi Jayakarta Lombok Beach Resort & Spa


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 495,-. Een eenpersoonskamer tijdens de boottocht is niet mogelijk.

 • Pertiwi Bisma Resort Indonesië Djoser

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

  Het hotel in Lubuan Bajo wordt omringd door tropisch groen

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

  De kamers hebben een eigen douche en toilet

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden Djoser

  We maken een avontuurlijke 3-daagse boottocht

 • rondreis kleine sunda eilanden Djoser

  Op de boot worden heerlijke Indonesische maaltijden bereid

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

  Je slaapt in cabines afgeschermd met een gordijn

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

  In Sumbawa Besar verblijven we in bungalows vlakbij het strand

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • Green Orry hotel Indonesië Djoser

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05 - 06:55*

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Denpasar

  Vertrek

  09:40 - 12:35

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Lombok - Jakarta

  Vertrek

  14:50 - 15:50

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  23:10 - 07:30*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: In de zomer is het op de Kleine Sunda-eilanden en Bali 6 uur later. Gedurende onze wintertijd komt hier een uur bij.

Garuda Indonesia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië en vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta. Vanuit Jakarta vliegt Garuda door naar de vele andere Indonesische eilanden. Aan boord van de Boeing 777-300ER ontbreekt het je aan niets. De drankjes en maaltijden zijn een weerspiegeling van de rijke Indonesische cultuur. Daarnaast beschik je over een eigen in-flight entertainment system en er is zelfs WiFi.  Sinds 2014 behoort Garuda tot de exclusieve selectie van '5-Star Airlines'. Je bent dus gegarandeerd van goede service.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.245,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

We reizen over land in comfortabele moderne bussen. Houd er rekening mee dat Indonesië een uitgestrekt land is en dat de af te leggen afstanden soms groot zijn. Een bepaald traject kan inclusief de stops een hele dag in beslag nemen. Op Flores zijn de wegen niet altijd even goed en bovendien is het eiland bergachtig; om die reden zullen we gebruik maken van kleinere touringcars. In de plaatsen zelf maken we geen gebruik van de bus, tenzij anders vermeld. Wil je ergens op eigen gelegenheid heen, dan is het heel makkelijk om vervoer te regelen. Voor een klein bedrag kun je snel met een becak, taxi, bemo of bus op de plaats van bestemming komen. Op verschillende plaatsen kun je een fiets of motor huren. Op het traject van Sumbawa naar Lombok maken we gebruik van een lokale ferry. Op het traject van Bali naar Flores maken we gebruik van een binnenlandse vlucht.

 • rondreis kleine sunda eilanden vliegtuig luchtvaartmaatschappij Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser

  We reizen met onze eigen comfortabele bus

 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden boot vervoersmiddel Djoser

  Tijdens de 3-daagse boottocht naar Komodo varen we met een lokale boot

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Garuda Indonesia   
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Bali - Ende (Flores)
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids op Flores
 • Hotelovernachtingen
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland incl. lunch
 • Driedaagse bootexcursie
 • 3 x lunch en 2 x diner op de boot
 • Excursie Soa hotsprings
 • Bezoek aan de traditionele dorpen Wologai, Bena en Luba

Excursies

Luba dorp Sunda Eilanden, Indonesië

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Ubud op zoek naar koopjes, de ander wil op graag het onderwaterleven bekijken met een snorkeltocht of fietst graag door de rijstvelden. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route’ naar onze volgende overnachtingsplaats. Denk hierbij aan een bezoek aan de Komodovaranen. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is het toegangsgeld inbegrepen (m.u.v. Komodo). In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis over de Kleine Sunda-eilanden zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Soa hot spring en Wologai (traditioneel dorp)
 • Excursie Bena en Luba. Ontdek zo de Ngadacultuur
 • Wandeling met gids op het Komodo eiland. Wandeling in de binnenlanden van Komodo op zoek naar de unieke reptielen
 • Bootexcursie naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland met 1x lunch inbegrepen
 • 3-Daagse bootexcursie met 3x lunch en 2x diner inbegrepen

Ter plaatse zijn er nog veel andere mogelijkheden, zoals:

 • Een bezoek aan het waterpaleis in Narmada op het eiland Lombok
 • Leer Indonesisch koken tijdens een kookcursus
 • Een fietstocht door de rijstvelden van Ubud

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het nodig om voor IDR 500.000 (+- € 35,-) bij aankomst een visum te kopen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in Nederland aan te vragen.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk voor een actuele koers op oanda.

Pinnen: in de grote plaatsen op Bali, Sumbawa en Lombok zijn geldautomaten.
Contant: we adviseren een bedrag van € 100,- mee te nemen voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Maaltijden

Gado Gado gerecht Indonesië

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Lunch en diner zijn niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je op vrije dagen alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. Dit geldt trouwens niet voor de boottochten. Op dag 6, 11, 12 en 13 is de lunch inbegrepen en op dag 11 en 12 is eveneens het diner inbegrepen in de reissom. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging in Senggigi mét accommodatie is te boeken (vervroeging is niet mogelijk).

De prijs in Senggigi is v.a. € 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 23,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Lombok.

Klimaat en geografie

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. Op alle eilanden van deze reis is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 32°C. Op zowel Bali als Flores is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 30°C. In de hoger gelegen plaatsen op Flores kunnen de temperaturen ’s avonds het hele jaar door afkoelen. De droge periode begint rond april en eindigt rond november. De regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en zij zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt tijdens deze rondreis gebruik van eenvoudige accommodaties. Het toerisme op de Sunda-eilanden is nog niet erg ontwikkeld en dat zie je terug in de accommodaties, die erg eenvoudig zijn, maar vaak wel sfeervol en kleinschalig. In Ubud en Senggigi verblijf je in goede en sfeervolle middenklassehotels, het hotel in Senggigi heeft een mooi zwembad en ligt op loopafstand van het strand. Tijdens de boottocht overnachten we op de Bintang Laut, met 2- persoonhutten.

Hoe zijn de voorzieningen aan boord tijdens de boottocht?

Tijdens de boottocht maken we gebruik van de 'Bintang Laut'. Er zijn meerdere boten, waar gebruik van kan worden gemaakt. De boten zijn speciaal gebouwd om in kleine groepen langs de Indonesische eilanden te varen. De in traditionele stijl gebouwde, 25 meter lange boten hebben eenvoudige voorzieningen, maar voldoen aan de moderne veiligheidsmaatstaven. Er zijn verschillende 2-persoons cabines aanwezig, gescheiden door een gordijn. Douche en toilet deel je met andere reizigers. Je dient zelf een handdoek mee te nemen, beddengoed is aanwezig. De crew verzorgt de Indonesische en de Europese maaltijden, een zelf gevangen vis kan natuurlijk vers bereid worden.
 

Is het mogelijk om tijdens de boottocht accu’s van digitale camera’s op te laden?

Aan boord van de boot is 220 V beschikbaar op het moment dat de motor draait. Het aantal stopcontacten is echter zeer beperkt, we raden je aan om meerdere (opgeladen) batterijen mee te nemen.
 

Zijn er snorkelmogelijkheden tijdens de tweedaagse boottocht?

Het is mogelijk om tijdens de boottocht op enkele prachtige plekken te stoppen om te snorkelen. Er is meestal snorkelmateriaal aan boord van de boten, die je kunt huren. Ook is het mogelijk om eigen snorkelmateriaal mee te nemen.
 

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Het ontbijt is bij alle accommodaties inbegrepen. Tijdens de boottocht is de lunch (3x) en het diner (2x) inbegrepen.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van comfortabele bussen met airconditioning. Omdat de wegen veelal smal zijn op Flores en Sumbawa, maken we gebruik van kleinere bussen. Meer informatie over het vervoer is te vinden bij de praktische informatie.

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Ja, de gehele reis word je begeleid door Nederlandstalige reisbegeleiding. De reisbegeleiding geeft je tips over de bezienswaardigheden en restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis.

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Deze reis naar Indonesië gaat door met minimaal 10 personen en bestaat uit maximaal 19 deelnemers.

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Het is mogelijk de datum van je terugvlucht te wijzigen, bijvoorbeeld om langer in Indonesië te verblijven en later dan de groep terug te vliegen. Dit dien je bij boeking op te geven en Djoser vraagt dit dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Zo’n verlenging is altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen op de vlucht. Komt de vlucht akkoord, dan rekent Djoser hier € 50,- per persoon aan wijzigingskosten voor. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen wijzigingskosten.

Hou er echter wel rekening mee dat je bij aankomst op de luchthaven van Indonesië alleen mogelijk is een visum voor 30 dagen te verkrijgen. Indien je door je verlenging langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dien je voor vertrek in Nederland bij de ambassade een 60-daags visum aan te vragen.

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het nodig om voor IDR 500.000 (+- € 35,-) bij aankomst een visum te kopen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de Indonesische ambassade aan te vragen.

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Ja, het is mogelijk langer dan 30 dagen in Indonesië te blijven. Je dient dan voor vertrek in Nederland een visum voor 60 dagen aan te vragen bij de Indonesische ambassade in den Haag. In drukke periodes kan er een wachttijd zijn bij de ambassade, start dus tijdig met je aanvraag.

Heb ik een klamboe nodig?

Nee, voor deze reis is het niet nodig om een klamboe mee te nemen. Deze is, daar waar nodig, aanwezig. De hotelkamers zijn verder voorzien van een airco of fan om muggen op afstand te houden. Wel raden we aan een goed muggenmiddel met DEET mee te nemen.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag. Dit geldt alleen voor hotelovernachtingen; een eigen kamer op de boot is niet mogelijk.

Kun je een driepersoonskamer boeken?

Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt overnacht in een- en tweepersoonskamers.

Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken.

Is het mogelijk om af te wijken van de Djoser-route?

Individueel is het mogelijk om van de oorspronkelijke route af te wijken. Je dient dit echter zelf ter plaatse te regelen, waarbij de reisbegeleider je eventueel kan ondersteunen bij het boeken van hotels en/of transport. De bijkomende kosten zijn voor eigen rekening.

Zijn er mogelijkheden om te snorkelen of te duiken tijdens de reis?

Tijdens de boottocht zijn er volop mogelijkheden om te snorkelen. De boot legt regelmatig stil, zodat je de gelegenheid hebt om te zwemmen of te snorkelen.

Op Lombok kun je duiken en snorkelen bij de tropische Gili eilanden. Hier zijn diverse duik- en snorkelexcursies te boeken, maar ook vanaf het strand kun je goed snorkelen. Grote kans dat je zeelschildpadden tegenkomt.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Indonesië

Bekijk alle reisblogs over Indonesië