Excursies en bezienswaardigheden in gezellig Yogyakarta

Excursies en bezienswaardigheden in gezellig Yogyakarta

Yogyakarta, de leukste stad van Java!
Waar de meeste mensen grote broer Jakarta óf geweldig óf verschrikkelijk vinden, heerst er over het kleinere Yogyakarta een unanieme gedachte: wat een gezellige, relaxte, fijne stad!
Yogya is behalve een belangrijk cultureel centrum van Indonesië ook een echte studentenstad. Maar liefst 20% van de bewoners is student en dat zorgt weer voor genoeg leven in de brouwerij! En je zult er ook veel toeristen zien; Yogyakarta is namelijk de perfecte uitvalsbasis om Borobudur en Prambanan te bezoeken.
 
 
Borobudur
De Borobudur ligt op ca. 40 km van Yogyakarta en is het grootste boeddhistische complex ter wereld. Het complex is gebouwd tussen 750 en 850 na Christus door de mysterieuze  Sailendra-dynastie die er ongeveer 80 jaar over gedaan heeft om dit bouwwerk te maken. De naam Borobudur betekent waarschijnlijk ‘boeddhistisch klooster op de heuvel’ en is afgeleid van het Sanskriet ‘Vihara Buddha Uhr’. Nadat de machtshebbers zich echter verplaatsten naar West-Java, stond dit complex lange tijd leeg én werd het in de eeuwen daarna verstopt onder een dikke laag vulkanische as. De Borobudur werd in 1815 ‘herontdekt’, gerestaureerd en staat vanaf 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 
Prambanan
Ook Prambanan is een hoogtepunt dat je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Yogyakarta. Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië, het ligt op ongeveer 18 km van Yogyakarta en staat - ook sinds 1991 - op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit hindoecomplex werd eveneens in de 19e eeuw herontdekt en de naam betekent letterlijk ‘veel priesters’ die je met lange baard afgebeeld ziet in de reliëfs van de bouwwerken. Prambanan bestaat uit 3 hoofdtempels waarvan de grootste is gewijd aan Shiva. 
 
 
 
Jalian Malioboro en het Kraton
Maar behalve prachtige tempelcomplexen heeft Yogya nog veel meer te bieden. Ga bijvoorbeeld shoppen op de Jalan Malioboro en strijk neer voor een kopje koffie met wat zoets erbij. Indonesiërs zijn echte zoetekauwen en je vindt dan ook lekkernijen in alle kleuren van de regenboog. Of bezoek het Kraton. Dit Javaanse paleis is in de 18e eeuw gebouwd en is nog steeds het huis van Hamengku Buwono X, sultan van de Kasultanan-familie van het Mataram-koninkrijk. En hoewel de macht van de sultan vooral symbolisch van aard is en zijn macht niet verder reikt dan de muren van het paleis, is het toch aardig om deze oude ‘traditie’ van dichtbij te aanschouwen.  
 

> Rondreizen Indonesië