Op de fiets door het culturele hart van Bali: Ubud

Op de fiets door het culturele hart van Bali: Ubud


Het groene binnenland van Bali is bespikkeld met ambachtsdorpjes, elk met een eigen expertise. Een groot aantal van deze dorpjes zijn samensmolten en vormen tegenwoordig het culturele hart van het Bali: Ubud. Kleurige markten, galerijen, biologische cafeetjes en een ontspannen sfeer zijn tekenend voor Ubud. De omringende rijstterrassen en eeuwenoude tempels maken het schitterende geheel af.

De straten van Ubud zijn smal en rustig. Perfect om het plaatsje en de omgeving te verkennen op z’n Hollands: op de fiets!

Het centrum van Ubud
Ubud stad straat Indonesië DjoserWe beginnen onze fietstocht in het centrum van Ubud. Snuffel rond op de centrale markt en vergaap je aan alle felle kleuren. Lila, blauwe, rode sjaals en kleden wapperen vrolijk aan de kraampjes. De honderden bloemboeketten zijn als regenbogen samengesteld. En vers tropisch fruit ligt er in de geweven manden aanlokkelijk bij.

Vanaf de markt fietsen we tussen toeristen, traditionele locals en authentieke bouwwerken door naar de trekpleister van Ubud: een heilig apenbos. Een wat? Ja, inderdaad, een bos waar drie tempels uit de veertiende eeuw zijn overgenomen door brutale langstaartmakaken. Bij de ingang kan je een zakje pinda’s kopen, maar (let op!) die raak je binnen drie tellen ook weer kwijt aan twee klauwtjes.

Kunstzinnige ambachtsdorpen
Na ons bijzondere bezoek aan het apenbos, fietsen we het centrum uit richting de zuidelijke ambachtsdorpen. De weg erheen is lang en heuvelachtig. Dus, ongetrainde fietsers: bereid je voor op een lange, mooie maar ook zware rit. Is fietsen niet je hobby? Dan kan je ook gewoon de  taxi pakken.

Maar de rit is werkelijk waar prachtig. We fietsen over groene heuvels, door oerwoud, langs palmbomen en glimlachende locals. Na een uurtje komt Batuan in zicht, een eigenzinnig kunstenaarscentrum. Het dorp Celuk lokt je met glinsterend zilver en goud. En Mas betovert je met haar onvoorstelbaar gedetailleerde houtsnijwerken.

De rijstterrassen van Tegalalang
Rijst terras Ubud Bali Indonesie DjoserTassen vol souvenirs en kunstwerken bungelen aan onze fietsen als we teruggaan naar Ubud. Rozig van de dag geniet je daar van een rijsttafel in een van de heerlijke restaurants en rust je uit in je hotel. Maar niet te lang! Om de toeristendrukte te vermijden is het namelijk handig om ‘s ochtends zo vroeg mogelijk te vertrekken naar Tegalalang, de rijstterrassen ten noorden van Ubud. Verken deze felgroene vallei waar de heuvels zijn omgetoverd tot weelderige trappen, versierd met palmbomen en rieten huisjes. Een prachtige afsluiter van je fietstocht door Ubud!

Bekijk alle rondreizen door Indonesië.