Orang-oetans op Sumatra, een bijzondere ontmoeting

Orang-oetans op Sumatra, een bijzondere ontmoeting


Vandaag gaan we, als het goed, is een bijzondere ontmoeting hebben… In de jungle bij Bohorok op Sumatra, Indonesië gaan we op bezoek bij de orang-oetan. Deze bijzondere aapsoort is alleen nog in Indonesië en op Maleisisch Borneo te spotten in het ‘wild’, wat het extra bijzonder maakt.

’s Ochtends vroeg  gaan we op pad met de Indonesische gids. Onderweg vertelt de gids allerlei leuke weetjes, en zodra hij hoort dat we Nederlands zijn gaat hij helemaal los. Zijn bijnaam is blijkbaar ‘Eddy Bloemkool’, een Nederlander die hij twee jaar geleden in zijn groep heeft gehad heeft hem deze bijnaam gegeven en sindsdien noemt hij zichzelf zo.

Een bijzondere ontmoeting op Sumatra
Orang-oetan met kleintje Sumatra Indonesië DjoserVan te voren hebben wij te horen gekregen dat het niet 100% zeker is dat we de orang-oetan gaan zien, maar al na een paar minuten in de jungle wijst Eddy naar boven. We horen wat geritsel, er bewegen wat takken, en ja hoor, daar zit er eentje! Hoog in de boom, recht boven ons zit een orang-oetan, het is een vrouwtje. Nieuwsgierig kijkt het beestje naar beneden. Eddy waarschuwt ons, we moeten een stapje naar achter doen, anders lopen we de kans dat de orang-oetan haar behoefte op ons hoofd doet. We maken wat foto’s en lopen verder. Het wordt een geslaagde dag wat betreft het orang-oetans spotten. We zien er een aantal, de één zit dichtbij, de ander wat verder weg.  We zien ook een vrouwtje met kleine, die zou je wel in je koffer mee willen nemen, zo lief!

De schuwe black gibbon
Black gibbon Sumatra Indonesië DjoserAls kers op de taart zien we vlak na de lunch ook nog een black gibbon met jong. Eddy vertelt dat hij deze aap voor het laatst zo’n 3 maanden geleden heeft gezien, heel bijzonder dus dat we er eentje tegen komen. Rond 4 uur lopen we terug. Het is de hele dag erg warm! We zweten ons kapot, maar dat maakt niets uit, deze dag was absoluut de moeite waard!

Rondreizen Indonesië.