De kersenbloesem (sakura) in Japan

De kersenbloesem (sakura) in Japan


Kersenbloesem sakura boom Japan DjoserDe kersenbloesem is één van de Japanse hoogtepunten die iedereen kent. Van half maart tot eind april trekt de bloesem van zuid naar noord over de vier grootste eilanden van Japan: Shikoku, Kyushu, Honshu en Hokkaido. De start van de bloesem wordt door vele facetten bepaald, onder andere door de gemiddelde wintertemperatuur, het weer (temperatuur, veel wind en regen of niet) en de hoogte van de locatie. In Tokyo, Kyoto en Hiroshima ligt het hoogtepunt van de bloesem gemiddeld genomen eind maart, begin april. In Takayama half april en in Hokkaido rond eind april, begin mei. Maak in deze periode een kersenbloesemreis met Djoser door Japan.
 

De korte bloei van de kersenbloesem

Kersenbloesem sakura park Nara Japan DjoserDe kersenbloesem, in het Japans sakura genoemd, bloeit gedurende een periode van ongeveer twee weken. Een opkomst en een aftakeling van een dag of zeven, met daartussen een periode van enkele dagen waarbij de bloesem op haar hoogtepunt is. Prachtige in wit en roze getooide bomen geven het drukke Japan dan een heel ander gezicht. Rond deze periode zijn er vele festivals, de zogenaamde Hanami matsuri’s. ‘Hana’ betekent bloem, ‘mi’ betekent kijken en een ‘matsuri’ is een festival.

Het bezoeken van een matsuri, met kersenbloesem of niet, is hoe dan ook een meerwaarde aan een rondreis door Japan. Bekijk hier de festivalreizen door Japan.
 

Ervaar de sakura met vrienden en collega's

Kersenbloesem sakura mensen op banken avond Kyoto Japan DjoserTijdens deze festivals verzamelen de Japanners zich onder de in bloei staande bomen. Ze zitten aan lange tafels of leggen in een park een kleedje neer. Hier lunchen ze met collega’s of familie en soms gaat het feest tot in de late uurtjes door. De normaal gesloten Japanners zijn ontspannen en vaak zelfs uitbundig. Het is goede periode om Japan en de Japanners van een andere kant te zien én om van de prachtige kersenbloesem te genieten tijden een kersenbloesemreis!

Het bloesemkijken is een eeuwenoude traditie in Japan. In het begin, tijdens de Nara-periode, werd er voornamelijk de (ook prachtige) pruimenbloesem (ume) bekeken. Later, tijdens de Heihan-periode, werd de sakura populair. In deze tijd werd het bloeien van de kersenbloesem gebruikt als startmoment voor het planten van de rijst. Vandaag de dag valt het voor veel Japanners samen met de start van school of werk na een vakantieperiode. Vaak wordt de welkomstceremonie van school of werk dan ook gecombineerd met Hanami.
 

De kersenbloesem als metafoor voor het leven

Kersenbloesem sakura park Nara Todaiji Japan DjoserHoewel de bloesem er alleen al prachtig uitziet, wordt er ook een diepere betekenis aan toegekend. De opkomst van de bloesem, de korte periode van pracht en de opeenvolgende aftakeling is voor velen een metafoor voor het leven en een herinnering aan het feit dat het leven kort is en je ervan moet genieten. Net als van alle drie de fases van de bloesem in de tijd dat deze te bewonderen is.

Ervaar dit prachtige natuurfenomeen op de kersenbloesem-reizen van Djoser!
 


Het is ook mogelijk om in Taiwan de kersenbloesem te zien.