Prachtige parken en tuinen in Tokyo

Prachtige parken en tuinen in Tokyo


Tokyo is een grote en drukke stad. Het totale stedelijk gebied 'Groot-Tokyo', inclusief randsteden als Kawasaki en Yokohama, bevat meer inwoners dan elk ander stedelijk gebied ter wereld. Maar liefst 38 miljoen.

Bijna al deze mensen wonen en werken in betonnen of stenen gebouwen en op het eerste gezicht is Tokyo dan ook geen aantrekkelijke stad. Lange, drukke wegen snijden door de verschillende wijken en in de woonwijken zie je boven je hoofd de draden die hier nog gebruikt worden voor het transport van elektriciteit en voor telefonie.

Rust in de stad

Toch is Tokyo een stad waar het goed tot rust komen is. De stad kent vele parken en tuinen, sommigen zijn gratis toegankelijk en andere zijn te bezoeken voor een kleine bijdrage. Deze parken zijn groene oases in de drukke metropool en het zijn dan zeker ook niet alleen toeristen die hier graag komen. Ook de bewoners van Tokyo weten de weg te vinden naar hun favoriete plekjes in de stad. Voor de lunch of om gewoon even tot rust te komen.

Shinjuku Gyoen Tokyo Japan DjoserEtende man Hamarikyu park Tokyo Japan Djoser

De parken zijn meestal onderdeel van een tempelcomplex zoals het park bij de Meiji-tempel of maakte oorspronkelijk deel uit van de tuin van een belangrijke familie, zoals de parken Koishikawa Korakuen en Shinjuku Gyoen. Alle parken hebben hun eigen tuinarchitectuur en sfeer en het is dan ook zeker de moeite waard om een of meer tuinen te bezoeken als je in Tokyo bent.

Het is niet mogelijk een uitgebreide beschrijving te geven van alle parken in Tokyo, daar zijn het er te veel voor. Daarom hebben we een aantal van de mooiste en bekendste parken en tuinen uitgelicht, deze parken zijn een bezoek meer dan waard op een rondreis door Japan.

Het onstaan van de Japanse tuin

Japanse tuinen hebben een lange geschiedenis van soms wel honderden jaren. Terwijl de formele Europese tuinen vaak strakke, geometrische lijnen hebben, zijn de Japanse tuinen organischer in de vorm. Deze tuinen beelden dan ook de natuurlijke (Japanse) wereld om ons heen uit. Zo symboliseert water de Japanse rivieren, watervallen, meren en oceanen. Rotsen beelden bergen en dieren uit. Het witte zand staat voor (wederom) de oceanen en wolken. En de Japanse groenblijvende dennen staan voor het eeuwige leven.

Veel van de orginele elementen in de tuinen en parken worden aanbeden in het Shintoïsme, de Japanse natuurgodsdienst, en het is dan ook niet verwonderlijk dat men hier 'schaalmodellen' van wilde creëren.

Meiji tempel en bos

Meiji tempel torii Tokyo Japan DjoserDit park is meteen een vreemde eend in de bijt, het is namelijk een bos. Het bos bevat ongeveer 120.000 bomen, die geschonken zijn door door donateurs uit heel Japan. De Meiji-tempel en het bos zijn te bereiken door onder een meters hoge houten torii door te lopen over een grindpad dat continu wordt geharkt. De shinto tempel is een mooi staaltje van klassieke tempelarchitectuur en wellicht zie je nog een traditioneel Japanse bruiloft. Dit park ligt bij de populaire en hippe wijk Shibuya en is dan ook een ideale plek om even tot rust te komen na een ochtend 'sightseeing'.


Shinjuku Gyoen

Shinjuku Gyoen man schildert Taiwanees paviljoen Tokyo Japan DjoserIn de drukke zaken- en uitgaanswijk Shinjuku ligt Shinjuku Gyoen, een indrukwekkende tuin met een een bijzonder Taiwanees theehuis dat geliefd is bij vele amateurschilders. Het internationale karakter wordt verder uitgedragen door de verschillende tuinstijlen. Je vindt er niet alleen Japanse tuinarchitectuur, maar ook klassieke Engelse en Franse onderdelen. Het park heft entreegeld, 500 yen (ongeveer € 4,-), maar is deze bijdrage meer dan waard. De vele paden door de tuin bieden om elke hoek een nieuw uitzicht en de diverse vijvers zorgen voor een bijzonder contrast met de goed bijgehouden tuin. Het park is mooi in elk jaargetijde, maar zeker in de lente (bloesem) en herfst (herfstkleuren) is het een plaatje.  


Keizerlijk paleis en park

Tokyo keizerlijk paleis tuin Japan DjoserHet keizerlijk paleis van ligt in het hart van Tokyo en wordt bewoond door de keizer van Japan en zijn familie. Hoewel een groot deel van het complex niet te bezoeken is, zijn er diverse tuinen en parken die wel openbaar zijn. Voor sommige moet je betalen. De grote muren en slotgracht zorgen er voor dat je het gevoel hebt een andere tijd binnen te stappen en je waant je even in keizerlijke sferen. Het is niet het mooiste park in Tokyo, maar gezien de locatie en de geschiedenis van Japan die verbonden is met de keizer zal een bezoeker van Tokyo hier zeker wat (prettige) tijd doorbrengen.


Koishikawa Korakuen

Koishikawa Korakuen tuin bruggetje Tokyo Japan DjoserDe Koishikawa Korakuen tuin is een van de oudste, en wellicht mooiste, tuinen van Tokyo. Het stamt uit 1629 en is hiermee een van de twee overgebleven tuinen uit de Edo periode. De tuin heeft sterke Chinese invloeden en is een lust voor het oog en de geest. Dankzij de hoogteverschillen in de tuin en de bijbehorende mooie uitzichten, de waterpartijen, bruggetjes en slingerende paadjes door verschillende landschappen zoals een rijstveld ben je echt even helemaal weg uit de stad. Je ziet dan ook veel zakenmensen die in hun lunchpauze hier even komen ontspannen. Wellicht de beste 300 yen die je kunt besteden in Tokyo.


Hamarikyu

Hamarikyu tuin Tsukiji Tokyo Japan DjoserNaast de voormalig vismarkt van Tokyo, Tsukiji, ligt de mooie Hamarikyu tuin die te bezoeken is voor 300 yen. Deze tuin is een heerlijke plek om na het bezoek aan de vismarkt, en het 'verplichte' sushi-ontbijt, te relaxen voordat je Tokyo verder gaat verkennen. De vijvers in de tuin staan in directe verbinding met de baai en hebben dus getijden en zout water, wat zorgt voor een unieke flora en fauna. De hoge gebouwen in de omgeving zorgen voor een uniek contrast met de rustige grasvelden en waterpartijen. Het is mogelijk om vanuit de tuin de waterbus te nemen naar de wijk Asakusa met de toeristische, maar indrukwekkende tempel Senso-ji. Onderweg heb je vanaf het water een mooi uitzicht op de Tokyo Skytree, met 634 meter de hoogste vrijstaande toren ter wereld.


Odaiba

Odaiba Tokyo Japan DjoserHet kunstmatige eiland Odaiba is geen park of tuin. Het is echter wel een plek in Tokyo waar je even helemaal weg bent van de drukte van de grote stad. Oorspronkelijk bestond Odaiba uit verschillende losse forten die in 1853 in de baai van Tokyo zijn gebouwd. Nu is het een groot eiland met veel ruimte, winkelcentra en een aantal iconische gebouwen zoals het hoofdkantoor van Fuji TV en een enorm reuzenrad. Wellicht vind je tijdens de omzwervingen over het eiland zelfs het Vrijheidsbeeld! Veel Japanners komen hier om te shoppen, te sporten of aan het water te barbecueën en het is dan ook een leuke plek om Japanners op hun meest ontspannen te zien. Op Odaiba is ook de nieuwe vismarkt te vinden die voorheen in Tsukiji stond.


Ontdekkingsreis

Tokyo is zoals gezegd een enorme stad en dit zijn maar enkele van de vele parken en tuinen in de stad. Ook zijn er vele tempels met grote stukken grond en vind je aan de rand van Tokyo bergen en bossen die de nog de mystieke sfeer uit de Japanse sagen en legenden ademen. Hoewel een stedelijk gebied met 38 miljoen inwoners wellicht niet het eerste is waar je aan denkt als vakantiebestemming, is er veel rust en ruimte te ontdekken in Tokyo. Het vinden hiervan is onderdeel van de bijzondere ontdekkingsreis dat een bezoek aan Japan is.

Bekijk hier alle rondreizen door Japan!