Verken kleurrijk Kyoto op de fiets

Verken kleurrijk Kyoto op de fiets


Arashiyama East Park fiets Kyoto JapanKyoto is een stad die tot de verbeelding spreekt. De anderhalf miljoen inwoners tellende culturele hoofdstad van Japan is een veelzijdige bestemming. Het sprookjesachtige Kinkaku paviljoen gelegen tussen kleurige esdoornbossen, de bloemrijke tuinen van de Ginkakuji tempel en het meanderende Pad der Filosofen zijn zomaar een greep uit de vele attracties die de stad rijk is. Of je nu lekker wilt uitrusten met een verrukkelijke okonomiyaki pannenkoek aan de rivieroever of een koto-les wilt volgen: in Kyoto kan het allemaal.

Er zijn vele manieren om de miljoenenstad te ontdekken. Het busnetwerk werkt uitstekend. Met een dagkaartje van 600JPY bezoek je ’s ochtends de frisgroene bamboebossen en sluit je de dag af in de traditionele wijk Gion. Een favoriete manier om Kyoto te verkennen is echter op de fiets. Door te fietsen sta je dichterbij het lokale leven. Het is makkelijk om ongeplande tussenstops te maken, je buiten de gebaande paden te begeven en onderweg spontane foto’s te maken met vriendelijke Japanners.

Daikakuji tempel Kyoto JapanJe kunt een simpele stadsfiets huren voor zo'n 8 euro per dag. Voor een moderne fiets met versnellingen zal je iets meer kwijt zijn. Fietsverhuren poppen als paddenstoelen uit de grond en zijn dus nooit ver weg. Om je op weg te helpen krijg je een goede fietskaart mee, want zoals de meeste zaken in Japan, zijn ook de fietsroutes prima geregeld. Voor wie even genoeg heeft van de stad, is Arashiyama een aanrader. Hoewel Arashiyama officieel een wijk van Kyoto is, al zal het fietspad langs de Katsura rivier door het Arashiyama East Park je het idee geven dat je de stad allang vaarwel hebt gezegd. Wie opzoek is naar rust, doet er verstandig aan minder bekende, doch beeldschone tempels als de Daikakuji of Nison-in tempel te bezoeken.

De meeste bezienswaardigheden hebben bewaakte fietsenstallingen waar je je fiets kunt parkeren. Op enkele plekken wordt er een kleine bijdrage gevraagd. Fietsen in de buitenwijken van Kyoto is ontspannend en mooi, maar in het drukke centrum dien je goed op te letten. Pak anders een weg parallel aan de een hoofdweg, het is dan stukken rustiger. Houd er sowieso rekening mee dat je in Japan aan de andere kant van de weg fietst.

Bovenal is fietsen door Kyoto een prachtig avontuur, waarbij je langzaam de intrigerende gebruiken en geschiedenis van een bijzonder land leert kennen!

We bezoeken Kyoto op onze reizen door Japan.