Nepal: welkom tijdens de wederopbouw

Nepal: welkom tijdens de wederopbouw

Pokhara Nepal DjoserEen mooiere plek om een blogpost te schrijven kan ik me niet wensen. Momenteel zit ik op een balkon aan het Fewa-lake in Pokhara. Het uitzicht is schitterend! Heuvels, bergtoppen, de Peace Stoepa, ik kijk mijn ogen uit! De reis die ik maak is een 12-daagse rondreis. Ik begin in Kathmandu en reis dan door naar Pokhara. Vervolgens zal de reis naar Chitwan National Park gaan en eindigen waar deze begon, in Kathmandu.

Na de aardbeving
Ik sprak met de managers van het kantoor in Kathmandu waar Djoser mee samenwerkt, over hoe zij de aardbeving hebben ervaren. Ze vertelden me dat het een erg angstaanjagende ervaring is geweest, maar dat ondanks alle angst en verdriet het toch ook iets moois gebracht heeft. Omdat veel huizen onbewoonbaar werden door de aardbeving, leefden grote aantallen mensen een tijd op straat. Een hele nare situatie, die er desondanks voor zorgde dat het de mensen dichter bij elkaar bracht, vertelde hij. Mensen hielpen elkaar, steunden elkaar en zorgden voor elkaar. Mensen van verschillende religies en afkomsten leefden samen. Wat de toeristische trekpleisters betrof, ook deze waren beschadigd door de aardbeving.

Zo waren in Bhaktapur een aantal torens en tempels ingestort en vertoonden veel gebouwen grote scheuren. Inmiddels is de opbouw in volle gang en is er al het een en ander gerestaureerd of herbouwd. Zo is er in Bhaktapur een nieuwe toegangspoort gebouwd, is een ingestorte tempel volledig gerestaureerd en zijn de mensen al druk bezig om de torens op te knappen. Ondanks de vele reparatie en restauraties zijn de bezienswaardigheden nog steeds zeer de moeite van het bekijken waard!

Beste tijd om naar Nepal te reizen
Pashupatinath in KathmanduEr is niet één beste tijd om naar Nepal te reizen. De verschillende seizoenen hebben allemaal zo hun voordelen en nadelen. De regentijd in de zomer is bijvoorbeeld een zeer geschikte tijd omdat de natuur dan op zijn best is. Alles is frisgroen gekleurd en er is vrijwel geen stof. Ook de temperaturen zijn dan de hele dag door zeer aangenaam. Nadeel is wel dat het elke dag bewolkt is en de Himalaya minder goed te zien is. Het voorjaar is daarentegen de uitgelezen kans om de Himalaya te bewonderen. Wel kan het ’s ochtends en ’s avonds fris zijn en door de droogte is het erg stoffig in stedelijke gebieden. Voor beide seizoenen is dus veel te zeggen!

> Djoser-reizen Nepal