Van Djoserreiziger tot reisbegeleider

Van Djoserreiziger tot reisbegeleider

Maak kennis met Paul


Net als alle Djoser-reisbegeleiders ben ik een verwoed reiziger. Toen ik nog bij een grote financiële instelling werkte, spaarde ik jaarlijks al mijn verlofdagen op om op reis te gaan. Ik pakte dan mijn rugzak en trok enkele weken door nieuwe gebieden, overal ter wereld.  


Veel van deze reizen deed ik samen met een vriend of vriendin maar een aantal reizen heb ik georganiseerd gedaan, meestal als gevolg van tijdgebrek maar ook door luiheid om het zelf te organiseren. 


In 2009 wilde ik op reis door Mozambique; een niet-toeristisch land met bijzondere natuur en een interessante (koloniale) historie. Het was een drukke periode op het werk dus besloot ik weer georganiseerd te gaan. Ik kwam na een korte speurtocht uit bij Djoser. Zij hadden destijds een prachtige reis door Zimbabwe en Mozambique in hun brochure staan. Dus heb ik geboekt en ben ik op reis gegaan. Het bleek inderdaad een geweldige reis te zijn, mede door een uitstekende (lokale) reisbegeleider. Zonder op de voorgrond te treden had hij alles strak geregeld, ging hij in op wensen van de gasten, loste problemen op en communiceerde hij ook nog eens duidelijk.  

 

Toen mijn werkzaamheden in 2011 stopten, besloot ik geen nieuwe functie binnen de financiële wereld meer te zoeken. Ik wilde een functie waarbij mijn reispassie aan bod kwam en zo kwam de baan van reisbegeleider in het vizier. Ik dacht: ik heb veel reiservaring, ik heb mensenkennis en ik ben goed in plannen en organiseren. Bij welke organisatie ik dat zou willen doen was simpel te beantwoorden; ik had een goede ervaring met Djoser, stond achter het concept en wist dat zij reizen over de hele wereld aanboden. Mijn nieuwe inkomen was wel even slikken, maar de positieve aspecten gaven toch de doorslag: ik ging solliciteren. Na verschillende gesprekken en training werd ik aangenomen en mocht ik meteen een familyreis in Vietnam begeleiden. En zo veranderde ik van klant in reisbegeleider. 
Inmiddels doe ik dit alweer vier jaar, begeleid ik ongeveer zes reizen per jaar en heb ik inderdaad al veel landen mogen bezoeken; landen waar ik zelf al had rondgereisd maar ook voor mij nieuwe landen als Ethiopië, Nepal en Bhutan. Mijn favoriete reizen zijn de familyreizen, de combinatie van ouders en kinderen maakt het spontaan, afwisselend en levendig. 

Er wordt me weleens gevraagd wat ik de mooiste bestemming vind, maar ik weet het antwoord nog steeds niet: Oeganda vind ik prachtig, net als Australië, maar ook Namibië en Suriname vind ik geweldig. Ik voel mij een bevoorrecht mens en ik hoop dat ik de komende jaren nog veel reizen mag begeleiden. 

Paul


Ook reisbegeleider worden? 

Djoser is op zoek naar enthousiaste en flexibel ingestelde reisbegeleiders. Lees hier meer over deze functie.