Biking in Bangkok

Biking in Bangkok


Ko van Kessel fietstour Bangkok Thailand‘Wie wil er een helm op tijdens het fietsen?’ vraagt Im lachend aan de groep. Befaamd als fiets-natie lijkt het niemand noodzakelijk. De gemiddelde Nederlander classificeert zichzelf als een ervaren fietser, zaker in vergelijking met andere nationaliteiten. Dus waarom in Thailand ineens een hoofddeksel op? Behendig stuurt de Thaise fietsgids Im haar gele fiets door een wirwar van steegjes, vol scherpe bochten, hobbels, gaten, overwachte drempels en stoepjes, met een sliert van twintig Nederlanders, op eveneens gele fietsen erachteraan.

Om een impressie te krijgen van het dagelijkse leven in Bangkok is de tour een absolute aanrader. Al jaren is Co van Kessel een begrip in Bangkok. ‘Ik ken hem niet zelf’, vertelt Im, ‘Ik ken alleen zijn nalatenschap’. Co van Kessel vestigde zich meer dan dertig jaar geleden in Bangkok, waar hij op de fiets de stad exploreerde. Met zijn mountainbike otdekte hij de mooiste plekjes, weg van de touristengebieden, door de steegjes van de stad. Hij besloot fietsroutes samen te stellen en de fietstouren bleken een hit.

Ko van Kessel fietstour Bangkok Thailand‘In 2012 is hij gestorven. Maar zijn zakenpartner is nog steeds actief. Zijn dochter komt binnenkort ook bij ons werken als fietsgids.’ In totaal zijn er 70 werknemers, waarvan 10 mensen op het kantoor, en de rest als fietsgids. De drie uur durende tour voert neemt je mee in een Bangkok dat je niet gekend zou hebben zonder deze tour: door een labyrint van nauwe steegjes met de daarbij komende bedrijvigheid. Kinderen proberen in het voorbijgaan de fietsers een hand te geven. Scootertjes snorren voorbij. Langs tempels en huizen, klongs en marktjes, langs een visueel palet dat samen ‘Bangkok’ is.

Na Chinatown is er ruimte voor een stop om uit te kijken over de Bangkok-skyline. Alle fietsen worden aan boord gehesen van de express boot, die ons samen met wat monniken en lokale Thai naar de overkant van de Chao Phraya rivier brengt, alwaar door een veelvoud van tempelcomplexen een weg leidt naar een verfrissend park. We komen langs een kleurrijke bloemenmarkt en stoppen bij een tempel die gerenoveerd wordt en in –bamboehouten- steigers staat. Ook een ervaring is de terugweg richting de boot, over een drukke verkeersader. Onder luid getoeter manoevreert de stoet van twintig Nederlanders zich een weg langs honderden scootertjes, auto’s en tuktuks, terug richting het kantoor van Co van Kessel, de man die feilloos aanvoelde hoe de charme van deze bijzondere stad bovenal per fiets overgebracht kan worden.

Door: Sanne Derks

Rondreizen Thailand.