• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3

  Albanië & Noord-Macedonië

  18 dagen

  Een avontuurlijke reis door een onbekend stukje Balkan

  Avontuurlijke family-rondreis door het nog onbekende Albanië en Noord-Macedonië. De reis begint in Durres, pal aan de Adriatische kust. Over de oude route tussen Rome en Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we de bergen in naar het beeldschone meer van Ohrid. Onderweg komen we langs de pittoreske bergstadjes Korca, Gjirokastra en Berat. Terug aan de Adriatische Riviera kun je de resten van oude beschavingen ontdekken in Butrinti en Apollonia. Of heerlijk ontspannen aan de prachtige stranden van Saranda en Vlora. Albanië en Macedonië zijn fascinerende ontdekkingen!

  Reisschema

  1. Amsterdam - Tirana
  2. Tirana, stadswandeling
  3. Tirana - Durres
  4. Durres
  5. Durres - Fishta - Shkodër
  6. Shkodër
  7. Shkodër - Kruja - Berat, bezoek Skanderbeg-kasteel
  8. Berat
  9. Berat - Elbasan - Ohrid
  10. Ohrid - St. Naum (boottocht) - Tushemisht - Pogradec
  11. Pogradec - Korca - Voskopoja - Germenj
  12. Germenj - Benja - Permet - Gjirokastër
  13. Gjirokastër, excursie naar Libohove
  14. Gjirokastër - Blue Eye - Butrinti - Saranda
  15. Saranda - Porto Palermo - Oud-Qeparo - Radhime
  16. Radhime - Vlora, excursie naar Zvernec en Apollonia
  17. Radhime
  18. Radhime - Tirana – Amsterdam

  Route op datum:

  Reisbeschrijving

  Hieronder vind je eerst de route voor de reizen met vertrek in 2022. Daaronder vind je de route voor de reizen met vertrek in 2021.

  Gastvrij onthaal in Tirana

  Dag 1 Amsterdam - Tirana
  Dag 2 Tirana, city walk

  Tirana AlbaniëNa een korte vlucht komen we aan in Tirana, op Moeder Theresa-luchthaven, natuurlijk vernoemd naar de beroemde Albanese katholieke zuster. De volgende dag staat er een wandeling op het programma door de stad en is er voldoende vrije tijd om Tirana zelf te ontdekken. Het indrukwekkende Skanderbergplein ligt centraal en wordt omgeven door het Nationaal Historisch Museum en de meer dan twee honderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee. Opvallend overblijfsel van het communistische bewind van Enver Hoxha is de ‘piramide’. Een gebouw dat oorspronkelijk dienst zou doen als museum, maar inmiddels volledig onder de graffiti is ondergekliederd.

  Op de markt zie je de traditionele handelswaar van het platteland naast moderne artikelen uit omringende landen als Bulgarije, Griekenland en Turkije. Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en veel bars en restaurants. Je hebt dan ook volop mogelijkheden om kennis te maken met de Albanese keuken, waarin je Italiaanse en Turkse invloeden herkent. Maak een ritje met de familie in de: Dajti Ekspres. Deze kabelbaan vlakbij het Oorlogsmuseum BUNK'AR, brengt je naar de top van de Dajti Berg. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Tirana en over de prachtige bergachtige omgeving.

  Durres; goed vertoeven aan het lange stadsstrand

  Dag 3 Tirana - Durres
  Dag 4 Durres

  Daarna vervolgen wij de reis naar het oude Durres. Al sinds de Romeinse tijd is dit een belangrijke havenplaats en dat kun je nog op veel plekken zien. Zo wordt Durres omringd door muren uit de Byzantijnse tijd, en in het oude centrum ligt het grootste amfitheater van de hele Balkan. Die werd gebouwd door keizer Hadrianus en had plaats voor meer dan 15.000 mensen! Als de oudheid even te veel wordt, kun je altijd een verfrissende duik nemen in de Adriatische zee.

  Traditioneel eten onderweg naar Shkodër

  Dag 5 Durres - Fishta - Shkodër
  Dag 6 Shkodër

  Uitzicht Rozafa kasteel AlbaniëWe reizen door naar Shkodër. Daarbij komen we langst het kleine dorp Fishta, waar we een kleine biologische boerderij bezoeken waar ze traditionele Albanese etenswaren telen. Van al dat lekkere eten krijg je natuurlijk honger, dus we sluiten de rondleiding af met een lunch (exclusief). Shkodër is één van de oudste steden van Europa en het economische centrum van Noord-Albanië. Het letterlijke hoogtepunt van de stad is het kasteel van Rozafa, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Daarnaast is het ook mogelijk om optioneel Shkodër te fiets te ontdekken. Shkodër is de fieststad van Albanië of zoals ze in de volksmond zeggen het Amsterdam van Albanië.

  Rond lunchtijd zijn we welkom bij een traditionele bakkerij, waar ze nog steeds brood op traditionele wijze maken. Proeven is uiteraard toegestaan! Als we er zin in hebben kunnen we een boottocht maken over het schitterende Komani-meer. Voor de strandliefhebbers is er ook de mogelijkheid om de dag te eindigen aan het razend populaire Velipoja-strand.

  Berat: de stad van duizend vensters

  Dag 7 Shkodër - Kruja - Berat, bezoek Skanderbeg-kasteel
  Dag 8 Berat

  De imposante vesting van Kruja is één van de hoogtepunten van de reis. In deze burcht verzette de lokale 15e-eeuwse held Skanderbeg zich 25 jaar lang tegen Ottomaanse belegeringen, waarna Albanië 30 jaar vrijheid genoot. We nemen uitgebreid de tijd om de burcht en het lokale museum te bekijken. Tegenwoordig is het fort een waar pelgrimsoord en populair bij de etnische Albanezen uit de hele wereld. De middeleeuwse bazaar is gespecialiseerd in wollen kelims en houten gebruiksvoorwerpen. Hier vind je zeker een mooi souvenir. Dan rijden we door naar Berat: 'de stad van de duizend vensters'.

  Berat AlbaniëHet authentieke bergstadje Berat is één van de UNESCO wereldmonumenten van Albanië. De witgeschilderde huisjes, rode daken en oude klinkerstraten steken prachtig af tegen de ruige omgeving, met de Osumi-rivier aan de ene kant en de 2416 meter hoge Tomori-berg aan de andere kant. Verder kun je er een fort, oude moskeeën en prachtige kerken bekijken. Het Onufri-museum is met een collectie iconen en andere religieuze objecten ook zeker een bezoek waard. Aan het eind van de dag kun je lekker slenteren over de Gorica-burg: hier heb je het mooiste uitzicht over de stad. Dan begrijp je pas waarom het 'de stad van de duizend vensters' genoemd wordt.

  Route door de bergen langs vier prachtige steden

  Dag 9 Berat - Elbasan - Ohrid
  Dag 10 Ohrid - St. Naum (boottocht) - Tushemisht - Pogradec
  Dag 11 Pogradec - Korca - Voskopoja - Germenj

  Langs de oude weg van Rome naar Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we via Elbasan naar Ohrid. Hier staat de oudste moskee van het land! Elbasan staat in heel Albanië bekend om zijn gebak, dus sla zeker alvast een snack of lunch in. Dan komen we aan bij het schitterende meer van Ohrid, op de grens van Albanië en Noord-Macedonië. We overnachten aan de Noord-Macedonische kant in het gelijknamige Romeinse vestingstadje.

  Kerk Ohrid MacedoniëVoor de oorlog in Joegoslavië was Ohrid een populair vakantieoord, inmiddels is het herontdekt. Het heeft een lange, turbulente geschiedenis als een van de oudste nederzettingen van Europa. Hier is het Cyrillisch schrift ontstaan, wat nu nog in de hele Slavische wereld gebruikt wordt. Er staat een standbeeld voor de samenstellers, de monniken Kyrillos en Methodios. Overigens staat er ook een monument voor de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Hij schreef in de jaren 30 vol lof over het meer, waardoor veel rijke Nederlanders hier op vakantie gingen in die tijd. UNESCO heeft de stad en de nabije omgeving op de werelderfgoedlijst geplaatst, niet alleen omdat het zo mooi is, maar ook omdat hier een groot fort, de kloosters en heel veel middeleeuwse kerken staan.

  Het meer van Ohrid is niet alleen het diepste van Europa, maar ook een van de oudste ter wereld. Daarom komen hier heel veel bijzondere dieren voor! Zoals de Ohrid-forel: één van de lekkernijen van de streek, zeker als je hem eet op een zonovergoten terras. Het water is trouwens heerlijk verkoelend, dus ga zeker even zwemmen.

  Voordat we terug gaan naar Albanië, stoppen we bij Sveti Naum, een mooi klooster bij de bronnen van het meer van Ohrid. We kunnen er alleen met een boot komen. Dat brengt ons alvast in de stemming voor Tushemisht, dat ook wel het Venetië van Albanië wordt genoemd. Deze naam heeft het te danken aan zijn vele kanalen dwars door het dorp. We brengen de dag door in Pogradec, de bekendste badplaats van het Ohridmeer aan Albanese kant van het meer.

  Kerk Korca AlbaniëIn Albanië maken we kennis met het prachtige berglandschap van het land. Tijdens de busrit geniet je van het ene vergezicht na het andere. Uiteindelijk strijken we neer in Korca, op een kruispunt van wegen naar Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Dit dorp wordt op zijn beurt ook wel 'klein Parijs in Albanië' genoemd vanwege zijn vele villa’s in Franse stijl en vanwege de Franse koffiecultuur. Bestel eens een koffie op een terrasje in de mooiste wijk van Korca, namelijk Pazari I Vjetër, en je vergeet heel even dat je in Albanië zit.

  We maken een excursie naar het bergdorpje Voskopoja. Dit was in de 14e eeuw een belangrijk kunstcentrum en ontwikkelde zich in de 17e eeuw tot de grootste stad van de Balkan met zo’n 40.000 inwoners en 24 kerken. Nu is het een ingeslapen dorpje. We bezoeken in ieder geval de Sint-Nicolaaskerk, met van binnen kleurrijke fresco’s van heiligen en eten er heerlijke verse forellen bij de forellenkwekerij. 's-Avonds verblijven we in een heuze eco-boerderij temidden van de bossen.

  Bewandel de duizend trappen van Gjirokastër

  Dag 12 Germenj - Benja - Permet - Gjirokastër
  Dag 13 Gjirokastër, excursie naar Libohove

  Albanië wandelen mensenGisteren ontdekten we al hoe mooi de bergen zijn, tijd om ze beter te verkennen! Over de Witte Bergen en de 1157 meter hoge Barmash-pas, met prachtige uitzichten over Albanië én Griekenland, rijden we door. De toppen om ons heen zijn het grootste deel van het jaar met sneeuw bedektj. Vanuit onze eco-boerderij zijn er mogelijkheden om optioneel fietstochten en hikes te maken in de omliggende bergen. Eventueel kun je ook de boer helpen met zijn dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Na een kronkelige afdaling bereiken we het plaatsje Permet, midden in het belangrijkste wijngebied van het land. Maar leuk en lieflijk blijft het landschap niet langs: door de spectaculaire Kelcyrakloof, uitgesleten door de Vjosarivier, maken we onze weg naar de Adriatische Zee. In deze omgeving komen veel vogelsoorten voor die in de rest van Europa nog maar weinig te zien zijn, zoals de adelaar!

  Straat Gjirokastra AlbaniëHet bergstadje Gjirokastër staat bekend als de stad van de duizend trappen. Het is tegen een berg aangebouwd, en alhoewel er om het oude centrum in de jaren '50 en '60 flats zijn gebouwd, is het oude Ottomaanse centrum nog helemaal de oude. Je wandelt er over smalle straten, geplaveid met kinderkopjes, ontdekt middeleeuwse huizen en helemaal bovenaan een imposant kasteel, strategisch geplaatst op een doorgangsroute van de Ionische Zee naar Griekenland. Het klokkentorentje is van alle kanten zichtbaar. Gjirokastër is in de 13e eeuw rondom dit kasteel opgebouwd en uitgegroeid tot één van de grootste steden van het land. Het speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in de bevrijding na 400 jaar van het Ottomaans gezag.

  Gjirokastër is ook de geboorteplaats van Enver Hoxha, de wrede dictator die Albanië tot zijn dood in 1985 afgesloten hield van de rest van de wereld. Daarna duurde het nog tot begin jaren ’90 voordat het volk het onderdrukkende communistische regime wegstuurde. Het huis van Hoxha is nu een klein museum. Ook de in eigen land beroemde hedendaagse Albanese schrijver Ismael Kadare is er geboren. De winkelstraten in het oude centrum bieden levensmiddelenwinkels, koffiehuizen, kappers en wat souvenirwinkeltjes aan. Voor moderne winkels ga je naar het nieuwe centrum van de stad.

  Saranda & Vlora: de Rivièra van Albanië

  Dag 14 Gjirokastër - Blue Eye - Butrinti - Saranda
  Dag 15 Saranda - Porto Palermo - Oud-Qeparo - Radhime
  Dag 16 Radhime - Vlora - excursie naar Zvernec en Apollonia
  Dag 17 Radhime
  Dag 18 Radhime - Tirana - Amsterdam


  Amfitheater Butrint AlbaniëWe reizen door, via het Blue Eye national park en de opgravingen van Butrinti naar Saranda. De Blue Eye is een grote onwaarschijnlijk blauwe bron waar het water naar boven borrelt Play button. Butrinti is één van de mooiste opgravingen van de Balkan. Zo mooi zelfs, dat zelfs als je niet van oude ruïnes houdt, het de moeite waard is. Butrinti ligt namelijk direct aan de kust met een schitterend uitzicht op het Griekse eiland Corfu. Van oorsprong is Butrinti een Griekse stad, die al in de 6e eeuw v.C. ommuurd werd. Tijdens de latere Byzantijnse en Venetiaanse overheersing ontplooide het stadje zich tot een belangrijke marinebasis. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de resten van het Griekse theater, een Romeins huis, de thermale baden (met vloerverwarming), de tempel van Asklepios en de Byzantijnse doopkapel.

  Boulevard Saranda AlbaniëIn Saranda ontdek je waarom dit deel van de Albanese kust ook wel de 'riviera' wordt genoemd. Langs de gezellige winkeltjes en terrasjes van de boulevard kun je blijven slenteren. Probeer zeker één van de restaurants uit en bestel een heerlijke 'fergese' (gekruid kalfsvlees met geitenkaas) of 'speca te mbushura' (gevulde paprika) terwijl je de zon ziet ondergaan in de Ionische zee!

  In het Llogara nationaal park kunnen we nog een keer genieten van een uitzicht over de Adriatische zee. We bezoeken hier in Porto Palermo, het indrukwekkende fort van Ali Pasha. Het werd ooit gebouwd door een Franse architect, die onder het kasteel een geheim tunnelstelsel aanlegde. De lokale legende zegt dat Ali Pasha de architect en zijn werknemers direct na de voltooiing van het kasteel heeft omgebracht, zodat zij het geheim niet konden onthullen. Onderweg stoppen we echter eerst in Qeparo. Dit dorpje is opgedeeld in een oud en nieuw gedeelte en Oud-Qeparo geeft je een bijzondere inkijk in eeuwenoude architectuur.

  Meisje Vlora AlbaniëRadhime is een heerlijk badplaats aan de Adriatische zee en een mooie afsluiter van de reis. Ga op souvenirsjacht in de nabij gelegen badplaats Vlora of neem de tijd om wat bij te bruinen aan het strand. Cultuurliefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van Albanië kunnen mee met een uitstapje naar het Zvernec-klooster. Dit 14e-eeuwse Byzantijnse klooster ligt op een prachtig eiland in de lagune van Narta. De lagune wordt verbonden met het vaste land door een houten loopbrug. De omgeving is belangrijke broedplaats voor vogels en daardoor een beschermd natuurgebied, ideaal voor de vogelspotters onder ons. Als je geluk hebt zie je misschien zelfs een flamingo!

  Apollonia AlbaniëWe vervolgen onze reis naar het archeologische park van Apollonia. Deze Griekse nederzetting werd in 588 voor de jaarteling door Griekse kolonisten gesticht. De stad werd vernoemd naar de Griekse god Apollon. 's Avonds kun je nog voor de laatste keer aan het strand genieten van een heerlijke 'tave kosi' (gebakken lamsvlees met yogurtsaus) of een van de andere heerlijke gerechten die de Albanese keuken rijk is!

  Dan zit onze reis door Albanië en Noord-Macedonië er weer op. Vroege vogels kunnen nog een laatste duik nemen in de Adriatische zee. Na het ontbijt rijden we terug naar de luchthaven van Tirana, waar we boordevol mooie herinneringen afscheid nemen van deze prachtige landen!

  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Griekenland immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen.

  Route voor de reizen met vertrek in 2021:

  Havenstad Durres en gastvrij Tirana

  Dag 1 Amsterdam - Tirana - Durres
  Dag 2 Durres, excursies naar Tirana

  Na een korte vlucht komen we aan in Tirana, op de Moeder Theresa-luchthaven, natuurlijk vernoemd naar de beroemde Albanese heilige. Misschien kon je vanuit het vliegtuig al het helderblauwe water van de Adriatische zee zien: een aanlokkelijk gezicht! Nadat we geland zijn rijden we daarom gelijk richting de kust, naar het oude Durres. Al sinds de Romeinse tijd is dit een belangrijke havenplaats, en dat kun je nog op veel plekken zien. Zo wordt Durres omringd door muren uit de Byzantijnse tijd, en in het oude centrum ligt het grootste amfitheater van de hele Balkan. Die werd gebouwd door keizer Hadrianus en had plaats voor meer dan 15.000 mensen! Als de oudheid even te veel wordt, kun je altijd een verfrissende duik nemen in de Adriatische zee.

  Tirana AlbaniëNadat we zijn bijgekomen is het de volgende dag tijd om de hoofdstad Tirana te verkennen. In de vruchtbare vallei van Tirana bouwden de Romeinen al een belangrijk fort, maar pas in 1920 werd hier, in het geografische midden van het land, het machtscentrum gevestigd. Meer over de bewogen geschiedenis van het land leer je in het Nationaal Historisch Museum. Terug in de drukke gezelligheid van de stad kun je niet om het centrale Skanderbegplein heen: dit is het politieke én culturele centrum van de stad. Het op-en-top communistische Cultuurpaleis uit 1971 is hier de grootste 'eyecatcher'.
  Andere bezienswaardigheden zijn de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee, de Turkse villa Derwisj Khorosani en de moderne orthodox Albanese kathedraal die in 2012 geopend is. Op de markt zie je de traditionele handelswaar van het platteland naast moderne artikelen uit omringende landen als Bulgarije, Griekenland en Turkije. Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en veel bars en restaurants. Je hebt dan ook volop mogelijkheden om kennis te maken met de Albanese keuken, waarin je Italiaanse en Turkse invloeden herkent. Maak een ritje met de familie in de: Dajti Ekspres. Deze kabelbaan vlakbij het Oorlogsmuseum BUNK'AR, bengt je naar de top van de Dajti Berg. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Tirana en over de prachtige bergachtige omgeving. Eenmaal boven kun je de Dajti toren bezoeken en het avonturen park! Kortom er is genoeg te doen voor jong en oud om je niet te vervelen.

  Aan het eind van de dag keren we weer terug naar Durres, waar we nog een laatste plons in de Adriatische zee nemen.

  Traditioneel eten onderweg naar Shkodër

  Dag 3 Durres - Fishta - Shkodër
  Dag 4 Shkodër

  Uitzicht Rozafa kasteel AlbaniëWe reizen door naar Shkodër. Daarbij komen we langst het kleine dorp Fishta, waar we een kleine biologische boerderij bezoeken waar ze traditionele Albanese etenswaren telen. Van al dat lekkere eten krijg je natuurlijk honger, dus we sluiten de rondleiding af met een lunch (exclusief). Shkodër is één van de oudste steden van Europa en het economische centrum van Noord-Albanië. Het letterlijke hoogtepunt van de stad is het kasteel van Rozafa, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Daarnaast is het ook mogelijk om optioneel Shkodër te fiets te ontdekken. Shkodër is de fieststad van Albanië of zoals ze in de volksmond zeggen het Amsterdam van Albanië.

  Rond lunchtijd zijn we welkom bij een traditionele bakkerij, waar ze nog steeds brood op traditionele wijze maken. Proeven is uiteraard toegestaan! Als we er zin in hebben kunnen we een boottocht maken over het schitterende Komani-meer. Voor de strandliefhebbers is er ook de mogelijkheid om de dag te eindigen aan het razend populaire Velipoja-strand.

  Berat: de stad van duizend vensters

  Dag 5 Shkodër - Kruja - Berat
  Dag 6 Berat

  De imposante vesting van Kruja is één van de hoogtepunten van de reis. In deze burcht verzette de lokale 15e-eeuwse held Skanderbeg zich 25 jaar lang tegen Ottomaanse belegeringen, waarna Albanië 30 jaar vrijheid genoot. We nemen uitgebreid de tijd om de burcht en het lokale museum te bekijken. Tegenwoordig is het fort een waar pelgrimsoord en populair bij de etnische Albanezen uit de hele wereld. De middeleeuwse bazaar is gespecialiseerd in wollen kelims en houten gebruiksvoorwerpen. Hier vind je zeker een mooi souvenir. Dan rijden we door naar Berat: 'de stad van de duizend vensters'.

  Berat AlbaniëHet authentieke bergstadje Berat is één van de UNESCO wereldmonumenten van Albanië. De witgeschilderde huisjes, rode daken en oude klinkerstraten steken prachtig af tegen de ruige omgeving, met de Osumi-rivier aan de ene kant en de 2416 meter hoge Tomori-berg aan de andere kant. Verder kun je er een fort, oude moskeeën en prachtige kerken bekijken. Het Onufri-museum is met een collectie iconen en andere religieuze objecten ook zeker een bezoek waard. Aan het eind van de dag kun je lekker slenteren over de Gorica-burg: hier heb je het mooiste uitzicht over de stad. Dan begrijp je pas waarom het 'de stad van de duizend vensters' genoemd wordt.

  Route door de bergen langs vier prachtige steden

  Dag 7 Berat - Elbasan - Ohrid
  Dag 8 Ohrid - St. Naum (boottocht) - Tushemisht - Pogradec
  Dag 9 Pogradec - Korca - Voskopoja - Germenj

  Langs de oude weg van Rome naar Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we via Elbasan naar Ohrid. Hier staat de oudste moskee van het land! Elbasan staat in heel Albanië bekend om zijn gebak, dus sla zeker alvast een snack of lunch in. Dan komen we aan bij het schitterende meer van Ohrid, op de grens van Albanië en Noord-Macedonië. We overnachten aan de Noord-Macedonische kant in het gelijknamige Romeinse vestingstadje.

  Kerk Ohrid MacedoniëVoor de oorlog in Joegoslavië was Ohrid een populair vakantieoord, inmiddels is het herontdekt. Het heeft een lange, turbulente geschiedenis als een van de oudste nederzettingen van Europa. Hier is het Cyrillisch schrift ontstaan, wat nu nog in de hele Slavische wereld gebruikt wordt. Er staat een standbeeld voor de samenstellers, de monniken Kyrillos en Methodios. Overigens staat er ook een monument voor de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Hij schreef in de jaren 30 vol lof over het meer, waardoor veel rijke Nederlanders hier op vakantie gingen in die tijd. UNESCO heeft de stad en de nabije omgeving op de werelderfgoedlijst geplaatst, niet alleen omdat het zo mooi is, maar ook omdat hier een groot fort, de kloosters en heel veel middeleeuwse kerken staan.

  Het meer van Ohrid is niet alleen het diepste van Europa, maar ook een van de oudste ter wereld. Daarom komen hier heel veel bijzondere dieren voor! Zoals de Ohrid-forel: één van de lekkernijen van de streek, zeker als je hem eet op een zonovergoten terras. Het water is trouwens heerlijk verkoelend, dus ga zeker even zwemmen.

  Voordat we terug gaan naar Albanië, stoppen we bij Sveti Naum, een mooi klooster bij de bronnen van het meer van Ohrid. We kunnen er alleen met een boot komen. Dat brengt ons alvast in de stemming voor Tushemisht, dat ook wel het Venetië van Albanië wordt genoemd. Deze naam heeft het te danken aan zijn vele kanalen dwars door het dorp. We brengen de dag door in Pogradec, de bekendste badplaats van het Ohridmeer aan Albanese kant van het meer.

  Kerk Korca AlbaniëIn Albanië maken we kennis met het prachtige berglandschap van het land. Tijdens de busrit geniet je van het ene vergezicht na het andere. Uiteindelijk strijken we neer in Korca, op een kruispunt van wegen naar Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Dit dorp wordt op zijn beurt ook wel 'klein Parijs in Albanië' genoemd vanwege zijn vele villa’s in Franse stijl en vanwege de Franse koffiecultuur. Bestel eens een koffie op een terrasje in de mooiste wijk van Korca, namelijk Pazari I Vjetër, en je vergeet heel even dat je in Albanië zit.

  We maken een excursie naar het bergdorpje Voskopoja. Dit was in de 14e eeuw een belangrijk kunstcentrum en ontwikkelde zich in de 17e eeuw tot de grootste stad van de Balkan met zo’n 40.000 inwoners en 24 kerken. Nu is het een ingeslapen dorpje. We bezoeken in ieder geval de Sint-Nicolaaskerk, met van binnen kleurrijke fresco’s van heiligen en eten er heerlijke verse forellen bij de forellenkwekerij. 's-Avonds verblijven we in een heuze eco-boerderij temidden van de bossen.

  Bewandel de duizend trappen van Gjirokastër

  Dag 10 Germenj - Benja - Permet - Gjirokastër
  Dag 11 Gjirokastër, excursie naar Libohove

  Albanië wandelen mensenGisteren ontdekten we al hoe mooi de bergen zijn, tijd om ze beter te verkennen! Over de Witte Bergen en de 1157 meter hoge Barmash-pas, met prachtige uitzichten over Albanië én Griekenland, rijden we door. De toppen om ons heen zijn het grootste deel van het jaar met sneeuw bedektj. Vanuit onze eco-boerderij zijn er mogelijkheden om optioneel fietstochten en hikes te maken in de omliggende bergen. Eventueel kun je ook de boer helpen met zijn dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Na een kronkelige afdaling bereiken we het plaatsje Permet, midden in het belangrijkste wijngebied van het land. Maar leuk en lieflijk blijft het landschap niet langs: door de spectaculaire Kelcyrakloof, uitgesleten door de Vjosarivier, maken we onze weg naar de Adriatische Zee. In deze omgeving komen veel vogelsoorten voor die in de rest van Europa nog maar weinig te zien zijn, zoals de adelaar!

  Straat Gjirokastra AlbaniëHet bergstadje Gjirokastër staat bekend als de stad van de duizend trappen. Het is tegen een berg aangebouwd, en alhoewel er om het oude centrum in de jaren '50 en '60 flats zijn gebouwd, is het oude Ottomaanse centrum nog helemaal de oude. Je wandelt er over smalle straten, geplaveid met kinderkopjes, ontdekt middeleeuwse huizen en helemaal bovenaan een imposant kasteel, strategisch geplaatst op een doorgangsroute van de Ionische Zee naar Griekenland. Het klokkentorentje is van alle kanten zichtbaar. Gjirokastër is in de 13e eeuw rondom dit kasteel opgebouwd en uitgegroeid tot één van de grootste steden van het land. Het speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in de bevrijding na 400 jaar van het Ottomaans gezag.

  Gjirokastër is ook de geboorteplaats van Enver Hoxha, de wrede dictator die Albanië tot zijn dood in 1985 afgesloten hield van de rest van de wereld. Daarna duurde het nog tot begin jaren ’90 voordat het volk het onderdrukkende communistische regime wegstuurde. Het huis van Hoxha is nu een klein museum. Ook de in eigen land beroemde hedendaagse Albanese schrijver Ismael Kadare is er geboren. De winkelstraten in het oude centrum bieden levensmiddelenwinkels, koffiehuizen, kappers en wat souvenirwinkeltjes aan. Voor moderne winkels ga je naar het nieuwe centrum van de stad.

  Saranda & Vlora: de Rivièra van Albanië

  Dag 12 Gjirokastër - Blue Eye - Butrinti - Saranda
  Dag 13 Saranda - Oud-Qeparo - Porto Palermo - Radhime
  Dag 14 Radhime - Vlora - excursie naar Zvernec en Apollonia
  Dag 15 Radhime - Tirana - Amsterdam


  Amfitheater Butrint AlbaniëWe reizen door, via het Blue Eye national park en de opgravingen van Butrinti naar Saranda. De Blue Eye is een grote onwaarschijnlijk blauwe bron waar het water naar boven borrelt Play button. Butrinti is één van de mooiste opgravingen van de Balkan. Zo mooi zelfs, dat zelfs als je niet van oude ruïnes houdt, het de moeite waard is. Butrinti ligt namelijk direct aan de kust met een schitterend uitzicht op het Griekse eiland Corfu. Van oorsprong is Butrinti een Griekse stad, die al in de 6e eeuw v.C. ommuurd werd. Tijdens de latere Byzantijnse en Venetiaanse overheersing ontplooide het stadje zich tot een belangrijke marinebasis. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de resten van het Griekse theater, een Romeins huis, de thermale baden (met vloerverwarming), de tempel van Asklepios en de Byzantijnse doopkapel.

  Boulevard Saranda AlbaniëIn Saranda ontdek je waarom dit deel van de Albanese kust ook wel de 'riviera' wordt genoemd. Langs de gezellige winkeltjes en terrasjes van de boulevard kun je blijven slenteren. Probeer zeker één van de restaurants uit en bestel een heerlijke 'fergese' (gekruid kalfsvlees met geitenkaas) of 'speca te mbushura' (gevulde paprika) terwijl je de zon ziet ondergaan in de Ionische zee!

  In het Llogara nationaal park kunnen we nog een keer genieten van een uitzicht over de Adriatische zee. We bezoeken hier in Porto Palermo, het indrukwekkende fort van Ali Pasha. Het werd ooit gebouwd door een Franse architect, die onder het kasteel een geheim tunnelstelsel aanlegde. De lokale legende zegt dat Ali Pasha de architect en zijn werknemers direct na de voltooiing van het kasteel heeft omgebracht, zodat zij het geheim niet konden onthullen. Onderweg stoppen we echter eerst in Qeparo. Dit dorpje is opgedeeld in een oud en nieuw gedeelte en Oud-Qeparo geeft je een bijzondere inkijk in eeuwenoude architectuur.

  Meisje Vlora AlbaniëRadhime is een heerlijk badplaats aan de Adriatische zee en een mooie afsluiter van de reis. Ga op souvenirsjacht in de nabij gelegen badplaats Vlora of neem de tijd om wat bij te bruinen aan het strand. Cultuurliefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van Albanië kunnen mee met een uitstapje naar het Zvernec-klooster. Dit 14e-eeuwse Byzantijnse klooster ligt op een prachtig eiland in de lagune van Narta. De lagune wordt verbonden met het vaste land door een houten loopbrug. De omgeving is belangrijke broedplaats voor vogels en daardoor een beschermd natuurgebied, ideaal voor de vogelspotters onder ons. Als je geluk hebt zie je misschien zelfs een flamingo!

  Apollonia AlbaniëWe vervolgen onze reis naar het archeologische park van Apollonia. Deze Griekse nederzetting werd in 588 voor de jaarteling door Griekse kolonisten gesticht. De stad werd vernoemd naar de Griekse god Apollon. 's Avonds kun je nog voor de laatste keer aan het strand genieten van een heerlijke 'tave kosi' (gebakken lamsvlees met yogurtsaus) of een van de andere heerlijke gerechten die de Albanese keuken rijk is!

  Dan zit onze reis door Albanië en Noord-Macedonië er weer op. Vroege vogels kunnen nog een laatste duik nemen in de Adriatische zee. Na het ontbijt rijden we terug naar de luchthaven van Tirana, waar we boordevol mooie herinneringen afscheid nemen van deze prachtige landen!

  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Griekenland immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen.

  Vertrekdata/prijs

  Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

  2022

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  10 jul - 27 jul
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.545,-
  € 1.445,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  17 jul - 03 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.595,-
  € 1.495,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  24 jul - 10 aug

  10+

  Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.595,-
  € 1.495,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  31 jul - 17 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.595,-
  € 1.495,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Vliegreis met Austrian Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus met airconditioning
  • Hotelovernachtingen
  • 14 x ontbijt
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Stadswandeling Durres
  • Stadswandeling Tirana
  • Bezoek aan Ecofarm Fishta
  • Stadswandeling Shkodër
  • Stadswandeling Kruja
  • Bezoek aan het kasteel van Elbasan
  • Boottocht over het meer van Ohrid
  • Stadswandeling in Ohrid
  • Bezoek aan St. Naum
  • Bezoek kanalen van Tushemisht
  • Stadswandeling Korca
  • Stadswandeling Berat
  • Excursie naar Voskopoja
  • Bezoek aan de thermale baden van Benja
  • Stadswandeling Gjirokastër
  • Bezoek aan Blue Eye (incl entree)
  • Excursie archeologische park Butrinti (incl entree)
  • Bezoek aan het Porto Palermo kasteel
  • Excursie naar Zvernec eiland
  • Bezoek aan het archeologische park van Apollonia (incl entree)

  Exclusief

  Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
  Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.195,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Hotelverlenging

  Vervroeging in Durres of verlenging in Vlora mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. De prijs is € 42,50 op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is € 52,50 per nacht.

  De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

  Vluchttoeslagen (inbegrepen)

  Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen. Bij een tussentijdse verhoging van de toeslagen door de luchtvaartmaatschappijen berekent Djoser deze kosten niet door. Je komt dus achteraf nooit voor verrassingen te staan.

  Groepssamenstelling en groepsgrootte

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 7 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt. De hotels zijn in de laatste jaren gerenoveerd en hebben soms een traditionele uitstraling behouden.

  Sommige hotels vallen op vanwege de unieke ligging of uitstraling. Zo verblijven we in Skodër in een traditioneel ingericht boetiek-hotel. Vrijwel alles in dit hotel is traditioneel, van de massief houten steunbalken, tot de meubels in de kamers en de inrichting met oud-Albanese decoraties.

  En in Germenj overnacht je op een eco-boerderij, midden in de natuur. Je slaapt in eenvoudige bungalows, met eigen sanitair. Maar wat een prachtige locatie om uitstapjes te maken te voet of te paard!


  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor NL klein

  Durres Hotel Bel Mondo
  Shkodër Hotel Tradita
  Berat Hotel Onufri
  Ohrid Hotel Royal View
  Pogradec Hotel Pogradeci
  Germenj Farma Sotira
  Gjirokastër Hotel Cajupi
  Saranda Hotel Iliria
  Radhime Hotel Olympia Touristic Village

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Vliegreis

  Austrian Airlines

  Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Kies vertrekdatum:

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Amsterdam - Wenen

   Vertrek

   07:00

   Aankomst

   08:55

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Wenen - Tirana

   Vertrek

   10:10

   Aankomst

   11:40

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Tirana - Wenen

   Vertrek

   17:30

   Aankomst

   19:05

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Wenen - Amsterdam

   Vertrek

   20:20

   Aankomst

   22:15

  Tijdsverschil: in Tirana is het dezelfde tijd.

  Austrian is de grootste luchtvaartmaatschappij van Oostenrijk met Wenen als thuisbasis. Ze is lid van de Lufthansa Groep en Star Alliance en werkt onder andere nauw samen met andere gerenommeerde airlines zoals Lufthansa, Swiss en Emirates. Aan boord word je verwelkomt door vriendelijk cabinepersoneel. De stoelen zijn comfortabel en ergonomisch, voorzien van alle gemakken, zoals voldoende beenruimte en een uitstekend inflight entertainment systeem. Er wordt maarliefst 400 uur aan films, series en tv aangeboden! Zo hoef je je op een lange vlucht niet te vervelen. De catering aan boord is uitstekend.

  CO2-compensatie

  Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.195,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Tijdens deze rondreis beschikken we over een eigen bus, aangepast aan de groepsgrootte. Onderweg is vaak veel te zien en omdat de bus tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

  In de steden zijn fietsen een deel van het dagelijkse straatbeeld, en derhalve hier zeer handig als vervoermiddel. In sommige steden is het eventueel mogelijk om fietsen te huren. In de kleinere plaatsen is wandelen vaak het handigst.

  Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis met Austrian Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus met airconditioning
  • Hotelovernachtingen
  • 14 x ontbijt
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Stadswandeling Durres
  • Stadswandeling Tirana
  • Bezoek aan Ecofarm Fishta
  • Stadswandeling Shkodër
  • Stadswandeling Kruja
  • Bezoek aan het kasteel van Elbasan
  • Boottocht over het meer van Ohrid
  • Stadswandeling in Ohrid
  • Bezoek aan St. Naum
  • Bezoek kanalen van Tushemisht
  • Stadswandeling Korca
  • Stadswandeling Berat
  • Excursie naar Voskopoja
  • Bezoek aan de thermale baden van Benja
  • Stadswandeling Gjirokastër
  • Bezoek aan Blue Eye (incl entree)
  • Excursie archeologische park Butrinti (incl entree)
  • Bezoek aan het Porto Palermo kasteel
  • Excursie naar Zvernec eiland
  • Bezoek aan het archeologische park van Apollonia (incl entree)

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de oude bazaar op zoek naar koopjes, de ander gaat liever relaxen op het strand bij Velipoja, weer een ander trekt liever de natuur in om een boottocht te maken op het Komani-meer. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

  Tijdens deze reis door Albanië en Noord-Macedonië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
   

  • Stadswandeling door Durres een van de oudste steden van Albanië, met bezoek aan de Venetiaanse toren, de middeleeuwse stadsmuur en en the Amphitheater daterend uit de 2 eeuw na Chr.
  • Stadswandeling door Tirana de levendige hoofdstad van Albanië. We bezoeken hier onder andere het Skanderbegplein, de beroemde Ethem Bay Moskee, het bunker museum, de pyramide en het huis van de dictator Enver Hoxha
  • Bezoek aan de ecofarm Mirizi i Zanave in Fishta
  • Stadswandeling Shkodër, met bezoek aan het Rozafa kasteel, oude stadscentrum, het communistische detentiecentrum en een lokale ambachtelijke bakkerij.
  • Stadswandeling Kruja de stad op de heuvel, met onder andere bezoek aan het Skanderbeg kasteel, het Etnographische museum.
  • Stadswandeling in de Unesco-stad Berat, met onder andere bezoek aan het Berat kasteel, traditionele huizen, mangalem en de beroemde Gorica brug
  • Bezoek aan het Elbasan kasteel, met de oudste moskee van het land
  • Stadswandeling Ohrid stad met bezoek onder andere aan het klooster St. Jovan Kaneo, het fort van Tsar Samuel, de Sint Sophia kerk en het oude theater.
  • Boottocht over het Ohridmeer
  • Bezoek aan Sveti Naum (oud klooster) en de bronnen van het meer van Ochrid
  • Bezoek aan Tushemisht, het Venetië van de Albanië. Bekend om veelvoud aan kanalen door de hele stad.
  • Stadswandeling Korca met onder andere bezoek aan de oude bazaar, de kathedraal en de St. George boulevard.
  • Bezoek aan de thermale baden van Benja
  • Excursie naar Voskopoja, een belangrijk kunstcentrum uit de 14e eeuw
  • Stadswandeling Gjirokastër, Unesco stad met bezoek aan het kasteel, de moskee, een traditioneel Skenduli huis en de lokale bazaar.
  • Excursie naar Libohove, een historisch dorpje buiten Gjirokastër
  • Bezoek aan Blue Eye nationaal park
  • Excursie naar Butrinti, een Griekse stad uit de 6e eeuw v. Chr., mooi gelegen aan de kust
  • Bezoek aan Apollonia, een Griekse stad uit de 6e eeuw v. Chr.
  • Bezoek aan het kasteel van Porto Palermo
  • Excursie naar het island Zvernec

  Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies geboekt worden.

  • Fietsexcursie in Shkodër, de culturele fietsstad van Albanië
  • Boottocht over het Komani meer.
  • Excursie naar Velipoja strand, het bekentste strand van Noord-Albanië
  • Excursie per boot over het Ohridmeer

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Paspoort of Europese identiteitskaart, dat na het einde van de reis nog 6 maanden geldig is en, in geval van een paspoort, over minimaal één lege visumpagina beschikt.

  Geldzaken

  In Albanië wordt er betaald met de Lek en in Macedonië wordt er betaald met de Denar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  Pinnen: in alle steden zijn geldautomaten aanwezig. Houd er wel rekening mee dat deze leeg of buiten werking kunnen zijn.
  Contant: euro’s zijn gemakkelijk in te wisselen bij wisselkantoren, neem een klein bedrag aan contant geld mee voor geval van nood.
  Creditcards: wordt weinig gebruik van gemaakt (alleen in Tirana en de kustplaatsen).

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

  Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Aan het begin van de reis wordt een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

  Maaltijden

  Bij de reis zijn de ontbijten inbegrepen. Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. In de grotere steden kun je inmiddels kiezen uit een aantal restaurants. In de kleinere plaatsen is de keuze beperkt. De reisbegeleider kan je wel altijd een restaurant aanraden.

  De prijzen van maaltijden (inclusief een drankje) variëren in de grotere steden van € 8,- tot € 12,-. In kleinere plaatsen zijn de maaltijden iets goedkoper.

  De Albanese keuken kent met name Turkse en Italiaanse invloeden. In elke bakkerij vind je bijvoorbeeld de typisch Turkse lekkernijen baklava of byrek. De Griekse keuken is duidelijk te herkennen in het gebruik van feta en olijven. Bij het ontbijt worden omeletten, brood en jam gegeten. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. In een aantal hotels is er een ontbijtbuffet.

  De lunch en het avondeten bestaan normaal gesproken uit een vleesgerecht (zoals moussaka) met een ´Griekse salade´, waarin fetakaas zit. Ook pastagerechten kom je regelmatig tegen op de menukaart. Populaire groente is de okra, een langwerpige boon. Een echte Albanese specialiteit is de yoghurt, ofwel kos genaamd. Bij de maaltijd wordt meestal bier of wijn gedronken. Een nationaal drankje is raki, een sap van druiven of pruimen.

  Gezondheid

  Aangeraden vaccinaties: DTP en hepatitis A.

  Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Logo ThuisVaccinatie.nl


  Reizen en Covid-19

  Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

  Hotelverlenging

  Vervroeging in Durres of verlenging in Vlora mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. De prijs is € 42,50 op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is € 52,50 per nacht.

  De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

  Klimaat en geografie

  Albanië is langs de kust gezegend met een prachtig middellandse zeeklimaat: droge, hete zomers en milde winters. In het binnenland kent men een landklimaat. Dit betekent warme zomers en regenachtige, koude winters. De beste tijden om te reizen zijn het voorjaar en de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C. Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en er is volop zonneschijn. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden´s avonds fris zijn. De gemiddelde neerslag per jaar ligt op 1300 mm.

  Het grootste gedeelte van het Albanese landschap heeft een bergachtige structuur. Langs de kust ziet het landschap er vlakker en veel vruchtbaarder uit. Oorspronkelijk kwamen er in dit gebied veel moerassen voor.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

  Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

  FAQ

  Waarom met Djoser Family naar Albanië en Noord-Macedonië?

  De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft tijdens deze reis is knusse familiehotels waarvan er een aantal over gelegen zijn bij meren of dicht bij de zee waar de kinderen lekker kunnen afkoelen. De Familyreis door Albanië en Noord-Macedonië is een mooie combinatie van cultuur en ontspanning. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

  Wat is de zwaarte van deze Family reis?

  Tijdens de rondreis beschikken we over onze eigen comfortabele bus. De afstanden in Albanië zijn klein maar de wegen zijn relatief slecht, vooral n het binnenland om deze reden ben je relatief lang onderweg. Daarnaast maken we ook gebruik van een veerboot op het Ohrid-meer. De overtocht duurt ongeveer 2,5 uur.

  Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

  Albanië en Macedonië kennen aan de kust een stabiel mediterraan klimaat. In het algemeen is het aan de kustlijn warmer en droger dan in de hoger gelegen gebieden in het binnenland.

  Hebben we een visum nodig?

  Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart. Voor zowel Noord-Macedonië als Albanië heb je geen visum nodig. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst.

  Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

  Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

  Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

  Een enkel hotel op deze reis beschikt over een zwembad. De meeste van onze hotels zijn wel mooi gelegen aan meren of standen waar zowel de kinderen als de ouders een frisse duik kunnen nemen.

  Is er Wifi aanwezig op deze reis?

  De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Tevens betaal je binnen Europa tegenwoordig geen extra kosten meer voor bellen en internetten op je telefoon, naast je gewone abonnementskosten. Check dit wel goed met je telefoonprovider, want bij sommige providers geldt geen extra kosten binnen de EU en bij andere geen extra kosten binnen Europa. Je betaalt hetzelfde als wanneer je in Nederland zou bellen, sms'en. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je telefoonprovider.

  Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

  Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften. Wel adviseren we om iets warmere kleding mee te brengen omdat het in de hooglanden 's avonds iets kan afkoelen.

  We hebben geboekt! En nu?

  Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

  Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

  Vergeet niet je rijbewijs mee te nemen, voor het geval je zelf een dagje een auto wilt huren om leuke dorpjes in de omgeving te ontdekken!

  Djoser Foto's en Video

  Go to top