Bekijk de Marokko, 20 dagen van Djoser

Marokko 20 dagen

De koningssteden, Atlas, Sahara & het strand

Vanaf € 1.895,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

We maken een mooie reis langs verschillende steden, zoals het moderne Casablanca met de grote Hassan II-moskee en de bekende, kleurrijke koningssteden Fes, Meknès en Marrakech. Wandel door de gezellige, smalle straatjes in de oude medina’s, struin door de souks en koop je souvenirs in de kleine winkeltjes op de bazaar. We maken een tocht door de woestijn en rijden door de hoge Atlas, langs Berberdorpjes waar kennis kunt maken met de vriendelijke bewoners. We eindigen de reis in het vissersplaatsje Essaouira met gezellige winkelstraatjes en terrassen aan het strand. Hier verblijven we in het luxe Atlas Essaouira en Spa resort direct aan het strand.

Daarom Djoser

 • Vluchten met gerennomeerde luchtvaartmaatschappijen zoals: Lufthansa, Austrian Airlines en Transavia
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Woestijntocht per 4-WD
 • Kamelentocht in de Sahara
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
 • Hotels met zwembad
 • Overnachting in de woestijn in een bedoeïenentent
 • De rondreis wordt afgesloten met luxe verblijf direct aan het strand van Essaioura in het Atlas Essaioura & Spa resort
 • Bezoek aan de oude koningssteden
 • Bezoek aan de Atlas filmstudio's
 • Bezoek aan en overnachting in de middeleeuwse Berberse verstevigde stad: Aït Benhaddou

Route en kaart

Routekaart Marokko, 20 dagen
 1. Amsterdam - Casablanca
 2. Casablanca, bezoek Hassan II moskee
 3. Casablanca - Rabat, bezoek mausoleum
 4. Rabat - Volubilis - Meknés - Fès
 5. Fès
 6. Fès
 7. Fès - Azrou - Middelt
 8. Middelt - Erfoud - Erg Chebbi, woestijnovernachting
 9. Erg Chebbi - Zagora
 10. Zagora
 11. Zagora - Ouarzazate
 12. Ouarzazate - Atlas Studio's - Aït Benhaddou
 13. Aït Benhaddou - Marrakech
 14. Marrakech, bezoek souks
 15. Marrakech
 16. Marrakech - Essaouira
 17. Essaouira
 18. Essaouira
 19. Essaouira - Marrakech - Amsterdam
 20. Amsterdam

Reisbeschrijving

Een belangrijk deel van het Marokkaanse leven speelt zich af binnen de Medina, de oude ommuurde binnenstad. Ronddwalend door de mysterieuze straatjes van de bazaar kijk je je ogen uit. We maken kennis met berbers, de bewoners in de bergen, maken een rit op een kameel door Sahara en overnachten in de woestijn. Aan het einde van de reis kun je lekker ontspannen in het leuke vissersplaatsje Essaouira.

Het levendige Casablanca

Dag 1 Amsterdam
Dag 2 Casablanca, bezoek Hassan II moskee

Hassan II Moskee Casablanca Marokko DjoserMet een gerenommeerde luchtvaart maatschappij vliegen we naar Casablanca. Casablanca, of 'Casa', zoals de Marokkanen Casablanca noemen, is niet echt een oude stad en het straatbeeld wordt bepaald door grote gebouwen, moderne winkelstraten en heel veel restaurants. We brengen een bezoek aan de enorme Hassan II moskee, één van de grootste moskeeën ter wereld. De minaret van de moskee is meer dan 200 meter hoog en daarmee de  hoogste minaret ter wereld. De Hassen II moskee is de enige moskee in Marokko die je als niet moslim mag bezoeken. Binnen zijn de gebedsruimtes gescheiden voor mannen en vrouwen. Buiten zie je families samen picknicken. Als je naar binnen gaat, trek dan wel eerst je schoenen uit.

Koningssteden Rabat, Meknès en Fès

Dag 3 Casablanca - Rabat, bezoek mausoleum
Dag 4 Rabat - Volubilis - Meknès - Fès
Dag 5 Fès
Dag 6 Fès

Medina Rabat Marokko Junior GroepsreisWe rijden in twee uur naar Rabat. Rabat is één van de vier oude koningssteden en we overnachten in een sfeervol hotel in het centrum. Vergeet niet een visitekaartjes van het hotel mee te nemen, dan kun je altijd je weg terug vinden als je gaat ronddwalen door de kronkelige steegjes in de medina. Vergaap je aan de vele goud-, zilver- en kruidenwinkeltjes en oefen alvast met onderhandelen in de mellah, de bekende joodse wijk. In Rabat is een groots mausoleum gebouwd ter nagedachtenis aan koning Mohammed V. Het wisselen van de wacht trekt hier altijd veel bekijks. Vogelliefhebbers mogen zeker de 'Jardins d'Essai' niet missen. Hier leven vele ooievaars en ibissen die hun nesten hebben gebouwd op de ruïne van de minaretten van een oude moskee.

De volgende dag hebben we een actieve dag. Op weg naar Fès bezoeken we de Romeinse ruïnestad Volubilis dat ooit in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied lag. Vroeger werden hier koren en olijven maar ook wilde dieren verhandeld. In een aantal Romeinse villa’s kun je prachtige mozaïeken bewonderen. We stoppen ook in Meknès, de volgende koningsstad en lopen even door de medina met kleurrijke souks, ofwel smalle marktstraatjes met kleine winkeltjes waar van alles te koop is. De kans is groot dat als je tijdens je zoektocht naar het perfecte souvenir, een lekker kopje muntthee aangeboden krijgt.

Fes leerlooijers MarokkoLater die dag arriveren we in Fès, de oudste koningsstad van Marokko en het religieuze centrum van het land. Het oude centrum is een kleurrijk doolhof waarin het een drukte van jewelst is, overal wringen volgeladen ezels, karren en sjouwende mannen zich tussen de drukte door. De wolververs geven hun wijk letterlijk een kleurrijk aanzien. Nadat ze de wol in enorme aardewerken kruiken geverfd hebben, hangen ze de strengen te drogen in de straten. Je ziet ook houtdraaiers, koperslagers en leerlooiers aan het werk. Ze bedrijven hun ambacht op traditionele wijze, zonder moderne machines. De dierenhuiden die door de leerlooiers zijn bewerkt, liggen te drogen op de daken van huizen. Het stinkt ontzettend, maar een muntblaadje voor je neus, moet de geur verhullen! In de medina kun je naast stoffen en kruiden ook amuletten tegen het boze oog kopen.

Door de Atlas naar de Sahara

Dag 7 Fès - Azrou - Midelt
Dag 8 Midelt - Erfoud - Erg Chebbi, woestijnovernachting
Dag 9 Erg Chebbi - Zagora
Dag 10 Zagora, bezoek Tamegroute
Dag 11 Zagora - Ouarzazate 
Dag 12 Ouarzazate - Atlas Studio's - Aït Benhaddou

We maken een schitterende tocht door het Atlasgebergte en rijden een woestijnachtige streek in. Onderweg passeren we karakteristieke bergdorpjes waar de Berbers nog op traditonele manier leven. We rijden door dichte cederwouden en als je goed kijkt, zie je apen van boom naar boom slingeren. De groene savanne maakt plaats voor de woestijn. We rijden door de ‘Tunnel du Légionnaire’ naar Midelt en volgen de loop van de rivier in de Ziz-vallei. Voordat we de woestijn ingaan, zoeken we eerst nog wat verkoeling bij een fijne zwemplaats.

Kamelentocht Sahara woestijn MarokkoAangekomen in Erfoud stappen we over in jeeps en maken we een onvergetelijke woestijnsafari. We trekken met landrovers naar het zuiden, en rijden de ‘kleine woestijn’ Erg Chebbi in waar je verrast wordt door de eerste, echte zandduinen. Het lijkt echt of je aan het einde van de wereld gekomen bent. Hier stappen we op de kamelen die voor ons klaar staan en trekken door de eindeloze zandvlakte van de Sahara. Die nacht logeren we in tenten in een traditioneel Berberkamp midden in de woestijn. De sfeer is oprecht sprookjesachtig; de ondergaande zon laat de gouden zandduinen rood gloeien en de vriendelijke Berbers zorgen voor een smakelijk diner. Daarna geniet je rond het kampvuur en tenslotte val je onder de uitzonderlijk heldere sterrenhemel heerlijk in slaap. De volgende ochtend zul je tijdens het ontbijt zien dat de zandzee weer langzaam kleur krijgt.

We reizen verder naar Zagora, een lange maar schitterende tocht door woestijngebied. Wie geen genoeg van de woestijn kan krijgen, kan hier een kameel huren voor een nieuwe avontuurlijke tocht door de woestijn. Ook kun je schitterende wandelingen maken, al moet je er soms een flinke klimpartij voor over hebben. Vanuit Zagora is een excursie mogelijk naar Tamegroute, een berberdorpje in de woestijn. Hier heeft het gelijknamige Marrokkaanse aardewerk haar oorsprong, je vindt in het dorp dan ook verschillende pottenbakkers.

ait benhaddou MarokkoHet gebied waar we doorheen rijden, wordt de ‘Vallei van de duizend kashba’s genoemd en langs de weg staan dan ook nog veel oude kashba’s. De prachtig versierde, rode lemen bouwwerken vormen een harmonisch geheel met de omgeving en hebben al in menig film een belangrijke achtergrondrol gespeeld. Onderweg bezoeken we dan ook de Atlas Studio’s, het Hollywood van Marokko en eveneens Aït Benhaddou: de mooiste en bekendste vesting met talloze smalle straatjes en steegjes. De kans is groot dat je de kashba van Ait Ben Haddou al eens in een film hebt gezien. Scenes uit Game of Thrones, The Mummy, Gladiator en nog veel meer spectakelfilms zijn hier opgenomen.

Het wervelende Marrakech

Dag 13 Aït Benhaddou - Marrakech
Dag 14 Marrakech, bezoek souks
Dag 15 Marrakech
Dag 16 Marrakech - Essaouira

Paard en wagen Marrakech MarokkoWe verlaten het relaxte Aït Benhaddou en rijden door de Atlas over de Tizi-n-Tichkapas, de hoogste bergtop van Noord-Afrika naar Marrakech. Dit is een prachtige route met mooie vergezichten en slingerende bergwegen. Wist je dat Marokko zijn naam dankt aan de vroegere hoofdstad Marrakech? Marrakech wordt ook wel de roze stad genoemd. De stad is beroemd om zijn oude medina en het levendige Djemaa el-Fna, het grootste en bekendste plein in het hart van de stad. 's Ochtends kun je hier de meest kleurrijke markt van Marokko bezoeken. In de middag verandert het plein in één grote vau-de-ville met goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers, bedelaars en verkopers. Maak vooral een ritje met een paardenkoets en verken de stad relaxt vanuit zo'n caleche. De medina telt ontelbaar veel straatjes met elk een eigen specialiteit. In een straat koop je alleen maar groente en fruit en in een ander straatje zijn alleen tapijten te koop. Pas op de je niet verdwaald in de chaos die de souks met zich meebrengen.

Het vissersplaatsje Essaouira

Dag 17 Essaouira
Dag 18 Essaouira

Marokko Essaouira bootjesHet verblijf in het vissersplaatsje Essaouira betekent een ware verademing na vele drukke dagen van reizen in de warmte. Het ligt aan zee en de bijna permanente wind zorgt voor aangename verkoeling. Door de vesting met zijn verweerde witte huisjes, de talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes doet dit stadje meer Portugees dan Marokkaans aan. Grote forten met kanonnen; vroeger was Essaouira door speciale belastingregels een bloeiende handelsplaats. Later kreeg deze stad ook faam als badplaats. De nauwe straatjes zitten vol met leuke souvenirwinkeltjes. In de haven kun je zien hoe de vissers de vangst van die ochtend in rieten mandjes aan wal gooien. Gegadigde kopers drommen eromheen, verser kun je het niet krijgen. Je kunt hier dan ook erg lekker vis eten. In Essaouira verblijven wij in het luxe Atlas Essaouira Spa resort vlak bij het strand, waar deze mooie reis lekker relax kunnen afsluiten.

Terug naar Marrakech

Dag 19 Essaouira - Marrakech
Dag 20 Marrakech - Amsterdam

We rijden terug naar Marrakech waar we ons voor de laatste avond onderdompelen in het Arabische sprookje. Voor de laatste souvenirs kun je de souk induiken. De volgende morgen vliegen we vanuit Marrakech terug naar Amsterdam.

Op reis met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Uiteraard zijn de hotels en het vervoer van tevoren gereserveerd, maar ter plaatse kan het mogelijk zijn dat het programma aangepast dient te worden. Dit zal vanzelfsprekend in overleg met de groep plaatsvinden. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan, maar men is zeker niet verplicht hier aan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen! De Family-groepen bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 26 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
07 jul - 26 jul
i

U vliegt terug vanaf Casablanca

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

€ 1.795,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
14 jul - 03 aug
i

U vliegt met Transavia

Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

€ 1.895,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
21 jul - 09 aug
i

U vliegt terug vanaf Casablanca

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

€ 2.095,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
25 jul - 13 aug
i

U vliegt met Transavia

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

€ 1.895,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding 
 • Vervoer per eigen bus met airconditioning
 • Spectaculaire tocht door de woestijn met luxe terreinwagens
 • Overnachtingen in hotel met eigen douche/toilet
 • Inclusief ontbijt
 • Kampeerovernachting in de woestijn in een bedoeïenentent
 • Kamelensafari in de woestijn van Erg Chebbi
 • Diner bij het kampvuur in de woestijn
 • Makaken (aapjes) spotten bij Azrou
 • Bezoek aan de Hassan II Moskee in Casablanca 
 • Bezoek aan de  Draa-vallei ter hoogte van Zagora
 • Wandeltocht door de middeleeuwse stad Aït Benhaddou
 • Bezoek aan Mausoleum in Rabat
 • Excursie naar Volubilis en Meknés
 • Bezoek aan de Atlas Studio's
 • Bezoek aan de souk in Marrakech
 • Ontspannen verblijf in het luxe Atlas Essaioura Spa resort direct aan het strand in Essaioura

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Marokko, 20 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Ik vond het een hele leuke vakantie. Alles was goed geregeld en Nicole was een super leuke reisleider. Vond het wel heel droog, dor en warm en droog dus ik denk dat ik Marokko toch zou aanraden (zeker met kids) in ander seizoen te doen. Of wat meer bij de kust te blijven.

  8

 • Wij hebben een fantastische reis gehad. Goed gezelschap, genoten van het land, lekker relaxt. En bovenal een top reisleider; Sjoerd dank je wel. hij was gezellig, stond ALTIJD voor ons klaar, heeft ons heel veel verteld. Kortom een reisleider die wij ieder toewensen.

  10

 • Hele mooie reis door een mooi land. Onze gids Said was erg goed, vanwege zijn enorme kennis en bereidheid die te delen, zijn enthousiasme en behulpvaardigheid en geduld. De reis is goed gebalanceerd echter redelijk (te?) zwaar voor kinderen, vooral vanwege hoge temperaturen, veel reizen en buikloop.

  8

 • Mooie reis, zeer goede reisleider. Een aanrader.

  8

Wist je dat? 

Veel oudere vrouwen dragen op het platteland nog steeds de djellaba met een gezichtssluier, maar in de steden komt dit eigenlijk bijna niet meer voor.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in comfortabele hotels met douche en toilet op de kamer. In de meeste hotels is gratis WIFI en airconditioning aanwezig. Sommige hotels hebben ook een restaurant met een gezellig terras of een binnenplaats, waar je heerlijk kunt zitten eten. We gebruiken hotels met een eigen karakter en met een goede ligging, vaak op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Vrijwel alle hotels (m.u.v. de hotels in Casablanca en Rabat) beschikken over een zwembad, zodat je een verfrissende duik kunt nemen, of lekker kunt relaxen op een ligbed aan de rand van het water.

In Casablanca overnachten we in een typische Marokkaans hotel en in Rabat slapen we in een mooi hotel, midden in het nieuwe centrum. In Fes ligt het hotel naast de ingang van de medina.

In de woestijn overnachten we in tenten in een berberkamp. Hiervoor hoef je geen slaapzak mee te nemen; er staan bedden in je tent en voor schone lakens, dekens en een handdoek wordt gezorgd.

Vanuit het Atlas Essaouira Spa & Resort loop je zo het strand op en de zee in. De gezinsvriendelijke omgeving en tal van restaurants en attracties in de buurt, maken dat dit hotel een uitstekende plek is om je rondreis te eindigen en te ontspannen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Casablanca Moroccan House
Rabat Hotel Lutece
Fes Hotel Batha
Midelt Hotel Taddart
Erg Chebbi Sahara Garden
Zagora Hotel Ksar Tinsouline
Ouarzazate Le Fint
Ait Benhaddou Riad Maktoub
Marrakech Gomassine
Essaouira Atlas Essaouira & Spa resort

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van 3 personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien mogelijk, aan elkaar grenzende kamers.

 • Riad Maktoub Ait Ben Haddou

  Verblijf in kamers, die zo komen uit de sprookjes van 1000 en 1 nacht

 • Riad Salam Erfoud
 • Hotel Gomassine

  Comfortabele family hotelkamers met eigen badkamer en toilet

 • Hotel Taddart Midelt
 • Hotel Batha Fes

  Sfeervolle hotelkamers met eigen badkamer en toilet

 • Erg Chebbi

  Tijdens deze family-reis verblijven we in een bedoeïenkamp in de woestijn

 • Hotel Tisouline
 • Hotel Tinsouline Zagora

  Diverse hotels hebben een zwembad voor de nodige verkoeling

 • Riad Maktoub

  Ontbijt met een prachtig uitzicht over Aït Benhaddou

 • Hotel Tinsouline Zagora
 • Riad Maktoub Aït Ben Haddou
 • Cote Ocean Mogador Essaouira

  We sluiten de rondreis af direct aan het zwoele strand van Essaouira

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  18:20 - 19:25

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Casablanca

  Vertrek

  21:50 - 00:20*

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Casablanca - Frankfurt

  Vertrek

  01:15 - 05:40

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  08:10 - 09:20

* aankomst volgende dag


Gedurende de zomertijd in Nederland is het in Marokko 1 uur vroeger; in de winter is er geen tijdsverschil.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Tijdens de hele reis staat ons een comfortabele bus met eigen chauffeur ter beschikking. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een markt te bezoeken, of uit te stappen bij een mooi stukje natuur. 

 • Marokko rondreis bus vervoersmiddel Djoser Family

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding 
 • Vervoer per eigen bus met airconditioning
 • Spectaculaire tocht door de woestijn met luxe terreinwagens
 • Overnachtingen in hotel met eigen douche/toilet
 • Inclusief ontbijt
 • Kampeerovernachting in de woestijn in een bedoeïenentent
 • Kamelensafari in de woestijn van Erg Chebbi
 • Diner bij het kampvuur in de woestijn
 • Makaken (aapjes) spotten bij Azrou
 • Bezoek aan de Hassan II Moskee in Casablanca 
 • Bezoek aan de  Draa-vallei ter hoogte van Zagora
 • Wandeltocht door de middeleeuwse stad Aït Benhaddou
 • Bezoek aan Mausoleum in Rabat
 • Excursie naar Volubilis en Meknés
 • Bezoek aan de Atlas Studio's
 • Bezoek aan de souk in Marrakech
 • Ontspannen verblijf in het luxe Atlas Essaioura Spa resort direct aan het strand in Essaioura

Excursies

Marrakech Djemaa El Fna MarokkoBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de medina op zoek naar koopjes, de ander wil liever een museum bezoeken of strijkt neer op een terras op het Djemaa-el-Fna-plein, om het dagelijkse leven in Marokko te beleven. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Marokko zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan de Hassan II Moskee in Casablanca; Dit is de op twee na grootste moskee ter wereld en de enige moskee in Marokko waar je als niet-moslim naar binnen mag
 • Stadswandeling Rabat met bezoek aan, Kasbah Ouida en de Medina Chellah of Salé.
 • Bezoek aan het mausoleum van van koning Mohammed V in Rabat. Met name de wisseling van de wacht is spectaculair om te zien!
 • Rondleiding in Volubilis, Deze Romijnse ruïnestad werd in de 3de eeuw voor Chr. gesticht. Het archeologische Volubilis behoort tot de Unesco-werelderfgoedlijst
 • Stadswandeling door Meknès. Je bezoekt in deze koningstad onder andere de Medina, de reglieuze school Medersa Bu Inaiya en het Dar Jamai museum in een voormalig paleis.
 • Stadswandeling door Fez, na Casablanca de grootste stad van Marokko. Je bezoekt in deze stad onder andere het uitzichtpunt, de Moszaïek-werkplaats, de Mellah (de historisch Joodse wijk), de Medersa Bou Inania (religieuze school), de Kairouan-Moskee en uiteraard de traditionele leerlooierijen.
 • Makaken (aapjes) spotten bij de cederbossen in de buurt van Azrou.
 • Tocht per luxe terreinwagens door de woestijn inclusief stop bij fossielen vindplaats.
 • Kamelensafari door de zandduinen in het woestijngebied van Erg Chebbi, sommige zandduinen kunnen hier tot wel 150 hoog worden.
 • Bezoek aan de Draa-vallei met zijn duizend palmbomen ter hoogte van Zagora ook wel de toeganspoort tot de Sahara genoemd
 • Rondleiding in Atlas filmstudios van Ouarzazate het Holywood van Marokko, waar beroemde films producties, zoals: The mummy (1999), Gladiator (2000), Astrix & Obelix: Missie Cleopatra (2002), Alexander (2004) en Sex and the City 2 (2010) zijn opgenomen.
 • Wandeltocht door de middeleeuwse stad Aït Benhaddou beroemd om zijn prachtige kashba's (het verdedigbare deel van de medina gemaakt van aangestampte leem)
 • Stadswandeling Marrakesh met bezoek aan de souks, waar in de nauwe steegjes allerlei soorten koopwaar wordt aangeboden en uiteraard nemen we ook een kijkje op het Djeema el Fna-plein, waar je slangenbezweerders en waarzeggers ziet.
 • Bezoek aan een coöperatie, die het zeldzame vloeibare 'marokkanse goud' produceert, namelijk de Arganolie.
 • We nemen een verfrissende duik in de Atlantische ocean vanuit een van de prachtige zandstranden van Essaouira.


Ter plaatse zijn er diverse andere excursies en activiteiten mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld in Essaioura leren surfen of tijdens een kookworkshop een heerlijke tajine op tafel toveren. Een bezoekje aan de hamman maakt je verblijf compleet! De volgende activiteiten kunnen optioneel ter plaatse georganiseerd worden:

 • Bezoek aan de stad Moulay Idris, deze stad is beroemd om het graf van Idris I de belangrijkste Islamitische regeerder van Marokko tevens ook wel beschouwd als de stichter van de natie Marokko
 • Gegidste stadswandeling door Fès met een professionele gids
 • In de Tinfou woestijn bij Zagora kun je een tochtje maken per ‘schip der woestijn’, oftewel op de kameel
 • We kunnen een bezoek brengen aan Tamegroute, een typisch Marokkaans woestijnstadje. Erg bijzonder om te bezoeken is de bibliotheek van het Naciri broederschap, dat eeuwenoude boeken, versierd met goudstof en saffraan, herbergt
 • Rondleiding door de Atlasfilmstudio’s, het Hollywood van Marokko en Ait ben Haddou; de mooiste en bekendste vesting met talloze smalle straatjes en steegjes. Deze stad werd als decor gebruikt voor vele films
 • Bezoek aan het woestijndorpje Amezrou. Het dorp was ooit bekend om zijn Joodse invloeden
 • Stadswandeling Zagora met professionele gids
 • Rondleiding in een authentieke kashba
 • Bezoek aan Kashba Myriem klooster in Midelt
 • Rondeleiding met professionele gids door de prachtige woestijnstad, Marrakesh
 • Surfles in Essaioura
 • Kookworkshop

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. 

Geldzaken

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: bijna overal zijn geldautomaten.
Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende pinautomaten) is altijd handig.
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is in Marokko gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.
 

Maaltijden

Het ontbijt in de hotels is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit brood, boter en jam of honing. Ook het diner in de woestijn is inbegrepen in de reissom.

Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 10,- en € 20,- voor een maaltijd. Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden.

Het kraanwater in Marokko smaakt niet lekker. We raden dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken.

Gezondheid

Voor Marokko zijn geen inentingen verplicht, wel wordt aangeraden om vooraf vaccinaties tegen DTP en hepatitis A te nemen. Deze algemene richtlijnen zijn aan verandering onderhevig. Soms gelden voor (jonge) kinderen afwijkende richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze in de eerste jaren zijn ingeënt tegen DTP. 

De hygiënische omstandigheden in Marokko zijn over het algemeen redelijk tot goed. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. We adviseren om paracetamol en een middel tegen darmstoornissen mee te nemen.

Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril. De reisbegeleiding heeft een medische set bij zich met steriel hulpmateriaal voor noodgevallen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 30˚C, vooral in de woestijn en in steden als Marrakech is dit het geval. Deze temperaturen zin zeker geen reden om het land in de zomer te vermijden. De temperaturen zijn in de ochtend en in de avond aangenaam en aan de kust is de temperatuur door de zeewind zeer aangenaam. ’s Nachts koelt het weinig af en zal de temperatuur gemiddeld rond de 25˚C blijven hangen. Regen hoef je in deze periode van het jaar niet te verwachten.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Marokko?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in sfeervolle hotels die vaak over een zwembad beschikken. De reis naar Marokko is voor kinderen een prachtige ervaring, waarbij de kameelsafari in de woestijn als een van de hoogtepunten wordt gezien. Tevens wordt de reis begeleid door een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider. Die weet als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kan haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden, wat onze Family reizen een belangrijke meerwaarde geeft.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

Over het algemeen zijn de afstanden niet groot en hoef je dus niet lang in de bus te zitten. Daarnaast zal de bus regelmatig stoppen voor een fotostop, een excursie of een lunch. Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van bussen met airco.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Marokko heeft een gematigd klimaat. In voor-en najaar kan het in de bergen fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is da de vochtige warmte in Nederland. In de bergen en aan zee kan het ook in de zomer koel zijn, waardoor je een trui nodig hebt.

Hebben we een visum nodig?

Voor de reis naar Marokko is geen visum nodig. Er is alleen een paspoort nodig dat geldig is tijdens de hele reis.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een eénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

De meeste hotels op deze reis beschikken over een zwembad. In de woestijn overnacht je in tenten in een berberkamp. Zie voor meer details over de accommodatie die we gebruiken bij praktische informatie. Hier vind je afbeeldingen van de hotels en weblinks naar Tripadvisor.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken, soms tegen betaling, over Wifi. Het kan ook voorkomen dat de Wifi alleen in de lobby aanwezig is. Bij de overnachtingen in de woestijn is geen Wifi aanwezig.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Marokko is overwegend Islamitisch en zeker op het platteland wordt gepaste kleding gewaardeerd. Dit betekent zowel voor mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekken. Religieuze bezienswaardigheden dienen altijd met bedekkende kleding bezocht te worden, anders wordt de toegang geweigerd.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevebs voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Houd er rekening mee dat de zon erg fel kan zijn. Het is daarom van belang om voldoende bescherming mee te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnebrand en bedekkende kleding. Daarnaast kan het in het voor- en najaar fris zijn in de bergen waardoor het verstandig is een trui mee te nemen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video