• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3

  Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië & Montenegro

  Reis over de Balkan

  20 dagen

  Een reis door de Balkan is verrassend avontuurlijk. Hier, op de grens tussen oost en west, vind je een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. Fans van natuur kunnen hun hart ophalen bij één van de mooie wandelingen in de diverse natuurgebieden, die het gebied rijk is. Cultuurliefhebbers genieten van authentieke dorpjes en van de rijke geschiedenis van de regio. Kortom: de Balkan staat voor jullie klaar om ontdekt te worden!

  Reisschema

  1. Amsterdam - Kotor
  2. Kotor
  3. Kotor
  4. Kotor - Virpazar
  5. Virpazar - Bjelasica, Katun Vranjak
  6. Bjelasica - Zabljak
  7. Zabljak - Mileseva
  8. Mileseva - Sirogojno
  9. Sirogojno - Mecavnik
  10. Mecavnik - Tara (Banjska Stena) - Mecavnik
  11. Mecavnik - Sarajevo
  12. Sarajevo
  13. Sarajevo - Mostar
  14. Mostar - Trebinje
  15. Trebinje - Dubrovnik
  16. Lumbarda
  17. Lumbarda
  18. Lumbarda
  19. Lumbarda - Split - Kambelovac
  20. Kambelovac - Amsterdam

  Route op datum:

  Reisbeschrijving

  Baai van Kotor
  Dag 1 Amsterdam - Dubrovnik - Baai van Kotor
  Dag 2 Baai van Kotor
  Dag 3 Baai van Kotor

  Baai Kotor MontenegroWe vliegen met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Kroatië, vlakbij de grens met Montenegro. Vanaf hier is het nog maar een kort ritje naar de baai van Kotor. We overnachten in één van de dorpjes die gebouwd zijn tegen de steile bergwanden. Uiteraard hebben we een schitterend uitzicht over het helderblauwe water.

  We laten ons niet te lang plagen door het prachtige uitzicht. De volgende ochtend gaan we na het ontbijt gelijk met de kajak op ontdekkingstocht. We varen naar het oude stadje Kotor. Kijk om je heen tijdens het peddelen, want je hebt vanaf het water een adembenemend zicht op de kleine dorpjes langs de kust, de verschillende kloosters en de prachtige kerken. Zie je gelijkenissen met Venetië? Dat is niet zo vreemd, want vroeger was deze baai een handelspost van de Venetiërs. Zij bouwden hier prachtige kerken en de imposante koopmanshuizen.

  In Kotor, de eindbestemming van onze kajaktocht, zijn de krioelende steegjes en straatjes van het oude centrum sinds de middeleeuwen amper veranderd. De stadsmuur heeft de tand des tijds goed doorstaan. Deze staat na al die jaren nog helemaal overeind! We maken een wandeling over de 20 meter hoge muren. Het uitzicht over de baai is werkelijk spectaculair. Het mooiste uitkijkpunt van de wandeling is de toren van Ivan. Dit is tevens ook het eindpunt van onze wandeling.

  Ook de volgende ochtend gaan we te water. Per boot gaan we naar de pittoreske eilandjes: ‘Lady of the Rocks’ en 'Sint George'. Hier staan, midden in het blauwe water, ver van het vasteland, twee schitterene kerken. Het is de perfecte plek voor een mooie familiefoto, of om gewoon even weg te dromen. Daarna varen we door naar Kotor, waar we de rest van de middag de tijd hebben om te genieten van de gezellige terrasjes en de prachtige stranden.

  Virpazar, Virpazar & Mileseva
  Dag 4 Baai van Kotor - Virpazar
  Dag 5 Virpazar - Bjelasica, Katun Vranjak
  Dag 6 Bjelasica - Zabljak
  Dag 7 Zabljak - Durmitor - Mileseva

  We nemen afscheid van de Adriatische zee en trekken verder de bergen in van Montenegro. De eerste piek die we passeren is die van de berg Lovcen. Vanaf hier genieten we voor de laatste keer van het schitterende uitzicht over de baai van Kotor. Vanaf deze hoogte is de baai in zijn geheel te zien. Een passend afscheid! Achter de piek van Lovcen opent zich een heel ander landschap dan we tot nu toe hebben gezien. We komen in het land van glooiende bergen en herders. Deze streek van Montenegro staat bekend om zijn ambachtelijke kaas en ham. Natuurlijk nemen we de tijd om die te proeven! We doen dit bij een lokale boer en tevens producent. Een perfecte snack ter voorbereiding voor een stevige wandeling naar het ‘adventure camp’ van Ivanova Korita! Dit kamp bevindt zich op een klein uurtje lopen door de bergen. In het kamp is tussen de bomen een hindernisbaan gebouwd. De truc is om zo snel mogelijk langs de obstakels te lopen en te tokkelen.

  Skadar meer MontenegroZodra we uitgeraasd zijn, brengt de bus ons naar Virpazar aan het Skadar-meer. Dit gigantische meer vormt de grens met Albanië. Het is tevens een belangrijke rustplaats voor duizenden vogels. In totaal meer dan 270 verschillende soorten! Behalve de fantastische natuur, is ook hier de kust bezaaid met prachtige kerken en pittoreske dorpjes. Het water van dit meer is overigens lekker verkoelend, dus neem zeker een frisse duik!

  Het meer wordt omringd door een aantal hoge bergen, zoals de Troglava. Deze berg is meer dan 2000 meter hoog. Vandaag staat er een mooie uitdaging op het programma! De bus brengt ons naar de voet van de berg. Vandaar maken we een wandeling helemaal naar de top. We voelen ons even een echte bergbeklimmers. Vanaf de top van de berg lopen we door naar de meest avontuurlijke overnachtings plek van de reis: het eco-camp van Katun Vranjak, midden in de natuur.

  In het nationale park van Durmitor stuiten we op een soort mini-Yosimete. Steile granieten kliffen, dennenbossen en beekjes die uitlopen in beeldschone meertjes. De natuur hier doet in veel aspecten niet onder voor het beroemde Amerikaanse park. Om er te komen moeten we eerst over de brug van Djurdjevica Tara lopen, die hoog boven de onderliggende rivier uittorent. Een mooie plek om even te stoppen. We overnachten aan de rand van het park. Vanaf hier kun je een mooie wandeling maken, van ongeveer 3 uur, door de bossen en alpenweides. Een echte ‘must’ voor de outdoorliefhebber!

  Dumitor BalkanDe volgende ochtend trekken we weer de natuur in. We maken een wandeling naar de mooiste meren van Durmitor! Net als bij de wandeling van gisteren hoeven we niet teveel te stijgen, slechts 100 meter omhoog én omlaag. Het mooiste meer van het park is het ‘zwarte meer’. Die heet zo omdat hij omgeven wordt door donkere dennenbomen, die mooi contrast vormen met het helderblauwe water. We maken een picknick aan het mysterieuze groene Zminje-meer. Daarna vervolgen we de trek via één laatste meer naar het beginpunt. De bus wacht ons hier op om ons naar het Mileseva klooster te brengen. Hier gaan wij 's avonds overnachten. Alhoewel dit gebouw uit de 13e eeuw stamt, genieten we van nieuwe kamers. We nemen een kijkje achter de schermen van de broeders van het Mileseva klooster, die al eeuwen dezelfde tradities in stand houden.

  Sirogojno & Mecavnik

  Dag 8 Mileseva - Sirogojno
  Dag 9 Sirogojno - Mecavnik
  Dag 10 Mecavnik

  Inmiddels zijn we aangekomen in Servië, alweer het derde land van onze reis. Het wilde westen van Servië staat bekend om twee dingen: gieren en de kronkelende Uvac-rivier! We ontdekken beide karakteristieken van deze regio tijdens een rondvaart. Er zijn weinig rivieren die zoveel bochten maken als de Uvac-rivier. In de form van een slang stroomt het water tussen de krijtstenen kliffen door. In die kliffen boven de rivier wonen de griffioengieren, één van de grootste vogelsoorten van Europa. Het is adembenemend om ze oneindig lang te zien zweven, hoog boven je hoofd.

  Iets verderop ligt het authentieke dorp 'Sirogojno'. Alle gebouwen hier zijn van hout gemaakt. Het lijkt hier of de tijd heeft stil gestaan. Je waant je net op een filmset!

  Sargan 8De volgende ochtend doen we rustig aan. We gaan op in het langzame leven op het Servische platteland. In de middag maken we een van de meest spectaculaire treinreizen van Europa! We maken een ritje met de ‘Sargan 8’. Dwars door de bergen, door tunneltjes en langs diepe dalen. Onderweg worden voldoende pauzes ingelast om te genieten van de prachtige uitzichten. We sluiten de dag wederom af in een fotogeniek dorpje, maar deze keer heet het Mecavnik. Dit museumdorpje is ooit gebouwd als perfecte replica van een Servisch dorp.

  Voordat we de grens oversteken naar Bosnië en & Hercegovina heeft Servië nog één adembenemend uitzicht te bieden. Tussen de bergen van het Tara nationaal park is een vlonder gebouwd die uitzicht biedt over alle omliggende meren en pieken. 

  Mokra Gora & Sarajevo
  Dag 11 Mecavnik - Sarajevo
  Dag 12 Sarajevo
  Dag 13 Sarajevo - Mostar

  Markt Sarajevo BosnieSarajevo, de hoofdstad van Bosnië, is ‘booming’. Oost en west komen hier samen. Kijk niet verbaasd op als je in één straat een moskee, een kerk én een synagoge ziet staan. Afhankelijk van, in welke wijk je bent, geniet je van soeks, turkse koffie, gebouwen uit de ‘belle epoque’ of excentrieke betonnen bouwwerken uit de Yugoslavische tijdperk. Het bruisende leven van Sarajevo is één groot feest aan terrasjes, hippe winkels en restaurants die je de heerlijkste gerechten voorschotelen. Probeer zeker de ‘cevapcici’. Deze sterk gekruide gehaktrolletjes lijken stiekem een beetje op onze frikandellen. Wees voorzichtig, want voor je het weet ben je verslaafd aan deze lokale lekkernij.

  Vanuit Sarajevo is het een korte rit naar het beroemde dorp Mostar. Hier zien we misschien wel de mooiste brug van Europa, namelijk de "Stari most". Voordat we dat doen maken we nog een kleine stop bij de gehijme bunker van Tito. Deze bunker was gemaakt om een nucleaire oorlog én de winter te doorstaan. Het is een tijdscapsule uit de koude oorlog.
  Brug Mostar MontenegroMostar staat symbool voor de diversiteit van Bosnië. Aan de westelijke oever wonen vooral katholieke Kroaten. De oostoever wordt voornamelijk bevolkt door islamitische Bosniërs. De twee volkeren én de twee oevers worden met elkaar verbonden door de beroemde "Stari Most", een sierlijke boogbrug die twintig meter boven de onderliggende rivier uittorent. De lokale bevolking vergelijkt de brug vaak met een regenboog, omdat de boog perfect rond is, maar ook omdat de brug in de loop van de dag continu van tint verandert. Maak een mooie wandeling door de oude stad, waar we die avond overnachten.


  Mostar & Trebinje

  Dag 14 Mostar - Trebinje
  Dag 15 Trebinje - Dubrovnik - Lumbarda

  Vandaag gaan we weer terug naar de kust. De bergen maken langzaam plaats voor het laagland, waarbij we plotseling in het moeras van Hutovo Blato terecht komen. We maken een boottocht dwars door de wetlands en houden onze ogen open voor al het bijzondere wildlife dat hier leeft. Herten, wolven, vossen en zwijnen zijn slechts enkele van de dieren die we hier kunnen spotten.

  In Trebinje ontdekken we een klein stukje Servië in Bosnië. Met name de prachtig versierde kerk van het klooster is een bezoek meer dan waard. Alle muren, en het hele plafond, zijn beschilderd met schitterende kleurrijke fresco’s. Afbeeldingen van heiligen worden afgewisseld met Bijbelse taferelen. Het ziet eruit alsof het gisteren is geschilderd!

  Dubrovnik haven KroatieFan van " The Game of Thrones"? Dan is het aanzicht van Dubrovnik vast een bekend gezicht. Hier zijn namelijk veel scenes van de serie opgenomen. Scenes die vooral plaatsvinden in the aflevering ‘Kings Landing’. In het echt is de stad nog mooier dan op TV: prachtige oude huizen, beroemd om de rode dakpannen, smalle straatjes en eeuwenoude kerken. Alles staat hier op elkaar. Vroeger was dit één van de belangrijkste Europese havensteden, die Venetië met Turkije en het Midden-Oosten verbond. We nemen de tijd om de stad op eigen initiatief te ontdekken.

  Lumbarda
  Dag 16 Lumbarda
  Dag 17 Lumbarda
  Dag 18 Lumbarda
  Dag 19 Lumbarda - Split - Kambelovac
  Dag 20 Kambelovac - Amsterdam

  Lumbarda strandOp het eiland Korcula genieten we van de Kroatische Cote d’Azur. Neem een duik in het zwembad, of in zee en geniet van het lekkere zonnetje dat hier bijna altijd schijnt. Je zult je hier niet vervelen. Avonturiers die toch niet stil kunnen zitten kunnen een kajaktocht maken of een duikexcursie doen. Je kunt ook op een 'hop on hop off' taxi springen om de kleine eilanden Vrnik & Badija te bezoeken.

  Vertrekdata/prijs

  2021

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  11 jul - 30 jul
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 2.295,-
  € 2.195,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  18 jul - 06 aug
  Beschikbaarheid
  beperkt beschikbaar
  Prijs
  € 2.395,-
  € 2.295,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  25 jul - 13 aug

  10+

  Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

  Beschikbaarheid
  Nog 1 gezin nodig
  Prijs
  € 2.295,-
  € 2.195,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  01 aug - 20 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 2.295,-
  € 2.195,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Vliegreis
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus
  • Hotelovernachtingen
  • 19 x ontbijt
  • Verblijf in Eco Lodge Katun Vranjak
  • Diner in Katun Vranjak
  • Verblijf in het authentieke Mileseva Klooster
  • Verblijf in het museumdorp Mecavnik-Drvengrad
  • Boottocht Skadar meer
  • Boottocht Kotor baai
  • Boottocht Uvac Meanders
  • Catamarantocht van Dubrovnik naar Korcula
  • Catamarantocht van Korcula naar Split
  • Stadswandeling met gids in Sarajevo
  • Nederlandse reisbegeleiding
    

  Exclusief

  Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 35,-, etc.

  Wijzigingen voorbehouden.

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt € 2.145,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Groepssamenstelling en groepsgrootte

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. De meeste hotels liggen centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden en/of zijn karakteristiek voor deze regio. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt.

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

  Zabljak Hotel Gorske Oci
  Mecavnik Hotel Mecavnik
  Sarajevo Hotel Hecco
  Mostar Villa Fortuna
  Trebinje Hotel Apis
  Lumbarda Hotel Borik 
  Kastel Kambelovac Hotel Baleltna Skola 
  Virpazar Hotel Pelikan

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

  Vliegreis

  Austrian Airlines

  Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor de reizen met vertrek in 2021 geldt dat zowel tijden als de luchtvaartmaatschappij kunnen wijzigen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

  Kies vertrekdatum:

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Amsterdam - Wenen

   Vertrek

   07:00

   Aankomst

   08:55

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Wenen - Dubrovnik

   Vertrek

   12:55

   Aankomst

   14:15

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Split - Wenen

   Vertrek

   15:15

   Aankomst

   16:30

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Wenen - Amsterdam

   Vertrek

   17:20

   Aankomst

   19:15


  Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Servië en Montenegro.

  CO2-compensatie

  Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt € 2.145,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen voorzien van airconditioning, waarvan de grootte is aangepast aan het aantal deelnemers. Onderweg is veel te zien en op verschillende reisdagen bekijken we onderweg verschillende bezienswaardigheden. Aangezien het vervoer tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. De reisafstanden in deze regio zijn niet erg groot, maar kunnen in berggebieden soms toch langer zijn dan verwacht. Het traject van- en naar Korcula wordt afgelegd met een catamaran.

  Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus
  • Hotelovernachtingen
  • 19 x ontbijt
  • Verblijf in Eco Lodge Katun Vranjak
  • Diner in Katun Vranjak
  • Verblijf in het authentieke Mileseva Klooster
  • Verblijf in het museumdorp Mecavnik-Drvengrad
  • Boottocht Skadar meer
  • Boottocht Kotor baai
  • Boottocht Uvac Meanders
  • Catamarantocht van Dubrovnik naar Korcula
  • Catamarantocht van Korcula naar Split
  • Stadswandeling met gids in Sarajevo
  • Nederlandse reisbegeleiding
    

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil graag een stad intensief verkennen, alle bezienswaardigheden bekijken en musea bezoeken. Een ander strijkt liever neer op het terras om in alle rust de omgeving en de voorbijgangers in zich op te nemen. Op bijna alle plekken tijdens deze reis kun je met je gezin of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

  Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

  • Boottocht door de Baai bij Kotor waarbij we de kleine eilandjes Gospa od Skrpjela, Onze Vrouwe van de Rots en Sveti Djordje, St. Joris én het barokke plaatsje Perast bezoeken
  • Boottocht op het meer van Skadar
  • Stadswandeling olv. lokale gids in Sarajevo
  • Boottocht op Uvac Meanders

  Reisdocumenten

  • Paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Split.
  • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Voor geen van de te bezoeken landen is een visum vereist.

  Geldzaken

  Alle te bezoeken landen hebben hun eigen munteenheid. In Servië betaal je met de Dinar, in Kroatië met de Kuna en Bosnië hanteert de Mark. In Montenegro is de euro officieel geen wettig betaalmiddel, maar je kunt daar eventueel op verschillende plekken wel mee betalen. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  Pinnen: is mogelijk in alle grote steden.
  Contant: euro’s.
  Creditcards: worden bijna overal geaccepteerd.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week.

  Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.
   

  Maaltijden

  Tijdens de reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst, honing, jam en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt. Er is altijd koffie en thee.

  Eten ServieDe overige maaltijden, de lunch en het diner, zijn niet inbegrepen. Zo ben je in de gelegenheid om zelf of met je groepsgenoten er op uit te trekken en de lokale heerlijke keuken te ontdekken. De gerechten in de verschillende landen zijn een weerspiegeling van de variatie aan culturen, die deze regio in de loop van de geschiedenis heeft gekend. In de meeste landen staan vlees en visgerechten van de gril op het menu. De Kroatische keuken wordt beïnvloed door het nabij gelegen Italië. In Servië en Bosnië en Herzegovina  verraden dolma, borek en mierzoete desserts de Turkse invloed.

  In al deze landen vind je terrasjes, waar je koffie, thee, frisdrank of bier kan bestellen. Bij de koffie wordt er meestal een glaasje water bij geserveerd. Bijna ieder land heeft zijn eigen specifieke biermerken. In Montenegro en Kosovo wordt volop wijn verbouwd. De lokale wijnen zijn zeker het proberen waard. Vergeet niet na het heerlijke dinner een lekker lokaal gestookte "sljivovica" (pruimenjenever) te bestellen!

  Gezondheid

  Voor deze reis wordt vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

  Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Klimaat en geografie

  Deze Balkanlanden kennen een aangenaam mild, door Adriatische zee, beïnvloedt mediterraan klimaat. Droge warme zomers en zachte winters. Hoe verder weg van de kust en met name in de bergen hoe lager de temperaturen. Hier heerst een typisch landklimaat. In juli en augustus kan het in de kuststreek warm worden, met temperaturen rond de 30 graden, terwijl het in het binnenland nog steeds aangenaam weer is. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen prima, zowel overdag als ´s avonds.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 
   

  FAQ

  Waarom met Djoser Family naar de Balkan?

  Tijdens deze 20-daagse reis brengen we een bezoek een vier verschillende landen. Dit zorgt voor een goede balans tussen cultuur, natuur en geschiedenis van deze regio. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, wat onze Family reizen een belangrijke meerwaarde geeft.

  Wat is de zwaarte van deze Family reis?

  Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen voorzien van airconditioning, waavan de grootte is aangepast aan het aantal deelnemers. Onderweg is veel te zien en op verschillende reisdagen stoppen we onderweg voor een bezienswaardigheid. Aangezien we gebruik maken van onze eigen bussen kunnen we stoppen waar en wanneer we willen voor een lunch of fotostop. De reisafstanden zijn relatief niet erg groot, maar door de berggebieden kan het soms toch langer zijn dan verwacht.

  Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

  De Balkanlanden kennen een aangenaam mild, door Adriatische zee, beïnvloedt mediterraan klimaat. Droge warme zomers en zachte winters. Hoe verder weg van de kust en met name in de bergen hoe lager de temperaturen. Hier heerst een typisch landklimaat. In juli en augustus kan het in de kuststreek warm worden, met temperaturen rond de 30 graden, terwijl het in het binnenland nog steeds aangenaam weer is.

  Hebben we een visum nodig?

  Voor deze reis is alleen een paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is bij vertrek uit Split. Voor geen van de landen is een visum nodig.

  Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

  Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met je gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

  Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

  Een aantal hotels op deze reis beschikken over een zwembad, waaronder Mecavnik en Lumbarda. In Lumbarda en Kastel Kambelovac verblijven we aan het strand.

  Is er Wifi aanwezig op deze reis?

  In de meeste hotels is gratis WIFI aanwezig. Dit werkt in de meeste gevallen goed in de openbare ruimtes (receptie, lobby ed.) van het hotel, maar minder goed op je eigen kamer.
   

  Gelden er speciale kledingvoorschriften voor deze reis?

  Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften, maar we raden aan om vooral luchtige katoenen kleding mee te nemen. In hoger gelegen gebieden of 's avonds is het gedurende het hele jaar frisser, een trui en lange broek zijn derhalve onmisbaar. In sommige kloosters en kerken is het niet toegestaan om met korte broek en korte mouwen naar binnen te gaan, neem daarom ook langere kleding mee.

  We hebben geboekt! En nu?

  Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor je eigen Mijn Djoser. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

  Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

  Tijdens deze reis kunnen er verschillende wandelingen gemaakt worden, het is daarom aan te raden schoenen met een goed profiel mee te nemen.

  Djoser Foto's en Video

  Go to top