Sulawesi

Rondreis Sulawesi24 dagen

Op Sulawesi, het vroegere Celebes, zijn prachtige natuurverschijnselen te zien. Van majestueuze vulkanen tot hagelwitte stranden en ongerepte oerwouden. De onderwaterwereld is van zeldzame schoonheid met schitterende koraalriffen en gekleurde tropische vissen. In Torajaland maak je kennis met in bamboehagen verscholen dorpjes waar de geheimzinnige Toraja’s wonen met hun fascinerende dodencultuur. Tijdens deze reis trekken we van het hoge noorden door de weelderige jungle, via de Togian-eilanden waar je heerlijk kunt luieren, naar het zuidelijke gedeelte van het land. Vanuit Makassar, een voormalige VOC vesting, vliegen we terug naar Amsterdam.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 0,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Sulawesi, 24 dagen
 1. Amsterdam - Manado
 2. aankomst Manado
 3. Manado, excursie Tangkoko nationaal park
 4. Manado - Tomohon
 5. Tomohon
 6. Tomohon - Gorontalo
 7. Gorontalo, excursie Nani Wartebone nationaal park - Marissa
 8. Marissa - boot naar Togian eiland
 9. Togian eiland
 10. Togian eiland
 11. Togian eiland - boot naar Ampana - Tentena
 12. Tentena
 13. Tentena - boot naar Pendolo
 14. Pendolo - Rantepao
 15. Rantepao - trekking naar Torajaland (overnachting homestay)
 16. Torajaland - trekking naar Rantepao
 17. Rantepao
 18. Rantepao - Sengkang
 19. Sengkang - Bira
 20. Bira
 21. Bira - Makassar
 22. Makassar
 23. Makassar - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Manado + Tangkoko NP

Dag 1 Amsterdam - Manado
Dag 2 aankomst Manado
Dag 3 Manado, excursie Tangkoko nationaal park

Sulawesi Tangkoko nationaal park regenwoud Djoser Vanuit Amsterdam vliegen we naar Manado, de hoofdstad van Sulawesi. Hiervandaan maken we een excursie naar Tangkoko nationaal park. Dit bijzondere reservaat met tropisch regenwoud heeft een grootte van 4250 hectare. Het ligt tussen de bergtoppen van de Dua Saudara en de Tangkoko en de zee. Je kunt hier op de zwarte lavastranden een wandelingetje maken naar een vissersdorpje.


In de middag gaan we op verkenning onder leiding van een ervaren gids. In de imposante jungle kom je verschillende apensoorten tegen, waaronder de zwarte makaak en het spookaapje(Tasier). Deze aapjes zijn even groot als een handpalm, dus die laten zich niet snel vinden! Ook voor vogelaars heeft het reservaat genoeg te bieden: de roodknobbelige neushoornvogel is slechts één van de vele bijzondere vogelsoorten die alleen in Sulawesi voorkomt. Aan het eind van de middag keren we terug naar Manado.

Tomohon, Gorontalo + Nani Wartebone NP

Dag 4 Manado – Tomohon
Dag 5 Tomohon
Dag 6 Tomohon – Gorontalo
Dag 7 Gorontalo, excursie Nani Wartebone nationaal park – Marissa

Rijstvelden Indonesie Djoser Tomohon SulawesiWe vervolgen onze weg door heuvelachtig gebied en groene rijstvelden naar Tomohon. Onderweg geniet je van een heerlijke lunch met typisch Indonesische gerechten. Tomohon staat bekend als de bloemenstad vanwege de vele bloemkwekerijen aan huis. Op de lokale markt kijk je je ogen uit: slangen en vleermuizen worden hier verkocht voor consumptie. Ook in de omgeving is genoeg te zien en te beleven. Beklim bijvoorbeeld de Mahawuvulkaan waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, of maak een fietstocht door het heuvelachtige landschap. In het restaurant bij het Tomohonmeer, dat op palen staat midden in de rivier, eet je de lekkerste verse vis. In het kristalheldere meer kun je een frisse duik nemen tussen de goudvissen die hier nog in het wild leven.

We reizen verder naar Gorontalo, de op een na grootste stad van Noord-Sulawesi. De bevolking doet er alles aan om de stad schoon te houden, het is daardoor een van de aantrekkelijkste steden in de provincie. De stad staat bekend om hun speciale borduurwerk Krawang en de fraaie villa’s uit de koloniale periode waarvan er nog een aantal goed bewaard is gebleven. Je kunt de stad eenvoudig verkennen in een dokar, een koetsje met paard. We maken een excursie naar het Wartebone nationaal park waar we op een avontuurlijke tocht door de jungle worden vergezeld door de vriendelijke lokale bevolking. Na afloop kun je afkoelen onder een waterval of je vermoeide spieren tot rust laten komen in de warmwaterbronnen van Lombongo. We rijden verder naar Marissa voor de overnachting.

Togian-eilanden

Dag 8 Marissa – Togian-eiland
Dag 9 Togian-eiland
Dag 10 Togian-eiland

Sulawesi Togian eiland zigeuners Djoser Vanuit Marissa maken we in een boot de oversteek naar één van de Togian-eilanden in de Golf van Tomini. Op deze eilanden wonen zigeuners die hun houten huizen hebben gebouwd op palen van gedroogd koraal. Op de spierwitte stranden, omgeven door de groene jungle, krijgt je het gevoel volledig aan de bewoonde wereld te zijn ontsnapt. Je kunt hier eindeloos liggen luieren, zwemmen of een wandeling maken. Onder water gaat er een wereld voor je open; al duikend of snorkelend zie je schildpadden, bont gekleurde vissen, blauwe zeesterren die zich vastkleven aan de kleurrijke koraalriffen en zelfs oude scheepswrakken.

Tentena en Pendolo

Dag 11 Togian-eiland – Ampana – Tentena
Dag 12 Tentena
Dag 13 Tentena – Pendolo

We reizen verder, via het vissersdorpje Ampana, naar Tentena, een vredig dorpje met kleine houten huisjes waar je heerlijk kunt wandelen tussen de plantages. Een aanrader is een bezoek aan de twaalftrapswaterval in Werasalopa waar het glasheldere water over reusachtige rotsbollen stroomt.

Onze volgende bestemming is Pendolo, gelegen aan het Posomeer. Het heldere turquoise water ziet er uitnodigend uit, maar pas op, volgens de legende woont in het meer een 30 meter lange drakenslang! We verblijven in een eenvoudig hotel, prachtig gelegen aan het meer.

Torajaland

Dag 14 Pendolo – Rantepao
Dag 15 Rantepao
Dag 16 Rantepao, trekking Torajaland
Dag 17 Torajaland trekking – Rantepao

Suwalesi Rantepao land van Toraja's rondreis Djoser Door sawahs en tabaksplantages trekken we de heuvels in naar Rantepao, het land van de Toraja’s. We overnachten in een comfortabel hotel met zwembad. Een bezoekje aan de lokale markt is een absolute aanrader. Hier wordt fruit, groenten en kleding verhandeld, maar je vindt er ook lokale specialiteiten zoals palmwijn, waterbuffels en varkens. Vanuit Rantepao maken we een trekking door Torajaland waar je de typische woningen op palen ziet met prachtig gedecoreerd houtsnijwerk en hoge daken als een omgekeerd zadel. De Toraja’s hebben hun eigen tradities en rituelen die je goed terugziet in hun voorouderverering en wonderlijke dodencultuur. Met een beetje geluk ben je getuige van een bruiloft of begrafenis. Bijzonder zijn ook de Toraja-graven in rotsen en grotten versierd met tau tau, levensgrote houten dodenbeelden.Tijdens de tweedaagse trekking overnachten we in een typische Toraja-woning. Na de tweedaagse trekking door het Torajaland gaan we weer terug naar Rantepao. Indien je wenst om niet deel te nemen aan de trekking, dan kun je met lokaal vervoer zelf naar de overnachtingsplek komen, of een extra nacht in Rantepao verblijven. Hier kun je eventueel een busje met chauffeur huren om zo nog enkele bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken. Dit kan de reisbegeleider ter plaatse voor je regelen.

Sengkang, Bira en Makassar

Dag 18 Rantepao – Sengkang
Dag 19 Sengkang – Bira
Dag 20 Bira
Dag 21 Bira – Makassar
Dag 22 Makassar
Dag 23 Makassar, vlucht naar Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Suwalesi MakassarFort Rotterdam Djoser De volgende bestemming is Sengkang waar je met een bootje op het Tempemeer de typisch Buginese drijvende huizen, de zijdekwekerijen en visakkers kunt bezoeken. In het vissersstadje Bira kun je heerlijk relaxen op de ongerepte stranden aan de turquoise zee. De zandstranden zijn hier prachtig wit; een prima locatie dus voor een vrije dag en zo kun je even bijkomen van de indrukken tijdens de reis.

Onze reis eindigt in Makassar. De herinnering aan de VOC-periode komt hier tot leven tijdens een bezoek aan het intact gebleven Fort Rotterdam. Wie nog een tastbare herinnering aan deze bijzondere reis op de kop wil tikken kan terecht op de Jl Somba Opu Shopping Strip. Vanuit Makassar vliegen we terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Sulawesi immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

 

Inclusief

 • Vluchten met Singapore Airlines
 • Toeslag hoogseizoen luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende gids tijdens de rondreis
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
 • Excursie Tangkoko nationaal park
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park
 • Maaltijden tijdens het verblijf op de Togian-eilanden
 • Tweedaagse trekking in Torajaland onder leiding van een gids inclusief maaltijden

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,- etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 9.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Sulawesi overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels, waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco of van. Het toerisme op Sulawesi is nog niet erg ontwikkeld, daarom zijn op een aantal locaties de accommodatiemogelijkheden beperkt en maken we gebruik van eenvoudige hotels. Een aantal hotels beschikt bovendien niet over warm water. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik.

Tijdens de tweedaagse trekking verblijven we in een lokaal gerund guesthouse. Dit is eenvoudiger dan het verblijf in de hotels en veelal zijn er gedeelde faciliteiten. Het is een unieke kans om van dichtbij een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Toraja's.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Manado Minahasa Hotel
Tomohon Jhoanie Hotel
Gorontalo Amaris Hotel
Togian Kadidiri Paradise Resort
Rantepao Misiliana Hotel
Bira Anda Beach Bungalows
Makassar Aston Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Suwalesi Indonesie hotel accommodatie zwembad overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie hotel accommodatie restaurant rondreis overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie lodge accommodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie hotel accommodatie zwembad overnachting Djoser
 • Suwalesi indonesie rondreis hotel accomodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi indonesie logde accommodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie witte stranden accommodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie hotel lodge accommodatie overnachting Djoser
 • Suwalesi Indonesie hotel accommodatie overnachting zwembad Djoser
 • Suwalesi Indonesie hotel lodge overnachting aan zee Djoser

Vliegreis

Singapore Airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Singapore

  Vertrek

  11:15

  Aankomst

  05:50

 • Vlucht met

  Traject

  Singapore - Manado

  Vertrek

  09:25

  Aankomst

  13:05

 • Vlucht met

  Traject

  Makassar - Singapore

  Vertrek

  12:05

  Aankomst

  15:00

 • Vlucht met

  Traject

  Singapore - Amsterdam

  Vertrek

  23:55

  Aankomst

  07:10


In Sulawesi is het in onze zomertijd 6 uur later. In onze wintertijd is het 7 uur later.
 

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de reis door Sulawesi maken we gebruik van onze eigen bus. Omdat de infrastructuur op Sulawesi beter geschikt is voor kleinere bussen, wordt hiermee gereisd. We kunnen onderweg stoppen wanneer we willen. Het vervoer van en naar de Togian-eilanden wordt met eigen gehuurde charterboot afgelegd.

 • Suwalesi bus vervoersmiddel rondreis Djoser
 • Suwalesi boot vervoersmidden rondreis Djoser
 • Suwalesi rondreis Singapore airlines luchtvaartmaatschappij Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten met Singapore Airlines
 • Toeslag hoogseizoen luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende gids tijdens de rondreis
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
 • Excursie Tangkoko nationaal park
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park
 • Maaltijden tijdens het verblijf op de Togian-eilanden
 • Tweedaagse trekking in Torajaland onder leiding van een gids inclusief maaltijden

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Makassar op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak de onderwaterwereld bekijken tijdens een snorkeltocht of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Sulawesi zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Tangkoko nationaal park. We gaan op verkenning onder leiding van een ervaren gids. In de imposante jungle kom je verschillende apensoorten tegen, waaronder de zwarte makaak en het spookaapje(Tasier).
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park. Op een avontuurlijke tocht door de jungle worden vergezeld door de vriendelijke lokale bevolking.
 • We maken een 2-daagse trekking door Torajaland onder leiding van een gids, waarbij de maaltijden zijn inbegrepen, we overnachten in een typische Toraja-woning.
   

In onderling overweg kan er ook hier en daar een extra stop worden ingelast. Zo kunnen we op weg van Sengkang naar Bira een stop maken bij het Andi Mappasis museum in Watampone, of onderweg naar Makassar kun je een zoutboederij bezoeken in Jeneponto.

Ter plaatse kunnen nog meer excursies geregeld worden, zoals een fietstocht in Tomohon, een boottocht op het Posomeer en Tempemeer of een becak-tour in Makassar. Absolute aanrader is een dagtocht langs de Torajadorpen, waar een bezoek aan de Torajagraven centraal staat.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek;
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Een gratis visum is verkrijgbaar op de luchthaven van Manado. Met dit gratis visum kun je maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven. Het verlengen van het visum is niet mogelijk. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in Nederland aan te vragen.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). De koersen fluctueren constant, kijk voor een actuele koers op oanda.com.

Pinnen: in de grote plaatsen op Sulawesi, zoals in Makassar en Manado zijn geldautomaten, maar er zijn regelmatig storingen. Houd er daarnaast rekening mee dat het maximale bedrag dat per dag kan worden opgenomen veel lager kan liggen dan in Nederland. Inmiddels is het in steeds meer plaatsen mogelijk om te pinnen, maar niet alle betaalpassen worden even gemakkelijk geaccepteerd.

Contant : Hoewel het wel mogelijk is om ter plaatse geld op te nemen, adviseren we u om ook een bedrag aan contanten mee te nemen in lokale valuta. Tevens adviseren we een bedrag van € 50,- tot € 100,- te reserveren voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

De vertrekbelasting op de meeste luchthavens in Indonesië is sinds begin 2015 afgeschaft. Op enkele luchthavens betaalt u echter nog wel vertrekbelasting. Vandaar dat u in Makassar nog IDR 150.000 moet betalen voor de vlucht naar Singapore. Let er op dat u deze bedragen gepast in Roepia apart houdt, als u op de luchthaven bent. (NB: deze bedragen zijn sterk aan verandering onderhevig).

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.

Maaltijden

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten. In Sulawesi, Tana Toraja, maakt men bij de bereiding van de gerechten veel gebruik van bamboe, oftewel de pa'piong. De gerechten zijn over het algemeen sterk gekruid. De Minahassa keuken in Noord Sulawesi is weer geheel anders, met gerechten als soep van vliegende hond (soto kalong) of gebakken bosrat (kawaok).

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Op de Togian-eilanden en tijdens de trekking zijn de maaltijden inclusief. Verder zijn lunch en diner niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. De reisbegeleiding is in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Sulawesi ligt op de scheidslijn van de moessons en heeft in Zuid-Sulawesi een tegenovergesteld seizoen dan in Noord-Sulawesi. De regentijd duurt er van oktober tot maart, maar in de berggebieden kan er in de zomer ook een bui vallen, doordat de bergen de bewolking vasthoudt. De temperatuur van Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden. Omdat het eiland op de evenaar ligt schijnt de zon precies 12 uur per dag.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Een lokale Engelssprekende gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt in Sulawesi gebruik van eenvoudige hotels. Het toerisme in Sulawesi is beperkt ontwikkeld en dat zie je terug in de accommodaties, die erg eenvoudig zijn, maar vaak wel sfeervol en kleinschalig. Het type accommodatie is erg afwisselend: van typisch Indonesische bouwstijl met een mooie tropische tuin, tot kleine hotels beheerd door een familie en moderne, wat luxere hotels. In veel gevallen zijn de accommodaties voorzien van een zwembad voor een verkoelende duik of ligt het strand op loopafstand. Er zijn 2- en meerpersoonskamers, met gedeelde faciliteiten.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Wat is het voltage in Indonesië?

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Heb ik een klamboe nodig?

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Is het mogelijk om af te wijken van de Djoser-route?

Zijn er mogelijkheden om te duiken tijdens de reis?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Hoe zwaar is de trekking door Torajaland?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,0

 • Een prachtige rondreis door een vrijwel onbekend en mooi Sulawesi met als hoogtepunt Toradjaland met z'n indrukwekkende cultuur. Prima reisbegeleidster Petra met een uitstekende Indonesische gids die van alles regelde. Een aanrader!!

  9,0

  9,0
 • De rondreis over Sulawesi van Noord naar Zuid heeft geheel aan onze verwachtingen voldaan. De reis laat je de verschillende culturen en natuur van dit eiland in de Indonesische archipel zien. Hoogtepunten waren de Togian Islands en de tweedaagse trekking door Torajaland. Begeleiding was uitstekend.

  8,0

  8,0
 • Een mooie rondreis door een eiland van Indonesië wat nog niet zo toeristisch is. Leuk voor mensen die houden van afwisseling tussen cultuur, natuur en sportieve elementen. De onderwaterwereld bij Togian en Bira is ongekend mooi!

  8,0

  8,0
 • Noord en Centraal Sulawesi zijn nog niet erg toeristisch. De bevolking is erg vriendelijk. Wegen zijn smal en niet overal goed. Redelijk wat lange reisdagen. De hoogtepunten waren Togian eilanden en Toraja land. Ipv trekking 2 dg excursies met minibus gedaan. Goede bus/chauffeur, reisbegeleiders.

  7,0

  7,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Vluchten met Singapore airlines
 • Maaltijden Torajaland en Togianeilanden twv € 95,- inbegrepen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding en lokale gids
 • Excursie naar Tangkoko NP en Nani Wartebone NP
 • Heerlijk verblijf op de Togian-eilanden inclusief maaltijden
 • Tweedaagse trekking door Torajaland met een gids
 • Bezoek aan het Posomeer, het grootste meer van Sulawesi

Klantwaardering

8,0

Een prachtige rondreis door een vrijwel onbekend en mooi Sul...
Een prachtige rondreis door een vrijwel onbekend en mooi Sulawesi met als hoogtepunt Toradjaland met z'n indrukwekkende cultuur. Prima reisbegeleidster Petra met een uitstekende Indonesische gids die van alles regelde. Een aanrader!!

Henk K. - 9,0
De rondreis over Sulawesi van Noord naar Zuid heeft geheel a...
De rondreis over Sulawesi van Noord naar Zuid heeft geheel aan onze verwachtingen voldaan. De reis laat je de verschillende culturen en natuur van dit eiland in de Indonesische archipel zien. Hoogtepunten waren de Togian Islands en de tweedaagse trekking door Torajaland. Begeleiding was uitstekend.

Marjon N. - 8,0
Een mooie rondreis door een eiland van Indonesië wat nog nie...
Een mooie rondreis door een eiland van Indonesië wat nog niet zo toeristisch is. Leuk voor mensen die houden van afwisseling tussen cultuur, natuur en sportieve elementen. De onderwaterwereld bij Togian en Bira is ongekend mooi!

Erna K. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Indonesië

Het weer in Indonesië

34°C

Terug naar boven