Marokko

Rondreis Marokko21 dagen

Marokko biedt naast de belangrijke stad Casablanca ook nog de kleurrijke Koningssteden Rabat, Fès, Meknès en Marrakech aan. Ervaar hier in de oude medina’s de drukte en gezelligheid van de smalle straatjes. We maken een tocht door de woestijn en verkennen in de Atlas een paar Berber dorpjes, waar je kennis maakt met deze vriendelijke bewoners. We eindigen de reis in het vissersplaatsje Essaouria met talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes aan het strand. Aan zee liggen grote forten; vroeger was Essaouira door speciale belastingregels een bloeiende handelsplaats.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 1.495,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Marokko, 21 dagen

 • 18-05-2020 Amsterdam - Casablanca
 • 19-05-2020 Casablanca - Rabat
 • 20-05-2020 Rabat - Chefchaouen
 • 21-05-2020 Chefchaouen
 • 22-05-2020 Chefchaouen - Volubilis - Meknès - Fès
 • 23-05-2020 Fès
 • 24-05-2020 Fès
 • 25-05-2020 Fès - Azrou - Midelt - Erfoud
 • 26-05-2020 Erfoud, woestijnsafari in landrovers - Merzouga, woestijnovernachting bij bedoeïenen
 • 27-05-2020 Merzouga - Erfoud - Tinghir - Dadèskloof
 • 28-05-2020 Dadèskloof
 • 29-05-2020 Dadèskloof - El Keela M'Gouna - Ouarzazate - Zagora
 • 30-05-2020 Zagora
 • 31-05-2020 Zagora - Ait Benhaddou
 • 01-06-2020 Ait Benhaddou - Marrakech
 • 02-06-2020 Marrakech
 • 03-06-2020 Marrakech - Essaouira
 • 04-06-2020 Essaouira
 • 05-06-2020 Essaouira
 • 06-06-2020 Essaouira - Marrakech
 • 07-06-2020 Marrakech - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Rabat

Dag 1 Amsterdam - Casablanca
Dag 2 Casablanca - Rabat

Hassan II Moskee Casablanca Marokko DjoserVanuit Amsterdam vliegen we naar de havenstad Casablanca. De volgende ochtend maken we, voordat we Casablanca verlaten, een stop bij Hassan II moskee en is er mogelijkheid om de moskee te bezoeken. 'Casa', zoals de Marokkanen Casablanca noemen, is geen oude stad: mooie winkelstraten, veel restaurants en grote gebouwen zijn beeldbepalend voor deze stad.

We rijden in twee uur naar Rabat. De hoofdstad Rabat is één van de vier oude koningssteden. In de medina kun je ronddwalen in kronkelige steegjes met veel goud-, zilver- en kruidenwinkeltjes, of onderhandelen in de mellah, de gezellige joodse wijk. Wil je eens op jacht naar leuke hebbedingetjes, dan mag je de Rue des Consuls niet overslaan. Ook kun je in kleine groepjes een bezoek brengen aan Chellah, een oude Romeinse nederzetting. Hier leven vele ooievaars en ibissen die hun nesten hebben gebouwd op de ruïne van onder andere de minaretten van een oude moskee.

Ter nagedachtenis aan koning Mohammed V werd in Rabat een groots mausoleum gebouwd. Het wisselen van de wacht trekt hier altijd veel bekijks. Biologen mogen zeker de 'Jardins d'Essai' niet missen.

Chefchaouen

Dag 3 Rabat - Chefchaouen
Dag 4 Chefchaouen

Marokko chefchaquen Djoser Tijdens de rit naar Chefchaouen kun je genieten van prachtige vergezichten. De stad heeft een duidelijke Spaanse uitstraling wat voortkomt uit de tijd dat het gebied een protectoraat van Spanje was. Chefchaouen is prachtig tegen de bergen gelegen. De in de 15e eeuw door gevluchte moslims en joden gebouwde stad is eeuwenlang afgesloten gebleven van de buitenwereld. Dit verklaart de unieke sfeer.

De oude medina weerspiegelt het van oorsprong multiculturele karakter van de stad: er is een Marokkaans, een Andalusisch, een Berbers en een Joods gedeelte, hoewel de verschillen tegenwoordig miniem zijn. Je komt veel textielbewerking tegen op een tocht door de stad: van tapijten tot djellaba's. Grote delen van de medina zijn in vele varianten blauw gekalkt wat het een heel bijzondere sfeer meegeeft. Je kunt ook een mooie, maar pittige, bergwandeling maken onder begeleiding van een gids.

Fès


Dag 5 Chefchaouen - Volubilis - Meknès - Fès
Dag 6 Fès
Dag 7 Fès

Fes Leerlooierij Marokko DjoserEen busrit door het Rifgebergte brengt ons via Volubilis, Moulay Idriss en Meknès naar Fès. De Romeinse ruïnestad Volubilis lag vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied vanwaar niet alleen koren en olijven werden uitgevoerd, maar ook wilde dieren. In een aantal Romeinse villa’s bevinden zich nog prachtige mozaïeken.

Moulay Idriss is de heiligste plaats van Marokko. Tot 1912 was het niet-moslims niet toegestaan om Moulay Idriss te betreden. Een houten balk over de straat laat weten waar 'christenen en lastdieren' niet verder mochten gaan. In Meknès is het prachtige mausoleum van sultan Moulay Ismael de belangrijkste bezienswaardigheid. Het binnenhof heeft in het midden een fontein en de wanden en vloeren zijn bedekt met prachtige mozaïeken. Fès is de oudste koningsstad van Marokko en het religieuze centrum van het land.

De medina van Fès strekt zich uit over een heuvel. In het hoogst gelegen deel is de wijk van de pottenbakkers, lager liggen woon- en werkplaatsen van de leerlooiers en wolververs. Die laatsten geven hun wijk letterlijk een kleurrijk aanzien; nadat ze de strengen wol in enorme aardewerken kruiken geverfd hebben, hangen ze in de straten te drogen.

Marokko markt fes DjoserDe medina in Fès is heel druk en gevarieerd. Je koopt er naast stoffen en kruiden bijvoorbeeld ook amuletten tegen het boze oog. Een mogelijke excursie is een wandeling met een gids door de medina. Hij brengt je naar plaatsen waar je normaal niet komt, zoals een prachtige oude koranschool of een mooie vervallen moskee. Ook zou je eens naar een hammam (badhuis) kunnen gaan voor een grondige schoonmaakbeurt en ontspanning.

Erfoud

Dag 8 Fès - Azrou - Midelt - Erfoud
Dag 9 Erfoud, woestijnsafari in landrovers - Merzouga, woestijnovernachting bij bedoeïenen

De dagreis van Fès naar Erfoud is een schitterende tocht over de Midden-Atlas. Je ziet goed hoe deze bergrug het klimaat aan beide zijden beïnvloedt: van een overwegend groene streek rijden we aan de andere kant van de kam een woestijnachtig gebied binnen.

Tent woestijn Marokko DjoserOnderweg kunnen we lunchen in Midelt, een trekpleister met veel eetgelegenheden. Misschien kom je onderweg nomadententen tegen en krijg je een uitnodiging voor de thee. De route die we nu volgen is prachtig. Ruige rotsformaties worden afgewisseld door groene valleien met kasbahs en dorpen.

Tegen de avond komen we aan in Erfoud, waar we overnachten in een hotel met zwembad. De volgende dag maken we een onvergetelijke woestijnsafari. Met landrovers gaan we een stuk dieper de Erg Chebbi, de kleine woestijn, in. Na aankomst in het kamp kunnen we een kamelentocht maken waarbij we de zonsondergang bekijken vanaf de hoge zandduinen. Na terugkomst in het kamp volgt een typisch Berber-diner in een bedoeïenentent. Ook de nacht breng je daar door, zodat je in de vroege ochtend de zon weer boven de zandduinen kunt zien oprijzen. Bedden, lakens, toiletten en douches zijn aanwezig. Na het ontbijt rijd je terug naar Erfoud.

Dadèskloof

Dag 10 Merzouga - Erfoud - Tinghir - Dadèskloof
Dag 11 Dadèskloof

Dadesvallei Marokko DjoserWe rijden in een paar uur van Erfoud naar Tinghir, waar we een stop maken bij de beroemde Gorge du Todra. Het inslijtende water van een beekje heeft hier een indrukwekkende kloof gevormd. We rijden vervolgens naar een ander natuurgebied, de Dadèskloof, waar we aan het begin van de avond aankomen. 

Hier heb je een hele dag de tijd om het ruige landschap te verkennen. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, van een uur tot bijna een dag. 

Zagora

Dag 12 Dadèskloof - El Keela M'Gouna - Ouarzazate - Zagora
Dag 13 Zagora

Op weg naar het zuidelijk gelegen Zagora rijden we via El Keela en M'Gouna, bekend vanwege het jaarlijkse rozenfestival, door de Vallei van de Duizend kashba’s. In deze groene vallei staan vele burchten, waar we af en toe kunnen stoppen. Sommige zijn nog bewoond, bij andere herinnert alleen een ruïne aan wat er ooit stond. Na een uur of vier onderbreken we de reis voor een lunch in Ouarzazate. Aan het eind van de middag komen we in Zagora aan.

Hier overnacht je in een mooi hotel in een palmoase, met restaurant en zwembad. Karakteristiek voor dit kleine dorpje zijn de lemen huizen en het grote dorpsplein waar het leven zich afspeelt. In traditionele 'jalabiya' gehulde mannen zitten hier in groepjes bij elkaar; je hoort onophoudelijk de dominostenen kletteren. Zagora ligt in een woestijnachtige streek en is een rustige plaats van waaruit je een wandeling kunt maken in de palmentuin of een bezoek kunt brengen aan Tamegroute. 

Marrakech

Dag 14 Zagora - Ait Benhaddou
Dag 15 Ait Benhaddou - Marrakech
Dag 16 Marrakech

Marrakech kraam DjoserDe tocht uit Zagora begint met een rit door de groene Vallei van de Draa waar tientallen kashba’s te zien zijn. Sommige zijn nog bewoond, bij andere herinnert alleen een ruïne aan wat er ooit stond. Dit is Marokko's belangrijkste gebied voor de dadelteelt. We onderbreken de reis richting Marrakech voor een overnachting in Ait Benhaddou. De vele torens van deze kasba zijn versierd met ruitmotieven. De stad werd mogelijk al rond het jaar 750 gesticht door Berbers, onder leiding van Benhaddou, die volgens geruchten ergens binnen de kasba begraven ligt. Aït Benhaddou, waar nog ongeveer 150 mensen wonen, staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst en heeft als achtergrond gediend voor talloze woestijnfilms, zoals ‘Jewel of the Nile, ‘Jezus of Nazareth’, ‘The Gladiator' en 'Laurence of Arabia'.

We passeren de volgende dag, op weg naar Marrakech, het hoogste punt van het Atlas-gebergte op 2260 meter, waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de omgeving. Marrakech is één van de koningssteden. Het plein Djemaa el-Fna is het hart van de stad; in de middag en avond verandert het plein in een grote attractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met een vierkante toren.

Verder kun je in Marrakech je hart ophalen aan de prachtige bouwkunst die de 'pasja's' hebben nagelaten. Ook kun je er diverse paleizen en kashba’s bekijken. Er zijn enkele mooie parken, zoals de Jardin de Majorelle.

Essaouira

Dag 17 Marrakech - Essaouira
Dag 18 Essaouira
Dag 19 Essaouira

Marokko Essaouira haven bootjes DJoserVanuit Marrakech rijden we naar het vissersplaatsje Essaouira waar we drie overnachtingen hebben in een centraal gelegen hotel. De bijna permanente wind zorgt voor aangename verkoeling. Door de vesting met zijn verweerde witte huisjes, de talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes doet dit stadje meer Portugees dan Marokkaans aan. De stad is grotendeels autovrij.

Aan zee liggen grote forten; vroeger was Essaouira door speciale belastingregels een bloeiende handelsplaats. Later kreeg deze stad ook faam als badplaats. Je kunt hier bijvoorbeeld een prachtige lange strandwandeling maken naar het dorpje Diabat en erg lekker vis eten. In Essaouira maakt men een zeer karakteristiek soort houtsnijwerk.

Marrakech

Dag 20 Essaouira - Marrakech 
Dag 21 Marrakech - Amsterdam

De laatste nacht van je verblijf in Marokko breng je door in Marrakech, van waaruit we de volgende dag terugvliegen naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De gemiddelde groepsgrootte is 15 personen, de maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

04 nov - 25 nov

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 1.495,-

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

06 apr - 27 apr
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Start - einde

13 apr - 04 mei

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Start - einde

18 mei - 08 jun
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en landrover
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Overnachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Kamelenrit Erg Chebbi
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.245,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer (én eenpersoonstent) boeken tegen de daarvoor geldende toeslag van vanaf € 225,-.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouira en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €225,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

In Marokko verblijven we in sfeervolle en comfortabele hotels met Wifi. De meeste hotels hebben een zwembad. Overal is een douche en toilet en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. We gebruiken hotels die geselecteerd zijn op ligging, faciliteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Het ontbijt is inbegrepen.

In de Sahara overnachten we één nacht in een bedoeïenentent onder de sterren. Je slaapt hier in een bed, met lakens en warme dekens. Tijdens dit verblijf is het diner en ontbijt inbegrepen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Casablanca Moroccan House Hotel
Chefchaouen Hotel Madrid
Fès Hotel Batha
Erfoud Hotel Riad Salam
Zagora Ksar Tinsouline
Aït Benhaddou Riad Maktoub
Marrakech Moroccan House Hotel
Essaouira Hotel Souiri

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer (én eenpersoonstent) boeken tegen de daarvoor geldende toeslag van vanaf € 225,-.

 • Marokko hotel accommodatie Djoser
 • Marokko zwembad hotel djoser accommodatie
 • Marokko hotelkamer djoser

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

 • Marokko hotel accommodatie Djoser
 • Marokko djoser hotel accommodatie
 • Marokko bedoeïne kamp Djoser
 • Marokko hotel kamer overnachting Djoser
 • Marokko accommodatie hotel lobby djoser

  We overnachten in sfeervolle hotels

 • Hotel accommodatie Djoser
 • Marokko Djoser hotel accommodatie zwembad
 • Marokko djoser hotel lobby accommodatie
 • Marokko djoser hotel accommodatie kamer
 • Djoser marokko hotel lobby ontvangst
 • Hotel marokko Djoser zwembad uitzicht accommodatie

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

 • Binnentuin Marokko djoser accommodatie
 • Djoser marokko hotel kamer accommodatie
 • Hotel marokko Djoser accommodatie ontvangst
 • Ontvangst hotel Djsoser Marokko accommodatie
 • Marokko djoser hotel restaurant ontvangst

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Marokko djoser zwembad hotel accommodatie
 • Djoser Marokko accommodatie kamer

Vliegreis

Transavia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  10:20

  Aankomst

  13:00

 • Vlucht met

  Traject

  Marrakech - Amsterdam

  Vertrek

  20:05

  Aankomst

  00:05*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.245,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We rijden met een comfortabele bus met eigen chauffeur. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een bezoek aan een markt of om uit te stappen bij een mooi stukje natuur. Een aantal reisdagen duurt de gehele dag, zoals de dag dat je van Fès naar Erfoud. Je komt dan aan het eind van de dag op de plaats van bestemming aan, omdat je onderweg een aantal bezienswaardigheden bekijkt. In de 'medina's' verken je te voet de wirwar van kleine straatjes.

Van Erfoud naar het bedoeïenkamp in Merzouga reizen we met landrovers. Ter plaatse kun je een kamelenrit maken, die is opgenomen in het programma.

 • Marokko busvervoer Djoser
 • Travsavia luchtvaartmaatschappij Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en landrover
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Overnachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Kamelenrit Erg Chebbi
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag door de medina op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer in een van de vele theehuizen of in een parkje om het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek Hassan II moskee
 • Een stop in koningssteden Volubilis en Meknès
 • Een stop in het karakteristieke bergdorpje Azrou
 • Woestijnsafari naar Merzouga per landrover, incl. een kamelenrit
 • Een stop in de Todrakloof in Tinghir en in het rozenplaatsje El Keela M’Gouna
 • Een stop in Ouarzazate, waar bekende Hollywoodfilms zijn opgenomen
 • Bezoek indrukwekkende kasba Aït Benhaddou


In Marokko zijn nog andere excursies mogelijk die zeker de moeite waard zijn. Zo kan er in Fès een stadstour gemaakt worden onder leiding van een gids, waarbij je onder andere een mooi uitzichtpunt en meerdere leerlooierijen bezoekt en daarnaast veel leert over de geschiedenis van deze stad. In de Dadèsvallei kun je onder begeleiding van een gids prachtige wandelingen maken, onder meer naar de indrukwekkende Dadèskloof. Ook een bezoek aan het Djemaa-el-Fna-plein in Marrakech mag niet ontbreken. Je kunt in Marrakech naast een bezoek aan dit plein en de souks, ook kiezen voor een wandeling door een van de prachtige parken en tuinen. Ook is het mogelijk om de stad te verkennen per fiets. De reis wordt afgesloten in Essaouira, waar je in de pittoreske vissershaven het dagelijks leven van de vissers kunt ervaren.

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In Marokko kun je betalen met de Dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: bijna overal zijn geldautomaten.
Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende pinautomaten) is altijd handig.
Creditcards: worden al op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

Afdingen hoort bij het normale leven en gaat gepaard met veel humor. Heb je eenmaal een overeengekomen prijs, dan kun je niet meer terug. Kom je niet tot een overeenkomst, dan gaat de koop niet door, maar ben je even goede vrienden!

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Maaltijden

Eten koken Marokko Ait Ben HaddouHet ontbijt is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit (stok-)brood, boter en jam of honing. Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 5,- en
€ 10,- voor een maaltijd. Tijdens de woestijnovernachting is het diner en ontbijt inbegrepen.

Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd.

Aan de kust kun je veel perfect bereide vissoorten eten: met name in Essaouira is dat mogelijk. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouira en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen en aan zee verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler en aan zee is het klimaat zachter.

In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is. In de bergen en aan zee is het ook in de zomer koel, waardoor je een trui nodig hebt. Houd er rekening mee dat de temperaturen tussen november en maart flink af kunnen koelen. In het Atlasgebergte kan er ook sneeuw vallen. Het is belangrijk om in deze periode warme kleding mee te nemen, aangezien de temperaturen tussen overdag en 's nachts flink kunnen verschillen. 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe is het vervoer in Marokko?

Tijdens de hele reis staat ons een comfortabele bus en een eigen chauffeur ter beschikking. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een markt te bezoeken, of uit te stappen in een mooi stukje natuur. Een aantal reisdagen duurt de gehele dag, zoals de dag dat je van Fès naar Erfoud reist. Je komt dan aan het eind van de dag op de plaats van bestemming aan, omdat je onderweg een aantal bezienswaardigheden bekijkt. In de 'medina's' verken je te voet de wirwar van kleine straatjes.

Hoe zijn de hotels in Marokko?

Wanneer valt de Ramadan in 2019?

Welk klimaat heeft Marokko?

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Kun je mooie wandelingen maken in Marokko?

Wat moet ik meenemen?

Is er wifi aanwezig in de hotels?

Wat is het voltage in Marokko?

Hoe groot zijn de groepen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Het was voor mij een geweldige ervaring om Marokko te leren kennen. Een prachtig land, een schitterende natuur, heel aardige gastvrije mensen. Onze groep was heel goed, de reisleidster heel deskundig en flexibel, ik heb genoten en geniet nog na!

  10,0

  10,0
 • Marokko reis was onvergetelijk geweest en hadden zeer goede reisleidster die ons van alles vertelde en een must om door het land te reis super mooi land was het. Zeker voor een herhaling waard, vooral de woestijn met kameel was het hoogte punt van de reis. Alle dank daarvoor.

  10,0

  10,0
 • Ik heb genoten van de reis wat een prachtig land met mooie mensen Ik heb niet veel vergelijking materiaal het was mijn eerste groepsreis. De bus met airco was fantastisch ik begreep dat dat bijzonder was. Ik vind dat een must als het zo warm is. Verder hier en daar verbeter puntjes maar verder prima.

  8,0

  8,0
 • Mooie reis met leuk gezelschap en een heel aardige begeleider.

  8,0

  8,0
 • Net terug van een prachtige, gevarieerde reis door Marokko. Als je de tijd hebt om 3 weken te gaan is dit zeker een aanrader!

  8,0

  8,0
 • Een afwisselende reis met verrassende elementen zowel in de steden als de natuur en vergeet het eten niet. De enkele lange reisdagen werden door chauffeur Mohammed en reisleidster Hanna met informatie koffie en fotostop en gezellige dag. Een reis die zeker de moeite waard is.

  9,0

  9,0
 • Wij hebben super genoten van deze reis, kleurrijk, veel afwisseling, vriendelijke mensen. Voor ons was het boven verwachting en zullen er nog lang met plezier op terug kijken, gewoon een aanrader.

  8,0

  8,0
 • Marokko onverwacht een prachtig land. Schilderachtige oude steden en dorpjes. Drukke souks zoals je had verwacht. Maar daarnaast een overweldigend afwisselend natuurschoon: begroeide vlaktes, hoge ruige bergen, een woestijn met zandduinen en de woeste zee. Heel aardige mensen. Kortom een aanrader.

  8,0

  8,0
 • Ontzettend mooi landschap en hele vriendelijke mensen. Marokko is veel diverser dan ik had verwacht. Als alleenreizende is het niet altijd makkelijk om aansluiting te vinden maar daar staat tegenover dat je ook als vrouw heel makkelijk alleen op pad kan.

  8,0

  8,0
 • We hebben een fantastische reis gehad door een prachtig en zeer gevarieerd Marokko met prachtige afwisselende steden, zeer mooie berggebieden en schitterende Sahara. Daarnaast hadden we een fijne groep en een top reisbegeleidster Marianne. Alle credits voor Djoser en de reisbegeleiding.

  9,0

  9,0
 • Een prachtige reis met een zeer gepassioneerde reisleidster. Marianne wist ons voor het land en cultuur te winnen. Hoogtepunt was wel het bezoek aan de zandduinen. We hadden een rit op een dromedaris in een schitterend landschap. Jammer genoeg iets ingekort omdat er een zandstorm losbrak.

  9,0

  9,0
 • Wonderschoon land, zeer vriendelijke mensen. Gewoon doen!

  8,0

  8,0
 • Mooie reis, afwisseling van natuur en cultuur.

  8,0

  8,0
 • Marokko, een land met prachtige natuur, cultuur en bijzonder aardige mensen. De keuken is verrukkelijk met tajine, couscous en veel zoet. Djoser heeft mij dit alles op een geweldige manier laten zien en proeven.

  9,0

  9,0
 • Wat een waanzinnig mooie reis. De reis geeft je een compleet beeld van Marokko. De reisbegeleider Sjoerd was onmisbaar, enorm veel kennis in huis en alles tip top georganiseerd. Een echte aanrader deze reis!

  9,0

  9,0
 • Marokko een land en volk dat je warm omarmt geniet van de lekkere tajine gerechten. kijk je ogen uit in de soeks, drink op een van de vele terrasjes Nos-nos koffie. Geniet van de zon en landschappen. Ben een eervolle gast en je wordt overal warm ontvangen. Wij hebben ervan genoten Jo & Maria

  9,0

  9,0
 • Het was een hele mooie verbazingwekkende en indrukwekkende reis.

  8,0

  8,0
 • Een prachtige reis. Wat een afwisseling in landschap, cultuur en klimaat. Een leuke groep en zeer capabele reisleidster.

  9,0

  9,0
 • Prachtige reis gehad wat een mooie land heel veel gezien en gedaan in 20 dagen echt genoten ik mis het land nu al

  10,0

  10,0
 • Wat een prachtig land Marokko! Cultuur, landschap, mensen. In al deze facetten heeft Djoser een mooie balans gevonden. De reis was 3 weken intensief, maar onvergetelijk, mede door de geweldige reisbegeleidster.

  9,0

  9,0
 • Net terug van een geweldige Marokkoreis. Zoveel gezien en gedaan en toch zo'n relaxed gevoel hebben. Da's pas vakantie. Ik ga Marokko nog missen.

  9,0

  9,0
 • Een fantastische reisbegeleidster en een heel goede groep reisgenoten zorgen voor een fijn gevoel in deze mooie reis. Marokko was zeer de moeite waard.

  10,0

  10,0
 • Een zeer verrassende reis door Marokko. Veel variatie en je komt ogen tekort voor alle indrukken. Goed opgebouwde reis met een heerlijk einde in Essaouira

  8,0

  8,0
 • Marokko heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen, wat een mooie en afwisselend reis!

  8,0

  8,0
 • De 20 daagse reis door Marokko is een schittende ontdekkingstocht door dit prachtige land. De afwisseling tussen steden, bergen, woestijn en kust maakt dat deze reis een compleet beeld van Marokko geeft. De hotels waren adequaat. De reisbegeleidster deed zeer goed haar best. Absoluut een aanrader!

  8,0

  8,0
 • Fantastische reis met heel veel afwisseling. Ben je echt een alcohol liefhebber dan moet je niet tijdens de ramadan gaan. Marokko is prachtig en zo veelzijdig!

  8,0

  8,0
 • de reis door Marokko heeft mijn verwachtingen overtroffen. het was een openbaring te ontdekken, dat Marokko zoveel diversiteit te bieden heeft in natuur, bevolking en cultuur. De hotels waren prima,het eten was goed, busvervoer ging heel zorgvuldig,de reisbegeleidster functioneerde voortreffelijk.

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Verblijf in het sfeervolle en fotogenieke Chefchaouen
 • Bezoek aan de Koningssteden Rabat, Fès, Marrakech en Meknès
 • Bezoek aan de middeleeuwse Berberse verstevigde stad: Ait Benhaddou met vele kasba's
 • Woestijnovernachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding

Klantwaardering

8,6

Het was voor mij een geweldige ervaring om Marokko te leren...
Het was voor mij een geweldige ervaring om Marokko te leren kennen. Een prachtig land, een schitterende natuur, heel aardige gastvrije mensen. Onze groep was heel goed, de reisleidster heel deskundig en flexibel, ik heb genoten en geniet nog na!

Ankie K. - 10,0
Marokko reis was onvergetelijk geweest en hadden zeer goede...
Marokko reis was onvergetelijk geweest en hadden zeer goede reisleidster die ons van alles vertelde en een must om door het land te reis super mooi land was het. Zeker voor een herhaling waard, vooral de woestijn met kameel was het hoogte punt van de reis. Alle dank daarvoor.

Johan M. - 10,0
Ik heb genoten van de reis wat een prachtig land met mooie m...
Ik heb genoten van de reis wat een prachtig land met mooie mensen Ik heb niet veel vergelijking materiaal het was mijn eerste groepsreis. De bus met airco was fantastisch ik begreep dat dat bijzonder was. Ik vind dat een must als het zo warm is. Verder hier en daar verbeter puntjes maar verder prima.

Arianne J. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Marokko

Het weer in Marokko

29°C

Terug naar boven