Eigenzinnig Zuiden

Eigenzinnig Zuiden

Door Ricci Scheldwacht

Ze vormen samen de zuidelijke punt van India, maar hebben elk een geheel eigen karakter. De deelstaten Kerala (aan de zuidwestkust) en Tamil Nadu (aan de zuidoostkust) zijn niet alleen door hun gunstige ligging met elkaar verbonden.


Kerala
Oppervlakte: 38.863 km²
Hoofdstad: Thrivandrum (Thiruvananthapuram)
Inwoners: 34,8 miljoen (2012)
Officiële taal: Malayalam Tamil Nadu

Tamil Nadu
Oppervlakte: 130.060 km²
Hoofdstad: Madras
Inwoners: 67,9 miljoen (2012)
Officiële taal: TamilVan oudsher was het zuiden van India de plek waar handelsschepen uit Europa en China aanmeerden om handel te drijven. Maar waar de bevolking van de deelstaat Kerala nog altijd grotendeels leeft van de landbouw en visserij heeft Tamil Nadu zich ontwikkeld tot een van de bedrijvigste industriële centra van het land.


Kerala
Kerala is afgeleid van keram (kokospalm). Kerala wordt daarom ook wel het land van de kokosnoten genoemd. Na Indonesië en de Filippijnen is India het derde land ter wereld dat de meeste kokosnoten verbouwt. De dieper landinwaarts gelegen theeplantages zorgen er – samen met de uitgestrekte theeplantages in het noorden van het land – voor dat India na China de tweede producent van thee in de wereld is. Kerala staat ook bekend om zijn kruiden en specerijen. Eeuwenlang voeren kooplieden van over de hele wereld naar de havenstad Cochin, dat uitgroeide tot het centrum van handel in specerijen. Om controle te krijgen over de specerijenhandel stichtten eerst de Portugezen en later de Nederlanders er hun eigen handelsposten totdat India in 1858 onder Brits bewind kwam.


Kochi (Cochin)
Handel is een belangrijke motor van de Indiase economie. Ook nu nog worden vanuit de havenstad Kochi, zoals het voormalige Cochin nu heet, belangrijke exportproducten als peper, gember, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, cashewnoten, thee, koffie, rubber en kokosvezel verscheept. In 2019 bezochten Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun staatsbezoek aan India de havenstad van Kerala om het culturele erfgoed te bezichtigen, dat stamt uit de tijd van de VOC. Het Mattancherry- paleis, ooit door de Portugezen gebouwd en later gerestaureerd door de Nederlanders staat in de volksmond bekend als The Dutch Palace. Ook de begraafplaats met graven uit VOC-tijd herinnert aan de Nederlandse aanwezigheid.


Arbeidsmigratie
Hoewel Kerala niet de rijkste deelstaat van India is, zijn de levensomstandigheden er beter dan elders in het land. Door landhervormingen en rechtvaardiger verdeling van inkomen zijn de verschillen tussen rijk en arm minder groot dan in andere delen van India. Ook het onderwijs is in Kerala beter georganiseerd dan in de rest van het land. Daardoor kan 90 procent van de bevolking van Kerala lezen en schrijven, bijna twee keer zo veel als in heel India. Toch vertrekken veel inwoners naar het buitenland. Maar liefst een op de tien van de 35 miljoen mensen in Kerala werkt in de Arabische landen rond de Perzische Golf. Het geld dat ze naar hun familie thuis overmaken komt ten goede aan de lokale economie. Ook trekken er veel mensen uit Kerala naar IT-stad Begaluru (Bangalore) in de naburig gelegen deelstaat Karnataka, dat het Silicon Valley van India wordt genoemd.


Tamil Nadu
Waar Kerala voornamelijk agrarisch is gebleven, heeft Tamil Nandu zich in hoog tempo ontwikkeld tot centrum van de kleding- en textielfabrieken. De stad Tirupur heeft als bijnaam ‘T-shirt hoofdstad van de wereld’. Grote ketens als C&A, H&M en Primark en sportmerken als Adidas en Nike laten hier hun kleding maken. Ook in Coimbatore, de tweede stad van de deelstaat Tamil Nadu en behorend tot de snelst groeiende steden van het land heeft de textielindustrie een hoge vlucht genomen. Het katoen dat in de garenspinnerijen wordt verwerkt is afkomstig van de omliggende katoenplantages. Daarnaast kent Coimbatore veel softwarebedrijven en werkplaatsen waar auto-onderdelen worden gefabriceerd. In Chennai (Madras), de hoofdstad van Tamil Nadu, zijn veel callcenters gevestigd. Bedrijven van over de hele wereld laten hier hun IT-support outsourcen.
Top 5 exportproducten van India naar Nederland (2018)

Productgroep Bedrag (€) Jaartal Verschil vorig jaar
Metaalertsen en metaalafvallen 277 miljoen 2018 + 18,4%
Kunststof in primaire vormen 200 miljoen 2018 + 15%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap 174 miljoen 2018 + 6,1%
Andere chemische producten 144 miljoen 2018 + 0%
Organische chemische producten 141 miljoen 2018 + 2,2%


Ayurveda
Kerala is niet alleen geliefd vanwege de rijke natuur en cultuur, maar de deelstaat staat ook bekend als de bakermat van Ayurveda. Deze eeuwenoude natuurgeneeskunde gaat uit van het holistische uitgangspunt dat alles met elkaar is verbonden. Gezonde voeding, een goede spijsvertering, een positieve kijk op het leven en een harmonieuze natuurlijke omgeving vormen volgens Ayurveda de weg naar innerlijk evenwicht. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Wie wil dat niet? Een eeuwenoude levenswijsheid, die we in het hectische bestaan vandaag de dag gretig omarmen.

Bekijk onze reizen door India.