Spookstad Fatehpur Sikri

Spookstad Fatehpur Sikri

Tijdens een bezoek aan India is een bezoek aan de spookstad Fatehpur Sikri een absolute must. Keizer Akhbar, één van de grootste Mogul heersers, bouwde de stad in de 2e helft van de 16e eeuw ter ere van de moslim soefi/ heilige Salim Chishti. Deze heilige voorspelde de keizer, die op dat moment nog geen troonopvolger had, dat hij nog 3 zonen zou krijgen. De voorspelling kwam inderdaad uit en Fatehpur Sikri werd gebouwd als eerbetoon.

De stad fungeerde als hoofdstad voor het welvarende Mogolrijk die in die tijd haar weerga niet kende. Men kwam er na 10 jaar achter dat er een tekort aan drinkwater was door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was. De stad stroomde leeg en werd een spookstad.

Vandaag de dag is er een fenomenale verzameling van grote tempels en paleizen hiervan overgebleven, omringd door ruines met oude woningen erachter. Behalve de prachtige gebouwen, is de sfeer in deze spookstad ook een bezoek waard. Op de meeste van onze reizen door Noord-India bezoeken we Fatehpur Sikri.

Leuk om te weten is dat keizer Akhbar vooruitstrevende denkbeelden had. Hij had meerdere vrouwen, wat in zijn tijd nog heel normaal was in India (overigens is dat tegenwoordig ook geen onbekend verschijnsel in India). Maar wat wel bijzonder was, is dat zijn 3 hoofdvrouwen ieder een andere religie aanhingen, t.w. Hindoeïsme, Islam en Christendom Voor deze vrouwen liet hij een apart gebouw bouwen in de stijl van hun geloof. Keizer Ahkbar was toen al zo ruimdenkend en vond blijkbaar dat die geloven prima naast elkaar konden leven. 
 

 

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven