Khao Sok nationaal park: Een oase van rust en ondoordringbare jungle

Khao Sok nationaal park: Een oase van rust en ondoordringbare jungle


Magie in de jungle
Khao Sok Nationaal Park ThailandDe mist trekt langzaam op. Voorzichtig branden de eerste zonnestralen door het wolkendek. De kleur van het water verandert door het plotselinge felle licht. Onze kapitein balanceert op één been op het uiterste puntje van de longtailboot. Onverwachts geeft hij een ruk aan de motor, waardoor we op volle snelheid langs de witte kalkstenenrotsen schieten. Op de achtergrond tjielpen ijsvogels, vergezeld door schreeuwende cycladen.

Er zijn maar weinig plekken die kunnen tippen aan Khao Sok nationaal park, een prachtig natuurpark in het zuiden van Thailand. Zodra je voet zet in deze ondoordringbare jungle vol azuurblauwe wateren en mysterieue rotsformaties, word je betoverd door haar schoonheid.

Op ontdekkingstocht
Khao Sok aap Nationaal Park Thailand Het is pas half negen ’s ochtends wanneer we geruisloos achter onze gids Niran aan hobbelen. Stilletjes lopen we door dichte bossen opzoek naar fel gekleurde kameleons, gibbons en tapirs. De dauwdruppels liggen nog op de groene bladeren. Slechts de krekels doorbreken de stilte. Niran wijst ons op de speelse langoeren in de boomtoppen. De apen kijken ons nieuwsgierig aan vanuit hun schuilplaats en slingeren met ongekend gemak van tak naar tak. De rust van Khao Sok is adembenemend. Het leven lijkt simpel.

Even later stappen we op een bamboevlot opweg naar de grotten waar Khao Sok zo bekend om is. Twee sterke Thaise vrouwen peddelen ons naar de overkant van het meer. De zon wint aan kracht. Ik ben jaloers op hun stijlvolle rieten hoeden. Eenmaal bij de grot beginnen wij aan ons volgende avontuur. Gewapend met hoofdlamp bekijken we rondvliegende vleermuizen, stalagnieten en bijzondere organismen. De lucht is kil. De rest van de wereld lijkt ver weg.

Uit de band springen
Het water klotst tegen mijn band aan, terwijl we in snel tempo stroomafwaarts drijven. Met alles dat ik in me heb, probeer ik de vele stenen en struiken die op mijn pad komen te ontwijken. Voor mij is dat een hele opgave, maar voor Anun en Chalong is het kinderspel. ‘Courage is more important than university degree’, roept Chalong lachend, terwijl hij deze en gene een corrigerende tik tegen de band geeft om obstakels te vermijden. Chalong’s Engels klinkt gebroken, maar deze slagzin heeft hij vlekkeloos uit zijn hoofd geleerd. We drijven langs steile rotswanden, ellenlange lianen en tropische bloemen. Mijn voeten bungelen in het snelstromende, koele water. Ik hoor de reizigers lachen. Als reisbegeleidster kan ik niet blijer zijn.

Een onvergetelijke dag in Khao Sok NP beschreven door reisbegeleidster Zinzi Zegers.


Rondreis Thailand, Maleisië & Singapore.

Fietsreis Zuid-Thailand.

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven