Vier Loi Krathong in Thailand

Vier Loi Krathong in Thailand

Loi Krathong Thailand (internet)Loi Krathong, ook wel het lichtjesfestival genoemd, is een van de bekendste festivals in Thailand en vindt plaats aan het einde van het regenseizoen, tijdens het oogsten van de rijst. Bij volle maan worden honderden bootjes te water gelaten, een indrukwekkend gezicht. De Thaise bevolking is op hun mooist gekleed voor dit bijzondere festival.

Het festival vindt volgens de legende haar oorsprong in de tijd van het koningsschap van koning Sukhothai, ongeveer 700 jaar geleden. Een dochter van een priester wilde door het laten drijven 'Loi' van van kleine bootjes 'Krathong' in de rivier de watergodin Mae Kong Ka bedanken voor de regen die voor een goede rijstoogst had gezorgd. Tegenwoordig wordt de oorsprong vaak toegewezen aan de verering van Boeddha.

De bootjes hebben meestal de vorm van een lotusbloem. Traditioneel worden ze gemaakt van bananenbladeren, maar tegenwoordig zie je ook bootjes van brood en soms plastic. Op de bootjes vind je een offer in de vorm van een kaars, wierrookstokjes, geld en vaak ook bloemen en fruit. Soms worden er stukjes haar of nagels door de maker toegevoegd. Zo gaat een deel van de maker mee naar de goden.

In 2019 vindt het festival plaats op 11 november (onder voorbehoud). Je kunt het festival bezoeken op de 22-daagse reis naar Thailand, Laos & Cambodja met vertrek op 9 november 2019 en op de 21-daagse reis met vertrek op 2 november 2019.

Terug naar boven