Bekijk werelderfgoed op reis met Djoser: Kaapse flora in Zuid-Afrika

Bekijk werelderfgoed op reis met Djoser: Kaapse flora in Zuid-Afrika

Unesco’s werelderfgoedlijst telt 830 culturele en natuurmonumenten. Veel van die plaatsen kun je op reis met Djoser bewonderen. Zoals de Kaapse plantkundige regio in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika: Kaapse regio
Bijna een vijfde van alle plantensoorten in Afrika groeit op de zuidwestpunt van Zuid-Afrika. Deze plantkundige regio, de ‘Cape Floral Region’, bestaat uit acht beschermde natuurgebieden rond Kaapstad. Zelfs de prachtige landschappen zoals de Tafelberg, Kaap Punt en de kust van De Hoop, verbleken bij de ongekende plantenrijkdom.
De Kaapse regio is, in zijn omvang, ‘s werelds meest gevarieerd begroeide gebied buiten de tropen. De belangrijkste vegetatiesoort, het fynbos, vind je alleen hier. Deze kenmerkende struikachtige begroeiing omvat 7700 soorten, waarvan 70 procent nergens anders ter wereld groeit. Zo telt de familie Ericaceae hier 600 heidesoorten, terwijl de rest van de wereld het met 26 soorten moet doen. Gezichtsbepalend is de ‘nationale’ plantenfamilie der protea’s of suikerbossies. Zuid-Afrika telt 115 soorten in de vorm van houtachtige struiken of bomen, waarvan 69 soorten uitsluitend voorkomen in het fynbos. De opvallende grote bloemen zijn rijk aan nectar. Bolgewassen komen voor in zo’n 1400 variaties waaronder veel uit de lissenfamilie. De soortenrijkdom is te danken aan de brede variatie in leefgebieden, door verschillen in hoogte, bodem en klimaat.
Behalve ‘in het wild’ is een grote variatie fynbosplanten te zien in de nationale botanische tuin Kirstenbosch, even buiten Kaapstad. Kirstenbosch is opgenomen in het werelderfgoedgebied omdat het op ongeveer 200 ha een grote biodiversiteit vertoont die op natuurlijke wijze aansluit op het omringende landschap.
De regio, toch nog meer dan een half miljoen hectare groot, strekt zich ten opzichte van Kaapstad uit tot Kaap Punt in het zuiden, noordelijk tot Cederberg en noordoostelijk tot Swartberg. Het gebied heeft een lengte van 850 km en is gemiddeld 110 km breed. De hoogten lopen uiteen van zeeniveau tot 2077 m in de Groot Winterhoek. Behalve de bekendste top, de Tafelberg, vind je in het gebied ruige bergpassen, rivieren, stroomversnellingen, watervallen en poelen.

Dieren
Ook de fauna vertoont in delen van het gebied een grote variëteit en veel bijzondere soorten. Vooral in heuvelachtige en berggebieden zijn daar grotere zoogdieren bij, zoals de honingdas, bontebok, luipaard, aardvarken, elandantilope en de Kaapse of beerbaviaan. De regio is bovendien het domein van de Kaapse otter, de Afrikaanse pinguïn, marterachtigen, civetkatachtigen, de Kaapse hoefijzerneusvleermuis, de ‘nationale’ paradijskraanvogel, verschillende arendsoorten en kleine knaagdieren zoals springmuizen en marmotsoorten. De natuurgebieden Swartberg en Cederberg bieden bescherming aan soorten als grysbok, klipspringer, steenbok, springbok en koedoe.

Alle rondreizen door Zuid-Afrika