Bekijk de Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen van Djoser

Zuid-Afrika Noord & Swaziland 15 dagen

Van Johannesburg naar Drakensbergen, Kruger & Swaziland

Vanaf € 2.895,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

We reizen langs de hoogtepunten van het oosten van Zuid-Afrika. En dat zijn er heel veel! Om te beginnen de routes door de spectaculaire en veelzijdige natuur en de spannende speurtochten naar wild in de nationale parken. We overnachten in hotels en chalets aan de voet van de Drakensbergen, bij Kruger nationaal park en in het ienieminie koninkrijk Eswatini (Swaziland). Tot slot bezoeken we Soweto, het grootste en veel besproken township in Johannesburg.

Daarom Djoser

 • Vluchten met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij
 • 3-daags verblijf vlakbij Kruger nationaal park
 • Fascinerende tour door township Soweto inbegrepen
 • Lokaal Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleider
 • Verschillende wandelmogelijkheden in prachtige Drakensbergen
 • Kennismaking met de cultuur van de Zulu's
 • Panoramaroute met stops bij de Blyde River Canyon

Route en kaart

Routekaart Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg - Pretoria
 2. Pretoria - Graskop
 3. Graskop - Panoramaroute - Kruger nationaal park
 4. Kruger NP
 5. Kruger NP, gamedrive transfer
 6. Kruger NP - Matsamo Cultureel dorp - Eswatini (Swaziland)
 7. Eswatini
 8. Eswatini - St Lucia
 9. St Lucia
 10. St Lucia - Zinkwazi
 11. Zinkwazi
 12. Zinkwazi - Nelson Mandela Capture Site - Drakensbergen
 13. Drakensbergen, Royal nationaal park
 14. Drakensbergen - Soweto tour - Johannesburg - Amsterdam
 15. Aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Via de spectaculaire Panoramaroute naar Kruger NP

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg - Pretoria
Dag 2 Pretoria - Graskop
Dag 3 Graskop- Panoramaroute - Kruger nationaal park

We vliegen naar Johannesburg waar we ’s avonds welkom geheten worden door onze lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleider. Vervolgens rijden we naar Pretoria waar we zullen overnachten.

Zuid Afrika Blyde River Canyon Djoser

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en liefhebbers van geschiedenis en politiek zullen zich hier goed vermaken. We starten bij Church Square, het historische centrum van de stad met prachtige gebouwen uit eind 19e eeuw. Daarna bezoeken we de Union Buildings, de regeringsgebouwen van Zuid-Afrika. Ken je de geschiedenis van Zuid-Afrika een beetje? Je komt hier veel meer over te weten tijdens ons bezoek aan het Voortrekkermonument, een granieten bouwwerk waarin de bewogen geschiedenis van de Afrikaner in zandsteen is uitgehouwen. Het monument is ooit gebouwd ter herinnering aan de omstreden trek van de blanke pioniers. De volgende dag reizen we verder naar Graskop. Deze bestemming is een geweldig voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met de gigantische Blyde River Canyon in de buurt, biedt Graskop uitzichten op diepe kloven en prachtige watervallen.

Vanuit Graskop nemen we de hele dag de tijd voor de wereldberoemde Panoramaroute naar Kruger nationaal park. Maak je op voor de mooiste rit die je waarschijnlijk ooit gemaakt hebt. De route voert langs de 26 kilometer lange Blyde River Canyon, een van de natuurlijke wonderen van Zuid-Afrika. We stoppen onderweg bij spectaculaire uitkijkpunten en bezoeken ‘Drie Rondavels’ en ‘God’s Window’. Het indrukwekkende Bourke’s Luck Potholes met rotsformaties en kleine watervallen zal je niet snel vergeten. Die komt zeker weten te staan op je top 10 mooiste landschappen ooit. En dat is Zuid-Afrika! De omgeving is zo divers en zo adembenemend mooi, daar krijg je nooit genoeg van. Na deze prachtige rit kunnen we lekker bijkomen en napraten in ons hotel vlak bij het Kruger nationaal park.

Op zoek naar de Big Five in Krugerpark

Dag 4 Kruger NP
Dag 5 Kruger NP, gamedrive transfer

Zuid Afrika Krugerpark zonsondergang DjoserKruger nationaal park is een van de grootste en mooiste wildparken ter wereld. Het park is uniek door de omvang, opzet en de grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. Je kunt tijdens je verblijf verschillende ‘gamedrives’ ofwel wildspeurtochten maken, waarbij je op zoek gaat naar olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns en talloze andere dieren. Zebra’s, buffels, impala’s en talloze kleurrijke vogels kruisen je pad. Met een beetje geluk zie je de ‘big five’. Je kunt ook meedoen met een ‘gamewalk’ waarbij je onder leiding van een ‘ranger’, een ervaren parkwachter, te voet op zoek gaat naar wild. Aan de hand van sporen weet hij precies te vertellen welke dieren zich in de buurt ophouden.

Het bergachtige koninkrijk Eswatini (Swaziland)

Dag 6 Kruger NP - Matsamo Cultureel dorp - Eswatini
Dag 7 Eswatini
Dag 8 Eswatini - St. Lucia
Dag 9 St. Lucia

Zuid Afrika Swaziland DjoserWe verlaten Zuid-Afrika en rijden het bergachtige koninkrijk Eswatini binnen. We overnachten in traditionele rondavels, dat zijn typisch Zuid-Afrikaanse huisjes. Je kunt deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een jeepsafari en een wandeltocht in de mooie omgeving.

We rijden door het prachtige berglandschap van Eswatini naar het zuiden en steken de grens weer over naar Zuid-Afrika. Onderweg bezoeken we Matsamo Cultureel Dorp. Hier krijgen we een échte ervaring met de tradities en levenswijze van de Eswazi-bevolking. Onze volgende bestemming is St. Lucia in het iSimangaliso Wetland Park dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het moerassen reservaat is in feite een lagune gevormd door een brede riviermonding van maar liefst 65 kilometer lang. Het meer is niet diep en vormt een uitstekende leefomgeving voor nijlpaarden en krokodillen. St. Lucia is een gezellig stadje en wij overnachten in het centrum waar je kunt neerstrijken in een van de vele barretjes en restaurantjes.

Je kunt tijdens het verblijf in St. Lucia ook weer een keuze maken uit verschillende activiteiten. Begin de dag bijvoorbeeld met een boottocht op het meer en spot de vele nijlpaarden en krokodillen. De gids wijst je precies waar de krokodillen zich schuilhouden en waar de nijlpaarden dobberen. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen met mangroven waar talloze vogels leven. Een verrekijker komt hier zeker van pas. Ook kun je het nabijgelegen strand bezoeken of een heerlijke wandeling maken. Een absolute must-do is een jeepsafari door Hluhluwe-Imfolozi Park. In dit groene en heuvelachtige park leeft de ‘big five’ en tijdens de jeepsafari ga je op zoek naar de zeldzame witte neushoorn die hier als een speciaal project is uitgezet. Vergeet niet om tijdens je spannende speurtocht naar wild te genieten van de prachtige uitzichten op de Afrikaanse wildernis.

Afrikaanse cultuur in Zinkwazi

Dag 10 St. Lucia - Zinkwazi
Dag 11 Zinkwazi
Dag 12 Zinkwazi - Nelson Mandela Capture Site - Drakensbergen

We rijden verder langs de kust naar Zinkwazi. Hier kun je genieten van lange wandelingen langs het strand, zwemmen in de warme zee en ontspannen onder de Afrikaanse zon. Zinkwazi biedt diverse watersportactiviteiten zoals surfen, vissen en kajakken. Dichtbij vind je het Zinkwazi-vogelreservaat, een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kunt hier verschillende vogelsoorten spotten, waaronder zeldzame en bedreigde soorten.

Voordat we verder gaan naar Drakensbergen, stoppen we bij Nelson Mandela Capture Site. Het Nelson Mandela Capture Site is een plek die de geschiedenis van Zuid-Afrika laat zien en een eerbetoon is aan de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Het meest opvallende kenmerk van deze site is ongetwijfeld de indrukwekkende sculptuur van Nelson Mandela. Vanuit de juiste hoek gezien, vormen 50 stalen zuilen het herkenbare gezicht van Mandela. Dit kunstwerk symboliseert niet alleen zijn gevangenschap, maar ook zijn vrijheid en de transformatie van Zuid-Afrika.

Door de vallei met duizend heuvels naar Drakensberg

Dag 13 Drakensbergen, Royal nationaal park, Royal nationaal park
Dag 14 Drakensbergen - Soweto tour - Johannesburg - Amsterdam
Dag 15 aankomst Amsterdam

We verlaten de kuststrook en rijden naar Drakensbergen. We rijden via Royal Nationaal Park. Dit park is niet alleen het oudste nationale park van Zuid-Afrika, maar het biedt ook een ongeëvenaarde biodiversiteit, waardoor het een unieke bestemming is voor liefhebbers van flora en fauna. Verken de weelderige bossen, volg kronkelende wandelpaden en luister naar het rijke vogelgezang terwijl je geniet van de serene omgeving. Het park herbergt een schat aan wilde dieren, waaronder zeldzame en bedreigde soorten.

Zuid Afrika Sani Pass naar Lesotho DjoserHet is tijd om terug te keren naar Johannesburg waar we een bezoek brengen aan Soweto, het grootste en bekendste ‘township’ in Zuid-Afrika. Leuk weetje… Soweto staat voor SOuth- WEst- TOwnship en is nu een creatief bolwerk van kleurrijk Zuid-Afrika met een wrang verleden. Veel bekende Zuid-Afrikaners zijn hier opgegroeid. Tijdens de rondrit passeren we Vilikazi Street waar voormalig president Nelson Mandela en de oud-bisschop Desmond Tutu hebben gewoond. We bezoeken het Mandela Huis, het Hector Pieterson Memorial, de Regina Mundi-kerk en Freedom Square. In de avond vlieg je vanuit Johannesburg terug naar Nederland.

Op reis met Djoser
De reisdagen staan vast, maar in overleg met de groep en de reisbegeleiding wordt het programma ter plaatse ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht om hieraan deel te nemen. Op de bestemming Zuid-Afrika is onze "vrijheid blijheid" formule minder goed uitvoerbaar. De focus ligt bij deze reis ook op bezienswaardigheden onderweg of die niet binnen de steden of dorpen te vinden zijn, maar buitenaf gelegen zijn.

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
16 jul - 30 jul
Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

€ 2.795,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
21 jul - 04 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

€ 2.895,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
25 jul - 08 aug
16+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 16 jaar.

Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

€ 2.995,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
30 jul - 13 aug
Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

€ 3.095,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Overnachtingen in hotels-/chalet met soms een zwembad
 • Bezoek aan het prachtige Eswatini
 •  'Gamedrive' (wildspeurtocht) met open voertuig in Kruger nationaal park
 • Driedaags verblijf vlakbij het Kruger nationaal park
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde River Canyon

Exclusief

Maaltijden, entreegelden, park fees, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc. Reserveringskosten € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een verlenging in Drakensbergen te boeken, de prijs voor een tweepersoonskamer is vanaf €30,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Wat een fantastische reis. Uitstekende reisleider. Kunnen we ons hele leven over praten.

  9

 • De gaafste reisleider, de liefste chauffeur, de mooiste dieren, de prachtigste landschappen, de hoogste golven en de indrukwekkende geschiedenis, dat is het Zuid-Afrika wat wij te zien kregen van Djoser. Op z’n Zuid-Afrikaans; het was een lekkere tour!

  8

 • We hadden een uitstekende reisbegeleider die Zuid-Afrika op haar duimpje kent. Ze stond altijd voor ons klaar en bracht ons naar de mooiste en interessantste plekjes. Daarnaast had ze oog voor alle reisgenoten en bracht veel gezelligheid. We hebben dan ook een geweldig mooie reis gehad.

  10

Praktische informatie

Accommodatie

We maken tijdens deze reis gebruik van verschillende vormen van accommodatie, zoals een appartement/chalet, soms 'rondavels' genoemd. Dit zijn losstaande of aan elkaar geschakelde kleine huisjes, waarin je een eigen slaapkamer hebt, maar waar je de zitkamer en sanitaire voorzieningen deelt met reisgenoten uit de andere slaapkamer. Vaak is er een keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Regelmatig is er ook een patio met een zitje.

We verblijven regelmatig midden in de natuur met een prachtige tuin en een indrukwekkende uitzicht. Hier kun je heerlijk genieten van de rust met een drankje en een lekkere maaltijd.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Pretoria Town Lodge Menlo Park
Sabie Forever Blyde Canyon
Kruger Park area Muluwa Lodge
Eswatini Maguga Lodge
St Lucia Shonalanga Lodge
Blythedale Zinkwazi Lagoon Lodge
Drakensberg Sandford Park Country Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Wij raden aan voor meer comfort voor oudere kinderen, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. De meeste accommodaties in Zuid-Afrika hebben namelijk geen triple kamers, waardoor er vaak een 'snoozer' bijzetbedje of alleen een matras op de kamer geplaatst wordt. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

 • Zuid afrika hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser Family
 • Zuid afrika rondreis hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser Family
 • Zuid afrika zwembad hotel acommodatie overnachting rondreis Djoser Family
 • Zuid Afrika hotel overnachting rondreis accommodatie Djoser Family

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Johannesburg

  Vertrek

  10:35 - 21:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Johannesburg - Amsterdam

  Vertrek

  23:15 - 10:20*

* aankomst volgende dag


Tijdens de zomer is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

In Zuid-Afrika zelf reizen we met onze bus van plaats naar plaats zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De wegen in Zuid-Afrika zijn in uitstekende staat. We hebben de trajecten zo kort mogelijk gemaakt, zodat je niet al te lang in de bus hoeft te zitten.

 • Bus Zuid-Afrika
 • Bus buitenkant Zuid-Afrika

  De comfortabele bus is voorzien van airconditioning

 • Bus binnenkant stoelen Zuid-Afrika
 • Bus stoelen Zuid-Afrika
 • Zuid afrika safari Rondreis Djoser family

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Overnachtingen in hotels-/chalet met soms een zwembad
 • Bezoek aan het prachtige Eswatini
 •  'Gamedrive' (wildspeurtocht) met open voertuig in Kruger nationaal park
 • Driedaags verblijf vlakbij het Kruger nationaal park
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde River Canyon

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil in St Lucia een gamedrive en de ander maakt liever een wandeltocht of gaat graag naar het strand. Meestal kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma zijn inbegrepen, geldt dat het entreegeld exclusief is. 


Tijdens deze reis door Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Een gamedrive, je speurt samen met de lokale gids naar het wild en wie weet kom je de big five tegen!
 • Soweto-tour, we bezoeken het grootste township in Zuid-Afrika


Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden of park fees hoeft te betalen:
 

 • We rijden via de beroemde Panoramaroute van Graskop naar het Krugerpark. Er zijn vele stops onderweg mogelijk bij bekende uitkijkpunten als God's Window en Drie Rondavels


Ter plaatse zijn er meer excursies mogelijk. In het Krugerpark kun je naast de gamedrive die is inbegrepen, extra gamedrives boeken. Bijvoorbeeld een gamedrive aan het einde van de dag/begin van de avond. In het donker kun je weer hele andere dieren tegenkomen. In St. Lucia kun je een boottocht maken of een gamedrive naar het Imfolozi-Hluhluwe park. In de Drakensbergen kun je diverse wandelingen maken.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal 6 maanden na binnenkomst in Eswatini geldig is.
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika heeft de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Reist het kind NIET met beide biologische ouders dient het in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF internationale uittreksel uit het geboorteregister.
  Je vraagt de geboorteakte aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd, bij desbetreffende gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s, dollars.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 450,- per persoon per week.

Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Voor het gemak wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.a. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-. De eventuele fooi voor de lokale reisbegeleider valt hierbuiten. 

Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele hotels/chalets die midden in de natuur liggen, is een restaurant aanwezig waar je kunt eten. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boereworst', broodjes met jam of kaas en de traditionele miliepap, gemaakt van maïsmeel.

Zuid-Afrika is een westers land, waardoor de keuken grotendeels overeenkomt met de Europese keuken. Restaurants van verschillende westerse ketens zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Sommige gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart, zoals bobotie en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue. Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. De Zuid-Afrikaan zelf eet ook graag 'rusks': een specialiteit die zich nog het best laat omschrijven als een brok muesli, die in de thee of koffie gedoopt dient te worden.

Gezondheid

Voor deze reis naar Zuid-Afrika wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis ADeze (algemene) richtlijnen zijn aan verandering onderhevig en soms gelden voor (jonge) kinderen afwijkende richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze in de eerste jaren zijn ingeënt tegen DTP. 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk een verlenging in Drakensbergen te boeken, de prijs voor een tweepersoonskamer is vanaf €30,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus is het overdag in het noorden meestal zonnig en loopt de temperatuur overdag op naar 25 graden of meer. De avonden en ochtenden zijn fris.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze Family-reis wordt begeleid door een enthousiaste lokaal Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleider. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg graag leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Zuid-Afrika?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in verschillende sfeervolle accommodaties zoals appartementen, chalets en soms rondavels (losstaande of aan elkaar geschakelde huisjes). De gamedrives die tijdens deze reis gemaakt worden zijn een prachtige ervaring voor de kinderen. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, wat onze Family reizen een belangrijke meerwaarde geeft.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

Deze reis is qua vervoer erg comfortabel. We maken gebruik van onze eigen bus en de wegen zijn er goed. Daarnaast zijn de trajecten zo kort mogelijk gemaakt.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Het klimaat in Zuid-Afrika is tegenover gesteld van het Nederlandse klimaat. De winters zijn mild en de zomers warm. De maanden april en december zijn warme maanden waarbij de temperatuur boven de 25 graden komt. In de avond kan het flink afkoelen en ook aan de kust kan een frisse bries zijn.

Hebben we een visum nodig?

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Alleenreizende ouders of samengestelde gezinnen die met kinderen onder de 18 jaar reizen, moeten naast hun paspoorten en tickets ook in het bezit te zijn van een meertalig uittreksel van de geboorteakte (bewijs van inschrijving van geboorte bij de burgerlijke stand) met hierop de namen van de gezaghebbende ouder(s)Dit vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geboren.

Middels deze regelgeving probeert de Zuid-Afrikaanse regering kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. In het kort omvat de regelgeving omtrent reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika het volgende:

 • Biologische ouders die met kinderen reizen hoeven sinds 2019 geen geboorteakte te overleggen.
 • Als slechts een van de ouders met gezag met het kind meereist moet u meenemen:
  • Internationale geboorteakte;
  • een schriftelijke verklaring van de andere gezaghebbende ouder, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder. Dit formulier vind u op de website van de rijksoverheid (gebruik bij voorkeur het Engelse formulier);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die het toestemmingsformulier tekent.
 • Indien bovenstaande niet mogelijk is dan heeft u in plaats van de schriftelijke verklaring een officieel bewijs nodig dat u als alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, of een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.
 • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen met een andere volwassene, dan moeten zij naast de geboorteakte, een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.

Het uittreksel geboorteakte moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure of het centrum internationale kinderontvoering, specialist in reizen met minderjarigen. 

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een snoozer bed of snoozer matras bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Wij adviserern daarom voor oudere kinderen om een éénpersoonskamer bij te boeken. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

Bij enkele accommodaties is een zwembad aanwezig.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Vaak zal de Wifi echter alleen in de lobby aanwezig zijn en soms tegen betaling.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Voor deze reis gelden geen speciale kledingvoorschriften. Als je in de maanden juli/augustus reist is het winter in Zuid-Afrika en daarom is het aan te raden om warme kleding mee te nemen voor de verschillende weertypen. Daarnaast zal er redelijk veel gelopen worden en komen schoenen met een goed profiel goed van pas.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Houd er rekening mee dat het weer erg kan veranderen en dat het in juli/augustus winter is, het kan dus aan te raden zijn een winterjas mee te nemen. Daarnaast is het van belang om een muggen werend middel mee te nemen en een wereldstekker. In Zuid-Afrika gebruiken ze driepotige stekkers met ronde pinnen. Vind je het leuk om dieren te spotten? Dan is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen!

Wat zijn de extra kosten voor facultatieve excursies?

In Zuid-Afrika zijn veel facultatieve excursies te maken. Om je een idee te geven van de prijzen in Zuid-Afrikaanse rand noemen we hier een aantal mogelijkheden:
 

* Krugerpark sunset gamedrive Manyeleti - 850 rand (excl entree 250 rand)
* Krugerpark Fullday gamedrive Krugerpark - 715 rand (excl entree 440 rand)
* Mlilwane sunset gamedrive - 435 rand
* Mlilwane mountainbiken incl gids/uur - 210 rand volwassenen/145 kinderen
* Hluluwe fullday gamedrive - 1155 rand volwassenen/774 kinderen
* St Lucia boottocht - 280 rand volwassenen/ 188 kinderen
* Eswatini sunset cruise - 180 rand
* Paardrijden Swaziland ca. 175 rand per uur

De entreegelden zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor de belangrijkste (nationale) parken als volgt:
- Mlilwane ca. 75 rand per dag
- Kruger Nationaal Park - 440 rand (per dag) volwassenen/220 rand kinderen
- Panoramaroute entrees - 120 rand (Three Rondavels = 35, Bourkes Luck = 65, God's Window = 20) / 60 rand kinderen
- Hluhluwe / Imfolozi Park - 125 rand volwassenen/65 kinderen
- Drakensbergen Royal Natal Nationaal Park - 50 rand volwassenen/25 kinderen

Alle hierboven genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor overige uitgaven tijdens de reis dien je te rekenen op minimaal € 400,- per week. Als je aan de meeste excursies deelneemt en uit eten gaat, kan het oplopen tot ca. € 500,- per week.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video