Overzicht Verenigde Staten rondreizen van Djoser

De mammoetbomen van Yosemite NP

In het westen van de Verenigde Staten groeit de Reuzenséquoia, ofwel de Mammoetboom. De kroon van de boom is smal en kegelvormig en de uiteinden van de takken buigen naar voren. De boomschors is roodachtig bruin, dik, zacht en vezelig en bij het ouder worden van de boom wordt schors donkerder en gegroefd. De schors is heel zacht en kan makkelijk ingeduwd worden. De schors is zelfs zo zacht dat je er tegenaan kan stompen zonder je vuist te verwonden!

Als je de boom ziet zal het je opvallen dat de Reuzenséquoia een hele dikke bast en hoge kruin heeft. Dit is om te voorkomen dat de belangrijkste onderdelen van de boom  niet worden aangetast tijdens bosbranden die hier regelmatig voorkomen. Voor het uitkomen van de zaden is het zelfs noodzakelijk dat zij deels verbrand worden, anders komt er geen nieuwe boom.

Er is ook een speciaal nationaal park opgericht voor deze boom: Sequoia National Park. Dit park bezoeken we niet tijdens de 21-daagse reis, maar we verblijven wel in Yosemite NP waar je deze reuzenséquoia ook kan bewonderen.