• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3
  Cuba, 15 dagen

  Cuba 15 dagen

  Op deze vakantie door Cuba met de kinderen leer je de salsa dansen, kijk je je ogen uit naar prachtige oude auto’s, bezoek je een echte sigarenfabriek of probeer je in een palmboom te klimmen op een van de tropische stranden. Het leven op dit Caraïbische eiland speelt zich grotendeels af in de buitenlucht zodat je makkelijk in contact komt met de vriendelijke Cubanen.

  Reisschema

  1. Amsterdam - Havana
  2. Havana, stadswandeling door Oud Havana
  3. Havana, stadswandeling modern Havana
  4. Havana - Soroa
  5. Soroa - Pinar del Rio, optioneel bezoek aan sigarenfabriek
  6. Pinar del Rio, excursie naar Vallei van Vinales
  7. Pinar del Rio - Playa Larga
  8. Playa Larga - Varkensbaai - Trinidad
  9. Trinidad
  10. Trinidad - Sierra del Escambray
  11. Sierra del Escambray - Santa Clara - Varadero
  12. Varadero
  13. Varadero
  14. Varadero - Havana - Amsterdam
  15. aankomst Amsterdam

  Route op datum:

  Reisbeschrijving

  In Cuba vind je prachtige natuur, authentieke steden en witte stranden. Dit in combinatie met de vriendelijke bevolking en swingende muziek maakt Cuba tot een zeer afwisselende reisbestemming.

  Havana
  Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
  Dag 2 Havana, stadswandeling " Old Havana"
  Dag 3 Havana, stadswandeling "Modern Havana"

  Trinidad Straatbeeld Cuba Djoser Junior De hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als wereld-erfgoed en wordt met hun geld behoorlijk gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd die een mooi uitzicht bieden op de stad. Je kunt de stad te voet of op een gehuurde fiets verkennen. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu stadsmuseum, en de Templete op de plaats waar de stad in 1519 officieel werd gesticht. Aan de winkelstraat Obispo is een eeuwenoude apotheek.

  's Middags kun je neervlijen op het terras bij de beroemde bar Bodeguita del Medio waar je een mojito bestelt. Deze mix van rum, limoensap, mineraalwater en muntblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Ook zonder alcohol te bestellen voor de kinderen! Opvallend aanwezig in het straatbeeld zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig en zestig. De benzineslurpende (daarom staan ze ook meestal stil) monsters worden door hun eigenaars vertroeteld en opgepoetst. Maar de kans is ook groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met als eindbestemming Rotterdam Centraal nog op de voorruit! In het vroegere presidentspaleis is nu het Museo de la Revolucion gevestigd. Erachter ligt in een glazen kist de Granma, het jacht waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico overvoer. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger parlementsgebouw was. Het imposante interieur heeft veel bladgoud. 's Avonds is het heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor vele Cubanen op zoek naar vertier. En Cuba is natuurlijk het hart van de typische Cubaanse Son-muziek. Havana swingt! In een Casa de la Trova, populaire muziekcafés, kun je je heupen losgooien.

  Pinar del Rio
  Dag 4 Havana - Soroa
  Dag 5 Soroa - Pinar del Rio, optioneel bezoek sigarenfabriek
  Dag 6 Pinar del Rio,  excursie naar de vallei van Vinales

  Na twee volle dagen in Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het sigarencentrum van Cuba. Allereerst maken we een stop in Soroa in de Sierra del Rosario. Hier bezoeken we een indrukwekkend natuurgebied. We maken een mooie wandeling en lunchen onderweg. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan de grootste en kleurrijkste orchideeëntuin van Cuba, of verfrissing zoeken onder een waterval van 21 meter hoog.

  De volgende dag rijden we verder door het vlakke land rond Viñales. Hier rijzen de Mogotes op, dit zijn dichtbegroeide kalkstenen heuvels. Het landschap nodigt uit tot het maken van wandelingen of paardrijtochten. In de grot Cueva del Indio kun je na een stukje lopen over een onderaardse rivier naar buiten varen. In de stad Pinar zelf is het Palacio Guasch interessant vanwege de bizarre mengeling van veel architectuurstijlen.

  Trinidad
  Dag 7 Pinar del Rio - Playa Larga
  Dag 8 Playa Larga - Varkensbaai - Trinidad
  Dag 9 Trinidad
  Dag 10 Trinidad - Topes de Collantes

  Varkensbaai Cuba Djoser Junior Een lange rit voert ons langs de zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we langzaam het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Te midden van de moerassen aan de zuidkust ligt de historische baai Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie van een CIA-legertje na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze voor Cubanen heroïsche strijd; interessant en een must voor iemand die in het hedendaagse Cuba geïnteresseerd is. Na een overnachting in Playa Larga maak je een rondrit door het Nationale Park Zapata.


  We rijden verder over een mooie route door de Sierra del Escambray. We blijven in het authentieke plaatsje Trinidad dat sinds 1988 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat dit een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad. Nu is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes met keienbestrating slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en koloniale gebouwen door. Rond het rustieke centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zijn te midden van suikerrietvelden de oude suikerfabrieken te zien. Vergeet niet de heupen los te gooien tijdens een salsadansles! Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te luieren en te duiken.

  Na het bezoek van twee dagen aan het swingende Trinidad verruilen we het tropische klimaat voor de koelere vochtigere bergen. We gaan met een heuse truck op pad. Onderweg passeren we de hoogste piek, de Pico de Potrerillo. Het nationaal park Topes de Collantes is omgeven door hoge coniferen begroeid met mossen, hoge varens en koffieplantages. Je zult zeker verschillende prachtig gekleurde tropische vogelsoorten ontmoeten.

  Varadero
  Dag 11 Topes de Collantes -  Santa Clara - Varadero
  Dag 12 Varadero
  Dag 13 Varadero
  Dag 14 Varadero - Havana, vlucht naar Amsterdam
  Dag 15 Aankomst Amsterdam

  De volgende dag verlaten we Sierra del Escambray. We rijden met onze eigen bus verder voor een bezoek aan Santa Clara. Deze stad werd in een klap beroemd in december 1958, toen de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van een trein die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was in de slag beslissend.

  Varadero Strand Cuba Djoser Junior In de loop van de middag rijden we verder naar Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Geniet van verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan terwijl je huid vanzelf bruin kleurt. Denk er wel aan dat je je goed insmeert met zonnebrand want de Cubaanse zon is veel feller dan bij ons. Vanuit Varadero kun je een excursie naar Rio Canimar maken, een rivier waar een boottocht over wordt gemaakt. In de middag leggen we aan voor een lunch. Misschien heb je eindelijk tijd voor het lezen van een goed boek, terwijl de kinderen zich op het strand vermaken of voel je er meer voor je golfvaardigheden te verhogen op de voormalige privé-course van de Amerikaanse miljonair Dupont.

  Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd in verzorgde hotels. Heerlijk uitgerust vliegen we tenslotte vanuit Havana terug naar Amsterdam.

  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Binnen de steden is het in Cuba niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de Family-groepen uit 18 personen. De maximale groepsgrootte is 26 deelnemers.

  Vertrekdata/prijs

  Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18.

  2018

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  22 dec - 05 jan
  Beschikbaarheid
  beperkt beschikbaar
  Prijs
  € 2.395,-
  € 2.245,- (kind t/m 11 jr)

  2019

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  20 apr - 04 mei
  Beschikbaarheid
  Nog 1 gezin nodig
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.645,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  28 jul - 11 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 2.095,-
  € 1.945,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  21 dec - 04 jan
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 2.195,-
  € 2.045,- (kind t/m 11 jr)

  2020

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  25 apr - 09 mei
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.845,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Vliegreis met Air Europa
  • Alle vluchttoeslagen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Lokale gids
  • Vervoer per bus met airconditioning
  • Transfer van en naar de luchthaven
  • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
  • Het ontbijt
  • Maaltijden en drankjes tijdens het verblijf in Varadero
  • Excursie naar de Vallei van Viñales 
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Exclusief

  Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien,  persoonlijke uitgaven,  reserveringskosten € 30,- per factuur, etc.

  Wijzigingen voorbehouden.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.195,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Hotelverlenging

  Een verlenging van je reis mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

  De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

  Groepssamenstelling

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  In de miljoenenstad Havana overnachten we op een mooie locatie aan de Malecon en op loopafstand van het koloniale historische centrum van Havana. Op het dak van het hotel is een zwembad waar vanuit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. 

  In Trinidad verblijven we in een hotel met zwembad net buiten het centrum. Het is heerlijk rustig gelegen midden in de natuur aan de oevers van de rivier.

  Ons hotel in Varadero ligt aan het strand en heeft een zwembad met ligstoelen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. We verblijven hier een paar dagen om heerlijk te kunnen ontspannen na alle indrukken van de reis.

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

  Havana Hotel Deauville
  Soroa Hotel Soroa
  Pinar del Rio Villa Aguas Claras
  Varadero Arenas Blancas
  Varadero Brisas del Caribe
  Varadero Hotel Tuxpan

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Bestaat het gezin uit vier of vijf personen dan reserveren we twee kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend.

  Vliegreis

  Luchtvaartmaatschappij

  De vluchten worden uitgevoerd met Air Europa. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
   

  Amsterdam - Madrid 10:55 - 13:35
  Madrid - Havana 15:00 - 19:25
     
  Havana - Madrid 21:50 - 12.45*
  Madrid - Amsterdam 15:00 - 17:40

  *aankomst volgende dag

  Tijdsverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.195,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  In Cuba reizen we in een bus die is voorzien van airconditioning. De reisafstanden tussen de verschillende plaatsen zijn niet groot. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te stoppen waar we willen, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of een leuke markt.

  Eenmaal op de plaats van bestemming laten we de bus meestal staan en gaan erop uit met lokaal vervoer, zoals een taxi of een fiets. In sommige plaatsen is het mogelijk om deze te huren, een leuke manier om de landelijke omgeving te verkennen.

  De oldtimers fungeren als taxi en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een bezienswaardigheid.

  Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis met Air Europa
  • Alle vluchttoeslagen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Lokale gids
  • Vervoer per bus met airconditioning
  • Transfer van en naar de luchthaven
  • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
  • Het ontbijt
  • Maaltijden en drankjes tijdens het verblijf in Varadero
  • Excursie naar de Vallei van Viñales 
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Iedere plek heeft zijn eigen bijzonderheden. De een wil graag een rondrit maken in een oude oldtimer, de ander bezoekt een lokale sigarenfabriek. Sommige reizigers vinden het leuk om op hun gemak rond te kijken bij een museum of neer te strijken op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. Uiteraard kun je ook heerlijk relaxen aan de rand van het zwembad of lekker snorkelen.

  Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken en je programma naar eigen inzicht in te vullen. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen. Ter plaatse kunnen er verschillende excursies worden geregeld door de reisbegeleider of de gids. Het aanbod wordt afgestemd op de wensen van de groep.

  Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

  Tijdens deze 15-daagse Family-reis door Cuba is de volgende excursie in het reisprogramma inbegrepen waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

  • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
  • Stadswandeling door Trinidad
  • Op weg naar Pinar del Rio stoppen we in Soroa waar er een optioneel bezoek brengen aan de orchideeëntuinen en de watervallen.
  • Excursie naar Vallei van Viñales
  • Bezoek aan de Varkensbaai staat op het programma.
  • Vanuit Trinidad vertrekken we naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum en vanuit hier gaan we door naar Varadero.


  Ter plaatse worden er nog meer excursies aangeboden door de reisbegeleider zoals bijvoorbeeld:

  • Bezoek aan een sigarenfabriek

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Het paspoort dient minstens geldig te zijn gedurende het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) en dient minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
  • Verzekeringsbewijs medische kosten (zie nieuws voor meer info).
  • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25 en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.

  Geldzaken

  In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je  het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Met een creditcard kun je geld opnemen bij de bank, hierover berekenen ze wel commissie.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,-  per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

  Maaltijden

  Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis.

  De kosten van een maaltijd liggen tussen $ 5 en $ 12. Gedurende het verblijf  in Varadero is het ontbijt, de lunch en het diner inbegrepen.

  Gezondheid

  Voor deze reis wordt aangeraden: DTP en hepatitis A.

  De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

  Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Hotelverlenging

  Een verlenging van je reis mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

  De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

  Klimaat en geografie

  Cuba ligt op de rand van de tropen. Tijdens de maanden april en december is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. Het kan af en toe regenen wat zorgt voor wat heerlijke verkoeling. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is zeer aangenaam.

  Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

  Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; over de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden. Maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven.

  FAQ

  Hoe wordt deze reis begeleid?

  Deze juniorreis wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleider. Onze reisbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis en houden daarbij rekening met de leeftijd en belevingswereld van de kinderen die meereizen. Hun uitgebreide reiservaring, en affiniteit  met kinderen geeft daarom een belangrijke meerwaarde aan onze juniorreizen. Een uitgebreide training legt hiervoor de basis.

  Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

  Wat kan je verwachten van een reis door Cuba?

  Cuba is een uniek land op zowel cultureel als natuurgebied. Het biedt groene bergen en watervallen, fantastische stranden en oude koloniale steden. Het klimaat is tropisch en de Cubaan leeft dan ook buiten op straat. De muziek speelt hierbij een grote rol en de Cubaan is altijd geïnteresseerd in een praatje of om zijn muziek en dans te delen met zijn bezoekers. 
  Cuba is een communistische land en ook dat maakt het een bezoek meer dan waard. De ontwikkelingen de afgelopen jaren op Cuba naar meer openheid en een kapitalistischer ingerichte samenleving is een traag verlopend, doch bijzonder actueel proces. Er is steeds meer particuliere inbreng mogelijk van de Cubanen in de maatschappij. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer particuliere cafés en restaurants in het straatbeeld verschijnen en dat de zogenaamde “Casas particulares” aan terrein winnen.

  Het toerisme in Cuba doorgaat op dit moment een enorme ontwikkeling. Een fors aantal restricties voor met name Amerikanen die  naar Cuba willen reizen zijn sinds 2015 vervallen. Het gaat hier om Amerikanen die studeren en / of werken in Cuba, maar ook om Cubanen die al vele jaren in de VS wonen. Zij bezoeken familie en vrienden en brengen invloeden van de westerse wereld naar het eiland. Naast Amerikanen zijn er ook veel Europeanen en Aziaten die het bijzondere en authentieke Cuba willen leren kennen.

  Cubanen zijn meesters in het creatieve denken en dat wordt duidelijk in het levendige straatbeeld van alledag. In de hoofdstad rijden Lada’s, oude Amerikaanse sleeën, westerse auto’s, fietstaxi’s, paard en wagen en de zogenaamde cocotaxi’s naast elkaar. Ook onze eigen Arnhemse Conexxion-bus rijdt er rond met inderdaad soms de Nederlandse plaatsnaam nog in het venster vermeld. Op de “snelweg” staan er altijd auto’s langs de kant van de weg met de motorkap open met een of twee Cubanen erin verstopt. Even later stappen de heren weer in en rijden luid lachend door naar de volgende bestemming. Cubanen staan bekend om hun lach en opgewektheid. Het dagelijks leven is niet altijd even eenvoudig, maar de lach en de muziek overheersen altijd!

  Cuba is een unieke bestemming die je eens in je leven gezien moet hebben!


   

  Van welke accommodaties maken we gebruik?

  We overnachten in sfeervolle hotels die voorzien zijn van een douche en toilet op de kamer. De hotels hebben vaak een zwembad.

  In Trinidad verblijven we in een hotel met zwembad net buiten het cemtrum. Het is heerlijk rustig gelegen midden in de natuur aan de oevers van de rivier. Het ontbijt en dinner is inbegrepen

  Ons hotel in Varadero ligt direct aan het strand en heeft een zwembad met ligstoelen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Hier kun je heerlijk ontspannen op het strand of gaan snorkelen.

  Zie voor meer details over de accommodatie die we gebruiken bij de praktische informatie. Hier vind je afbeeldingen van de hotels en weblinks naar Tripadvisor.

  Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

  De vluchten op deze Cuba-reis worden uitgevoerd door Air Europe

  In Cuba reizen we in een bus die is voorzien van airconditioning. De reisafstanden tussen de verschillende plaatsen zijn niet groot. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te stoppen waar we willen, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of een leuke markt.

  Eenmaal op de plaats van bestemming laten we de bus meestal staan en gaan erop uit met lokaal vervoer, zoals een taxi of een fiets. In sommige plaatsen is het mogelijk om deze te huren, een leuke manier om de landelijke omgeving te verkennen.

  Is het mogelijk om tijdens de reis in een Paladar te eten?

  Paladars zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (ofwel in de woonkamer, of op de patio). Het is erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking. Het eten is altijd van erg goede kwaliteit.

  Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Cuba

  Wij raden je aan om contante Euro's mee te nemen, deze kunnen ter plaatse worden omgewisseld voor de peso convertible. In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd. Contante dollars worden niet geaccepteerd. In de plaatsen Havana, Viñales, Trinidad en Varadero is er gelegenheid om bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard. Het is niet mogelijk om te pinnen op Cuba.

  Welke reisdocumenten heb je voor deze reis nodig?

  Voor Cuba dient je en je kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort dat bij vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig is.

  Je hebt ook een visum nodig. Deze wordt verstrekt in de vorm van een ‘toeristenkaart’ (Carta Turistica). Je kunt het visum voor € 25,- via Djoser regelen, dan krijg je deze thuisgestuurd. Je kunt het visum ook voor € 22,- zelf regelen via het consulaat van Cuba in Rotterdam. Je dient dan wel persoonlijk langs te gaan.

  Kinderen die niet met beide biologische ouders reizen?

  Voor Cuba dient u en uw kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort dat bij vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig is.

  Kinderen die niet met beide biologische ouders reizen hebben bovendien van de ouder die niet meereist een kopie van het paspoort en een Engelse verklaring nodig. Deze verklaring moet de toestemming bevatten dat de andere ouder met het kind door Cuba reist.

  Zijn er zwem- duikmogelijkheden tijdens deze reis?

  In de meeste accommodaties waar we gebruik van maken is een zwembad aanwezig voor een verfrissende duik. In het binnenland kun je ook tijdens wandelingen een frisse duik nemen in een waterval. Nabij Cienfuefos verblijven we in een resort waar vele watersporten beoefend kunnen worden. De accommodatie heeft een eigen duikschool, waar zowel duik- als snorkelspullen gehuurd kunnen worden. Daarnaast heb je in Varadero volop mogelijkheden om te duiken en/of te snorkelen.

  Wat is het voltage in Cuba?

  De netspanning is meestal 110 volt, in sommige hotels 220 volt. Op de stopcontacten passen stekkers met platte poten, Amerikaans model.

  Djoser Foto's en Video

  Djoser reviews

  8,0
  • Cuba heeft een weelderige groene natuur, omdat er ieder etmaal wel even een stortbui is. Meestal 's nachts zodat je er geen last van hebt. De stadswandelingen en excursies zijn leuk, eetgelegenheden heel divers. Onze reisleidster woont in Havana en weet veel te vertellen over Cuba. Heel interessant

   Wat een fantastische reis was het. Mede door de medereizigers, reisleidster van Djoser en de lokale gids. Mooie route, veel gezien en gehoord over Cuba.

   Bekijk alle reviews
   Chat met Djoser
   Go to top