Bekijk de Cuba, 20 dagen van Djoser

Cuba 20 dagen

De perfect combinatie tussen prachtige natuur, cultuur en strand

Vanaf € 2.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Cuba is een van de meest bijzondere landen op aarde. Dit caribische eiland met een communistisch sausje is zeer geschikt voor een rondreis met kinderen. We maken kennis met prachtige koloniale steden en met een traditionele landbouw op het platteland. Hier waant de geest van Fidel Castro en Che Chevara nog altijd voort. Geniet van de prachtige natuur, de vriendelijke bevolking en de heerlijke muziek. We trekken door het mooie land van Havana tot aan Varadero. Onderweg bezoeken wij prachtige koloniale steden zoals Cienfuegos en Trinidad. We bezichtigen tabaksplantages en suikerrietplantages op het platteland. We gaan op avontuur in de onherbergzame bergketens van het Escambray. En we sluiten ons Cubaanse avontuur af met een Mojito in de hand aan het prachtige strand van Varadero.

Daarom Djoser

 • Vliegreis met Air Europa
 • Alle vluchttoeslagen (incl. vertrektax)
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids die je het echte Cuba laat zien
 • Excursie in Havana o.l.v. professionele gids
 • Stadsrondrit in Vedado
 • Bezoek aan het NP van Soroa inclusief waterval
 • Bezoek aan de orchideëntuin
 • Inclusief 17x ontbijt, 5x lunch en 4x diner
 • Bezoek aan Cueva del Indio
 • Bezoek aan Museum Playa Girón
 • Stadstour Cienfuegos
 • Stadswandeling in Trinidad onder leiding van professionele gids
 • Excursie per 4x4 trucks door de Topes de Collantes
 • Sfeervolle hotels vaak met zwembad
 • Excursie naar de vallei van Viñales
 • Verblijf in UNESCO Werelderfgoedsteden Havana en Trinidad
 • Excursie naar het tropische eiland Cayo Jutias
 • Snorkelen vanuit Guajimico
 • Ontspannen verblijf aan het strand van Varadero
 • Optionele boottocht Canimar rivier vanuit Varadero
 • Excursie naar een koffieplantage

Route en kaart

Routekaart Cuba, 20 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling 'Old Havana'
 3. Havana, stadstour 'Modern Havana'
 4. Havana - Soroa
 5. Soroa, excursie naar waterval
 6. Soroa - Viñales
 7. Viñales, excursie naar de vallei van Viñales
 8. Viñales, excursie naar Cayo Levisa
 9. Viñales - Varkensbaai - Playa Girón
 10. Playa Girón - Cienfuegos
 11. Cienfuegos - Guajimico
 12. Guajimico, snorkelen
 13. Guajimico - Trinidad
 14. Trinidad, stadstour
 15. Trinidad - Sierra del Escambray
 16. Sierra del Escambray - Santa Clara - Varadero
 17. Varadero
 18. Varadero
 19. Varadero - Havana - Amsterdam
 20. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

De reis start in Havana, beroemd om de Amerikaanse auto’s en historie. Maak een wandeling in het Sierra Maestra gebergte, de hoogste bergketen van Cuba. Geniet van de suikerriet- en bananenplantages die je onderweg tegenkomt. De reis door Cuba eindigt in Varadero, waar je in een comfortabel hotel aan het witte zandstrand verblijft.

Amerikaanse oldtimers en koloniale binnenstad in Havana

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling "Old Havana"
Dag 3 Havana, stadstour "Modern Havana"

Straat Havana CubaDe hoofdstad van Cuba is wereldberoemd. Het oudste deel (Habana Vieja) is door UNESCO erkend als werelderfgoed en wordt met hun geld behoorlijk gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort  is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd, die alle een mooi uitzicht bieden op de stad. In de ochtend maken we een wandeling door Old Havana. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu stadsmuseum, en de Templete op de plaats waar de stad officieel werd gesticht.

Tip: duik op het terras van de beroemde bar Bodeguita del Medio en bestel een mojito, de 'old-time-favorite' van de amerikaanse schrijver Ernest Hemingwayr. Deze mix van rum, limoensap, mineraalwater en mintblaadjes is er ook in ook in virgin versie. 


Oldtimer Straatbeeld Cuba Djoser Erg opvallend zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig die overal rijden. Deze benzine slurpende monsters worden door hun eigenaar vertroeteld en opgepoetst. De kans is ook groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met als eindbestemming Rotterdam Centraal nog op de voorruit! In het vroegere presidentspaleis is nu het Museo de la Revolucion gevestigd. Daar achter ligt in een glazen kist de Granma, het jacht waarmee Fidel met zijn kameraden in 1956 uit Mexico overvoer.

Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger parlementsgebouw was. Het imposante interieur heeft veel bladgoud. 's Avonds is het heerlijk flaneren over de boulevard Malecón; het trefpunt voor vele Cubanen op zoek naar vertier.

Cuba is natuurlijk het hart van de typische Cubaanse Son-muziek. Havana swingt! In een Casa de la Trova, populaire muziekcafés, kun je je heupen losgooien.

Viñales waar de Mogotes rijzen

Dag 4 Havana - Soroa
Dag 5 Soroa, excursie naar waterval
Dag 6 Soroa - Viñales
Dag 7 Viñales, excursie naar vallei van Viñales
Dag 8 Viñales, excursie naar Cayo Levisa

Na twee volle dagen in Havana verlaten we de hoofdstad en rijden naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt.

Vinales vallei paardenkar CubaWe verblijven twee nachten in Soroa in de Sierra del Rosario, een van de grootste natuurgebieden van Cuba. We lunchen midden in de natuur en je hebt alle tijd om van de schitterende omgeving te genieten. We brengen ook een bezoek aan een lokaal papierfabriekje en als je wilt kun je de kleurrijke orchideeëntuin bewonderen of een korte wandeling naar een waterval maken. De volgende dag rijden we verder door het vlakke land rond Viñales. Hier rijzen de Mogotes op, dit zijn dichtbegroeide kalkstenen heuvels. Het landschap nodigt uit tot het maken van wandelingen of paardrijtochten. In de grot Cueva del Indio kun je na een stukje lopen, over een onderaardse rivier naar buiten varen. We logeren buiten de stad Pinar del Rio.

We maken een excursie naar Cayo Levisa om hier heerlijk te relaxen. Dit kleine koraaleiland ligt ten noorden van Pinar del Rio in de Golf van Mexico en is omgeven door een rif waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Droom weg op dit bounty-eiland, neem een duik in de zee, bouw een zandkasteel, drink uit een kokosnoot en eet verse vis.

Cienfuegos: de parel van het zuiden

Dag 9 Pinar del Rio - Varkensbaai - Playa Larga
Dag 10 Playa Larga - Cienfuegos
Dag 11 Cienfuegos - Guajimico
Dag 12 Guajimico, snorkelen

Varkensbaai Cuba Djoser Een rit voert ons langs de zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we langzaam het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van de Peninsula de Zapata. Te midden van de moerassen aan de zuidkust, ligt de historische baai Bahia de Cochinos, ook wel bekend als de Varkensbaai. Houd je van geschiedenis? De Varkensbaai is voor Cuba een bijzondere plek. Hier werd in april 1961 een door de CIA gesteunde invasie van een huurlingenleger van Cubaanse bannelingen uit Miami na drie dagen afgeslagen. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon.

De volgende dag kun je meer te weten komen over deze invasie in het Varkensbaaimuseum. Daarna rijden we verder naar Cienfuegos, een havenstad aan een grote baai. Het centrale plein, het Tomas Terry-theater en het Valle-paleis dat nu een chic restaurant is, zijn zeker een bezoekje waard. Dus neem vooral de tijd voor een wandeling door het oude centrum.

Vanuit Cienfuegos rijden we verder naar Guajimico. Hier verblijven in een baai met een rotskust met hoge kliffen. Je kunt hier prachtig snorkelen, maar ook lekker luieren aan het zwembad met uitzicht op de oceaan. Of pak je zaklamp en maak een wandeling over de rotskust naar twee reusachtige kalkstenen grotten.

Trinidad: terug in de tijd met paard en wagen

Dag 13 Guajimico - Trinidad
Dag 14 Trinidad
Dag 15 Trinidad - Sierra del Escambray

Trinidad Cuba Djoser Na twee overnachtingen rijden we verder over een mooie route door de Sierra del Excambray. We blijven in het authentieke plaatsje Trinidad, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. In de 19e eeuw zorgden de slavenhandel en de suikerrietproductie ervoor dat dit een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad. Vandaar dat Trinidad nu een museumstad is met een zeer fraai koloniaal centrum. Smalle straten met keien slingeren tussen de uitbundig gekleurde huizen en koloniale gebouwen door. Rond het rustieke centrale plein staan koloniale woonhuizen. De meeste huizen zijn nu een museum. 

Heb je zin in een dansje? Gooi je heupen maar los in Casa de la Musica. Iedere avond treedt hier in de buitenlucht een salsagroep op op de trappen naast de kathedraal. Net buiten Trinidad ligt het strand van Ancon waar je lekker kunt luieren en kunt zwemmen.

Na het bezoek aan het swingende Trinidad verruilen we het tropische klimaat voor de koelere, vochtigere bergen. Op het programma staat een avontuurlijke overnachting in de bergen van de Sierra del Escambray. We gaan met een truck op pad en passeren onderweg de hoogste piek, de Pico de Potrerillo. Het nationaal park is begroeid met hoge bomen en mossen, bromelia’s, hoge varens en koffiestruiken. 

Als het weer goed is, kun je een wandeling langs de rivier maken naar een waterval die iets verder op ligt. Neem je verrekijker maar mee, want je zult vast en zeker allerlei prachtig gekleurde tropische vogels tegenkomen.

Relaxen en genieten van zon, zee en strand in Varadero

Dag 16 Sierra del Escambray - Santa Clara - Varadero
Dag 17 Varadero
Dag 18 Varadero
Dag 19 Varadero - Havana, vlucht naar Amsterdam
Dag 20 Aankomst Amsterdam

De volgende dag verlaten we per truck de Sierra del Escambray en rijden we weer met onze eigen bus verder naar Santa Clara. Deze stad werd in een klap beroemd toen de revolutionairen, onder leiding van Che Guevara, deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier nog niet zo lang geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van een trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was in de slag beslissend.

Varadero volleybal strand CubaIn de loop van de middag rijden we verder naar de kustplaats Varadero, beroemd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Het is niet zo gek dat Varadero ook wel Playa Azul ofwel het blauwe strand genoemd wordt. Geniet van een verfrissende duik in de golven van Atlantische Oceaan. 

Houd je van golfen? Op de voormalige private-course van de Amerikaanse miljonair Dupont kun je en balletje slaan en je golfvaardigheid verhogen. Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs door aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot luxe restaurants. Heerlijk uitgerust en vol van alle indrukken vliegen we tenslotte vanuit Havana terug naar Amsterdam.

Op reis met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Binnen de steden is het in Cuba niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de Family-groepen uit 18 personen. De maximale groepsgrootte is 26 deelnemers.


Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 jul - 27 jul
Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

€ 2.595,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
13 jul - 01 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
voldoende

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

€ 2.695,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
16 jul - 04 aug
Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

€ 2.595,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
20 jul - 08 aug
16+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 16 jaar.

Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

€ 2.895,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
24 jul - 12 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
voldoende

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

€ 2.895,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
26 jul - 14 aug
Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

€ 2.895,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
29 jul - 17 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

€ 2.695,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
31 jul - 19 aug
16+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 16 jaar.

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

€ 2.795,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vliegreis met Air Europa
 • Alle vluchttoeslagen (incl. vertrektax) 
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Inclusief 17x ontbijt, 5x lunch en 4x diner
 • Lokale gids
 • Excursie in Havana o.l.v. professionele gids
 • Stadsrondrit Vedado
 • Excursie in het NP van Soroa incl. bezoek aan waterval
 • Bezoek aan de Orchideëntuin
 • Wandeling door de vallei van Viñales
 • Bezoek aan Cueva del Indio
 • Bezoek aan Museum Playa Girón
 • Stadstour Cienfuegos
 • Stadswandeling Trinidad onder leiding van professionele gids
 • Excursie per 4x4 trucks door de Topes de Collantes
 • Bezoek aan het masoleum van Che Guevarra
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
 • Ontspannen verblijf aan het strand van Varadero
 • Optionele boottocht Canimar rivier vanuit Varadero
 • Excursie naar een koffieplantage

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 40,- per boeking, bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.895,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelverlenging

Een verlenging van je reis mét accommodatie in Havana en Varadero is bij te boeken. In Varadero verblijf je in een hotel op loopafstand van de zee. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.  In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Cuba, 20 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,4

 • Heel erg leuk, interessant en geslaagd!

  8

 • Mijn indruk van Cuba: afwisselende rondreis, prachtige natuur, bounty eiland, gave excursies, 20 jaar terug in de tijd, warm weer, andere normen en waarden, schaarste, leuke groep, relatief weinig reizen, veel rijst en bonen.

  8

 • Mooi land, afwisselend programma m.b.t combinatie steden en natuur. Moeilijk land om zelfstandig te reizen, dus deze groepsreis is daarom een uitstekende manier om Cuba te ontdekken.

  8

 • Een mooie afwisselende reis met natuur en cultuur. Een land wat je gezien en meegemaakt moet hebben qua sfeer, muziek en bevolking. Je merkt dat ze zich aan het ontworstelen zijn van het communisme. Dat maakt het een bijzonder, uniek land.

  9

Buena Vista Social Club 

Misschien wel de bekendste groep Cubaanse muzikanten: Buena Vista Social Club. Swingen maar!

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in hotels die voorzien zijn van een douche en toilet op de kamer. De hotels hebben meestal een zwembad.

In Havana verblijven we in een hotel met zwembad aan de beroemde boulevard de Malecon. Vanuit hier maken we een stadsrondrit door Old en Nieuw Havana.

De accommodatie in Soroa heeft gezellige huisje omgeven door een mooie tuin. Het heeft ook een mooi zwembad. Vanuit hier maken we een wandeling naar een mooie waterval.

In Trinidad verblijven we in een hotel met zwembad net buiten het centrum. Het is heerlijk rustig gelegen midden in de natuur aan de oevers van de rivier.

Ons hotel in Varadero ligt aan het strand en heeft een zwembad met ligstoelen. Maaltijden en drankjes zijn inbegrepen. Hier kun je heerlijk ontspannen op het strand of gaan snorkelen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Soroa Villa Soroa
Viñales La Ermita
Cienfuegos La Unión
Guajimico Hotel Villa Guajimico
Sierra del Escabray Los Helechos
Varadero Muthu Playa

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin, waar mogelijk, op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

Vliegreis

Air Europa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Amsterdam - Madrid

  Vertrek

  11:05 - 13:45

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Havana

  Vertrek

  15:35 - 19:30

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Havana - Madrid

  Vertrek

  21:30 - 12:50*

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Amsterdam

  Vertrek

  15:00 - 17:35

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger.

Air Europa is de derde maatschappij van Spanje en is lid van de Skyteam alliantie waar onder andere KLM & Air France ook bij zijn aangesloten. Air Europa beschikt over een moderne vloot, waaronder de nieuwe Boeing 787, een toestel met de laatste technologieën, dat zorgt voor een zeer comfortabele reis. Zo heeft de Boeing 787 een aangepaste cabinedruk waardoor het lichaam meer zuurstof opneemt en je je tijdens én na de vlucht prettiger en energieker voelt. De ‘moodlightning’, een high-tech verlichtingssysteem dat zonsopgang en zonsondergang simuleert, is een van de vele andere voordelen van de Boeing 787.

Tijdens de vlucht is er volop entertainment beschikbaar op het scherm in de stoel voor je. Air Europa serveert tijdens de vlucht een goed verzorgde maaltijd en drankjes. Mocht je willen blijven appen aan boord of even de mail checken, dan kun je een WiFi-bundel kopen. Vervelen is dus nergens voor nodig!

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.895,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

In Cuba reizen we in een bus die is voorzien van airconditioning. De reisafstanden tussen de verschillende plaatsen zijn niet al te groot. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te stoppen waar we willen, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of een leuke markt.

Eenmaal op de plaats van bestemming laten we de bus meestal staan en gaan erop uit met lokaal vervoer, zoals een oldtimer, een taxi of een fiets. In sommige plaatsen is het mogelijk om deze te huren, een leuke manier om de landelijke omgeving te verkennen.

 • Air Europa Dreamliner 787

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Air Europa
 • Alle vluchttoeslagen (incl. vertrektax) 
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Inclusief 17x ontbijt, 5x lunch en 4x diner
 • Lokale gids
 • Excursie in Havana o.l.v. professionele gids
 • Stadsrondrit Vedado
 • Excursie in het NP van Soroa incl. bezoek aan waterval
 • Bezoek aan de Orchideëntuin
 • Wandeling door de vallei van Viñales
 • Bezoek aan Cueva del Indio
 • Bezoek aan Museum Playa Girón
 • Stadstour Cienfuegos
 • Stadswandeling Trinidad onder leiding van professionele gids
 • Excursie per 4x4 trucks door de Topes de Collantes
 • Bezoek aan het masoleum van Che Guevarra
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
 • Ontspannen verblijf aan het strand van Varadero
 • Optionele boottocht Canimar rivier vanuit Varadero
 • Excursie naar een koffieplantage

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Iedere plek heeft zijn eigen bijzonderheden. De een wil graag een rondrit maken in een oude oldtimer, sommige reizigers vinden het leuk om op hun gemak rond te kijken bij een museum of neer te strijken op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. Uiteraard kun je ook heerlijk relaxen aan de rand van het zwembad of lekker snorkelen.

Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken en je programma naar eigen inzicht in te vullen. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen. Ter plaatse kunnen er verschillende excursies worden geregeld door de reisbegeleider of de gids. Het aanbod wordt afgestemd op de wensen van de groep.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze 20-daagse Family-reis door Cuba is de volgende excursie in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
 • Stadstour door de wijken Vedado en Miramar
 • Excursie naar het nationale park van Soroa, met bezoek aan de waterval, de koffieplantages en de orchideëntuin.
 • Wandeltocht door de vallei van Viñales. Je ziet tijdens de wandeling de beroemde: Mongotos (ronde bergen typerend voor landschap van Viñales), de tabaksplantages en je brengt een bezoek aan een authentieke: Veguero (tabaksboer)
 • Bezoek aan de locale likeurfabriek, La Guayabita
 • Excursie naar het bounty-eiland Cayo Levisa
 • Snorkelen in de encenote: Cueva de los peces in de varkensbaai
 • Bezoek aan het Varkensbaai museum in Playa Girón
 • Stadswandeling Cienfuegos, met bezoek aan het central plein, het Tomas Terry Theater en het Park José Martí
 • Snorkelen vanuit Guajimico
 • Stadswandeling door Trinidad, met bezoek aan de kerk van Santa Trinidad, plaza mayor en een bezoekje aan el Paleque, waar je op de Cubaanse life muziek lekker salsa kunt gaan dansen
 • Bezoek aan het nationale park aan de topes de collantes, waar je twee 4x4 trucks de bergen in trekt om prachtige watervallen te bezoeken.
 • Vanuit de Topes de collantes vertrekken we naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum te bezichtigen en de geblindeerde trein

Ter plaatse zijn er nog meer excursies mogelijk, zoals:

 • Bezoek aan sigarenfabriek
 • Canopytour in Las Terrazas
 • Bezoek aan de Krokodillenfarm in Boca de Guamá
 • Zwemmen met dolfijnen in het delfinarium van Cienfuegos
 • Catamaranzeilen in Guajimico
 • Bezoek aan het varkensbaai museum in playa Girón
 • Salsalessen in hotel Guajimico
 • Paardrijtochten in Viñales of in de omgeving van Trinidad
 • Excursie per stoomtrein door Valle de Los Ingenios (de suikerriet plantages vallei)
 • Fietstocht door Trinidad en omgeving
 • Excursie per bus naar het strand van Ancón
 • Bezoek aan Manaca Iznaga suikerrietplantage
 • Bezoek aan Tren Blindado, waar Che en 18 anderen een trein vol wapens onderschepten die op weg waren naar Havana als versterking van de troepen van Batista (1958)
 • Excursie over de Canimar rivier vanuit varadero
 • Bezoek aan een koffieplantage

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Het paspoort dient minstens geldig te zijn gedurende het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) en dient minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten.
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25 en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.

*Voor reizigers die na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest, is het niet mogelijk een ESTA-verklaring aan te vragen voor Amerika. In dat geval dient er een regulier toeristenvisum te worden aangevraagd bij de Amerikaanse ambassade. Meer informatie vind je op de website van de Amerikaanse ambassade

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je  het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Met een creditcard kun je geld opnemen bij de bank, hierover berekenen ze wel commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 400,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-.

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De lunch op de 3 excursie dagen is inclusief. Tevens zijn tijdens het verblijf in Varadero de lunch en het diner inbegrepen. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis.

De kosten van een maaltijd liggen tussen $ 10 en $ 20. Gedurende het verblijf in Varadero is het ontbijt, de lunch en het diner inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis naar Cuba wordt aangeraden:

 • Vaccinaties voor DTP en hepatitis A


De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Een verlenging van je reis mét accommodatie in Havana en Varadero is bij te boeken. In Varadero verblijf je in een hotel op loopafstand van de zee. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.  In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Tijdens de maanden juli en augustus is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. Het kan af en toe regenen wat zorgt voor wat heerlijke verkoeling. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

Een meereizende lokale gids vertelt uitgebreid over het land; over de geschiedenisen de culturele achtergronden. Maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven, de omgeving, stad of excursie.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Cuba?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in sfeervolle hotels die vaak over een zwembad beschikken. Cuba is een divers land waar kinderen zich zeker zullen vermaken: salsa, oude auto's, koloniale steden en tropische stranden. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

De afstanden die tijdens deze reis worden afgelegd, zijn relatief kort en er wordt gebruik gemaakt van bussen met airco.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Aangezien Cuba in de tropen ligt, is de temperatuur hier vrij constant. Vrijwel het hele jaar is het 20 tot 25 graden. Tijdens onze zomermaanden regent het in Cuba meer dan tijdens onze wintermaanden. Dit zijn echter vaak korte buien, die net zo snel weer verdwijnen als ze opkomen. Het tropische weer wordt voor het gevoel wat getemperd door de aangename wind.

Hebben we een visum nodig?

Voor Cuba dien je in bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Cuba nog een half jaar geldig is. Het visum voor Cuba is in de vorm van een toeristenkaart. Deze kaart dien je in te vullen en te laten zien bij aankomst in Cuba. De toeristenkaart staat standaard op de Djoser factuur aangegeven, wij zorgen dat je 2 weken voor vertrek de kaart thuis ontvangt.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. In Cuba zijn driepersoons niet overal gebruikelijk, in sommige accommodaties komt het daarom voor dat je bij 3 personen een tweepersoons,- en eenpersoonskamer ontvangt. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

De meeste hotels op deze reis beschikken over een zwembad en tijdens veel wandelingen is er de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in een waterval.
 

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Vaak zal de Wifi echter alleen in de lobby aanwezig zijn en soms tegen betaling. Daarnaast zijn er veel restaurantjes die beschikken over Wifi.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften, maar houd er rekening mee dat het 's avonds wat kan afkoelen. Zorg voor praktische kleding en eventueel luchtige kleding met lange mouwen/pijpen tegen de muggen. Goed lopende schoenen komen van pas en ook een hoofddeksel tegen de zon is handig.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Pinnen is in Cuba niet tot nauwelijks mogelijk. In Havana, Viñales, Trinidad en Varadero is het mogeljk om geld op te nemen met een creditcard. Zorg in ieder geval dat je altijd wat euro's bij je hebt om te wisselen voor de convertibele peso, de munteenheid in Cuba. De eurobiljetten dienen onbeschadigd te zijn, andere kunnen ze worden geweigerd. Amerikaanse dollars worden niet geaccepteerd in Cuba.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video