Familiereis zoeken

  • Brochure Family aanvragen
  • Actie - Nieuwsbrief Junior

Duurzame schoenen in Kenia

In Nederland zijn we gewend om onze schoenen in de winkel te kopen, we kunnen hier kiezen uit alle soorten en maten volgens de laatste mode trends. Eigenlijk denken we er ook helemaal niet over na dat niet iedereen genoeg geld heeft om schoenen te kopen in de winkel. In Kenia zijn er echter genoeg mensen die niet genoeg geld hebben om nieuwe schoenen te kopen in de winkel. Daarop hebben de mensen in de sloppenwijken van Kenia iets gevonden. Van de oude autobanden die ze normaal weggooiden hebben ze schoenen gemaakt in allerlei verschillende modellen. Deze schoenen heten akala’s en worden overal in Kenia verkocht in de zogenaamde Juakali stalletjes.

Inmiddels zijn de schoenen ook ontdekt bij andere delen van de bevolking en zijn deze schoenen een ware rage geworden! De schoenen schijnen heerlijk te lopen, omdat het rubber van de autobanden ontzettend sterk is. Verschillende Afrikaanse designers hebben hele hippe modelletjes ontworpen volgens de laatste trends.

Omdat de schoenen door alle lagen van de bevolking worden gedragen zul je ze tijdens de reis door Kenia waarschijnlijk vaak tegen komen. De Masaai gebruiken deze schoenen bijvoorbeeld om mee door het gebied te trekken met hun vee, de mensen uit de sloppenwijken dragen de schoenen omdat ze ontzettend lang mee gaan en goedkoop zijn en de rijkere bevolking in Nairobi draagt ze in allerlei verschillende modellen volgens de laatste trends.

Misschien kunnen jullie zelf wel op zoek naar een Juakali stalletje om een paar prachtige akala’s te kopen om bij terugkomst, vol trots je nieuwe schoenen gemaakt van autobanden aan iedereen te kunnen showen!

Go to top