Overzicht Turkije rondreizen van Djoser

Varen langs de Turkse kust

Geen betere manier om de schitterende Lycische kustlijn van Turkije te zien dan varend op een traditionele guletboot. Je ziet kleine vissersdorpjes, mooie natuur, eeuwenoude grafmonumenten en laat de rustige baaien van de turkooizen kust op ontspannen wijze aan je voorbij glijden. En natuurlijk kun je ook volop snorkelen en zwemmen.

Tijdens de meeste Djoser-reizen door Turkije verruilen we de bus voor een op traditionele wijze gebouwd houten schip voor een zesdaagse tocht. Deze guletboot heeft een salon, bar en vier tot zes eenvoudige, maar ruime tweepersoonshutten met douche en toilet. We zullen de tocht dus vaak met twee schepen uitvoeren. De bemanning telt drie koppen: behalve de kapitein varen er twee matrozen mee die onder meer de maaltijden verzorgen. De smakelijke lunches en diners zijn typisch Turks, met veel groenten (waaronder salades), kip, lamsvlees (onder meer verwerkt tot de bekende köfte), pasta en fruit. Drankjes zijn aan boord verkrijgbaar.

Schildpadden
Aan dek geniet je van de zon en laat je het afwisselende uitzicht op je inwerken. De kustlijn is rotsachtig en verrassend groen, afgewisseld met kleine baaien, dorpjes en historische sporen van Lyciërs en Romeinen. Uitslapen is meestal niet zo’n goed idee, want dan mis je de fraaie zonsopkomsten. Maar ook overdag is het zaak je ogen onderweg goed open te houden, tijdens het varen in diep water maak je in voor- en najaar grote kans dat je een groepje dolfijnen of zeehonden langs ziet zwemmen. Drie dagen lang doen we verscheidene baaien en eilandjes aan, waarvan sommige afgelegen en onbewoond. Natuurlijk gaan we voor anker op plaatsen waar je kunt genieten van brede zandstranden en het heldere zeewater, maar ook natuur en cultuur komen aan bod. Elke boottocht is weer anders, onder leiding van de deskundige bemanning die het gebied kent als geen ander, genieten we van de verrassingen die het seizoen en de wisselende stromingen ons brengen. Zo kunnen we bijvoorbeeld tijdens de broedperiode een bezoek brengen aan een schildpaddenstrand, waar de dieren jaarlijks tussen mei en september terugkeren om zich voort te planten. ’s Nachts leggen deze Coretta-schildpadden hun eieren, dus om de dieren niet te storen met licht en geluid is het strand dan verboden terrein. Plannen van een aantal jaren geleden om hier een groot hotel te bouwen, haalden het nieuws en leverden zoveel nationale en internationale protesten op dat de Turkse overheid dit gebied tot ‘beschermd’ heeft uitgeroepen.

Lycische rotsgraven
De Lycische kust is genoemd naar het oude Anatolische volk dat onder meer een beroemde grafarchitectuur naliet. We komen hier dan ook, vooral tegen de rotswanden, verschillende soorten graftomben tegen, waarvan de oudste dateren van de vierde eeuw voor Christus. Een van de toegepaste, typische bouwwijzen van de Lyciërs verliep van het dak naar beneden. Op het bovenste punt van het geplande bouwwerk dreef men een stuk hout in een spleet in de rotswand. Door dat hout goed nat te houden, zette het uit en deed uiteindelijk stukken rots wegspringen, waarna het eenvoudiger werd om de ontstane ruimte verder uit te hakken. Nog beter dan de levende mens, voelen zich hier de klimmende berggeiten thuis, die over de smalle rotspaden van tombe naar tombe wandelen.

Snorkelen
Natuurlijk heb je tijdens deze boottocht ook gelegenheid om te luieren, zwemmen, snorkelen en vissen in de heldere azuurblauwe Middellandse Zee. Aan boord beschikken we over snorkelmaterialen. En op sommige stranden waar we aanleggen zijn tegen betaling ook andere watersporten mogelijk, zoals jetskiën, paragliden of waterfietsen. Als onze eindbestemming Fethiye in zicht komt, zie je een prachtig eeuwenoud plaatsje, beschermd door twaalf eilanden. Het laatste beeld van de turkooizen kust dat zich op je netvlies vestigt voor je de gulet verlaat, is een geheel van beschutte terrassen aan het diepblauwe water, prachtige zandstranden, veel groen en een levendige haven rijk aan cafés met levende muziek. Maar dan is het alweer tijd om aan land te gaan en onze busreis te hervatten. 

Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.