Festivalreizen

Festivalreizen

Wil je je reis een extra bijzonder tintje geven, ga dan mee op één van de festivalreizen van Djoser. Elk jaar zijn er diverse reizen die een bijzonder festival aandoen. In 2017 en 2018 zijn festivalreizen te boeken naar verschillende bestemmingen. Azië spant de kroon met de hoeveel indrukwekkende festivals die door het jaar heen worden georganiseerd.

Festivals Bhutan
Paro-festival
Ieder jaar vindt in het plaatsje Paro het Paro-festival plaats. Geniet van de optredens van dansende monniken, gekleed in indrukwekkende kostuums. Het toppunt van dit festival is het uitrollen van de Thangka of Thongdroel, een enorme religieuze afbeelding, geschilderd op zijde. Deze afbeelding is zo groot dat hij de hele buitenkant van een gebouw bedekt. Ze is slechts enkele uren op de laatste dag van het festival te zien, en veel mensen proberen dan dicht bij de afbeelding te komen en zo hun zegen ervan te krijgen: de afbeelding “verleent vrijheid door er alleen al naar te kijken”: dat is de letterlijke vertaling van de naam Thongdroel.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen – Vertrekdatum 19 maart 2018

Thimphu Festival & Wangdi Festival

Thimphu is de hoofdstad van Bhutan en hier vindt in de herfst het Thimphu-festival plaats. In Thimphu staat de Tashicho Dzong, het klooster waar de koning in de jaren zestig woonde. Tijdens het Thimphu-festival en het Wangdi-festival brengen ze de dzongs tot leven door middel van dans en muziek. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen en de Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen

Thangbi Mani
Thangbi Mani is een festival dat al sinds de dertiende eeuw plaatsvindt. Drie dagen lang wordt dit religieuze festival gevierd met zang, dans, kleurrijke kleding en muziek. Aan het einde vindt er een bijzonder ritueel plaats: monniken springen over vuren heen om zichzelf zo te zuiveren. De locals geloven dat het festival vrede en welvaart brengt, en voor een betere oogst zorgt.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen

Jambay Lhakang Festival
Het Jambay Lhakang-festival vindt jaarlijks plaats in Bumthang en duurt 4 dagen. Dit festival is één van de belangrijkste festivals van het land en tijdens dit festival worden 2 verschillende gebeurtenissen gevierd. Zo wordt de oprichting van de Jambay Lhakang Tempel in de 7de eeuw herdacht en wordt tijdens het festival Guru Rimpoche geëerd. Guru Rimpoche bracht de Tantrische vorm van het Boeddhisme naar Bhutan.

Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 21 dagen
Festivals Brazilië
Círio de Nossa Senhora de Nazaré
Deze katholieke feestdag vindt ieder jaar plaats in Belém, in het noorden van Brazilië. Er komen jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen op af, en daarmee is het een van de grootste katholieke feesten ter wereld. De dag begint met een speciale vroege mis in de kerk, en daarna volgt een grote processie, die voor 3,6 kilometer door de stad loopt.

Brazilië, Amazone, 20 dagenChili
Tapati Rapa Nui-festival
Tapati BoliviaGa je mee op reis naar Bolivia, Chili en Paaseiland, dan maak je op Paaseiland het Tapati Rapa Nui-festival mee. Twee weken lang is het feest en staat de traditionele Rapa Nui-cultuur centraal. Er worden verschillende wedstrijden gehouden, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn en de lichamen mooi beschilderd. Er zijn spectaculaire bananenboomstamraces van een vulkaan, kanowedstrijden en speerviswedstrijden. In de hoofdstad Hanga Roa zijn dans- en muziekoptredens. De verschillende disciplines van het festival bieden een unieke kijk in de tradities van het eiland en haar bewoners.

Bolivia, Chili en Paaseiland, 23 dagenFestivals Ethiopië
Timkat-festival
In Ethiopië wordt in januari het Timkat-festival gevierd. Hierbij wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper herdacht. Hiervoor worden allerlei uitbundige en kleurrijke processies door het gehele land georganiseerd; de straten staan vol met dansende en zingende mensen in kleurrijke kleding.

Ethiopië, 24 dagen – Vertrekdatum 30 december 2017
Ethiopië, 25 dagen – Vertrekdatum 3 januari 2018
Ethiopië, 24 dagen – Vertrekdatum 30 december 2018


Festivals India
Pushkar Festival
Pushkar festival India DjoserWellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en verre om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn, van 8 tot en met 14 november,  worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen
India, 18 dagen 

Camel Festival Bikaner
Camel Festival Bikaner India DjoserTer ere van het schip van de woestijn - de kameel - wordt in januari in Bikaner het kleurrijke kamelenfestival gehouden. Twee dagen lang worden er optochten, races en wedstrijden gehouden. Zo wordt de kameel met het beste kapsel en de mooiste versieringen gekozen. In de avond kun je bij het kampvuur luisteren en kijken naar dans- en muziekvoorstellingen. Ter afsluiting is er een vuurwerkshow.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 28 december 2017

Desert Festival Jaisalmer
De legende gaat dat Krishna lang geleden al voorspelde dat het volk van Yadav op de Desert Festival Jaisalmer India DjoserTrikuta-heuvel een koninkrijk zou stichten. Het Desert Festival is ontstaan nadat men er achter kwam dat zijn voorspelling was uitgekomen. De lokale bevolking kleed zich deze dag in traditionele, kleurrijke kleding. Er worden verschillende wedstrijden en races gehouden.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 22 januari 2018

Holi Festival
Holi Festival Jaipur India DjoserHoli, ook wel ‘Festival of Colors’ genoemd, is een lente-, overwinnings-
en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente. Jaipur is de beste plek om dit festival mee
te maken.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen
– Vertrekdatum 27 februari 2018
India & Nepal, 22 dagen – Vertrekdatum 27 februari 2018
India, 15 dagen – Vertrekdatum 26 februari 2018

Diwali & Dev Diwali
India, Diwali (lichtjesfeest) FestivalDiwali is een zeer belangrijk feest in India. Het vindt eind oktober plaats, en vindt plaats om de hindoeïstische godin Lakshmi (van het licht, de rijkdom en de voorspoed) te vereren. Tijdens het feest wordt alles verlicht met olielampjes en in de avond wordt een groot vuurwerk afgestoken. Daarnaast worden tijdens Diwali veel zoete gerechten gegeten.
Vijftien dagen later wordt in Varanasi Dev Diwali gevierd. Daar zal een betoverend schouwspel plaatsvinden van een miljoen olielampjes die op de heilige rivier de Ganges drijven.

India, 18 dagen
India & Nepal, 22 dagen
India, 15 dagen

Hemis Festival
Hemis LA monnik met maskerJaarlijks wordt ter ere van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya, het Hemis Festival gevierd. Eens in de twaalf jaar, in het jaar van de Aap, is het feest extra bijzonder. Dan wordt de grootste Thangka, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische banier, uitgerold. Daarnaast voeren monniken, met beschilderde maskers en kleurrijke gewaden, rituele dansen uit. Neem ook zeker een kijkje buiten het klooster waar handwerk uit de omgeving wordt verkocht.

India, Ladakh, 20 dagen

Phyang Tsedup-festival
Phyang TsedupChamms, boeddhistische dansdrama’s, vormen de belangrijkste basis tijdens het Phyang Tsedup-festival, eind juli. Lama’s dragen kleurrijke kostuums en maskers met afbeeldingen van verschillende goden. Er wordt gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen.

India, Ladakh, 20 dagen

Takthok-festival
Het Takhtok-festival vindt ieder jaar in augustus plaats bij het klooster van Takthok, in India. Monniken zijn kleurrijk gekleed, dragen maskers en voeren een aantal dansen uit. Met de dansen beelden ze bepaalde eigenschappen van godheden en dieren uit. Dit is bedoeld om de toeschouwers te leren over normen, waarden en gedrag.

India, Ladakh, 20 dagen

Ladakh-festival
Eind september vindt in Leh en de omliggende dorpen het grootse Ladakh-festival plaats. Het festival begint met een uitgebreide openingsceremonie en een grote optocht. Gedurende een week vinden hier vele activiteiten plaats: muziek en dans, maar ook boogschiet- en polowedstrijden.

India, Ladakh, 20 dagenFestivals Japan
Takayama-festival
Takayama matsuri Japan (internet)In Takayama vinden ieder jaar twee festivals plaats: één in de lente en één in de herfst. In de lente om te bidden voor een goede oogst, en in de herfst om hiervoor te bedanken. Grote praalwagens rijden ’s nachts door de stad rond. Bovenop de wagens zijn houten marionetten te zien, die toneelstukjes opvoeren.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 7 april 2018
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 8 april 2018
Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 7 april 2018
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 8 april 2018

Gion Matsuri-festival
Gion Matsuri Kyoto JapanHet Gion Matsuri-festival is ontstaan in 869 en vindt plaats in de maand juli, waarbij er op verschillende dagen evenementen zijn. Hoogtepunt van deze evenementen is de parade van 'Yamaboko's' op 17 juli. Dit zijn enorme, prachtig uitgevoerde wagens die getrokken worden door tientallen vrijwilligers. Ook de avond ervoor is de moeite waard. Je ziet mensen over straat slenteren in klederdracht, kunt heerlijk snacken bij eettentjes en leuke souvenirs kopen bij een van de vele stalletjes. Ondertussen geniet je van diverse muzikale optredens.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 7 juli 2018
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 9 juli 2018

Sumida River Fireworks Festival
Het Sumida River Fireworks Festival in Tokyo is één van de bekendste en oudste vuurwerkfestivals in Japan. Het is ontstaan in 1732 als 'festival voor de doden' waar juist het leven gevierd werd in een zware tijd van economische crisis en hongersnood. Het vuurwerk wordt in de avond van 29 juli afgeschoten vanaf boten in de Sumida-rivier tussen de wijken Ryogoku en Asakusa en is te zien vanuit de parken die aan de rivier liggen. Misschien nog wel leuker dan het vuurwerk zelf is de sfeer tijdens het festival. Tienduizenden Japanners zijn op de been en velen van hen zijn gekleed in traditionele yukata.

Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 26 juli 2018

Jidai Matsuri-festival
Het Jidai Matsuri-festival, letterlijk vertaald 'het festival van de tijdperken', vindt ieder jaar op 22 oktober plaats in Kyoto. Het festival wordt gekenmerkt door grote optochten, waarin de geschiedenis wordt uitgebeeld. Opvallend hierbij is de kleding van de deelnemers aan deze optocht: ze dragen traditionele klederdracht uit allerlei periodes van de Japanse geschiedenis.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 13 oktober 2018
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 13 oktober 2018

Aoi Matsuri-festival
Het Aoi Matsuri is een van drie beroemdste en grootste festivals van Kyoto. Het festival is ontstaan in de 8e eeuw tijdens de Heian-periode, toen keizer Kinmei het festival startte na aanleiding van een hongersnood.

Japan, 22 dagen - Vertrekdatum 7 mei 2018
Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 5 mei 2019
Japan, 22 dagen - Vertrekdatum 5 mei 2019


Festivals Mongolië
Naadam
Naadam FestivalNaadam is het nationale festival van Mongolië, dat ieder jaar van 11 tot en met 13 juli wordt gehouden. Dit festival staat in het teken van paardenraces, worstelen en boogschieten; de nationale sporten van het land. De sportwedstrijden zijn enigszins te vergelijken met de Olympische Spelen. Tijdens dit festival komen vele families samen en dragen zij vaak traditionele kleding en drinken zij arak, een gefermenteerde paardenmelk.

Transsiberië Express, 23 dagenFestivals Nepal
Holi Festival
Het Holi Festival vindt jaarlijks in Nepal plaats. Bij dit festival wordt de lente gevierd, maar het is ook een feest waarbij de overwinning van het goede op het kwade gevierd wordt. Het Holi Festival wordt ook wel het Festival of Colors genoemd. Nepalezen en toeristen dansen op de muziek en gooien ondertussen met zakjes gekleurd poeder en water. Het festival vindt plaats op 1 maart 2018.

Nepal, 16 dagen – Vertrekdatum 27 februari 2018Festivals Peru
Inti Raymi
Inti Raymi Ecuador (internet)Inti Raymi is een oud traditioneel festival dat al bij de Inca’s gevierd werd. Het festival wordt op de kortste dag van het jaar gevierd (op het zuidelijk halfrond is dit 24 juni). Inti Raymi is bedoeld om de Inca-zonnegod Inti te vereren. Dit festival vindt plaats in Sacsayhuamán, vlak bij Cuzco. De lokale bevolking komt hier samen, gekleed in kleurrijke vermommingen. Volgens de traditie proberen de jongens de meisjes het hof te maken.

Argentinië, Bolivia en Peru, 27 dagen – Vertrekdatum 5 juni 2018
Bolivia en Peru, 23 dagen – Vertrekdatum 5 juni 2018
Peru, 21 dagen – Vertrekdatum 9 juni 2018Festivals Rusland
Witte Nachten
Sint Petersburg Witte Nacht (internet)In Sint-Petersburg zijn ieder jaar in de zomer de Witte Nachten. Dit zijn de zomernachten waarin het, door de hoge noordelijke ligging, niet donker wordt. Laat op de avond schijnt de zon nog altijd erg fel; een erg bijzondere ervaring. De lucht is ’s avonds en ’s nachts bijzonder gekleurd en dat vormt een indrukwekkend schouwspel. Dit natuurverschijnsel trekt vele toeschouwers van over de hele wereld. Hieromheen wordt een festival georganiseerd: veel feesten en balletvoorstellingen vinden deze maand plaats.

Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 7 juni 2018
Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 14 juni 2018
Rusland, Noorwegen en Finland, 14 dagen – Vertrekdatum 17 juni 2018Festivals Sri Lanka
Perahera-festival
Perahera festival Sri Lanka (internet)In Sri Lanka wordt ieder jaar het Perahera festival in Kandy gevierd, een van de grootste en indrukwekkendste boeddhistische festivals. Prachtig gedecoreerde olifanten, musici, vuurspuwers en dansers paraderen  tijdens grote processies door de straten. Een lust voor het oog en zeer fotogeniek. Maak het mee tijdens een van onze reizen.

Sri Lanka, 21 dagen
Sri Lanka & Malediven, 21 dagenFestivals Thailand
Loi Krathong
Thailand, Loi krathong/lichtjesfestivalHet Thaise Loi Krathong-feest wordt eind oktober en begin november gevierd. Mensen hebben een krathong, een klein vaartuigje in de vorm van een lotusbloem, gevuld met een kaars, wierookstaafjes, bloemen en muntjes. Tijdens Loi Krathong gaan ze met dit vaartuigje naar vijvers, rivieren of de zee, ze steken de kaars en de wierook aan en laten het te water. Daarnaast worden ballonnen met kaarsen eronder opgelaten. De lucht en het water zijn dus gevuld met lichtjes, en dat geeft een bijzonder schouwspel.

Thailand, Laos & Cambodja, 23 dagen - Vertrekdatum 21 november 2018Festivals Vietnam
Vietnamees Nieuwjaar
In januari of februari, afhankelijk van de maanstanden, wordt in Vietnam het nieuwe jaar ingeluid, met een groot feest dat Tet genoemd wordt. Dit gebeurt op dezelfde dagen als het Chinese Nieuwjaar. Drie dagen lang viert het hele land feest. In grote steden zijn veel versieringen voor dit feest, en wordt vuurwerk afgestoken. Families komen graag samen om uitgebreide feestmaaltijden te eten.

Fietsreis Vietnam en Cambodja, 18 dagen – Vertrekdatum 16 februari 2018Waarom Djoser?
Boek je je festival reis bij Djoser, dan kies je voor het gemak van een groepsreis met veel individuele vrijheid. We bieden je de mooiste reizen met veel oog voor cultuur en natuur. Je reist in kleine groepen en de Nederlandstalige reisleiding staat altijd voor je klaar. Het vervoer is goed geregeld en je overnacht in comfortabele hotels.

Terug naar boven
Chat met Djoser