Festivalreizen

Wil je je reis een extra bijzonder tintje geven, ga dan mee op één van de festivalreizen van Djoser. Elk jaar zijn er diverse reizen die een bijzonder festival aandoen. In 2017 en 2018 zijn festivalreizen te boeken naar verschillende bestemmingen. Azië spant de kroon met de hoeveel indrukwekkende festivals die door het jaar heen worden georganiseerd.

Bhutan
Paro-festival
Ieder jaar vindt in het plaatsje Paro het Paro-festival plaats. Geniet van de optredens van dansende monniken, gekleed in indrukwekkende kostuums. Het toppunt van dit festival is het uitrollen van de Thangka of Thongdroel, een enorme religieuze afbeelding, geschilderd op zijde. Deze afbeelding is zo groot dat hij de hele buitenkant van een gebouw bedekt. Ze is slechts enkele uren op de laatste dag van het festival te zien, en veel mensen proberen dan dicht bij de afbeelding te komen en zo hun zegen ervan te krijgen: de afbeelding “verleent vrijheid door er alleen al naar te kijken”: dat is de letterlijke vertaling van de naam Thongdroel.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen – Vertrekdatum 19 maart 2018

Thimphu Festival & Wangdi Festival

Thimphu is de hoofdstad van Bhutan en hier vindt in de herfst het Thimphu-festival plaats. In Thimphu staat de Tashicho Dzong, het klooster waar de koning in de jaren zestig woonde. Tijdens het Thimphu-festival en het Wangdi-festival brengen ze de dzongs tot leven door middel van dans en muziek. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen en de Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen – Vertrekdatum 14 september 2017

Thangbi Mani
Thangbi Mani is een festival dat al sinds de dertiende eeuw plaatsvindt. Drie dagen lang wordt dit religieuze festival gevierd met zang, dans, kleurrijke kleding en muziek. Aan het einde vindt er een bijzonder ritueel plaats: monniken springen over vuren heen om zichzelf zo te zuiveren. De locals geloven dat het festival vrede en welvaart brengt, en voor een betere oogst zorgt.

Bhutan, Sikkim en Darjeeling, 21 dagen – Vertrekdatum 21 september 2017

Jambay Lhakang Festival
Het Jambay Lhakang-festival vindt jaarlijks plaats in Bumthang en duurt 4 dagen. Dit festival is één van de belangrijkste festivals van het land en tijdens dit festival worden 2 verschillende gebeurtenissen gevierd. Zo wordt de oprichting van de Jambay Lhakang Tempel in de 7de eeuw herdacht en wordt tijdens het festival Guru Rimpoche geëerd. Guru Rimpoche bracht de Tantrische vorm van het Boeddhisme naar Bhutan.

Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 21 dagen
– Vertrekdatum 23 oktober 2017Brazilië
Tiradentes
In Brazilië wordt jaarlijks op 21 april het feest van Tiradentes gevierd. Tiradentes was een revolutionair en maakte deel uit van de beweging die de onafhankelijkheid van Brazilië nastreefde. Zijn sterfdag is een nationale feestdag geworden. Veel hoge ambtenaren zullen op deze dag toespraken wijden aan Tiradentes en zijn nalatenschap.

Brazilië, 21 dagen – Vertrekdatum 12 april 2017


Círio de Nossa Senhora de Nazaré
Deze katholieke feestdag vindt ieder jaar plaats in Belém, in het noorden van Brazilië. Er komen jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen op af, en daarmee is het een van de grootste katholieke feesten ter wereld. De dag begint met een speciale vroege mis in de kerk, en daarna volgt een grote processie, die voor 3,6 kilometer door de stad loopt.

Brazilië, Amazone, 20 dagen – Vertrekdatum 3 oktober 2017Chili
Tapati Rapa Nui-festival
Tapati Rapa Nui Festival Paaseiland DjoserGa je mee op reis naar Bolivia, Chili en Paaseiland, dan maak je op Paaseiland het Tapati Rapa Nui-festival mee. Twee weken lang is het feest en staat de traditionele Rapa Nui-cultuur centraal. Er worden verschillende wedstrijden gehouden, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn en de lichamen mooi beschilderd. Er zijn spectaculaire bananenboomstamraces van een vulkaan, kanowedstrijden en speerviswedstrijden. In de hoofdstad Hanga Roa zijn dans- en muziekoptredens. De verschillende disciplines van het festival bieden een unieke kijk in de tradities van het eiland en haar bewoners.

Bolivia, Chili en Paaseiland, 23 dagen – Vertrekdatum 15 januari 2018Ethiopië
Timkat-festival
In Ethiopië wordt in januari het Timkat-festival gevierd. Hierbij wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper herdacht. Hiervoor worden allerlei uitbundige en kleurrijke processies door het gehele land georganiseerd; de straten staan vol met dansende en zingende mensen in kleurrijke kleding.

Ethiopië, 23 dagen – Vertrekdatum 30 december 2017

Ethiopië, 24 dagen – Vertrekdatum 4 januari 2018India
Pushkar Festival
Pushkar festival India DjoserWellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en verre om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn, van 8 tot en met 14 november,  worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 16 oktober 2017
India, 18 dagen – Vertrekdatum 24 oktober 2017
India, 18 dagen – Vertrekdatum 26 oktober 2017


Camel Festival Bikaner
Camel Festival Bikaner India DjoserTer ere van het schip van de woestijn - de kameel - wordt in januari in Bikaner het kleurrijke kamelenfestival gehouden. Twee dagen lang worden er optochten, races en wedstrijden gehouden. Zo wordt de kameel met het beste kapsel en de mooiste versieringen gekozen. In de avond kun je bij het kampvuur luisteren en kijken naar dans- en muziekvoorstellingen. Ter afsluiting is er een vuurwerkshow.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 28 december 2017

Desert Festival Jaisalmer
Desert Festival Jaisalmer India DjoserDe legende gaat dat Krishna lang geleden al voorspelde dat het volk van Yadav op de Trikuta-heuvel een koninkrijk zou stichten. Het Desert Festival is ontstaan nadat men er achter kwam dat zijn voorspelling was uitgekomen. De lokale bevolking kleed zich deze dag in traditionele, kleurrijke kleding. Er worden verschillende wedstrijden en races gehouden. Dit festival vindt plaats van 8 t/m 10 februari 2017.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 2 februari 2017

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen – Vertrekdatum 22 januari 2018

Holi Festival
Holi Festival Jaipur India DjoserHoli, ook wel ‘Festival of Colors’ genoemd, is een lente-, overwinnings-
en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente. Jaipur is de beste plek om dit festival mee
te maken. Het festival vindt plaats op 13 maart 2017.

India, 18 dagen – Vertrekdatum 5 maart 2017
India, 15 dagen – Vertrekdatum 9 maart 2017
India & Nepal, 22 dagen – Vertrekdatum 10 maart 2017

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen
– Vertrekdatum 27 februari 2018
India & Nepal, 22 dagen – Vertrekdatum 27 februari 2018
India, 15 dagen – Vertrekdatum 28 februari 2018

Diwali & Dev Diwali
Diwali is een zeer belangrijk feest in India. Het vindt eind oktober plaats, en vindt plaats om de hindoeïstische godin Lakshmi (van het licht, de rijkdom en de voorspoed) te vereren. Tijdens het feest wordt alles verlicht met olielampjes en in de avond wordt een groot vuurwerk afgestoken. Daarnaast worden tijdens Diwali veel zoete gerechten gegeten.
Vijftien dagen later wordt in Varanasi Dev Diwali gevierd. Daar zal een betoverend schouwspel plaatsvinden van een miljoen olielampjes die op de heilige rivier de Ganges drijven.

India, 18 dagen – Vertrekdatum 7 oktober 2017
India & Nepal, 22 dagen – Vertrekdatum 9 oktober 2017
India, 15 dagen – Vertrekdatum 17 oktober 2017
India & Nepal, 22 dagen – Vertrekdatum 24 oktober 2017

Hemis Festival
Jaarlijks wordt ter ere van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya, het Hemis Festival gevierd. Eens in de twaalf jaar, in het jaar van de Aap, is het feest extra bijzonder. Dan wordt de grootste Thangka, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische banier, uitgerold. Daarnaast voeren monniken, met beschilderde maskers en kleurrijke gewaden, rituele dansen uit. Neem ook zeker een kijkje buiten het klooster waar handwerk uit de omgeving wordt verkocht.

India, Ladakh, 20 dagen – Vertrekdatum 22 juni 2017

Phyang Tsedup-festival
Chamms, boeddhistische dansdrama’s, vormen de belangrijkste basis tijdens het Phyang Tsedup-festival, eind juli. Lama’s dragen kleurrijke kostuums en maskers met afbeeldingen van verschillende goden. Er wordt gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen.

India, Ladakh, 20 dagen – Vertrekdatum 3 juli 2017

Takthok-festival
Het Takhtok-festival vindt ieder jaar in augustus plaats bij het klooster van Takthok, in India. Monniken zijn kleurrijk gekleed, dragen maskers en voeren een aantal dansen uit. Met de dansen beelden ze bepaalde eigenschappen van godheden en dieren uit. Dit is bedoeld om de toeschouwers te leren over normen, waarden en gedrag.

India, Ladakh, 20 dagen – Vertrekdatum 22 juli 2017

Ladakh-festival
Eind september vindt in Leh en de omliggende dorpen het grootse Ladakh-festival plaats. Het festival begint met een uitgebreide openingsceremonie en een grote optocht. Gedurende een week vinden hier vele activiteiten plaats: muziek en dans, maar ook boogschiet- en polowedstrijden.

India, Ladakh, 20 dagen – Vertrekdatum 4 september 2017Israël
Jom Ha-Atsmaoet
Op deze dag viert de staat Israël zijn onafhankelijkheid. In de voorafgaande avond worden twaalf fakkels aangestoken door speciaal hiervoor geselecteerde personen: een voor iedere stam van het oude volk van Israël. Ook zijn er veel optredens en een vuurwerkshow. Op de dag zelf gaat het volk vaak naar buiten om te picknicken of te barbecueën, houden veel legerbasissen een open dag en wordt een Bijbel-leeswedstrijd gehouden.

Israël, 12 dagen – Vertrekdatum 23 april 2017Japan
Takayama-festival
In Takayama vinden ieder jaar twee festivals plaats: één in de lente en één in de herfst. In de lente om te bidden voor een goede oogst, en in de herfst om hiervoor te bedanken. Grote praalwagens rijden ’s nachts door de stad rond. Bovenop de wagens zijn houten marionetten te zien, die toneelstukjes opvoeren.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 8 april 2017
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 3 oktober 2017

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 7 april 2018
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 8 april 2018

Aoi Matsuri-festival

Het Aoi Matsuri-festival is een waar spektakel en geeft je de mogelijkheid om Japan op een unieke manier te ervaren. Dit festival is één van de drie beroemdste en grootste festivals van Kyoto. Het festival is ontstaan in de 8e eeuw tijdens de Heian-periode, toen keizer Kinmei het festival startte naar aanleiding van een hongersnood. De huidige opzet en populariteit begon in de Edo-periode (1600-1868). Het festival duurt ongeveer twee weken en het hoogtepunt is een indrukwekkende processie op 15 mei van ongeveer 500 personen in elegante klederdracht uit de Heian-periode, ruiters op paarden en prachtige wagens getrokken door ossen. De processie loopt van het keizerlijk paleis naar de Kamigamo-tempel via de Shimogamo-tempel.

Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 6 mei 2017

Japan, 22 dagen - Vertrekdatum 7 mei 2018

Kanda Matsuri-festival
In 1600 vond de slag om Sekigahara plaats. Shogun (opperbevelhebber van het leger) Tokugawa Ieyasu slachtte zijn tegenstanders keihard af, en dat wordt tot op de dag van vandaag gevierd. Het vindt om het jaar in een weekend in het midden van mei plaats. Er vinden in het centrum van Tokio grote parades plaats, met honderden muzikanten, dansers en praalwagens.

Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 11 mei 2017


Sanja Matsuri-festival
Dit eeuwenoude festival is vooral beroemd door de optocht, waarbij een kleine replica van de tempel (een zogeheten mikoshi) door de Asakusa-buurt wordt gedragen. Compleet met muziek, traditionele kledij en de dragers die af moeten zien. De replica is namelijk erg zwaar. Het festival vindt plaats in mei en het is een echte aanrader. 

Japan, 22 dagen - Vertrekdatum 17 mei 2017

Gion Matsuri-festival
Het Gion Matsuri-festival is ontstaan in 869 en vindt plaats in de maand juli, waarbij er op verschillende dagen evenementen zijn. Hoogtepunt van deze evenementen is de parade van 'Yamaboko's' op 17 juli. Dit zijn enorme, prachtig uitgevoerde wagens die getrokken worden door tientallen vrijwilligers. Ook de avond ervoor is de moeite waard. Je ziet mensen over straat slenteren in klederdracht, kunt heerlijk snacken bij eettentjes en leuke souvenirs kopen bij een van de vele stalletjes. Ondertussen geniet je van diverse muzikale optredens.

Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 7 juli 2017
Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 8 juli 2017


Sumida River Fireworks Festival
Het Sumida River Fireworks Festival in Tokyo is één van de bekendste en oudste vuurwerkfestivals in Japan. Het is ontstaan in 1732 als 'festival voor de doden' waar juist het leven gevierd werd in een zware tijd van economische crisis en hongersnood. Het vuurwerk wordt in de avond van 30 juli afgeschoten vanaf boten in de Sumida-rivier tussen de wijken Ryogoku en Asakusa en is te zien vanuit de parken die aan de rivier liggen. Misschien nog wel leuker dan het vuurwerk zelf is de sfeer tijdens het festival. Tienduizenden Japanners zijn op de been en velen van hen zijn gekleed in traditionele yukata.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 19 juli 2017
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 20 juli 2017

Jidai Matsuri-festival
Het Jidai Matsuri-festival, letterlijk vertaald “het festival van de tijdperken”, vindt ieder jaar op 22 oktober plaats in Kyoto. Het festival wordt gekenmerkt door grote optochten, waarin de geschiedenis wordt uitgebeeld. Opvallend hierbij is de kleding van de deelnemers aan deze optocht: ze dragen traditionele klederdracht uit allerlei periodes van de Japanse geschiedenis.

Japan, 15 dagen – Vertrekdatum 13 oktober 2017
Japan, 22 dagen – Vertrekdatum 14 oktober 2017Mongolië
Naadam
Naadam is het nationale festival van Mongolië, dat ieder jaar van 11 tot en met 13 juli wordt gehouden. Dit festival staat in het teken van paardenraces, worstelen en boogschieten; de nationale sporten van het land. De sportwedstrijden zijn enigszins te vergelijken met de Olympische Spelen. Tijdens dit festival komen vele families samen en dragen zij vaak traditionele kleding en drinken zij arak, een gefermenteerde paardenmelk.

Transsiberië Express, 23 dagen – Vertrekdatum 1 juli 2017Oman
Muscat-festival
In Muscat, de hoofdstad van Oman, vindt ieder jaar een groot festival plaats met allerlei soorten evenementen. Er vinden autoraces en sportwedstrijden plaats, maar ook kunstexposities, optredens van dichters en muzikanten. Er is een grote kermis vol met de meest sensationele attracties, en ’s avonds is de hele stad geweldig verlicht: voor ieder wat wils dus.

Oman en Dubai, 12 dagen
– Vertrekdatum 5 februari 2017Papoea-Nieuw-Guinea

Kokopo Mask Festival
Het traditionele maskerfestival wordt ieder jaar in juli gehouden. Het festival begint met een bijzonder zuiveringsritueel, en daarna vinden verschillende dansen en rituelen plaats. Ook worden vele verhalen verteld. Er zullen kunstwerken en maskers tentoongesteld zijn, die soms vele jaren oud zijn.

Papoea-Nieuw-Guinea, 21 dagen – Vertrekdatum 30 juni 2017

Mt. Hagen-show
In het dorpje Mt. Hagen, in het westen van Papoea-Nieuw-Guinea, vindt een van de grootste culturele festivals van Papoea-Nieuw-Guinea plaats. Het festival is al ontstaan vóór de onafhankelijkheid van het land, en heeft als doel de eenheid tussen de verschillende stammen te versterken. Er is veel muziek, en lokale ambachten zullen tentoongesteld worden. Er zijn grote optredens van mensen die traditioneel gekleed en geschminkt zijn.

Papoea-Nieuw-Guinea, 21 dagen – Vertrekdatum 2 augustus 2017Peru
Inti Raymi
Inti Raymi is een oud traditioneel festival dat al bij de Inca’s gevierd werd. Het festival wordt op de kortste dag van het jaar gevierd (op het zuidelijk halfrond is dit 24 juni). Inti Raymi is bedoeld om de Inca-zonnegod Inti te vereren. Dit festival vindt plaats in Sacsayhuamán, vlak bij Cuzco. De lokale bevolking komt hier samen, gekleed in kleurrijke vermommingen. Volgens de traditie proberen de jongens de meisjes het hof te maken.

Van Buenos Aires naar Lima, 27 dagen – Vertrekdatum 30 mei 2017
Peru, 21 dagen – Vertrekdatum 10 juni 2017

Argentinië, Bolivia en Peru, 27 dagen – Vertrekdatum 5 juni 2018
Bolivia en Peru, 23 dagen – Vertrekdatum 5 juni 2018
Peru, 21 dagen – Vertrekdatum 9 juni 2018Rusland
Witte Nachten
In Sint-Petersburg zijn ieder jaar in de zomer de Witte Nachten. Dit zijn de zomernachten waarin het, door de hoge noordelijke ligging, niet donker wordt. Laat op de avond schijnt de zon nog altijd erg fel; een erg bijzondere ervaring. De lucht is ’s avonds en ’s nachts bijzonder gekleurd en dat vormt een indrukwekkend schouwspel. Dit natuurverschijnsel trekt vele toeschouwers van over de hele wereld. Hieromheen wordt een festival georganiseerd: veel feesten en balletvoorstellingen vinden deze maand plaats.

Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 8 juni 2017
Litouwen, Estland, Letland & Sint-Petersburg, 14 dagen – Vertrekdatum 10 juni 2017
Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 15 juni 2017
Fietsreis Rusland, 9 dagen – Vertrekdatum 16 juni 2017
Rusland, Noorwegen en Finland, 14 dagen – Vertrekdatum 18 juni 2017

Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 7 juni 2018
Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 14 juni 2018
Rusland, Noorwegen en Finland, 14 dagen – Vertrekdatum 17 juni 2018Spanje
Feria de Abril
Het Zuid-Spaanse Sevilla verandert ieder jaar in de lente een week lang in een geweldige feestlocatie voor de Feria de Abril. Dit festival is begonnen als een grote jaarlijkse veemarkt, maar de handel in vee speelt tegenwoordig geen enkele rol meer tijdens de Feria de Abril. Dagelijks vinden optochten met koetsen plaats, en in de arena zijn stierengevechten. Als afsluiter op de laatste dag wordt een grote vuurwerkshow gehouden.

Spanje, 12 dagen – Vertrekdatum 30 april 2017


Sri Lanka
Perahera-festival
In Sri Lanka wordt ieder jaar het Perahera festival in Kandy gevierd, een van de grootste en indrukwekkendste boeddhistische festivals. Prachtig gedecoreerde olifanten, musici, vuurspuwers en dansers paraderen  tijdens grote processies door de straten. Een lust voor het oog en zeer fotogeniek. Maak het mee tijdens een van onze reizen.

Sri Lanka, 21 dagen - Vertrekdatum 23 juli 2017
Sri Lanka & Malediven, 21 dagen - Vertrekdatum 27 juli 2017Thailand
Loi Krathong
Het Thaise Loi Krathong-feest wordt eind oktober en begin november gevierd. Mensen hebben een krathong, een klein vaartuigje in de vorm van een lotusbloem, gevuld met een kaars, wierookstaafjes, bloemen en muntjes. Tijdens Loi Krathong gaan ze met dit vaartuigje naar vijvers, rivieren of de zee, ze steken de kaars en de wierook aan en laten het te water. Daarnaast worden ballonnen met kaarsen eronder opgelaten. De lucht en het water zijn dus gevuld met lichtjes, en dat geeft een bijzonder schouwspel.

Thailand, 21 dagen – Vertrekdatum 5 november 2017
Thailand, 21 dagen – Vertrekdatum 12 november 2017Vietnam
Vietnamees Nieuwjaar
In januari of februari, afhankelijk van de maanstanden, wordt in Vietnam het nieuwe jaar ingeluid, met een groot feest dat Tet genoemd wordt. Dit gebeurt op dezelfde dagen als het Chinese Nieuwjaar. Drie dagen lang viert het hele land feest. In grote steden zijn veel versieringen voor dit feest, en wordt vuurwerk afgestoken. Families komen graag samen om uitgebreide feestmaaltijden te eten.

Fietsreis Vietnam en Cambodja, 18 dagen – Vertrekdatum 16 februari 2018Waarom Djoser?
Boek je je festival reis bij Djoser, dan kies je voor het gemak van een groepsreis met veel individuele vrijheid. We bieden je de mooiste reizen met veel oog voor cultuur en natuur. Je reist in kleine groepen en de Nederlandstalige reisleiding staat altijd voor je klaar. Het vervoer is goed geregeld en je overnacht in comfortabele hotels.

Terug naar boven
Chat met Djoser