Festivalreizen

Festivalreizen

Wil je je reis een extra bijzonder tintje geven, ga dan mee op één van de festivalreizen van Djoser*. Elk jaar zijn er diverse reizen die een bijzonder festival aandoen. In 2020 en 2021 zijn festivalreizen te boeken naar verschillende bestemmingen. Azië spant de kroon met de hoeveelheid indrukwekkende festivals die door het jaar heen worden georganiseerd.

Festivals Bhutan
Paro Festival                 4 t/m 8 april 2020              
Ieder jaar vindt in het plaatsje Paro het gelijknamige festival plaats. Geniet van de optredens van dansende monniken, gekleed in indrukwekkende kostuums. Het toppunt van dit festival is het uitrollen van de Thangka of Thongdroel, een enorme religieuze afbeelding, geschilderd op zijde. Deze afbeelding is zo groot dat hij een buitenmuur van de dzong bedekt. Ze is slechts enkele uren op de laatste dag van het festival te zien. Veel mensen proberen dichtbij de afbeelding te komen om gezegend te worden. De letterlijke vertaling van Thongdroel is "verleent vrijheid door er alleen naar te kijken".

Bhutan 20 dagen, 23 maart 2020

Thimpu Festival             22 september 2020

In de herfst vindt in Thimphu de hoofdstad het Thimphu Festival plaats. De voormalige koning woonde in de jaren '60 in de Tashichho Dzong. Tijdens het festival komt deze dzong tot leven doormiddel van muziek en dans. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn.

Bhutan 20 dagen, 12 september 2020 

Thangbi Mani Festival    29 september t/m 2 oktober 2020
Thangbi Mani is een festival dat al sinds de dertiende eeuw plaatsvindt. Drie dagen lang zijn er feestelijkheden met zang, dans, kleurrijke kleding en muziek. Aan het einde van het festival vindt er een bijzonder ritueel plaats: monniken springen over vuren heen om zichzelf te zuiveren. De locals geloven dat het festival vrede en welvaart brengt, en voor een betere oogst zorgt.

Bhutan 20 dagen, 18 september 2020

Jakar Festival                23 t/m 27 oktober 2020
Het Jakar Festival vindt jaarlijks plaats in de Jakar Dzong in het Bumthangdistrict. De bewoners uit de regio komen in hun beste kledij de festiviteiten bijwonen. Er zijn zowel dansen van monniken als muziek- en dansoptredens van inwoners uit de buurt.

Bhutan 20 dagen, 11 oktober 2020

Jambay Lhakang           31 oktober t/m 3 november 2020
De Jambay Lhakang-tempel is één van de oudse tempels in Bhutan. Het zou één van de 108 tempels zijn, die 659 jaar na christus is gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het gelijknamige festival, is één van de meest spectaculaire festivals van het land. De highlights zijn het vuurritueel en de naakte mannendans. Tijdens het vuurritueel springt en rent iedereen onder de vlammen door om zich te zuiveren van zonden en het kwaad.

Bhutan 20 dagen, 20 oktober 2020


Festivals Chili
Tapati Rapa Nui Festival
Tapati BoliviaGa je mee op reis naar Bolivia, Chili en Paaseiland, dan maak je op Paaseiland het Tapati Rapa Nui Festival mee. Twee weken lang is het feest en staat de traditionele Rapa Nui-cultuur centraal. Er worden verschillende wedstrijden gehouden, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn en de lichamen mooi beschilderd. Er zijn spectaculaire bananenboomstamraces van een vulkaan, kanowedstrijden en speerviswedstrijden. In de hoofdstad Hanga Roa zijn dans- en muziekoptredens. De verschillende disciplines van het festival bieden een unieke kijk in de tradities van het eiland en haar bewoners.

Bolivia, Chili en Paaseiland, 23 dagen - Vertrekdatum 21 januari 2021


Festivals Ethiopië
Timkat Festival
In Ethiopië wordt in januari het Timkat-festival gevierd. Hierbij wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper herdacht. Hiervoor worden allerlei uitbundige en kleurrijke processies door het gehele land georganiseerd; de straten staan vol met dansende en zingende mensen in kleurrijke kleding.

Ethiopië, 24 dagen – Vertrekdatum 29 december 2021 & 4 januari 2022


Festivals India
Holi Festival - 10 maart 2020
Holi Festival Jaipur India DjoserHoli, ook wel ‘Festival of Colors’ genoemd, is een lente-, overwinnings- en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente.

India, 15 dagen vertrek 28 februari 2020
India, Rajasthan Paleizen 15 dagen vertrek 28 februari 2020
India & Nepal, 22 dagen vertrek 5 maart 2020
India & Nepal, 30 dagen vertrek 29 februari 2020
 

Dussehra Festival -  25 oktober 2020       Dussehra Festival

Dussehra is een 10-daags festival voorafgaand aan Diwali. In de westelijke provincies wordt er in deze  periode een theaterstuk, de Ramlila opgevoerd. Welke is gebaseerd op werk van de 17de eeuwse dichter Tulsidas. Hierin worden de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van prins Ram beschreven. Zo wordt hij door verraad verbannen uit het paleis om uiteindelijk de demon Ravan te verslaan. Aan het eind van voorstelling en Dussehra worden drie metershoge poppen, gevuld met stro en vuurwerk, in brand gestoken.

India & Nepal, 30 dagen vertrek 17 oktober 2020
Zuid-India, 21 dagen vertrek 10 oktober 2020


Tijdens dit 10-daagse festival kunnen winkels en bezienswaardigheden gesloten zijn en reisdagen langer zijn (door optochten en feestende mensen).


Diwali en Dev Diwali (lichtjesfeest) - 14 november & 29 november 2020

India, Diwali (lichtjesfeest) FestivalHet lichtjesfeest is één van de belangrijkste festivals van India. Er wordt gevierd dat ‘het goede het kwade’ heeft overwonnen. Zoals met veel hindoefeestdagen heeft Divali verschillende betekenissen. De een viert de terugkomst van Rama, die de demonische koning Ravana heeft verslagen. De ander eert de godin Lakshmi. Vijftien dagen later vieren de Indiërs in Varanasi Dev Diwali, het lichtjesfeest van de goden. Meer dan een miljoen olielampjes verlichten de riviertrappen langs de Ganges; een bijzonder schouwspel!

India, 15 dagen vertrek 6 november 2020
India, Rajasthan Paleizen 15 dagen vertrek 6 november 2020
India & Nepal, 22 dagen vertrek 4 november 2020
India & Nepal, 30 dagen vertrek 17 oktober 2020


Vijftien dagen later wordt in Varanasi Dev Diwali gevierd. Daar vindt een betoverend schouwspel plaats van een miljoen olielampjes die op de heilige rivier de Ganges drijven.

India & Nepal, 22 dagen vertrek 19 november 2020

Pushkar festival India DjoserPushkar Festival - 22 t/m 30 november 2020
Wellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en verre om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden.

India & Nepal, 30 dagen vertrek 14 november 2020

Door de grote hoeveelheid bezoekers aan dit festival, overnachten we twee nachten in een tented camp.

Festivals Ladakh
Hemis Festival - 30 juni & 1 juli 2020
Hemis LA monnik met maskerJaarlijks wordt ter ere van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya, het Hemis Festival gevierd. Eens in de twaalf jaar, in het jaar van de Aap, is het feest extra bijzonder. Dan wordt de grootste Thangka, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische banier, uitgerold. Daarnaast voeren monniken, met beschilderde maskers en kleurrijke gewaden, rituele dansen uit. Neem ook zeker een kijkje buiten het klooster waar handwerk uit de omgeving wordt verkocht.

Ladakh 22 dagen, 12 juni 2020

Phyang Tsedup Festival 18 & 19 juli 2020
Phyang TsedupChamms, boeddhistische dansdrama’s, vormen de belangrijkste basis tijdens het Phyang Tsedup Festival, eind juli. Lama’s dragen kleurrijke kostuums en maskers met afbeeldingen van verschillende goden. Er wordt gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen.
 
Ladakh 22 dagen, 6 juli 2020

Dakthok (Taktok) Festival - 29 & 30 juli 2020
Het Dakthok (Taktok) Festival viert dat Padmasambhava werd geboren als 8-jarige  jongen in een lotusbloem. Zijn naam betekent ook ‘lotus-geboren’. Het Taktok-klooster is gebouwd rondom een grot, waar Padmasambhava in de 8e eeuw mediteerde. Tijdens het festival voeren monniken verschillende gemaskerde dansen uit.

Ladakh 22 dagen, 17 juli 2020

Ladakh Festival - 25 t/m 28 juli (onder voorbehoud van wijzigingen)
Tijdens het Ladakh Festival laat Ladakh zich van z'n beste kant zien. In Leh organiseren ze allerlei festiviteiten. Zo kun je genieten van polo, boogschieten, volksdansen, traditionele muziek en tentoonstellingen van Thanka's, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische vlaggen. Wil je de delicatessen van de omgeving proeven, neem dan zeker een kijkje bij het Food Festival.

Ladakh 22 dagen, 7 september 2020


Festivals Japan
Takayama Festival
Takayama matsuri Japan (internet)In Takayama vinden ieder jaar twee festivals plaats: één in de lente en één in de herfst. In de lente om te bidden voor een goede oogst, en in de herfst om hiervoor te bedanken. Grote praalwagens rijden door de stad. Er zij diverse festiviteiten en bovenop de wagens zijn houten marionetten te zien, die toneelstukjes opvoeren.

Japan 22 dagen, 3 oktober 2020
Japan 15 dagen, 4 oktober 2020
Japan 22 dagen, 8 april 2021


Gion Matsuri Festival
Het Gion Matsuri Festival is ontstaan in 869 en vindt plaats in de maand juli, waarbij er op verschillende dagen evenementen zijn. Hoogtepunt van deze evenementen is de parade van 'Yamaboko's' op 17 juli. Dit zijn enorme, prachtig uitgevoerde wagens die getrokken worden door tientallen vrijwilligers. Ook de avond ervoor is de moeite waard. Je ziet mensen over straat slenteren in klederdracht, kunt heerlijk snacken bij eettentjes en leuke souvenirs kopen bij een van de vele stalletjes. Ondertussen geniet je van diverse muzikale optredens.

Japan 10 dagen, 9 juli 2020.


Sumida River Fireworks Festival
Het Sumida River Fireworks Festival in Tokyo is één van de bekendste en oudste vuurwerkfestivals in Japan. Het is ontstaan in 1732 als 'festival voor de doden' waar juist het leven gevierd werd in een zware tijd van economische crisis en hongersnood. Het vuurwerk wordt in de avond van 29 juli afgeschoten vanaf boten in de Sumida-rivier tussen de wijken Ryogoku en Asakusa en is te zien vanuit de parken die aan de rivier liggen. Misschien nog wel leuker dan het vuurwerk zelf is de sfeer tijdens het festival. Tienduizenden Japanners zijn op de been en velen van hen zijn gekleed in traditionele yukata.

In 2021 vindt het festival waarschijnlijk plaats op 31 juli.
 

Jidai Matsuri Festival
Het Jidai Matsuri Festival, letterlijk vertaald 'het festival van de tijdperken', vindt ieder jaar op 22 oktober plaats in Kyoto. Het festival wordt gekenmerkt door grote optochten, waarin de geschiedenis wordt uitgebeeld. Opvallend hierbij is de kleding van de deelnemers aan deze optocht: ze dragen traditionele klederdracht uit allerlei periodes van de Japanse geschiedenis.


Aoi Matsuri Festival
Het Aoi Matsuri is een van drie beroemdste en grootste festivals van Kyoto. Het festival is ontstaan in de 8e eeuw tijdens de Heian-periode, toen keizer Kinmei het festival startte na aanleiding van een hongersnood.

Japan 22 dagen, 6 mei 2021
Japan met Hokkaido, 10 mei 2021
 

Kanda Matsuri Festival
Kanda matsuri Tokyo JapanHet Kanda Matsuri (festival) is één van de grootste en bekendste festivals van Tokyo. Het is een religieus festival van de shintoistische Kanda Myojin tempel. Het is ontstaan in Edo periode (1603-1867) toen de Tokugawa shogun (heerser) begon te regeren vanuit Edo (nu Tokyo). Het was een festival om de voorspoed onder het regime ten toon te stellen. Het Kanda matsuri en het Sanno matsuri waren de enige festivals die ook op het kasteelterrein mochten komen. Omdat twee grote festivals in het jaar wat te veel was zijn deze festivals elkaar gaan afwisselen, waarbij het Kanda matsuri elk oneven jaar in mei wordt gevierd.


Sanno Matsuri Festival
Het kleinere Sanno Matsuri vindt plaats gedurende 10 dagen in het midden van juni. In 2020 valt de parade van het festival waarschijnlijk op vrijdag 8 juni.   
 

Festivals Mongolië
Naadam

Naadam FestivalNaadam is het nationale festival van Mongolië, dat ieder jaar van 11 tot en met 13 juli wordt gehouden. Dit festival staat in het teken van paardenraces, worstelen en boogschieten; de nationale sporten van het land. De sportwedstrijden zijn enigszins te vergelijken met de Olympische Spelen. Tijdens dit festival komen vele families samen en dragen zij vaak traditionele kleding en drinken zij arak, een gefermenteerde paardenmelk.


Festivals Peru
Inti Raymi
Inti Raymi Ecuador (internet)Inti Raymi is een oud traditioneel festival dat al bij de Inca’s gevierd werd. Het festival wordt op de kortste dag van het jaar gevierd (op het zuidelijk halfrond is dit 24 juni). Inti Raymi is bedoeld om de Inca-zonnegod Inti te vereren. Dit festival vindt plaats in Sacsayhuamán, vlak bij Cuzco. De lokale bevolking komt hier samen, gekleed in kleurrijke vermommingen. Volgens de traditie proberen de jongens de meisjes het hof te maken.

Peru, 21 dagen - vertrekdatum 8 juni 2021

Festivals Rusland
Witte Nachten
Sint Petersburg Witte Nacht (internet)In Sint-Petersburg zijn ieder jaar in de zomer de Witte Nachten. Dit zijn de zomernachten waarin het, door de hoge noordelijke ligging, niet donker wordt. Laat op de avond schijnt de zon nog altijd erg fel; een erg bijzondere ervaring. De lucht is ’s avonds en ’s nachts bijzonder gekleurd en dat vormt een indrukwekkend schouwspel. Dit natuurverschijnsel trekt vele toeschouwers van over de hele wereld. Hieromheen wordt een festival georganiseerd: veel feesten en balletvoorstellingen vinden deze maand plaats.

Baltische Staten en Rusland, 18 dagen – Vertrekdatum 4 juni & 11 juni 2020
Rusland, Noorwegen en Finland, 14 dagen – Vertrekdatum 12 & 26 juni 2020

Festivals Thailand
Loi Krathong

Thailand, Loi krathong/lichtjesfestivalHet Thaise Loi Krathong-feest wordt meestal in november gevierd. Mensen hebben een krathong, een klein vaartuigje in de vorm van een lotusbloem, gevuld met een kaars, wierookstaafjes, bloemen en muntjes. Tijdens Loi Krathong gaan ze met dit vaartuigje naar vijvers, rivieren of de zee, ze steken de kaars en de wierook aan en laten het te water. Daarnaast worden ballonnen met kaarsen eronder opgelaten. De lucht en het water zijn dus gevuld met lichtjes, en dat geeft een bijzonder schouwspel.Festivals Vietnam
Vietnamees Nieuwjaar
In januari of februari, afhankelijk van de maanstanden, wordt in Vietnam het nieuwe jaar ingeluid, met een groot feest dat Tet genoemd wordt. Dit gebeurt op dezelfde dagen als het Chinese Nieuwjaar. Drie dagen lang viert het hele land feest. In grote steden zijn veel versieringen voor dit feest, en wordt vuurwerk afgestoken. Families komen graag samen om uitgebreide feestmaaltijden te eten.


Let op: festivals kunnen onverwacht verschoven of afgelast worden door bijvoorbeeld slecht weer. Het meemaken van een festival is daardoor nooit voor 100% te garanderen.

Waarom Djoser?
Boek je je festivalreis bij Djoser, dan kies je voor het gemak van een groepsreis met veel individuele vrijheid. We bieden je de mooiste reizen met veel oog voor cultuur en natuur. Je reist in kleine groepen en de Nederlandstalige reisleiding staat altijd voor je klaar. Het vervoer is goed geregeld en je overnacht in comfortabele hotels.

*Festival data zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Mocht een festival niet doorgaan of verplaatst worden dan vervalt het label 'Festivalreis' voor de bewuste reisdatum.

Terug naar boven