Bekijk de Rondreis Cuba, 14 dagen van Djoser

Rondreis Cuba 14 dagen

Kennismaken met de vriendelijke Cubanen

Vanaf € 2.195,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De reis start in Havana, beroemd om de monumenten uit de koloniale tijd en de oude Amerikaanse auto’s. Probeer eens een salsa-les, geniet van de suikerriet- en bananenplantages die je onderweg tegenkomt en leer over de geschiedenis in de beroemde Varkensbaai. Maak een wandeling door het unieke landschap van de Vallei van Viñales. De reis door Cuba eindigt in Varadero, waar je in een comfortabel hotel vlak aan het mooie strand verblijft. We reizen met onze eigen comfortabele bus en verblijven in toeristenhotels die elk weer iets unieks bieden, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische live muziek en de nabijheid van een natuurgebied.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding en lokale gidsen die je het authentiek Cuba laten zien 
 • Alle hoogtepunten in 2 weken
 • Verblijf in UNESCO Werelderfgoed steden Havana en Trinidad
 • Bezoek Viñales Vallei, UNESCO Werelderfgoed
 • Overnachtingen in hotels inclusief het ontbijt
 • Aantrekkelijke eenpersoonskamer prijzen
 • Hotel Varadero vol pension
 • Snorkelen en duiken facultatief te boeken
 • Verlenging in Havana en Varadero mogelijk

Route en kaart

Routekaart Rondreis Cuba, 14 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door oud-Havana
 3. Havana, stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 4. Havana - Soroa - Pinar del Rio - Viñales
 5. Viñales, bezoek vallei
 6. Viñales - Cienaga de Zapata - Cienfuegos (Guajimico)
 7. Cienfuegos (Guajimico), optioneel bezoek Cienfuegos
 8. Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad
 9. Trinidad, optioneel bezoek Playa Ancon
 10. Trinidad, optioneel bezoek aan de Topes de collantes
 11. Trinidad - Santa Clara - Varadero
 12. Varadero
 13. Varadero - Havana - Amsterdam
 14. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Amerikaanse oldtimers in het centrum van Havana

Dag 1 Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-Havana
Dag 3 Havana, stadsrondrit nieuw-Havana

Straat Havana CubaDe hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd, die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en muntblaadjes was de lievelingsdrank van Ernest Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana. 

Auto Havana CubaOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiële paleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht, waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929 dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.

Pinar del Rio, mooie wandelingen of paardrijden

Dag 4 Havana - Soroa - Pinar del Rio - Viñales
Dag 5 Viñales
Dag 6 Viñales - Cienaga de Zapata - Cienfuegos (Guajimico)
Dag 7 Cienfuegos (Guajimico), optioneel bezoek Cienfuegos
Dag 8 Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad

Viñales vallei CubaNa twee volle dagen Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen uit het niets dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op. Deze bijzondere heuvels van dit type vinden we alleen in de Caribe. Het landschap nodigt uit tot het maken van lange wandelingen of een paardrijtocht. De uitzichten bij zonsopgang en -ondergang zijn werkelijk fenomenaal. De ochtendmist hangt dicht op het oppervlak waardoor de mogotes boven de sluiers uitsteken. 

Invasie in Varkensbaai afgeslagen door troepen van Fidel Castro

Mannen Cuba

Een prachtige rit voert ons langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Midden in de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche strijd, interessant en een must voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

De havenstad Cienfuegos heeft een fraai gerestaureerd centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een chique restaurant, zijn een bezoek meer dan waard. We overnachten aan de kust bij Guajimico waar je kunt snorkelen, duiken of catamaran zeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalksteen grotten te bezoeken. De volgende dag is een bezoek aan Cienfuegos een mogelijkheid. 

Slenteren door het fraaie koloniale centrum van Trinidad

Dag 9   Trinidad, optioneel bezoek Playa Ancon
Dag 10 Trinidad, optioneel bezoek aan de Topes de collantes of cayo Blanco

De volgende dag vertrekken we naar Trinidad. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

Straat Trinidad CubaTegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes met bestraat met keien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zijn, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken te bezoeken. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken (in juli, augustus, december en januari zijn deze gesloten). Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.

Genieten van de mooie zandstranden van Varadero

Dag 11 Trinidad - Santa Clara - Varadero
Dag 12 Varadero
Dag 13 Varadero - Havana - Amsterdam
Dag 14 aankomst Amsterdam

Vanuit Trinidad zetten we koers naar de provincie Ciego de Ávila. De stad Santa Clara werd in een keer beroemd in december 1958, toen de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier dertig jaar na zijn dood in 1997 herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was in de slag beslissend.

Varadero strand Cuba DjoserDe laatste dagen van deze 14-daagse reis door Cuba brengen we door in Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Ons hotel ligt op loopafstand van de oceaan. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon.

Voor de golfers ligt de voormalige ‘private course’ van de Amerikaanse miljonair Dupont vlakbij. Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel. Na het verblijf in Varadero vliegen wij vanuit Havana terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. In de steden is het niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 deelnemers.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
10 jul - 23 jul
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
5 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
14 sep - 27 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
19 okt - 01 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
02 nov - 15 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
23 nov - 06 dec
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
7 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
14 dec - 27 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
20 dec - 02 jan
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
7 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
04 jan - 17 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
18 jan - 31 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
01 feb - 14 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
15 feb - 28 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
01 mrt - 14 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
04 apr - 17 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
26 apr - 09 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
10 mei - 23 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels 
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 1 x diner in Trinidad
 • Strandverblijf in Varadero op basis van volpension
 • Verblijf in prive bungalows in Cienfuegos (Guajimico)
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana 
 • Bezoek Viñales-vallei
 • Bezoek beroemde Varkensbaai
 • Bezoek Trinidad (UNESCO Werelderfgoed)
 • Bezoek biosfeerreservaat Soroa

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 265,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Hotelvervroeging mét accommodatie in Havana bij te boeken. In Havana bedraagt de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

Een verlenging in Varadero met accommodatie is tevens mogelijk. In Varadero is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van vol pension € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder eventuele wijzigingskosten van de vlucht. In geval van een vervroeging of verlenging is de transfer van/naar de luchthaven voor eigen organisatie en kosten.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Cuba, 14 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • Wij hebben een heerlijke vakantie gehad naar Cuba o.l.v Willy en met een gezellige groep veel van dit bijzondere land genoten. Wel 2 punten vliegen met Air Europe niet doen geen beenruimte, zeer karige bediening. En verplichte goede gids had er teveel zijn commerciële pet op. Maar voor de rest TOP

  8,0

 • Ontzettend toffe vakantie gehad in Cuba en mooie herinneringen gemaakt in dit kleurrijke en muzikale land. Met speciale dank aan onze gidsen en chauffeur: Marion, Reinaldo en Julito. Jullie zijn top! 1 verbeterpunt voor Djoser. Varadero ontzettend mooi maar slecht eten in het resort.

  8,0

 • Mijn reis naar Cuba was leuker dan ik mocht hopen. Door Corona en ziekte in mijn familie was ik gestopt met reizen. Door de interessante en ontspannen reis van Djoser zorgt dat ik weer ga reizen. Ook de gezellige groepsgenoten en de twee gidsen maakte deze reis één van mijn leukste vakanties.

  8,0

 • Mooie rondreis naar Cuba. Met zeer mooie rondreis in Cuba met prettige enthousiaste reisbegeleider, daardoor o.a een goede sfeer in de groep, zijn allemaal als reisvrienden uit elkaar gegaan. Cubareis voldeed aan de verwachting! Zeer tevreden, is aan te bevelen.

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

In de miljoenenstad Havana overnachten we op een mooie locaties in de stad. Dit is soms dichtbij het koloniale historische centrum van Havana of in de centrale wijk Vedado, een populaire wijk in de stad met veel particuliere restaurantjes en de fameuze Coppelia IJssalon waar Cubaanse families genieten van hun ijsjes. Vrijwel alle hotels zijn op steenworp afstand van de Malecon. De oldtimers fungeren als taxi's en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een volgende bezienswaardigheid of hotel. De hotels zijn van alle gemakken voorzien: ruime kamers vrijwel altijd met airco, ontbijt inclusief en behulpzame service.

In de regio Pinar del Rio (Viñales), Cienfuegos (Guajimico) en Trinidad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Villa Guajimico ligt op de route tussen Cienfuegos en Trinidad en biedt een heerlijk verblijf aan het strand. De huisjes liggen fantastisch mooi en er zijn veel snorkel- en duikmogelijkheden vanaf deze plek. Andere accommodaties bieden ook elk iets unieks, van een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een natuurgebied.

We eindigen de reis in het resortstadje Varadero. Varadero is een oud vissersdorpje van origine. Vandaag de dag bevinden zich veel hotels op deze bijzondere landtong die zo’n 20 km lang is en gemiddeld 1 km breed. We verblijven hier een paar dagen om heerlijk te kunnen genieten van het strand na alle indrukken van de reis.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Viñales La Ermita
Cienfuegos Villa Guajimico
Varadero Barcelo Solymar

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 265,-.

 • Hotel Deauville Havana Cuba

  Hotel Deauville, gelegen aan de malecon. De start van onze reis

 • Kamer Hotel Deauville Havana Cuba
 • Aguas Claras zwembad palmbomen Pinar del Rio Aguas Claras Cuba

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

 • Huisjes Villa Guajimico Cuba

  In Cienfuegos verblijven we op een mooie locatie aan de baai. Hier zijn leuke wateractiviteiten mogelijk zoals snorkelen

 • Huisje Villa Guajimico Cuba
 • Casa particular kamer Trinidad Cuba
 • Kamer Villa Tortuga Varadero Cuba
 • Strand Villa Tortuga Varadero Cuba

  In Varadero is het heerlijk bijkomen van de reis

 • Zwembad Villa Tortuga Varadero Cuba

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

Vliegreis

Air Europa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Amsterdam - Madrid

  Vertrek

  11:00 - 13:40

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Havana

  Vertrek

  16:10 - 20:10

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Havana - Madrid

  Vertrek

  22:10 - 13:05*

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Amsterdam

  Vertrek

  15:00 - 17:35

* aankomst volgende dag

Tijdsverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger.

Air Europa is de derde maatschappij van Spanje en is lid van de Skyteam alliantie waar onder andere KLM & Air France ook bij zijn aangesloten. Air Europa beschikt over een moderne vloot, waaronder de nieuwe Boeing 787, een toestel met de laatste technologieën, dat zorgt voor een zeer comfortabele reis. Zo heeft de Boeing 787 een aangepaste cabinedruk waardoor het lichaam meer zuurstof opneemt en je je tijdens én na de vlucht prettiger en energieker voelt. De ‘moodlightning’, een high-tech verlichtingssysteem dat zonsopgang en zonsondergang simuleert, is een van de vele andere voordelen van de Boeing 787.

Tijdens de vlucht is er volop entertainment beschikbaar op het scherm in de stoel voor je. Air Europa serveert tijdens de vlucht een goed verzorgde maaltijd en drankjes. Mocht je willen blijven appen aan boord of even de mail checken, dan kun je een WiFi-bundel kopen. Vervelen is dus nergens voor nodig!

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Tijdens de reis door Cuba maken wij gebruik van onze eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel dat we regelmatig kunnen stoppen in een dorpje en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een klein lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Het busvervoer is het gehele jaar voorzien van airconditioning.

De bus kan ingezet worden voor excursies maar er moet rekening gehouden worden dat voor deze extra ritten betaald dient te worden. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba comfortabel is. Je kunt voor de facultatieve excursies gebruik maken van taxi's, vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's. 

 • Air Europa Dreamliner 787
 • Bus Guajimico Cuba

  We maken gebruik van onze eigen bus, dat geeft als voordeel dat we kunnen stoppen waar we willen voor een mooie fotostop of een lokaal marktje.

 • Bus Cuba

  We hebben de hele reis onze eigen chauffeur en lokale gids naast onze eigen reisbegeleider.

 • Camaguey, fietstaxi

  Naast de vele taxi's die er rijden kan je ook een fietstaxi of coco taxi nemen.

 • Havana, oldtimer

  Maak in Havana een mooie oldtimer tour.

 • Cuba, Havana oldtimer
 • Cuba Havana coco taxi

  Of pak een coco-taxi.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels 
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 1 x diner in Trinidad
 • Strandverblijf in Varadero op basis van volpension
 • Verblijf in prive bungalows in Cienfuegos (Guajimico)
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana 
 • Bezoek Viñales-vallei
 • Bezoek beroemde Varkensbaai
 • Bezoek Trinidad (UNESCO Werelderfgoed)
 • Bezoek biosfeerreservaat Soroa

Excursies

Band in cubaBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar leuke souvenirs, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of gaat snorkelen in het heldere Cubaanse zeewater. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. 

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadswandeling door oud-Havana waar we Parque Central, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Castillo de Real Fuerza en Plaza de la Catedral zullen bezoeken onder leiding van onze lokale gids.
 • We maken een stadsrondrit per bus door nieuw-Havana, we stoppen dan bij de Plaza de Revolution, hotel Nacional en de Malecon. Is er voldoende tijd neem dan een kopje koffie of thee bij hotel Nacional. 
 • We bezoeken de Viñales-vallei.
 • Op weg naar Cienfuegos - Guajimico maken we een stop bij de Varkensbaai, met eventueel een bezoek aan het museum. De Varkensbaai werd bekend om de mislukte invasie in 1961.
 • Onderweg stoppen we bij het biosfeerrervaat Soroa, met eventueel bezoek aan de orchideën tuin. 
 • Vanuit Trinidad vertrekken we naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum, met eventueel bezoek aan het museum. Het mausoleum ligt gelegen aan de Plaza Che Guevara. Het monument met prachtig beeld van de legendarische en charismatische vrijheidsstrijder is indrukwekkend en voor Cuba nog steeds heel belangrijk.

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • Wie nog puf heeft kan in Havana een fietstour maken door de stad. 
 • Ook kan je een oldtimer tour maken, zowel op de dag maar ook bij zonsondergang een mooie ervaring.
 • Voor de avond uren in Havana is de show van Tropicana een mogelijkheid, of doe een drankje in een van de vele bars met live muziek.
 • Bezoek een van de favoriete bars van Hemingway, La Bodequita del Medio en geniet van een heerlijke mojito.
 • In Viñales kunnen we een wandeling maken en brengen dan bijvoorbeeld een bezoek aan een tabaksboerderij onder leiding van een gids. De vallei is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba en zeer de moeite waard.  
 • In Guajimico is het mogelijk om te snorkelen, duiken of te gaan zeilen. Maar relaxen bij het zwembad is natuurlijk ook mogelijk.
 • In Trinidad kan je Topes de Collantes bezoeken.
 • Of neem de stoomtrein naar Valle de Los Ingenios 
 • In Trinidad zijn vele dans en muziekscholen, dus loop gerust ergens naar binnen om te kijken.
 • In Varadero is het genieten aan het strand of ga er lekker op uit.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Het paspoort dient het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit Cuba) geldig te zijn en minstens twee lege bladzijde naast elkaar te hebben.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25,- en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.

*Voor reizigers die op of na januari 2021 in Cuba zijn geweest, is het niet mogelijk een ESTA-verklaring aan te vragen voor Amerika. In dat geval dient er een regulier toeristenvisum te worden aangevraagd bij de Amerikaanse ambassade. Meer informatie vind je op de website van de Amerikaanse ambassade

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso popular (CUP). Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee (het lieftst in briefjes van EUR 5 en EUR 10), dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Op veel plaatsen kun je in Euro's betalen, echter krijg het het wisselgeld in CUP. Neem zeker ook een creditcard mee. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plekken geaccepteerd. Diners' Club of American Express niet. Met een Visa card en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Hou wel rekening met een hoge commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal van € 400,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt in verband onvoorziene kosten.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 15,-. In Varadero verblijven wij op basis van volpension, daarnaast zijn er in de omgeving van het hotel vele leuke restaurantjes waar je op eigen gelegenheid kunt gaan eten. 

Eten in Cuba is vrij simpel, een maaltijd in Cuba bestaat over het algemeen uit kip of varkensvlees in combinatie met rijst en bonen. Heel soms is er een mogelijkheid voor vis of kreeft. Een veel voorkomend gerecht is bijvoorbeeld Arroz con pollo, deze kipstoofpot heeft veel weg van Paella. Ook zie je veel Lechon Asado con Mojo, varken aan het spit. Voor vegetariërs zijn er ei-gerechten (vaak aangeduid als toritlla, wat in Cuba een omelet is) of wat kaas. Groente speelt een ondergeschikte rol in de maaltijden. De variatie in groente is vrij klein. 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink dan ook voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diaree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Hotelvervroeging mét accommodatie in Havana bij te boeken. In Havana bedraagt de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

Een verlenging in Varadero met accommodatie is tevens mogelijk. In Varadero is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van vol pension € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder eventuele wijzigingskosten van de vlucht. In geval van een vervroeging of verlenging is de transfer van/naar de luchthaven voor eigen organisatie en kosten.

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt deze maar zelden onder de 25°C. De droge periode zijn onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Extra op deze reis is de aanwezigheid van een lokale Cubaanse gids. Hij vertelt uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. De lokale gids gaat mee tot Varadero.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste reistijd voor Cuba?

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Is Cuba een veilige bestemming?

Cuba is een relatief veilige bestemming met weinig (drugs gerelateerde) criminaliteit. In de grotere plaatsen en toeristische gebieden vind je straatagenten. Overvallen op straat zijn zeldzaam. Berg echter contant geld altijd goed op onder je kleding in bijvoorbeeld een moneybelt. Tel bij Cadeca, wisselkantoortjes, het verkregen geld aan de balie altijd goed na voordat je wegloopt. We adviseren om geen kostbaarheden, je paspoort of geld in je hotelkamer achter te laten.

Hoe lang is de vliegreis naar Cuba?

Het is rechtstreeks ongeveer 10 uur vliegen naar Havana. Vlieg je met Air Europa, dan maak je een korte overstap in Madrid. Je bent dan ongeveer 14 uur onderweg om Cuba te bereiken. Het is in Cuba 6 uur vroeger dan in Nederland.

Welk betaalmiddel wordt op Cuba gebruikt?

Per 1 januari 2021 hanteert de Cubaanse regering nog slechts een valuta op Cuba de CUP. De CUC, een valuta, die speciaal voor toeristen, was ingevoerd is afgeschaft. Op Cuba kan er niet worden gepind bij banken met een normale bankpas. Bij wisselkantoren en banken kan wel met een creditcard van Visa of Mastercard geld worden opgenomen. Creditcards van American Express worden niet geaccepteerd. We adviseren om voldoende Euro in contanten mee te nemen. Amerikaanse dollars kunnen niet worden ingewisseld.

Is Cuba geschikt als familiereis?

Ja zeker! Een reis naar Cuba is bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of families met tieners. De korte reisafstanden, aantrekkelijke stranden, leuke activiteiten en bovenal de gastvrije Cubanen maken dit een aantrekkelijke bestemming voor een gezinsvakantie. Tijdens een rondreis kan er worden gesnorkeld boven koraalriffen, kan er paard worden gereden of leer je de salsa onder de knie krijgen. Een rit met een Amerikaanse oldtimer door het centrum van Havana is een onvergetelijke ervaring. Kijk voor ons aanbod op onze websiet van onze speciale familiereizen.

Is Cuba geschikt als familiereis?

Ja zeker! Een reis naar Cuba is bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of families met tieners. De korte reisafstanden, aantrekkelijke stranden, leuke activiteiten en bovenal de gastvrije Cubanen maken dit een aantrekkelijke bestemming voor een gezinsvakantie. Tijdens een rondreis kan er worden gesnorkeld boven koraalriffen, kan er paard worden gereden of leer je de salsa onder de knie krijgen. Een rit met een Amerikaanse oldtimer door het centrum van Havana is een onvergetelijke ervaring. Kijk voor ons aanbod op onze websiet van onze speciale familiereizen.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad.

We slapen in tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In Havana slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels aan de Malecon.

In Cienfuegos/Guajimico verblijven we op een gunstige locatie ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accomodaties bieden elke iets unieks, van een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand.

Tijdens deze reis is een 3-persoonskamer niet mogelijk.

In de brochure van 2024-2025 staat dat we verblijven in hotels of casa's. Helaas is het niet gelukt om voor het nieuwe seizoen casa's te boeken. Door covid zijn de regels voor het boeken van casa's veranderd en is het voor ons als organisatie onmogelijk om deze te boeken. Helaas was de brochure al gedrukt en konden we dit niet meer wijzigen. De meest up to date informatie staat op onze website bij de praktische informatie. 

Beschikken de hotels over een zwembad?

Tijdens deze reis beschikken een aantal hotels over een zwembad. We eindigen de reis aan het strand.

Wat kan je verwachten van een reis door Cuba?

Cuba is een uniek land op zowel cultureel als natuurgebied. Het biedt groene bergen en watervallen, fantastische stranden en oude koloniale steden. Het klimaat is tropisch en de Cubaan leeft dan ook buiten op straat. De muziek speelt hierbij een grote rol en de Cubaan is altijd geïnteresseerd in een praatje of om zijn muziek en dans te delen met zijn bezoekers. 
Cuba is een communistische land en ook dat maakt het een bezoek meer dan waard. De ontwikkelingen de afgelopen jaren op Cuba naar meer openheid en een kapitalistischer ingerichte samenleving is een traag verlopend, doch bijzonder actueel proces. Er is steeds meer particuliere inbreng mogelijk van de Cubanen in de maatschappij. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer particuliere cafés en restaurants in het straatbeeld verschijnen en dat de zogenaamde “Casas particulares” aan terrein winnen.

Het toerisme in Cuba doorgaat op dit moment een enorme ontwikkeling. Een fors aantal restricties voor met name Amerikanen die  naar Cuba willen reizen zijn sinds 2015 vervallen. Het gaat hier om Amerikanen die studeren en / of werken in Cuba, maar ook om Cubanen die al vele jaren in de VS wonen. Zij bezoeken familie en vrienden en brengen invloeden van de westerse wereld naar het eiland. Naast Amerikanen zijn er ook veel Europeanen en Aziaten die het bijzondere en authentieke Cuba willen leren kennen.

Cubanen zijn meesters in het creatieve denken en dat wordt duidelijk in het levendige straatbeeld van alledag. In de hoofdstad rijden Lada’s, oude Amerikaanse sleeën, westerse auto’s, fietstaxi’s, paard en wagen en de zogenaamde cocotaxi’s naast elkaar. Ook onze eigen Arnhemse Conexxion-bus rijdt er rond met inderdaad soms de Nederlandse plaatsnaam nog in het venster vermeld. Op de “snelweg” staan er altijd auto’s langs de kant van de weg met de motorkap open met een of twee Cubanen erin verstopt. Even later stappen de heren weer in en rijden luid lachend door naar de volgende bestemming. Cubanen staan bekend om hun lach en opgewektheid. Het dagelijks leven is niet altijd even eenvoudig, maar de lach en de muziek overheersen altijd!

Cuba is een unieke bestemming die je eens in je leven gezien moet hebben!

Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

Gedurende de reis door Cuba maken we gebruik van onze uitstekende, comfortabele eigen bus met airconditioning. Het voordeel van reizen met een eigen bus is dat ons de mogelijkheid geeft om te stoppen op de plaatsen waar we willen. Dit kan zijn voor een fotostop, een mooi dorp of een sanitaire onderbreking. De bus brengt u van A naar B. De bus kan extra ingezet worden voor bijvoorbeeld het bezoeken van de stad of een excursie. Uiteraard dient voor deze extra service betaald worden.

Hoe is het eten in Cuba?

Eten in Cua is vrij simpel. Cuba kent geen hoogstaande eetcultuur, toch hebben ze een mix van de Spaanse en Franse keuken. Cubanen eten vooral rijst met bonen met kip of varkensvlees. De nationale schotel is ajiaco criollo, een stoofschoten met groenten en vlees. Het belangrijkste bestanddeel van zowel lunch (almuerzo) als avondeten (merienda o cena) is rijst. Heel soms is er een mogelijkheid voor vis of kreeft. Een veel voorkomend gerecht is bijvoorbeeld Arroz con pollo, deze kipstoofpot heeft veel weg van Paella. Ook zie je veel Lechon Asado con Mojo, varken aan het spit. Voor vegetariërs zijn er ei-gerechten (vaak aangeduid als toritlla, wat in Cuba een omelet is) of wat kaas. Groente speelt een ondergeschikte rol in de maaltijden. De variatie in groente is vrij klein.  

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis. De kosten van een maaltijd liggen rond de 15 euro. 

Is het mogelijk tijdens de reis om in een Paladar te eten?

Dat is zeker mogelijk en iets wat we zeker aanraden. Paladars zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (of wel in de woonkamer of op de patio). Het is erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking. Het eten is altijd van erg goede kwaliteit. 
 

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Het kraanwater is op veel plaatsen niet goed drinkbaar. Het is daarom aan te raden altijd mineraalwater te kopen bij de supermarkt of in je hotel.
 

Welk betaalmiddel kan ik meenemen naar Cuba? Kan ik pinnen?

Cuba hanteert als betaalmiddel de 'Cuban peso convertible' (CUC) waarvan de koers gerelateerd is aan de dollar. In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je  het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Met een creditcard kun je geld opnemen bij de bank, hierover berekenen ze wel commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

 

Wat is de zwaarte van de reis?

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. Ter plaatse bepaalt je zelf waar je aan deel wilt nemen, je bepaalt zelf welke en hoeveel activiteiten je wilt doen. Realiseer je dat Cuba een arm land is en dat door het politieke en economische systeem veel westerse artikelen niet te verkrijgen zijn. Wees je ervan bewust dat het politieke systeem op Cuba de vrijheid van de Cubanen beperkt en dat er twee behoorlijk gescheiden werelden bestaan. Tijdens de reis zal je dit zien en ervaren.

Zijn er lange reisdagen bij?

Over het algemeen zijn de reisdagen niet te lang. De afstanden zijn niet groot en de wegen zijn over het algemeen redelijk tot goed. Soms ben je als groep de hele dag onderweg, maar dan worden er uiteraard onderweg ook wat bezienswaardigheden bezocht. Op dag 4 van Pinar del Rio naar Cienfuegos hebben we een reisdag van ongeveer 7 a 8 uur, dit is exclusief de stops.

Havana - Pinar del Rio 3 uur
Pinar del Rio - Cienfuegos 7 uur
Cienfuegos- Trinidad 1 uur
Cienfuegos- Varadero 3 uur

Kan ik een salsa les nemen?

Dat is zeker mogelijk, informeer daarvoor bij de reisbegeleider. Samen met de lokale gids kan er gekeken worden waar dit mogelijk is. 
 

Kan ik tijdens de reis snorkelen of duiken?

Tijdens ons verblijf in Cienfuegos- Guajimico verblijven we in een resort waar vele watersporten beoefend kunnen worden. De accommodatie heeft een eigen duikschool, waar zowel duik- als snorkelspullen gehuurd kunnen worden. Ook in Varadero zijn er duikscholen waar je dit kan boeken.
 

Welke facultatieve excursies zijn er mogelijk?

De mogelijkheden voor interessante excursies op Cuba zijn groot. Ze lopen uiteen van snorkelen tot een bezoek aan een museum of een salsa of een oldtimer tour. Houd er rekening mee dat de extra uitgaven kunnen oplopen wanneer je deelneemt aan al deze excursies. Als de bus ingezet gaat worden voor een excursie hebben wij een minimum aantal deelnemers nodig, voor de bus moet dan extra betaald worden. 

Heb ik wandelschoenen nodig voor deze reis?

Tijdens deze reis kun je in Vinales een wandeling maken naar de Vallei, hier heb je geen speciale wandelschoenen voor nodig. Wel is het aan te raden om schoenen mee te nemen waar je zelf goed op kunt lopen voor de ene is dat een wandelschoen en voor de andere is dit een sneaker of misschien zelfs teva's.

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen bij deze reis. Waar nodig is een fan of airco aanwezig op de kamer. 
 

Is er een verlenging in Varadero of Havana mogelijk?

Ja in Havana en in Varadero is het mogelijk om te verlengen. Voor meer informatie zie op onze website bij de practische informatie.

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen?

Bellen met Cuba gaat moeizaam en is kostbaar. In een grote stad als Havana zijn meer mogelijkheden dan op het platteland. Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten.

Is er WIFI op Cuba?

Tegenwoordig zijn er in de grote steden WIFI spots op de diverse pleintjes. Voor een aantal CUC koop je een kaartje met je paspoort bij de Ecteca. Sommige hotels hebben wifi spots, vraag dit na bij de receptie.

Wat is het voltage op Cuba en meer informatie over GPS

De netspanning in Cuba (110 V) is lager dan in Nederland (230 V). Je hebt een spanningsomvormer nodig. Sommigen zeggen dat je voorzichtig kunt proberen om je apparaten zonder omvormer te gebruiken in Cuba. Zeer waarschijnlijk raken ze niet beschadigd, maar mogelijk werken ze niet optimaal. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan een omvormer. Ook de frequentie in Cuba (60 Hz) verschilt van de frequentie in Nederland (50 Hz). Je zou een spanningsomvormer moeten gebruiken die ook de frequentie omzet, maar die zijn moeilijk te vinden. Wees gewaarschuwd als jouw omvormer de frequentie niet omzet. Wees vooral voorzichtig met bewegende, draaiende en tijdsafhankelijke apparaten, zoals wekkers en scheerapparaten.
Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig. Als er staat ' INPUT: 100-240V, 50/60 Hz' kan het worden gebruikt in alle landen van de wereld. Dit geldt meestal voor opladers van tablets/laptops, fotocamera's, mobiele telefoons, tandenborstels etc.

GPS: het is niet toegestaan om een GPS apparaat mee te nemen naar Cuba. Als er een GPS op je telefoon of ipad zit, is dit (voor zover bekend) geen probleem.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen naar Cuba bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Cuba

Bekijk alle reisblogs over Cuba