Cuba

Rondreis Cuba20 dagen

De reis start in Havana, beroemd om de monumenten uit de koloniale tijd en de nostalgische Amerikaanse auto’s. Maak een wandeling in het Sierra Maestra gebergte, de hoogste bergketen van Cuba. Bezoek een sigarenfabriek en probeer eens een echte salsa-les. Geniet van de suikerriet- en bananenplantages die je onderweg tegenkomt en leer over de geschiedenis in de beroemde Varkensbaai. Daarna reizen we door naar Guardalavaca, waar je in een comfortabel hotel aan het witte zandstrand verblijft. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van de Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon. Voor we terugreizen naar Amsterdam overnachten we nog in Sancti Spiritus waar de reis eindigt.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Cuba, 20 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door oud-Havana
 3. Havana, stadsrondrit modern Havana
 4. Havana - Pinar del Rio
 5. Pinar del Rio, bezoek Viñales Vallei, optioneel bezoek sigarenfabriek
 6. Pinar del Rio, optioneel bezoek Cayo Levisa of Cayo Jutias
 7. Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos (Guajimico)
 8. Cienfuegos (Guajimico)
 9. Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad, stadstour
 10. Trinidad, optioneel bezoek Playa Ancon
 11. Trinidad - Sancti Spiritus - Camagüey
 12. Camagüey, fietstaxitour - Sierra Maestra NP
 13. Sierra Maestra NP
 14. Sierra Maestra NP - Santiago de Cuba
 15. Santiago de Cuba
 16. Santiago de Cuba - Guardalavaca
 17. Guardalavaca
 18. Guardalavaca - Santa Clara
 19. Santa Clara - Havana - Amsterdam
 20. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Havana

Dag 1 Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling Oud Havana
Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana

De hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en muntblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana.

amerikaanse auto Havana Cuba DjoserOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiële paleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.


Pinar del Rio

Dag 4 Havana - Pinar del Rio
Dag 5 Pinar del Rio, bezoek Viñales Vallei
Dag 6 Pinar del Rio, optioneel Cayo Jutias of Cayo Levisa

Na twee volle dagen Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen uit het niets dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op. Deze bijzondere heuvels van dit type vinden we alleen in de Cariben. Het landschap nodigt uit tot het maken van wandelingen of een paardrijtocht. De uitzichten bij zonsopgang en -ondergang zijn werkelijk fenomenaal. De ochtendmist hangt dicht op het oppervlak waardoor de mogotes boven de sluiers uitsteken. We verblijven drie nachten in deze bijzondere regio. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken (in juli, augustus en december zijn deze gesloten).

Cienfuegos en Trinidad

Dag 7 Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos (Guajimico) (stadstour)
Dag 8 Cienfuegos (Guajimico)
Dag 9 Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad
Dag 10 Trinidad

uitzicht Trinidad Cuba DjoserEen prachtige rit voert ons langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Temidden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche, strijd. Interessant en een must voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

De havenstad Cienfuegos heeft een fraai gerestaureerd centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een chic restaurant, zijn een bezoek meer dan waard. We overnachten aan de kust waar je kunt snorkelen, duiken of catamaranzeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalksteengrotten te bezoeken. Na de stadsbezichtiging in Cienfuegos rijden we door naar ons hotel waar we twee nachten doorbrengen. Vervolgens reizen we verder naar Trinidad, waar we ruim de tijd hebben om de stad te verkennen. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

paard en wagen straatbeeld Trinidad Cuba DjoserTegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes bestraat met keien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In de nabij gelegen Valle de los Ingenios liggen, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken. Net buiten Trinidad ligt het strand Ancón dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.

Sierra Maestra

Dag 11 Trinidad - Camagüey
Dag 12 Camagüey, fietstaxitour - Sierra Maestra
Dag 13 Sierra Maestra

Vanuit Trinidad rijden we door een vlak Cubaans landschap, dat vooral wordt gebruikt voor de veeteelt, naar Camagüey. Camagüey heeft een charmant oud centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Het centrum staat onder toezicht van monumentenzorg. Je treft er een aantal prachtige kerken aan. Als je goed kijkt zie je op sommige binnenplaatsen nog ‘tinajones’, grote aardewerken potten, die vroeger dienden als watervoorziening tijdens droge tijden. Wij maken hier een fietstaxitour die inclusief is.

Fietsen Sierra Maestra Cuba DjoserNa een overnachting rijden we verder naar de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid en worden geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages. We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. Hier kun je een optionele excursie maken naar de Comandancia de la Plata. Een stevige wandeling voert je naar wat in de jaren vijftig het hoofdkwartier van Castro was. Hier bevindt zich een verscholen hut waar de commandant 6 maanden heeft doorgebracht, een veldhospitaal en een radiostation.

Santiago de Cuba

Dag 14 Sierra Maestra - Santiago de Cuba
Dag 15 Santiago de Cuba

Rum Havana Santiago de Cuba Club DjoserVervolgens rijden we naar de tweede stad van Cuba, Santiago de Cuba. Ook deze stad prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tot de monumenten behoort oa de kathedraal, die na vele aardbevingen en verwoestingen in 1922 volledig gerestaureerd werd. De smalle straatjes rond het centrale Parque Céspedes zijn steil, de stad is namelijk op verschillende heuvels bij de baai gebouwd. Op 26 juli 1953 begon in Santiago de revolutie van Fidel Castro met de mislukte aanval op de Moncada kazerne, nu een museum compleet met kogelgaten. Aan de rand van de stad ligt de in 1838 gebouwde originele rumfabriek van Bacardi. Deze is niet te bezichtigen; je kunt er wel de vele rumsoorten proeven die Cuba rijk is.

Buiten de stad ligt het Morro fort, dat de ingang van de baai bewaakt en weidse uitzichten biedt. Santiago is de stad waar het hart van typische Cubaanse son-muziek ligt. In Casa de la Trova, een populair muziekcafé, kun je je eigen muzikale talent ten gehore brengen en je tot diep in de nacht laten meevoeren op de ritmes van son en salsa.

Guardalavaca

Dag 16 Santiago de Cuba - Guardalavaca
Dag 17 Guardalavaca
Dag 18 Guardalavaca - Santa Clara / Sancti Spiritus
Dag 19 Santa Clara / Sancti Spiritus - Havana - Amsterdam
Dag 20 aankomst Amsterdam

Na het verblijf in Santiago de Cuba zetten we koers naar Guardalavaca, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Ons hotel ligt op loopafstand van het strand. Neem nog een paar verfrissende duiken en geniet van de Cubaanse zon. Na het verblijf in Guardalavaca reizen we door naar de provincie Ciego de Ávila en verblijven wij in de stad Santa Clara of Sancti Spiritus. De stad Santa Clara werd in een klap beroemd toen in december 1958 de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag. De volgende dag reizen we terug naar Havana om terug te vliegen naar Amsterdam.


Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een optioneel programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. In de steden is het makkelijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 deelnemers.
 

Lees de volledige beschrijving
Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18.

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

26 sep - 15 okt
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

3 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.945,-

Korting

Incl. €50,- korting

Start - einde

17 okt - 05 nov
i
Voor dit vertrek is een 1 persoonskamer niet meer mogelijk. Een kamer opindeling is op aanvraag.

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde

31 okt - 19 nov

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

07 nov - 26 nov
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

3 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

14 nov - 03 dec
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

2 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

21 nov - 10 dec

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

05 dec - 24 dec
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

8 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.045,-

Korting

Incl. €50,- korting

Start - einde

12 dec - 31 dec
V
Vertrek gegarandeerd
i
Voor dit vertrek is een 1 persoonskamer niet meer mogelijk. Alleen op inding is nog beschikbaar.

Beschikbaarheid

7 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde

19 dec - 07 jan

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 2.395,-

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

01 jan - 20 jan
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

nog plaatsen beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde

08 jan - 27 jan
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

2 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

05 feb - 24 feb
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

12 feb - 03 mrt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

19 feb - 10 mrt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

05 mrt - 24 mrt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

12 mrt - 31 mrt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

19 mrt - 07 apr
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

02 apr - 21 apr
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

16 apr - 05 mei
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

30 apr - 19 mei
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

21 mei - 09 jun
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde

11 jun - 30 jun
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.095,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Stadswandeling olv gids door oud-Havana
 • Bezoek Viñales Vallei
 • Fietstaxi tour in Camagüey
 • Verblijf in Guardalavaca op basis van volpension
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 225,-.

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €360,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

In de hoofdstad Havana en in Santiago de Cuba overnachten we op mooie locaties in de stad. Dit is soms dichtbij het koloniale historische centrum van Havana of in de centrale wijk Vedado, een populaire wijk in de stad met veel particuliere restaurantjes en de fameuze Coppelia IJssalon waar Cubaanse families genieten van hun ijsjes. Vrijwel alle hotels liggen op steenworp afstand van de Malecon. De oldtimers fungeren als taxi's en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een volgende bezienswaardigheid of terug naar het hotel. De hotels zijn van alle gemakken voorzien: ruime kamers, vrijwel altijd met airco, ontbijt inclusief en behulpzame service.

In de regio Pinar del Rio, Cienfuegos en Trinidad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Villa Guajimico ligt op de route tussen Cienfuegos en Trinidad en biedt een heerlijk verblijf aan het strand. De huisjes zijn mooi gelegen en er zijn veel snorkel- en duikmogelijkheden vanaf deze plek. Andere accommodaties bieden ook elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een natuurgebied.

In de stad Trinidad maken we voor enkele reizen gebruik van Casas Particulares. Je overnacht in cabañas of kamers bij mensen thuis en staat hierdoor nóg dichter bij de lokale bevolking en Cubaanse cultuur. Tijdens de overnachting in de casa's is voor de eerste avond het diner inclusief. We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. De accommodatie is eenvoudig en netjes en in sommige gevallen deel je hier het sanitair met de medereizigers. De locatie vormt een perfect uitvalbasis voor het verkennen van het gebied. Een bezoek hier brengt ons dichtbij het 'Fidel gevoel'. Het is hier waar de strijd voor gelijkheid begon. 

Na het verblijf in Santiago de Cuba reizen we door naar Guardalavaca. De stranden zijn paradijselijk en hier kun je heerlijk  ontspannen na alle indrukken van de reis. Na dit verblijf reizen we door naar het westen en overnachten we in de provincie Villa Clara (Santa Clara) of in Sancti Spiritus voor we terugvliegen naar Amsterdam.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Pinar del Rio/Viñales Villa Aguas Claras
Cienfuegos Villa Guajimico
Trinidad Finca Maria Dolores
Guadalavaca Villa Don Lino


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 225,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8
 • Accommodatie 9
 • Accommodatie 10
 • Accommodatie 11
 • Accommodatie 12
 • Accommodatie 13
 • Accommodatie 14
 • Accommodatie 15
 • Accommodatie 16

Vliegreis

Air Europa

De vluchten worden uitgevoerd door Air Europa. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
 

Amsterdam - Madrid 10:55 - 13:35
Madrid - Havana 15:40 - 19:25
   
Havana - Madrid 21:00 - 12:00*
Madrid - Amsterdam 15:00 - 17:35


*aankomst volgende dag

In Cuba is het 5 uur vroeger, in de winter is dat 6 uur.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Gedurende de hele reis maken wij gebruik van een eigen comfortabele bus die u van A naar B brengt. De Djoser bus kan ingezet worden voor excursies maar hou rekening ermee dat voor deze extra ritten betaald dient te worden. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba redelijk comfortabel is. Je kunt voor de facultatieve excursies gebruik maken van taxi's, vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's. 
 

 
 

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Stadswandeling olv gids door oud-Havana
 • Bezoek Viñales Vallei
 • Fietstaxi tour in Camagüey
 • Verblijf in Guardalavaca op basis van volpension
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras om, onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
 
Tijdens deze 20-daagse reis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 
 • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
 • Stadsrondrit per bus door Modern Havana en hier zullen we stoppen bij de Plaza de Revolution, hotel Nacional en de Malecón.
 • Stadsrondrit per bicitaxi in Camaguey.  Het valt niet mee om je weg te vinden in het grote historische centrum van Camaguey, per bicitaxi zullen de fietsers de mooiste plekken laten zien.

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:
 
 • Op weg naar Pinar del Rio stoppen we in Soroa waar we een optioneel bezoek brengen aan de Orchideeën tuinen en de watervallen.
 • Bezoek aan de Viñales Vallei, optioneel een wandeling bij te boeken
 • Optioneel bezoek aan een sigarenfabriek (niet altijd mogelijk in de periode van juli-aug en dec-jan).
 • Op weg naar Guajimico stoppen voor een bezoek aan de Varkensbaai.

In Cuba zijn nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hiervoor kan de Djoser bus ingezet worden maar hou er rekening mee dat voor deze extra ritten betaald moet worden. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Havana: fietstour door Havana City of neem een coco-taxi (een soort brommertaxi) en bezoek het Museum Nacional de Bellas Artes. Dit museum met Cubaanse kunst aan de Calle Trocadero herbergt prachtige schilderijen waaronder zelfs die van Rembrandt van Rijn.
 • Cienfuegos Guajimico: hier is er de mogelijkheid om te gaan snorkelen en zeilen behoren tot de opties.
 • Trinidad: bezoek Topes de Collantes of neem de stoomtrein naar Valle de Los Ingenios (als het mogelijk is). 
 • Sierra Maestra: hier is het mogelijk de Commandancia de la Plata te bezoeken.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Het paspoort dient minstens geldig te zijn gedurende het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) en dient minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten (zie nieuws voor meer info).
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25 en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.
   

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Neem zeker ook een creditcard mee. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plekken geaccepteerd. Diners' Club of American Express niet. Met een Visa card en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Houd wel rekening met een hoge commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxeuze restaurants. Heel populair zijn de paladares; privé-restaurantjes. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 15,-. In Guardalavaca verblijven wij op basis van volpension, daarnaast zijn er in de omgeving van het hotel leuke restaurantjes waar je op eigen gelegenheid kunt gaan eten. 
 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt deze maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van september tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Guardalavaca aan de noordkust.
 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Extra op deze reis is de aanwezigheid van een lokale Cubaanse gids. Hij vertelt uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven.

FAQ

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad. We slapen in tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. In Havana en Santiago de Cuba slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. In Pinar del Rio, Cienfuegos en Trinidad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accomodaties bieden elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand. We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. De accommodatie is eenvoudig en netjes en vormt een perfect uitvalbasis voor het verkennen van dit gebied. Er zijn enkele kamers waarbij sanitair met 2 kamers wordt gedeeld. Een bezoek aan deze plek brengt ons dichtbij het "Fidel gevoel". Het is hier waar de strijd voor gelijkheid begon.  Een 3 persoonskamers zijn op deze reis helaas niet mogelijk!

Beschikken de hotels over een zwembad?

Wat kan je verwachten van een reis door Cuba?

Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

Hoe is het eten in Cuba?

Is het mogelijk om tijdens de reis in een Paladar te eten?

Heb ik een visum nodig voor een bezoek aan Cuba?

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Cuba, kan ik bijvoorbeeld geld pinnen?

Wat is de zwaarte van de reis?

Wat is de beste reistijd?

Zijn er lange reisdagen bij?

Kan ik een Salsa les nemen?

Kan ik een bezoek brengen aan de Comandancia de La Plata?

Is de wandeling aan de Comandancia de La Plata voor iedereen te doen?

Zijn er duikmogelijkheden tijdens deze reis?

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Is verlenging in Guadalavaca of Havana mogelijk?

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen of emailen?

Is er WIFI aanwezig op Cuba?

Wat is het voltage in Cuba en meer info over GPS

Hoe groot zijn de groepen?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Nathalie Z.

  Tijdens de reis lijkt het alsof je in een tijdmachine stapt, het land ademt geschiedenis. Of in een reisbrochure, want de natuur is adembenemend. Cuba is niet in woorden te vatten. De muziek, het dansen en de sfeer moet je meemaken. Djoser-gids Yoah en lokale gids Amed maken deze reis onvergetelijk!

  9,0

  9,0
 • Hans L.

  Dit was voor mij 1e groepsreis. Heb erg genoten van het land. De groep was leuk verdeeld wat betreft leeftijd. Begeleidster en gids waren goed op elkaar ingespeeld en hebben ons veel moois van Cuba laten zien. Het smaakt naar meer.....

  8,0

  8,0
 • Bert M.

  En mooie en boeiende reis!

  8,0

  8,0
 • Ko en Reina Bouma

  Mooie reis door geheel Cuba. Een goed beeld gekregen van het leven in het land en hoe het systeem in elkaar zit. Prima begeleiding door Cubaanse gids Alex en Nederlandse reisleidster Elvira. Veel vrijheid en leuke excursies. Zeer jammer mausoleum Che Guevara op maandag dicht is, de route graag aanpassen

  8,0

  8,0
 • Kristina D.

  Er zijn mooiere landen op de wereld, maar weinig landen zijn zo fascinerend als Cuba. Duik niet in het zwembad, maar laat je overspoelen door het Cubaanse leven! De vreugde van de Cubaan (zowel jong als oud) bij het krijgen van een kleinigheid zal me altijd bijblijven. ?! Para mi ?!

  8,0

  8,0
 • Branko D.

  Wat een bijzonder land is Cuba, met niets te vergelijken en je moet het zelf ervaren om erover te kunnen oordelen. Djoser maakt van deze reis een onvergetelijke ervaring waarbij de vele gezichten van Cuba aan bod komen. Zeer de moeite waard.

  8,0

  8,0
 • Marja D.

  Genoten van de reis! met een uitmuntende begeleiding. Puntjes van kritiek...strandstop op Guardelavaca ligt ver van het vliegveld af. (lange reisdagen) Er worden excursie mogelijkheden aangeboden...maar dan moeten er altijd minimaal 8 gegadigden zijn. Verder...prima in balans

  9,0

  9,0
 • Ger Metselaar

  Buitengewoon land met een kleurrijke bevolking, geweldige muziek en een prachtige natuur. Het desastreuze politieke systeem en de turbulente historie heeft haar sporen overal achtergelaten en is soms onbegrijpelijk. We zijn door deze uitstekend begeleide reis een indrukwekkende ervaring rijker.

  9,0

  9,0
 • Petra W.

  Prachtige reis. De bevolking is heel aardig en geïnteresseerd, heerlijke mojito's en leuke muziek. Cuba is echt een beleving. Ook alles goed georganiseerd zowel door de reisbegeleidster van Djoser als de lokale gids.

  8,0

  8,0
 • Johan M.

  De reis was super goed geweest en erg mooi land om te reizen, was voor de tweede keer daar en het blijft je maar boeien dat mooie Cuba.

  10,0

  10,0
 • Andries T.

  Een hele leuke reis door een sfeervol en bijzonder land. Een topgids (Abel) en topchauffeur (Reinaldo).

  8,0

  8,0
 • Dirk V.

  Was een zeer bijzondere reis en Cuba is een heel "apart" land. Veel wisselende natuur met een hele rijke historische geschiedenis. We hadden 2 fantastische reisbegeleiders en hele goede chauffeur gedurende hele reis. Alles was perfect geregeld en we hadden een hele leuke groep. Kortom een topreis !!

  9,0

  9,0
 • Teus B.

  Een heel mooie reis en zeer goede reisbegeleiding, aan te bevelen

  10,0

  10,0
 • Rob S.

  Eerlijk zijn: Cuba heeft geen majestueuze Andes, niet de vergezichten van de altiplano, geen natuur als Costa Rica, geen Machu Picchu of Tikal, geen moai (Paaseiland). Maar omg, wat is Cuba leuk, mooi, fijn. Me encanta. Ga, nu t nog echt kan! Variatie op Che: Hasta la viajo siempre...

  9,0

  9,0
 • Antoinette M.

  Geweldige reis met een fantastische reisbegeleiding

  8,0

  8,0
 • Dina H.

  Leuke afwisselende reis, echter zonder 'hoogtepunten', comfortabele hotels en bungalows onderweg. Genoten van goed gezelschap en uitstekende kennis van Cuba bij de reisbegeleiding.

  8,0

  8,0
 • Tineke Z.

  Geweldige reis, veel gezien, gehoord en geleerd. Fantastische groep, ik kijk met veel plezier terug!

  9,0

  9,0
 • Jeannette V.

  Een land met zeer grote en interessante geschiedenis. Uniek en met geen ander land te vergelijken. De verschillende landschappen, authentieke stadjes, oude auto's, geuren en kleuren zijn geweldig! Maar vooral de muziek en het dansen heeft mij 3 weken laten genieten! Dank Mieke, Antonio & Guillermo!

  9,0

  9,0
 • Sonja.

  Een geweldige rondreis door het prachtige en zeer bijzondere Cuba. Mede door een geweldige reisleidster (Gerbrich) en een fantastische groep mensen, was dit één van mijn mooiste vakanties ooit!

  9,0

  9,0
 • Gerard R.

  Cuba is meer dan oldtimers, rum, sigaren en salsa. Deze reis geeft een goed beeld van het huidige Cuba. De recente geschiedenis komt ruimschoots aan bod. Vergeet echter niet dat je in een ontwikkelingsland reist!

  7,0

  7,0
 • Ella Rijzebol

  Als je naar Cuba reist, reis je terug in de tijd! Op de hoofd- en zij wegen tref je, op dezelfde baan, prachtige Oldtimers, paarden, cowboys, ossenkarren, fietsers en wandelaars. Op diverse locaties in de jungle, zie je, met een beetje geluk, de prachtige boomrat en schitterende kleurrijke vogels!

  9,0

  9,0
 • Marianne B.

  Het was een geweldig reis. Je krijgt inside informatie over hoe de cubanen tot nu toe geleefd hebben. Cuba is een mooi land met vriendelijke mensen en veel muziek Veel gezien. Geweldige gidsen en chauffeur. Een fantastische groep een reis om niet te vergeten.

  9,0

  9,0
 • Nel en Betting K.

  Boeiende reis door de geschiedenis van een zelfbewust (ei)land. Nieuwe en oude tijd contrasteren op fascinerende wijze. We hebben onze ogen uitgekeken en erg genoten. De reisbegeleidster verdient een pluim voor haar inspanning om het de groep naar de zin te maken. Deze reis is zeer aan bevelen.

  8,0

  8,0
 • André v.d. V.

  Een hele mooie reis die een aardig compleet beeld geeft van Cuba. Alles zat er in: Zon, zee, salsa, cocktails, de aardige Cubanen en de oude auto's. Prima vervoer: de hele reis dezelfde airconditioned bus. Eenvoudige hotels op veelal leuke lokaties. Alleen het hotel in Varadero leek op Center Parks.

  8,0

  8,0
 • Chris D.

  Zeer prettige reis gehad. Enige opmerkingen betreffende de voorlichting. Het is bij ons niet goed overgekomen dat de reisorganisatie in Cuba voor alles betaald moet worden terwijl het eten goedkoop en lekker is. Her uiteindelijke bedrag valt mee alleen niet waar we aanlachten voor de reis.

  8,0

  8,0
 • Peter M.

  Mooie interessante reis, muziek, salsa, zon, mooie steden, strand, veel plezier en goede leuke en spontane reisbegeleiding.

  10,0

  10,0
 • Andrea en Machiel

  Een geweldige reis door een intrigerende samenleving in een fantastisch mooi land. Aanrader!

  10,0

  10,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding en lokale gidsen die je authentiek Cuba laten zien 
 • Verblijf in UNESCO Werelderfgoed-steden Havana Vieja en Trinidad
 • Verblijf in de geboortestad van de Cubaanse son-muziek: Santiago de Cuba
 • Uniek verblijf in Sierra Maestra nationaal park
 • Bezoek aan UNESCO Werelderfgoed in de Viñales Vallei
 • Verblijf in Guardalavaca in hotel bij het strand inclusief ontbijt, lunch & diner
 • Sfeervolle hotels met zwembad
 • Snorkelen en duiken facultatief te boeken
 • Aantrekkelijke eenpersoonskamer prijzen

Klantwaardering

8,6

Tijdens de reis lijkt het alsof je in een tijdmachine stapt,...
Tijdens de reis lijkt het alsof je in een tijdmachine stapt, het land ademt geschiedenis. Of in een reisbrochure, want de natuur is adembenemend. Cuba is niet in woorden te vatten. De muziek, het dansen en de sfeer moet je meemaken. Djoser-gids Yoah en lokale gids Amed maken deze reis onvergetelijk!

Nathalie Z. - 9,0
Dit was voor mij 1e groepsreis. Heb erg genoten van het land...
Dit was voor mij 1e groepsreis. Heb erg genoten van het land. De groep was leuk verdeeld wat betreft leeftijd. Begeleidster en gids waren goed op elkaar ingespeeld en hebben ons veel moois van Cuba laten zien. Het smaakt naar meer.....

Hans L. - 8,0
En mooie en boeiende reis!

Bert M. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Cuba

Het weer in Cuba

31°C

Terug naar boven
Chat met Djoser