Bekijk de Rondreis Cuba, 20 dagen van Djoser

Rondreis Cuba 20 dagen

Complete rondreis over een tropisch eiland

Vanaf € 2.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De reis start in Havana, beroemd om de monumenten uit de koloniale tijd en de nostalgische Amerikaanse auto’s. Maak een wandeling in het Sierra Maestra gebergte, de hoogste bergketen van Cuba. Geniet van de suikerriet- en bananenplantages die je onderweg tegenkomt en leer over de geschiedenis in de beroemde Varkensbaai. Daarna reizen we door naar Varadero, waar je in een comfortabel hotel aan het witte zandstrand verblijft. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van de Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon, voor we terugreizen naar Amsterdam.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding en lokale gidsen die je authentiek Cuba laten zien 
 • Verblijf in UNESCO Werelderfgoed-steden Havana Vieja en Trinidad
 • Verblijf in de geboortestad van de Cubaanse son-muziek: Santiago de Cuba
 • Uniek verblijf in Sierra Maestra nationaal park
 • Bezoek aan UNESCO Werelderfgoed in de Viñales-vallei
 • Verblijf in Varadero in hotel bij het strand inclusief ontbijt, lunch & diner
 • Sfeervolle hotels met zwembad
 • Snorkelen en duiken facultatief te boeken
 • Aantrekkelijke eenpersoonskamer prijzen
 • Bezoek monument van Che Guevarra en de Tren Blindado

Route en kaart

Routekaart Rondreis Cuba, 20 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door oud-Havana
 3. Havana, stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 4. Havana - Viñales
 5. Viñales, bezoek vallei
 6. Viñales - Varkensbaai - Cienfuegos (Guajimico)
 7. Cienfuegos (Guajimico), optioneel bezoek Cienfuegos
 8. Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad, stadstour
 9. Trinidad, optioneel bezoek Playa Ancon
 10. Trinidad, optioneel bezoek aan de Topes de collantes
 11. Trinidad - Sancti Spiritus - Camagüey
 12. Camagüey, fietstaxitour - Sierra Maestra
 13. Sierra Maestra
 14. Sierra Maestra - Santiago de Cuba
 15. Santiago de Cuba
 16. Santiago de Cuba - Santa Clara
 17. Santa Clara - Varadero
 18. Varadero
 19. Varadero - Havana - Amsterdam
 20. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Amerikaanse oldtimers in het centrum van Havana

Dag 1 Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling oud-Havana
Dag 3 Havana, stadsrondrit nieuw-Havana

De hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en muntblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana.

amerikaanse auto Havana Cuba DjoserOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiële paleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht waarmee Fidel Castro met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.

Pinar del Rio is het centrum van de tabaksteelt

Dag 4 Havana - Viñales
Dag 5 Viñales, bezoek Viñales-vallei 

Viñales vallei CubaNa twee volle dagen Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen uit het niets dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op. Deze bijzondere heuvels van dit type vinden we alleen in de Cariben. Het landschap nodigt uit tot het maken van wandelingen of een paardrijtocht. De uitzichten bij zonsopgang en -ondergang zijn werkelijk fenomenaal. De ochtendmist hangt dicht op het oppervlak waardoor de mogotes boven de sluiers uitsteken. We verblijven twee nachten in deze bijzondere regio.

Invasie in Varkensbaai afgeslagen door Fidel Castro

Dag 6 Viñales - Varkensbaai - Cienfuegos (Guajimico)
Dag 7 Cienfuegos (Guajimico), optioneel bezoek Cienfuegos
Dag 8 Cienfuegos (Guajimico) - Trinidad, stadstour
Dag 9 Trinidad, optioneel bezoek Playa Ancon
Dag 10 Trinidad, optioneel bezoek aan de Topes de collantes

uitzicht Trinidad Cuba DjoserEen prachtige rit voert ons langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Temidden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche, strijd. Interessant en een must voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

De havenstad Cienfuegos heeft een fraai gerestaureerd centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een chic restaurant, zijn een bezoek meer dan waard. We overnachten aan de kust bij Guajimico waar je kunt snorkelen, duiken of catamaranzeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalksteengrotten te bezoeken. De volgende dag is het mogelijk een stadsbezichting te doen en is het mogelijk de stad Cienfuegos te verkennen. Vervolgens reizen we verder naar Trinidad, waar we ruim de tijd hebben om de stad te verkennen. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

paard en wagen straatbeeld Trinidad Cuba DjoserTegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes bestraat met keien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In de nabij gelegen Valle de los Ingenios liggen, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken. Net buiten Trinidad ligt het strand Ancón dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.

Per fietstaxi het charmante centrum van Camaguey verkennen

Dag 11 Trinidad - Sancti Spiritus - Camagüey
Dag 12 Camagüey, fietstaxitour - Sierra Maestra
Dag 13 Sierra Maestra

Fietsen Sierra Maestra Cuba DjoserVanuit Trinidad rijden we door een vlak Cubaans landschap, dat vooral wordt gebruikt voor de veeteelt, naar Camagüey. Camagüey heeft een charmant oud centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Het centrum staat onder toezicht van monumentenzorg. Je treft er een aantal prachtige kerken aan. Als je goed kijkt zie je op sommige binnenplaatsen nog ‘tinajones’, grote aardewerken potten, die vroeger dienden als watervoorziening tijdens droge tijden. Wij maken hier een fietstaxitour die inclusief is.

Na een overnachting rijden we verder naar de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid en worden geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages. We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. Hier kun je een optionele excursie maken naar de Comandancia de la Plata. Een stevige wandeling voert je naar wat in de jaren vijftig het hoofdkwartier van Castro was. Hier bevindt zich een verscholen hut waar de commandant 6 maanden heeft doorgebracht, een veldhospitaal en een radiostation.

Salsa in Santiago de Cuba

Dag 14 Sierra Maestra - Santiago de Cuba
Dag 15 Santiago de Cuba

Rum Havana Santiago de Cuba Club DjoserVervolgens rijden we naar de tweede stad van Cuba, Santiago de Cuba. Ook deze stad prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tot de monumenten behoort oa de kathedraal, die na vele aardbevingen en verwoestingen in 1922 volledig gerestaureerd werd. De smalle straatjes rond het centrale Parque Céspedes zijn steil, de stad is namelijk op verschillende heuvels bij de baai gebouwd. Op 26 juli 1953 begon in Santiago de revolutie van Fidel Castro met de mislukte aanval op de Moncada kazerne, nu een museum compleet met kogelgaten. Aan de rand van de stad ligt de in 1838 gebouwde originele rumfabriek van Bacardi. Deze is niet te bezichtigen; je kunt er wel de vele rumsoorten proeven die Cuba rijk is.

Buiten de stad ligt het Morro fort, dat de ingang van de baai bewaakt en weidse uitzichten biedt. Santiago is de stad waar het hart van typische Cubaanse son-muziek ligt. In Casa de la Trova, een populair muziekcafé, kun je je eigen muzikale talent ten gehore brengen en je tot diep in de nacht laten meevoeren op de ritmes van son en salsa.

Santa Clara & Che Guevara

Dag 16 Santiago de Cuba - Santa Clara
Dag 17 Santa Clara - Varadero

Santa Clara CubaNa het verblijf in Santiago de Cuba zetten we koers naar de provincie Ciego de Ávila. De stad Santa Clara werd in een klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag.

Genieten van de mooie zandstranden van Varadero

Dag 18 Varadero
Dag 19 Varadero - Havana - Amsterdam
Dag 20 aankomst Amsterdam

Varadero strand CubaDe laatste dagen van deze reis door Cuba brengen we door in Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Ons hotel ligt op loopafstand van het strand. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon. Voor de golfers ligt de voormalige ‘private course’ van de Amerikaanse miljonair Dupont vlakbij. Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel. Na het verblijf in Varadero vliegen wij vanuit Havana terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een optioneel programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. In de steden is het makkelijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 deelnemers.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
15 jul - 03 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
24 jul - 12 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde
04 sep - 23 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
25 sep - 14 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
02 okt - 21 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
23 okt - 11 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
05 nov - 24 nov
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
27 nov - 16 dec
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
18 dec - 06 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 jan - 02 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.645,-

Start - einde
05 feb - 24 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
19 mrt - 07 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
01 apr - 20 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
23 apr - 12 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
14 mei - 02 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
11 jun - 30 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels 
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 1 x Diner in Trinidad
 • Strandverblijf in Varadero op basis van volpension
 • Verblijf in prive bungalow in Cienfuegos (Guajimico)
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 • Bezoek Viñales-vallei
 • Bezoek beroemde Varkensbaai
 • Bezoek Trinidad (UNESCO Werelderfgoed)
 • Fietstaxi tour in Camagüey

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Hotelvervroeging mét accommodatie in Havana bij te boeken. In Havana bedraagt de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

Een verlenging in Varadero met accommodatie is tevens mogelijk. In Varadero is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van volpension € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn eventuele wijzigingskosten van de vlucht. In geval van een vervroeging of verlenging is de transfer van/naar de luchthaven voor eigen organisatie en kosten.
 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Cuba, 20 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Fantastische reis gemaakt, met een fantastische gids, Abel en chauffeur Omar. Veel geleerd over Cuba, veel gezien en prachtige natuur. De dagen in het natuurpark op de berg waren onvergetelijke. Leuk reisgezelschap, goede hotels/parken, m.u.v. het afsluitende resort, een afknapper.

  8,0

 • Onze 20-daagse rondreis door Cuba zit erop. Of toch niet? Wij gaan lang nagenieten en laten Cuba nog niet los. Dankzij Mandy, onze reisleidster en Abel, onze gids die ons alles over Cuba vertelde. Dat was de kers op de taart. TODO EN TALLA. Ad en Marjon

  10,0

 • De 20 daagse Cuba reis is een aanrader als je Cuba goed wil leren kennen Ondanks alle problemen waar Cuba tegen aan loopt blijft de lokale bevolking vrolijk en gastvrij. Fantastische reisbegeleiding en lokale gids, waardoor we op de leukste plekken terecht komt.

  9,0

 • Wat een bijzonder en mooi land (prachtige steden, cultuur, natuur, de oldtimers) even terug in de tijd en onthaasten. Marion bedankt voor onze onvergetelijke reis, je informatie/kennis van Cuba, handige tips, je hulp in het Spaans was soms hard nodig, nog bedankt daarvoor. Samen met Ernesto 2 toppers!

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

In de hoofdstad Havana en in Santiago de Cuba overnachten we op mooie locaties in de stad. Dit is soms dichtbij het koloniale historische centrum van Havana of in de centrale wijk Vedado, een populaire wijk in de stad met veel particuliere restaurantjes en de fameuze Coppelia IJssalon waar Cubaanse families genieten van hun ijsjes. Vrijwel alle hotels liggen op steenworp afstand van de Malecon. De oldtimers fungeren als taxi's en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een volgende bezienswaardigheid of terug naar het hotel. De hotels zijn van alle gemakken voorzien: ruime kamers, vrijwel altijd met airco, ontbijt inclusief en behulpzame service.

In de regio Pinar del Rio (Viñales), Cienfuegos (Guajimico) en Trinidad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Villa Guajimico ligt op de route tussen Cienfuegos en Trinidad en biedt een heerlijk verblijf aan het strand. De huisjes zijn mooi gelegen en er zijn veel snorkel- en duikmogelijkheden vanaf deze plek. Andere accommodaties bieden ook elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een natuurgebied.

We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. De accommodatie is eenvoudig en netjes en in sommige gevallen deel je hier het sanitair met de medereizigers. De locatie vormt een perfect uitvalbasis voor het verkennen van het gebied. Een bezoek hier brengt ons dichtbij het 'Fidel gevoel'. Het is hier waar de strijd voor gelijkheid begon. 

Na het verblijf in Santiago de Cuba reizen we door naar Santa Clara en overnachten we in de provincie Villa Clara (Santa Clara). De volgende dag reizen we door naar Varadero, de stranden zijn paradijselijk en hier kun je heerlijk  ontspannen na alle indrukken van de reis, voor we terugvliegen naar Amsterdam.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Viñales La Ermita
Cienfuegos Villa Guajimico
Camaguey Santa Maria
Sierra Maestra Santo Domingo
Santiago de Cuba Las Americas
Santa Clara Los Caneyes
Varadero Barcelo Solymar


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

 • Cuba stadshotel Havana Djoser, hotel Deauville

  In Havana verblijven we met ons hotel aan de Malecon.

 • Cuba stadshotel Havana Djoser
 • Cuba hotel Aguas Claras Djoser

  We overnachten in hotels, maar ook kleine bungalows.

 • Cuba Villa Guajimico Djoser

  In Cienfuegos verblijven we op een mooie locatie aan de baai waar je de mogelijkheid hebt om een aantal watersporten te doen.

 • Cuba Hotel Aguas Claras binnentuin Djoser
 • Cuba hotel Guajimico Djoser
 • Cuba Zwembad leeg Djoser

  Ook hier weer een zwembad voor een verfrissende duik

 • Cuba hotelkamer Playa Larga Djoser

  De kamers tijdens de reis zijn voorzien van eigen douche en toilet.

 • Trinidad, casa particularas

Vliegreis

Air Europa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Amsterdam - Madrid

  Vertrek

  11:05 - 13:40

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Havana

  Vertrek

  15:35 - 19:30

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Havana - Madrid

  Vertrek

  22:35 - 13:10*

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Amsterdam

  Vertrek

  15:00 - 17:45

* aankomst volgende dag

Tijdsverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger.

Air Europa is de derde maatschappij van Spanje en is lid van de Skyteam alliantie waar onder andere KLM & Air France ook bij zijn aangesloten. Air Europa beschikt over een moderne vloot, waaronder de nieuwe Boeing 787, een toestel met de laatste technologieën, dat zorgt voor een zeer comfortabele reis. Zo heeft de Boeing 787 een aangepaste cabinedruk waardoor het lichaam meer zuurstof opneemt en je je tijdens én na de vlucht prettiger en energieker voelt. De ‘moodlightning’, een high-tech verlichtingssysteem dat zonsopgang en zonsondergang simuleert, is een van de vele andere voordelen van de Boeing 787.

Tijdens de vlucht is er volop entertainment beschikbaar op het scherm in de stoel voor je. Air Europa serveert tijdens de vlucht een goed verzorgde maaltijd en drankjes. Mocht je willen blijven appen aan boord of even de mail checken, dan kun je een WiFi-bundel kopen. Vervelen is dus nergens voor nodig!

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Tijdens de reis door Cuba maken wij gebruik van onze eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel dat we regelmatig kunnen stoppen in een dorpje en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een klein lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Het busvervoer is het gehele jaar voorzien van airconditioning. 

De bus kan ingezet worden voor excursies maar er moet rekening gehouden worden dat  voor deze extra ritten betaald dient te worden. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba comfortabel is. Je kunt voor de optionele excursies gebruik maken van taxi's, vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's. 
 

 
 

 • Air Europa Dreamliner 787
 • Bus Guajimico Cuba

  Tijdens de reis hebben we onze eigen bus ter beschikking.

 • Bus Cuba

  We hebben de hele reis onze eigen chauffeur en lokale gids naast onze eigen reisbegeleider.

 • Havana, oldtimers

  In Havana kan je een mooie oldtimer tocht maken door de stad.

 • Camaguey, fietstaxi

  In Camaguey rijden door de hele stad fietstaxi's. Tijdens de reis maken we een mooie fietstocht door het centrum.

 • Cuba Havana coco-taxi

  Of pak een coco-taxi.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels 
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 1 x Diner in Trinidad
 • Strandverblijf in Varadero op basis van volpension
 • Verblijf in prive bungalow in Cienfuegos (Guajimico)
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 • Bezoek Viñales-vallei
 • Bezoek beroemde Varkensbaai
 • Bezoek Trinidad (UNESCO Werelderfgoed)
 • Fietstaxi tour in Camagüey

Excursies

Cuba VinalesBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras om, onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
 
Tijdens deze 20-daagse reis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 
 • Stadswandeling door oud-Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Castillo de Real Fuerza en Plaza de la Cathedral zullen bezoeken onder leiding van onze lokale gids.
 • We maken een stadsrondrit per bus door nieuw-Havana en hier zullen we stoppen bij de Plaza de Revolution, hotel Nacional en de Malecón. Is er voldoende tijd dan is een kopje koffie of thee bij hotel Nacional de moeite waard.
 • We bezoeken de Viñales-vallei met prachtige karstbergen.
 • Op weg naar Cienfuegos- Guajimico maken we een stop bij de Varkensbaai, met eventueel een bezoek aan het museum. De Varkensbaai werd bekend om de mislukte invasie in 1961.
 • We maken een stadsrondrit per bicitaxi in Camaguey. Het valt niet mee om je weg te vinden in het grote historische centrum van Camaguey, per bicitaxi zullen de fietsers je de mooiste plekken laten zien.
 • Onderweg naar Santa Clara stoppen we bij Che Guevara Mausoleum, met eventueel bezoek aan het museum. Het mausoleum ligt gelegen aan de Plaza Che Guevara. Het monument met prachtig beeld van de legendarische en charismatische vrijheidsstrijder is indrukwekkend en voor Cuba nog steeds heel belangrijk.

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • Je kan een oldtimer tour maken, zowel overdag als bij zonsondergang een mooie ervaring. 
 • Of neem in Havana een coco-taxi (een soort brommertaxi). 
 • Bezoek het Museum Nacional de Bellas Artes. Dit museum met Cubaanse kunst aan de Calle Trocadero herbergt prachtige schilderijen waaronder zelfs die van Rembrandt van Rijn.
 • Voor de avond uren in Havana is de show van Tropicana een mogelijkheid, of doe een drankje in een van de vele bars met live muziek.
 • Bezoek een van de favoriete bars van Hemmingway, La bodequita del Medio en geniet van een heerlijke mojito.
 • Op weg naar Viñales stoppen we in Soroa waar we een optioneel bezoek brengen aan de Orchideeën tuinen en de watervallen.
 • Bij het bezoek aan de Viñales Vallei is het mogelijk een wandeling te maken onder leiding van een gids, we maken dan een stop bij een tabaksboerderij.
 • In Guajimico is het mogelijk om te snorkelen, duiken of te gaan zeilen. Maar relaxen bij het zwembad is natuurlijk ook mogelijk.
 • In Trinidad kan je een bijvoorbeeld naar Topes de Collantes gaan.
 • Of neem de stoomtrein naar Valle de Los Ingenios.
 • In Trinidad zijn vele dans en muziekscholen, dus loop gerust ergens naar binnen om te kijken. 
 • In de Sierra Maestra is het mogelijk de Commandancia de la Plata te bezoeken. (het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castra), diep in de bergen verscholen.
 • In Varadero is het genieten van het strand.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Het paspoort dient minstens geldig te zijn gedurende het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) en dient minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten.
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25,- en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.

*Voor reizigers die op of na januari 2021 in Cuba zijn geweest, is het niet mogelijk een ESTA-verklaring aan te vragen voor Amerika. In dat geval dient er een regulier toeristenvisum te worden aangevraagd bij de Amerikaanse ambassade. Meer informatie vind je op de website van de Amerikaanse ambassade 

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de CUP Peso Popular. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je niet pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee (in briefjes van € 5,- en € 10,-), dollars worden niet geaccepteerd. Tijdens de reis kun je het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Op veel plaatsen kan alleen met Euro briefjes betaald worden, echter krijg je het wisselgeld in CUP. Neem zeker ook een creditcard mee. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plekken geaccepteerd. Diners' Club of American Express niet. Met een Visa card en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Houd wel rekening met een hoge commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 400,- per persoon per week, maar het lieftst nog iets extra's i.v.m. onvoorziene kosten. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-.

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 15,-. In Varadero verblijven wij op basis van volpension, daarnaast zijn er in de omgeving van het hotel vele leuke restaurantjes waar je op eigen gelegenheid kunt gaan eten. 

Eten in Cuba is vrij simpel, een maaltijd in Cuba bestaat over het algemeen uit kip of varkensvlees in combinatie met rijst en bonen. Heel soms is er een mogelijkheid voor vis of kreeft. Een veel voorkomend gerecht is bijvoorbeeld Arroz con pollo, deze kipstoofpot heeft veel weg van Paella. Ook zie je veel Lechon Asado con Mojo, varken aan het spit. Voor vegetariërs zijn er ei-gerechten (vaak aangeduid als toritlla, wat in Cuba een omelet is) of wat kaas. Groente speelt een ondergeschikte rol in de maaltijden. De variatie in groente is dan ook vrij klein. 


 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Hotelvervroeging mét accommodatie in Havana bij te boeken. In Havana bedraagt de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

Een verlenging in Varadero met accommodatie is tevens mogelijk. In Varadero is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van volpension € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn eventuele wijzigingskosten van de vlucht. In geval van een vervroeging of verlenging is de transfer van/naar de luchthaven voor eigen organisatie en kosten.
 

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt deze maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van september tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Guardalavaca aan de noordkust.
 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Extra op deze reis is de aanwezigheid van een lokale Cubaanse gids. Hij vertelt uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste reistijd voor Cuba?

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Is Cuba een veilige bestemming?

Cuba is een relatief veilige bestemming met weinig (drugs gerelateerde) criminaliteit. In de grotere plaatsen en toeristische gebieden vind je straatagenten. Overvallen op straat zijn zeldzaam. Berg echter contant geld altijd goed op onder je kleding in bijvoorbeeld een moneybelt. Tel bij Cadeca, wisselkantoortjes, het verkregen geld aan de balie altijd goed na voordat je wegloopt. We adviseren om geen kostbaarheden, je paspoort of geld in je hotelkamer achter te laten.

Hoe lang is de vliegreis naar Cuba?

Het is rechtstreeks ongeveer 10 uur vliegen naar Havana. Vlieg je met Air Europa, dan maak je een korte overstap in Madrid. Je bent dan ongeveer 14 uur onderweg om Cuba te bereiken. Het is in Cuba 6 uur vroeger dan in Nederland.

Welk betaalmiddel wordt op Cuba gebruikt?

Per 1 januari 2021 hanteert de Cubaanse regering nog slechts een valuta op Cuba de CUP. De CUC, een valuta, die speciaal voor toeristen, was ingevoerd is afgeschaft. Op Cuba kan er niet worden gepind bij banken met een normale bankpas. Bij wisselkantoren en banken kan wel met een creditcard van Visa of Mastercard geld worden opgenomen. Creditcards van American Express worden niet geaccepteerd. We adviseren om voldoende Euro in contanten mee te nemen. Amerikaanse dollars kunnen niet worden ingewisseld.

Heb ik een visum nodig voor Cuba?

Voor Cuba heb je een visum nodig. Deze wordt verstrekt in de vorm van een ‘toeristenkaart’ en kost € 22,- per persoon. Djoser zal deze voor reizigers die woonachtig zijn in Nederland en België verzorgen. Hiervoor wordt een toeslag berekend van € 25,- per persoon op de factuur. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf na te gaan bij het consulaat wat voor hun van toepassing is.

Is Cuba geschikt als familiereis?

Ja zeker! Een reis naar Cuba is bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of families met tieners. De korte reisafstanden, aantrekkelijke stranden, leuke activiteiten en bovenal de gastvrije Cubanen maken dit een aantrekkelijke bestemming voor een gezinsvakantie. Tijdens een rondreis kan er worden gesnorkeld boven koraalriffen, kan er paard worden gereden of leer je de salsa onder de knie krijgen. Een rit met een Amerikaanse oldtimer door het centrum van Havana is een onvergetelijke ervaring. Kijk voor ons aanbod op de website van onze speciale familiereizen.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad.

We slapen in tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In Havana en Santiago de Cuba slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. Het hotel in Havana ligt aan de Malecon.

In Cienfuegos-Guajimico verblijven we op een gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Je kan hier snorkelen, duiken of lekker een duik in het zwembad nemen.

We verblijven bij de Sierra Maestra op een mooie locatie vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op dit mooie berggebied. De accommodatie is eenvoudig en netjes en vormt een perfect uitvalbasis voor het verkennen van dit gebied. Er zijn enkele kamers waarbij sanitair met 2 kamers wordt gedeeld. Een bezoek aan deze plek brengt ons dichtbij het "Fidel gevoel". Het is hier waar de strijd voor gelijkheid begon.

3-persoonskamers zijn op deze reis helaas niet mogelijk.

In de brochure van 2024-2025 staat dat we verblijven in hotels of casa's. Helaas is het niet gelukt om voor het nieuwe seizoen casa's te boeken. Door covid zijn de regels voor het boeken van casa's veranderd en is het voor ons als organisatie onmogelijk om deze te boeken. Helaas was de brochure al gedrukt en konden we dit niet meer wijzigen. De meest up to date informatie staat op onze website bij de praktische informatie. 

Beschikken de hotels over een zwembad?

Een aantal hotels tijdens deze reis beschikken over een zwembad, we eindigen de reis aan het strand.

Wat kan je verwachten van een reis door Cuba?

Cuba is een uniek land op zowel cultureel als natuurgebied. Het biedt groene bergen en watervallen, fantastische stranden en oude koloniale steden. Het klimaat is tropisch en de Cubaan leeft dan ook buiten op straat. De muziek speelt hierbij een grote rol en de Cubaan is altijd geïnteresseerd in een praatje of om zijn muziek en dans te delen met zijn bezoekers. 
Cuba is een communistische land en ook dat maakt het een bezoek meer dan waard. De ontwikkelingen de afgelopen jaren op Cuba naar meer openheid en een kapitalistischer ingerichte samenleving is een traag verlopend, doch bijzonder actueel proces. Er is steeds meer particuliere inbreng mogelijk van de Cubanen in de maatschappij. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer particuliere cafés en restaurants in het straatbeeld verschijnen en dat de zogenaamde “Casas particulares” aan terrein winnen.

Het toerisme in Cuba doorgaat op dit moment een enorme ontwikkeling. Een fors aantal restricties voor met name Amerikanen die  naar Cuba willen reizen zijn sinds 2015 vervallen. Het gaat hier om Amerikanen die studeren en / of werken in Cuba, maar ook om Cubanen die al vele jaren in de VS wonen. Zij bezoeken familie en vrienden en brengen invloeden van de westerse wereld naar het eiland. Naast Amerikanen zijn er ook veel Europeanen en Aziaten die het bijzondere en authentieke Cuba willen leren kennen.

Cubanen zijn meesters in het creatieve denken en dat wordt duidelijk in het levendige straatbeeld van alledag. In de hoofdstad rijden Lada’s, oude Amerikaanse sleeën, westerse auto’s, fietstaxi’s, paard en wagen en de zogenaamde cocotaxi’s naast elkaar. Ook onze eigen Arnhemse Conexxion-bus rijdt er rond met inderdaad soms de Nederlandse plaatsnaam nog in het venster vermeld. Op de “snelweg” staan er altijd auto’s langs de kant van de weg met de motorkap open met een of twee Cubanen erin verstopt. Even later stappen de heren weer in en rijden luid lachend door naar de volgende bestemming. Cubanen staan bekend om hun lach en opgewektheid. Het dagelijks leven is niet altijd even eenvoudig, maar de lach en de muziek overheersen altijd!

Cuba is een unieke bestemming die je eens in je leven gezien moet hebben!

Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

Gedurende de reis door Cuba maken we gebruik van onze uitstekende, comfortabele eigen bus met airconditioning. Het voordeel van reizen met een eigen bus is dat ons de mogelijkheid geeft om te stoppen op de plaatsen waar we willen. Dit kan zijn voor een fotostop, een mooi dorp of een sanitaire onderbreking. De bus brengt u van A naar B. De bus kan extra ingezet worden voor bijvoorbeeld het bezoeken van de stad of een excursie. Uiteraard dient voor deze extra service betaald worden.

Hoe is het eten in Cuba?

Eten in Cua is vrij simpel. Cuba kent geen hoogstaande eetcultuur, toch hebben ze een mix van de Spaanse en Franse keuken. Cubanen eten vooral rijst met bonen met kip of varkensvlees. De nationale schotel is ajiaco criollo, een stoofschoten met groenten en vlees. Het belangrijkste bestanddeel van zowel lunch (almuerzo) als avondeten (merienda o cena) is rijst. Heel soms is er een mogelijkheid voor vis of kreeft. Een veel voorkomend gerecht is bijvoorbeeld Arroz con pollo, deze kipstoofpot heeft veel weg van Paella. Ook zie je veel Lechon Asado con Mojo, varken aan het spit. Voor vegetariërs zijn er ei-gerechten (vaak aangeduid als toritlla, wat in Cuba een omelet is) of wat kaas. Groente speelt een ondergeschikte rol in de maaltijden. De variatie in groente is vrij klein.  

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis. De kosten van een maaltijd liggen rond de 15 euro. 


 

Is het mogelijk om tijdens de reis in een Paladar te eten?

Paladars zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (of wel in de woonkamer of op de patio). Het is erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking. Het eten is altijd van erg goede kwaliteit.

Er zullen onderweg verschillende mogelijkheden zijn om in een paladar te eten. De reisbegeleider kan hier tips over geven.

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Het kraanwater is op veel plaatsen niet goed drinkbaar. Het is daarom aan te raden altijd mineraalwater te kopen bij de supermarkt of in je hotel.

Wat is de zwaarte van de reis?

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. Ter plaatse bepaalt je zelf waar je aan deel wilt nemen, je bepaalt zelf welke en hoeveel activiteiten je wilt doen. Realiseer je dat Cuba een arm land is en dat door het politieke en economische systeem veel westerse artikelen niet te verkrijgen zijn. Wees je ervan bewust dat het politieke systeem op Cuba de vrijheid van de Cubanen beperkt en dat er twee behoorlijk gescheiden werelden bestaan. Tijdens de reis zal je dit zien en ervaren.
 

Zijn er lange reisdagen bij?

Over het algemeen zijn de reisdagen niet te lang. Cuba is 2,5 keer zo groot als Nederland. De afstanden zijn niet erg groot (max reis tijd is ongeveer 5-6 uur) en de wegen zijn redelijk tot goed. Soms is de groep de hele dag onderweg, maar dan worden er onderweg uiteraard ook wat bezienswaardigheden bezocht. Tijdens de reis is er 1 lange reisdag, dat is de dag van Santiago de Cuba naar Santa Clara. Dat is een dag van ongeveer 12 uur, met 3 stops onderweg. 

Kan ik een Salsa les nemen?

Dat is zeker mogelijk, informeer daarvoor bij de reisbegeleider. Samen met de lokale gids kan er gekeken worden waar dit mogelijk is. 

Kan ik een bezoek brengen aan de Comandancia de La Plata?

Ja tijdens het verblijf in de Sierra Maestra is het mogelijk een wandeling te maken naar het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castro. Ter plaatse wordt het vervoer geregeld.

Is de wandeling aan de Comandancia de La Plata voor iedereen te doen?

De wandeling kan als pittig beschouwd worden , iedereen met een goede conditie en die goed ter been is kan deze wandeling maken, uiteraard op eigen tempo. Lokale gids gaat tijdens de wandeling mee.

Zijn er duikmogelijkheden tijdens deze reis?

Tijdens ons verblijf in Cienfuegos- Guajimico verblijven we in een resort waar vele watersporten beoefend kunnen worden. De accommodatie heeft een eigen duikschool, waar zowel duik- als snorkelspullen gehuurd kunnen worden. Ook in Varadero zijn er duikscholen waar je dit kan boeken.

Welke optionele excursies zijn er mogelijk?

De mogelijkheden voor interessante excursies op Cuba zijn groot. Ze lopen uiteen van snorkelen tot een bezoek aan een museum of een salsa, maar ook een oldtimer tour of fietsen in mogelijk. Houd er rekening mee dat de extra uitgaven kunnen oplopen wanneer je deelneemt aan al deze excursies. Als de bus ingezet gaat worden voor een excursie hebben wij een minimum aantal deelnemers nodig, voor de bus moet dan extra betaald worden. 

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je diverse wandelmogelijkheden. Zo kun je in Vinales onder begeleiding van een gids een mooie wandeling in de omgeving maken. Je bezoekt dan een aantal lokale boeren die leven van o.a. de tabaksindustrie. Vanuit Trinidad heb je de mogelijkheid om naar de nabijgelegen Topes de Collantes te gaan. Het Sierra Maestra National Park een mooi bergachtig gebied waar wandelingen met een verschillende duur zijn uitgezet. Het is aan te raden om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet perse professionele wandelschoenen te zijn, een sneaker is ook prima.

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen bij deze reis. Waar nodig is een fan of airco aanwezig op de kamer. 
 

Is verlenging in Varadero of Havana mogelijk?

Ja in Havana en in Varadero is het mogelijk om te verlengen. Voor meer informatie zie op onze website bij de practische informatie.

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen?

Bellen met Cuba gaat moeizaam en is kostbaar. In een grote stad als Havana zijn meer mogelijkheden dan op het platteland. Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten.

Is er WIFI aanwezig op Cuba?

Tegenwoordig zijn er in de grote steden WIFI spots op de diverse pleintjes. Voor een aantal CUC koop je een kaartje met je paspoort bij de Ecteca. Sommige hotels hebben wifi spots, vraag dit na bij de receptie.

Wat is het voltage in Cuba en meer informatie over GPS

De netspanning in Cuba (110 V) is lager dan in Nederland (230 V). Je hebt een spanningsomvormer nodig. Sommigen zeggen dat je voorzichtig kunt proberen om je apparaten zonder omvormer te gebruiken in Cuba. Zeer waarschijnlijk raken ze niet beschadigd, maar mogelijk werken ze niet optimaal. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan een omvormer. Ook de frequentie in Cuba (60 Hz) verschilt van de frequentie in Nederland (50 Hz). Je zou een spanningsomvormer moeten gebruiken die ook de frequentie omzet, maar die zijn moeilijk te vinden. Wees gewaarschuwd als jouw omvormer de frequentie niet omzet. Wees vooral voorzichtig met bewegende, draaiende en tijdsafhankelijke apparaten, zoals wekkers en scheerapparaten.
Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig. Als er staat ' INPUT: 100-240V, 50/60 Hz' kan het worden gebruikt in alle landen van de wereld. Dit geldt meestal voor opladers van tablets/laptops, fotocamera's, mobiele telefoons, tandenborstels etc.

S: Het is niet toegestaan om een GPS apparaat mee te nemen naar Cuba. Als er een GPS op je telefoon zit, is dit (voor zover bekend) geen probleem.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen naar Cuba bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Cuba

Bekijk alle reisblogs over Cuba

/