Cinque Terre

Cinque Terre

wandelen over Europa’s mooiste kustpadVijf spectaculair gelegen vissersdorpen aan de ruige Ligurische kust vormen de kern van Cinque Terre. Op onze 8-daagse reis verkennen we dit schitterende gebied via een kustpad, dat door velen als mooiste wandelpad van Europa omschreven wordt. Maar, wat vinden onze reizigers van Cinque Terre? We legden wat vragen voor aan de familie van Goor die de reis vorig jaar maakte en aan onze reisbegeleider Frederieke.


Op wat voor soort paden loop je tijdens de reis?

Fam. van goor: we liepen over verschillende soorten paden. Voor ons gevoel gingen we vaak eerst steil de berg omhoog via vele trappen. Daarna loop je meestal geleidelijk wat omhoog en naar beneden en zijn de paden soms rotsachtig, maar ook vlak en loop je tussen de citrusbomen door. Aan het eind ga je dan weer wat steiler naar beneden, ook weer vaak via trappen. frederieke: je wandelt over eeuwenoude paden door bossen, tussen druivenranken en bloemenvelden. Om de hoogteverschillen te overbruggen wandel je geregeld over trappenpaden. Iedere wandeling begint en eindigt in een schilderachtig dorp met terrasjes en heerlijk ijs.


Wat moet je als reiziger absoluut meenemen op reis?

Fam. van goor: een fototoestel, je blijft aan het klikken. frederieke: naast goede, ingelopen wandelschoenen met profiel en zonnebrandmiddel moet je zeker je camera niet vergeten. Niet alleen de dorpjes, maar ook de steeds wisselende vergezichten en de vele bloemen zijn fotogeniek.


Welke wandeling vonden jullie het mooist?

Fam. van goor: de wandeling op de vierde dag van Riomaggiore naar Portovenere. Dit is wel de langste route, maar je komt verschillende landschappen tegen en tussendoor zie je mooie vergezichten. Wij hadden alleen de pech dat we de boottocht langs de kustlijn niet hebben kunnen maken vanwege te harde wind. Eigenlijk zijn alle wandelingen mooi vanwege de prachtige vergezichten en de dorpjes die als het ware tegen de rotsen zijn aangeplakt. frederieke: de wandeling naar Portovenere is mijn favoriet. Na een klim naar een mooi gelegen klooster, wandel je door bossen en daal je over een stenig, ruig kustpad af naar de stad Portovenere, die prachtig op een landtong ligt. Daar stapten we op de boot om in het namiddaglicht langs alle vijf dorpen van Cinque Terre terug te varen.


Hoe hebben jullie je voorbereid op de reis?

Fam. van goor: wij wandelen thuis regelmatig. frederieke: ik ben graag buiten en wandel en fiets veel, en voor aanvang van een wandelreis doe ik bijna alles te voet. Thuis zet ik alle wandelroutes in mijn telefoon. Zo weet ik tijdens de reis precies waar we zijn, hoe ver het nog is en waar het volgende terras te vinden is. Heel handig.


Nog bijzondere ervaringen gehad tijdens de reis?

Fam. van goor: we hebben weer een nieuw stukje van Italië mogen bewonderen en dat is ook wel een beetje een bijzondere ervaring toch? frederieke: op één van de wandelingen loop je naar een kerk hoger op de berg. Naast de kerk is een klein winkeltje, personeel is er alleen niet te vinden. Je kunt nemen wat je wilt en in een box achterlaten wat je er voor over hebt. Vers gekookte pasta behoort hierbij tot de mogelijkheden. Een sympathiek initiatief.


Hoe reageerde de lokale bevolking onderweg?

Fam. van goor: de lokale bevolking is over het algemeen heel vriendelijk. Wel waren wij blij dat ons hotel niet in één van de vijf Cinque Terre dorpjes lag. Daar was het toch wel erg druk door de vele toeristen. Wel gezellig natuurlijk, maar soms ook lastig om een plekje te vinden om te eten. Daarnaast kun je in Bonassola zo het strand op lopen en dat is in de meeste dorpjes niet zo. frederieke: dit is een wandelvakantie waarbij we soms flink moeten klimmen. De plaatselijke bevolking neemt liever het karretje waarmee in de oogsttijd de kisten met druiven via rails naar boven worden vervoerd. Snappen doen ze ons vast niet, maar vriendelijk zijn ze wel.


Welk kledingstuk moet echt mee op reis?

Frederieke: luchtige, sneldrogende shirtjes zijn handig om mee te nemen. fam. van goor: goeie wandelschoenen en kleding. Wij hebben allerlei weertypes gehad, dus een regenpak is ook geen overbodige luxe.


Welk Italiaans dorpje heeft de meeste indruk gemaakt op de route?
 

Frederieke: dat de vijf dorpen van Cinque Terre prachtig zouden zijn had ik wel verwacht. De grote verrassing was echter Bonassola, een relaxed en autovrij dorp waar we overnachten tijdens de reis. Heerlijk om hier na het wandelen de zee in te duiken, een Aperol Spritz te drinken en in een van de restaurantjes van het heerlijke Italiaanse eten te genieten.

Lees meer over de wandelreis Cinque Terre.

Wandelreis Amalfikust - Italië 8 dagen

Wandelen door de prachtige bloemenriviera Amalfi, historisch Pompeï en bruisend Napels

V.a. € 1.595,-

Bekijk reis

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)