Overzicht Cuba rondreizen van Djoser

Typisch Cuba


Cuba heeft nogal wat kanten die het predikaat ‘typisch Cuba’ verdienen. Terwijl je met Djoser dit eigenzinnige eiland verkent, kun je daar uitgebreid kennis mee maken.

Havana
Wandelen door Havana is een ervaring op zich: je komt ogen en oren tekort. In La Habana Vieja, de oude stadskern, vind je ontelbaar veel barokke paleizen, kerken en musea. Sommige van die pareltjes uit de Spaanskoloniale tijd zijn gerestaureerd, van andere gebouwen is alle verf afgebladderd en weer andere staan praktisch op instorten. Het oude stadsdeel van Havana staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en jaarlijks wordt veel geld gestoken in het renoveren van de gebouwen.

Vervoer
Cuba OldtimerHet gevoel dat je op Cuba flink teruggaat in de tijd, wordt versterkt door de prachtige oude Cadillacs en andere Amerikaanse klassiekers die je overal ziet. Ze dateren nog uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en staan dan ook meestal stil. De Cubanen die er een hebben, zijn enorm trots op hun kostbaarste bezit en er wordt dan ook flink aan gepoetst en gesleuteld. Met ongelooflijke vindingrijkheid lukt het meestal om de oldtimer weer aan de praat te krijgen.

De beste manier om Havana te verkennen is te voet. Je kunt ook gemakkelijk een fiets huren. Deze loodzware fietsen, van Chinese makelij, worden flying pigeon genoemd. Een alternatief voor een gewone taxi is de taxi ecologico, de fietstaxi. Je moet overigens niet raar opkijken als je ineens een gele streekbus van Nederlandse makelij voorbij ziet rijden, vaak nog met een Nederlandse plaatsnaam als richtingaanduiding.

Strand
De Cubaanse stranden zijn uitermate geschikt om alle opgedane indrukken van je rondreis te laten bezinken. Je hebt niet meer nodig dan een goed boek en een handdoek: de witte stranden en azuurblauwe zee doen de rest. Uiteraard zijn hier ook diverse watersportmogelijkheden, zoals snorkelen en duiken.

Sigaren
Vervoer CubaDe weg van Havana naar de provincie Pinar del Río voert langs vele grapefruit- en sinaasappelboomgaarden. Pinar del Río, een van de mooiste provincies van het eiland, is het centrum van de tabaksindustrie. Het beeld van mannen die het land bewerken met landbouwwerktuigen voortgetrokken door ossen en paarden, lijkt een plaatje uit een geschiedenisboek. In het landschap duiken de wonderlijk gevormde mogotes op, dichtbegroeide, donkergroene kalkstenen heuvels. Van de ruim veertig soorten sigaren die in Cuba gefabriceerd worden, zijn die van het merk Cohiba het meest gerenommeerd. Oorspronkelijk werden ze gemaakt als relatiegeschenk voor politici, maar sinds de jaren tachtig zijn ze voor iedereen te koop.

Hemingway
De bar van restaurant La Bodeguita del Medio is wereldberoemd geworden omdat de schrijver Hemingway daar in de jaren dertig zijn favoriete cocktail mojito dronk. Veel beroemdheden volgden hem en lieten hun handtekening achter op de muren.
Een andere cocktail die bij de schrijver in de smaak viel was de daiquiri, die dronk hij het liefst in café El Floridita. Even buiten Havana ligt het vissersdorpje Cojimar dat diende als decor voor zijn boek ’The Old Man and the Sea’. Er staat een borstbeeld ter herdenking van Hemingways Nobelprijs en veel foto's van de vissende en drinkende schrijver kun je zien in het restaurant La Terraza.

Keuken
Cuba moros y christianosNeem de ingrediënten die de Spanjaarden en Aziatische immigranten hebben meegenomen en vermeng dit met de keuken van de Afrikaanse slaven, je hebt de cocina criolla, de creoolse keuken. Het nationale gerecht is moros y christianos (moren en christenen), een gerecht van bonen en rijst. Een variant hierop is arroz con pollo, rijst met boontjes en kip. De staatsrestaurants serveren deze gerechten, maar je ziet ook steeds vaker paladares, restaurantjes gerund door particulieren. Je eet dan bij de mensen thuis: een uitgelezen kans om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de Cubanen.

Muziek
Muziek en dansen zit de Cubanen in het bloed. Overal en altijd hoor je aanstekelijke klanken uit huizen, auto’s en monden komen. De diverse Cubaanse muziekstijlen hebben hun wortels in de vroegere Afrikaanse slavenmuziek. Naast salsa, merengue en rumba hoor je ook overal de typische son, de muziek die in ons land vooral bekend is geworden door de Buena Vista Social Club.
In de meeste plaatsen op Cuba vind je wel een Casa de la Trova, een muziekhuis waar lokale muzikanten de mooiste Cubaanse muziek ten gehore brengen.

Rum en cocktails
De meeste Cubaanse cocktails worden gemaakt op basis van rum. Deze alcoholische drank, die wordt gestookt van suikerriet, is verkrijgbaar in vele soorten, smaken en kwaliteiten. Sinds de familie Bacardi het eiland heeft verlaten, is ‘Havana Club’ dé rum van het eiland, vernoemd naar Cuba's beroemdste dansgelegenheid.

Bekijk de Familyreizen door Cuba.