Overzicht Indonesië rondreizen van Djoser

Cultuur op Bali

Op het Indonesische eiland Bali houdt de hoofdzakelijk hindoeïstische bevolking de eeuwenoude culturen, tradities en rituelen vol overtuiging in ere. De smaragdgroene rijstterrassen, tropische jungle en het wonderlijke vulkaanlandschap van de Batur zijn een lust voor het oog en prima op sportieve wijze te verkennen, per fiets bijvoorbeeld.

Rijstveld Bali IndonesiëNa aankomst op Bali rijden we naar Ubud. Je hebt ruim de tijd om dit sfeervolle en artistieke plaatsje te bekijken en ’s avonds te genieten van de heerlijke Balinese keuken. Ubud is de ideale uitvalsbasis voor zowel culturele als avontuurlijke activiteiten. Je kunt een sportieve en bijzonder mooie rafttocht maken op de Sungai- Ayungrivier of prachtig fietsen door de rijstvelden en naar de kunstenaarsdorpjes in de omgeving. Hier vind je talloze ateliers waar de Balinezen op traditionele wijze hun aantrekkelijke houtsnijwerk, schilderijen en speelgoed vervaardigen.

Cultuurliefhebbers kunnen bovendien het koninklijk paleis bekijken of een keuze maken uit de musea en galerieën. De dagelijkse bezigheden van de Balinezen worden voor een groot deel bepaald door religieuze rituelen. Om de goden tevreden te stemmen maken de vrouwen prachtige offerandes van gevouwen palmblad die ze - elke ochtend vers - voor de huistempeltjes neerzetten. Tijdens een vroege ochtendwandeling kun je ongetwijfeld getuige zijn van deze ingetogen plechtige handelingen. Ook onvergetelijk zijn de kleurrijke muzikale dansvoorstellingen. De Barong-, Legong-, en Kecakdans verbeelden verschillende liefdes- en strijdverhalen uit de Ramayana, het oude hindoeïstische epos. Vroeg in de ochtend maken we met een lokale gids een pittige wandeling in de tropische jungle, waar we op zoek gaan naar medicinale planten, bijzondere bloemen, vlinders en vogels. De volgende dag vertrekken we vroeg naar de Gunung Batur om vanaf de kraterrand per mountainbike een schitterende afdaling van ongeveer 25 kilometer te maken. We passeren oeroude bamboebossen, vanilleplantages en rijstvelden en maken onderweg kennis met de vriendelijke bewoners van kleine plattelandsnederzettingen.

Zee Bali IndonesiëOnderweg naar het noorden van het eiland brengen we een bezoek aan de mysterieuze Ulun Danu-tempel en de kleurrijke tropische tuinen die het meer van Baratan omzomen. Tegen de tijd dat de ondergaande zon alles in een warme gouden gloed zet, arriveren we in Lovina Beach. Hier kun je enkele dagen heerlijk ontspannen en de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken. Voor de kust van Lovina zijn enkele riffen waar je prima kunt snorkelen. Veeleisende snorkelaars en duikliefhebbers kunnen een mooie dagtrip maken naar Pulau Menjangan, een eiland dat, met zijn vele koraalriffen en grote soortenrijkdom aan felgekleurde rifvissen, deel uitmaakt van het nationaal park West-Bali. Ook een bezoek aan het decoratieve Brahmavihara Arama, Bali’s enige boeddhistische klooster, en de nabijgelegen Singsingwatervallen behoren tot de mogelijkheden. Lovina is, met stranden van zwart vulkaanzand, een azuurblauwe oceaan en palmbomen, een idyllische plek waar je ’s avonds heerlijk kunt genieten in een van de vele restaurantjes en barretjes. Terwijl de zon nog achter de horizon schuilt, kun je met plaatselijke vissers op zoek gaan naar scholen dolfi jnen die in de visrijke wateren voor de kust op jacht zijn.

Strand Bali IndonesiëOp weg naar het zuidoosten van Bali doorkruisen we een wat dichter bevolkt gebied waar je grote kans maakt processies tegen te komen. Bij tal van gelegenheden - zoals geboorte, rituele ontvoering voor het huwelijk en crematie - horen namelijk ceremoniële bijeenkomsten waar de bevolking in optocht, getooid in klederdracht en beladen met offerandes, naartoe gaat. Voor we de kust bereiken, brengen we een bezoek aan Pura Besakih, het belangrijkste tempelcomplex van Bali, dat uit meer dan twintig tempels en tempeltjes bestaat. Aan het eind van de dag arriveren we in Padangbai. Onze laatste avond op Bali kun je in dit visserdorp aan het strand genieten van allerlei heerlijke verse visgerechten. De volgende ochtend vliegen we naar Maleisië. In de hoofdstad Kuala Lumpur, waar we de nacht doorbrengen, kun je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken, zoals het in Moorse stijl gebouwde station, de gigantische Petronastorens, de blauwe moskee, het nationaal museum, het Merdekaplein of het koninklijk paleis. ‘s Avonds vliegen we terug naar Amsterdam waar we de volgende dag arriveren.

Familyreizen Indonesië.