’De liefde voor haar land spatte ervan af’

’De liefde voor haar land spatte ervan af’

Arjan Kooistra maakte in de zomer van 2013 met zijn gezin een 21-daagse Familyreis naar Zuid-Afrika & Swaziland. Een fantastisch avontuur, met een zo mogelijk nog mooier slot. De groep deed mee aan een Djoser Facebookwedstrijd voor het maken van de leukste groepsfoto en won. De prijs, een reünie t.w.v. van 1000 euro, ruilden ze in voor een ticket voor hun lokale reisbegeleider Jenny, die daarmee eindelijk haar grote droom om haar zoon en kleinkind in Duitsland te bezoeken, kon verwezenlijken.

interview | Arjan Kooistra

mag_nj_14_zuid_afrika_01_gr


WAAROM HEBBEN JULLIE DE PRIJS AAN JENNY GEGEVEN?

We hebben Jenny tijdens de reis leren kennen als een zeer betrokken gids die niet alleen heel veel over haar land, de bevolking en de natuur vertelde, maar ook over zichzelf en haar familie. Ze heeft geholpen deze reis voor ons onvergetelijk te maken. Daarom wilden wij haar een onvergetelijke reis teruggeven naar haar zoon en kleinkind.

WAAR ZUL JE NOG VAAK AAN TERUGDENKEN?

Tja, waaraan niet eigenlijk? We hebben zoveel gedaan. Een boottocht op zoek naar walvissen, de struisvogelfarm, de boottocht tussen de nijlpaarden en krokodillen. Maar ook de gezamenlijke maaltijden in de lodges en restaurants. En samen liedjes zingen in de bus! Voor alle jarigen die we hadden (waar Jenny trouwens nog cadeautjes voor had ook). Iedereen deed ook mee met de Zuid-Afrikaanse liedjes die Jenny ons heeft geleerd.

HOE HEB JE EEN GROEPSREIS ERVAREN?

Reizen met een aantal gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd is heel goed bevallen. Het klikte enorm tussen de kinderen, ze hebben achterin de bus veel plezier gehad en veel spelletjes zitten spelen. Daardoor konden de ouders voorin de bus luisteren naar de informatie en prachtige verhalen van Jenny. Het programma was ook een goede mix van dingen voor (oudere) kinderen en volwassenen.

KOMT ER NOG EEN REÜNIE?

De kinderen hebben als groep inmiddels een aantal keer met elkaar afgesproken voor verjaardagen en andere gezamenlijke uitjes. Via een Whatsappgroep (de Afrika Groep) wordt er nu nog steeds met elkaar gechat. Ook een deel van de ouders heeft nog contact en plannen om samen activiteiten te ondernemen. De reünie hebben we in oktober vorig jaar al gehad, en recent nog dunnetjes overgedaan. Twee gezinnen waren op vakantie, anders weet ik zeker dat we weer compleet zouden zijn geweest bij de bbq/braai met Jenny tijdens haar verblijf in Nederland. Best bijzonder.

WAT MAAKT ZUID-AFRIKA DE IDEALE BESTEMMING VOOR KINDEREN?

Het is waar wat ze zeggen, dat Zuid-Afrika de wereld in één land is. Zoveel verschillende natuurgebieden en klimaatzones. Daarbij is er geen tijdverschil met Nederland, wat natuurlijk erg prettig is. Het eten en de lodges zijn prima en precies avontuurlijk genoeg voor kinderen. Niet te gewoon, maar ook niet te extreem.

WAT IS JULLIE FAVORIETE PLEK IN ZUID - AFRIKA?

Het park in Swaziland is wel een topper. ‘s Ochtends loop je tussen allerlei bokkies en vlakvarks naar het restaurant voor je ontbijt. Een ander hoogtepunt was de bushwalk door het Krugerpark met twee bewapende rangers. Een geweldige ervaring die we iedereen kunnen aanraden! En natuurlijk mag
de safari door het Krugerpark niet ontbreken. Dit was natuurlijk voor iedereen het hoogtepunt van de reis.

WAT HAD JE ZONDER JE REISBEGELEIDER NOOIT GEWETEN?

Wat Jenny vooral heeft toegevoegd is informatie over de bevolking, gemixt met haar eigen ervaringen die ze volop heeft. En niet te vergeten de mythes en oude verhalen. Jenny is een geboren verhalenverteller, ze maakte er in de bus gewoon kleine toneelstukjes van. De liefde voor haar land spatte ervan af, en dat maakt dat je met andere ogen kijkt naar wat je ziet en meemaakt. Vooroordelen worden beslecht en je begrijpt beter hoe het in elkaar zit. Bijvoorbeeld tijdens de rondleiding door een sloppenwijk, die op ons én op de kinderen behoorlijke indruk heeft gemaakt.

Baie dankie!

Ek was stom geslaan dat my groep ooit kon gedink het om dit vir my te doen! Ek onthou dat ek vir hulle vertel het dat ek my baba kleindogter in Duitsland nog nooit gesien het nie. Dat ek vir haar net n Skype-oma/granny was. Ek is nog baie emotioneel as ek daaran dink wat hulle vir my gedoen het. Die groep het gese dat die gedeelte van die prys per persoon te skenk eintlik klein is vir hulle, maar vir my altesame bedoel dit die wereld – n droom wat waar word in n ongelooflike gebaar! Ek doen Djoser toere vir ongeveer 6 jaar nou. Ek hou baie graag om die familie groepe te doen. Die toere is beplan om familie lede tyd te gee om bymekaar te kom en mekaar te geniet en ook om ander gesinne te ontmoet met dieselfde belangstellings. Ouers ontspan, kinders speel saam en ek let op en soek n manier om hulle te help om dit te doen. Holland is wonderlik! Fantastiese mense, gevolg met pragtige tulpe en argitektuur en sooooo baie water! Die windmeuls is treffend en ek is absoluut dol oor die lakenvelder koeie! Ons ek daar die soort
koeie glad nie! Die informasie borde is taamlik maklik want ek kan Afrikaans asook Engels praat, so ek verstaan baie van die geskrewe woorde maar moet baie aan die gespreekte woorde konsentreer want die uitspraak klink anders as hoe ek dit lees. Baie, baie dankie vir alles. Vir die prys, en die moeite wat almal doen om my droom waar te maak. Ek kan in n miljoen jare nie genoeg dankies aan almal se nie. My seel and my hart is vol liefde vir almal van my groep tot Djoser.

Met Baie Liefde
Jenny

Family rondreizen Zuid-Afrika

mag_nj_14_zuid_afrika_02_gr

Terug naar boven