Bhutan, Sikkim & Darjeeling

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling 20 dagen

Eén van de best bewaarde geheimen van deze wereld is Bhutan, het land van de ‘Donderende Draak’. Bhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen ‘s werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Tijdens je verblijf bezoek je de belangrijkste kloosterforten van het land en kun je wandelen in de mooie Bumthangvallei. Vooraf bezoek je de oude Indiase hoofdstad Kolkata, waarna je via de voormalige Britse stadjes Darjeeling en Gangtok naar dit verborgen koninkrijkje in de Himalaya reist.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen
 1. Amsterdam - Kolkata
 2. aankomst Kolkata
 3. Kolkata - dagtrein naar Siliguri
 4. Siliguri - Darjeeling
 5. Darjeeling
 6. Darjeeling - Gangtok
 7. Gangtok
 8. Gangtok - Rumtek - Kalimpong
 9. Kalimpong - Jaigaon
 10. Jaigaon (India) - Thimphu (Bhutan)
 11. Thimphu
 12. Thimphu - Dochulapas - Punakha
 13. Punakha - Trongsa - Jakar
 14. Jakar (Bumthang)
 15. Jakar - Wangdi
 16. Wangdi - Paro
 17. Paro
 18. Paro (Bhutan) - vlucht naar Kolkata (India)
 19. Kolkata
 20. Kolkata - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Kolkata
Dag 1 Amsterdam - Kolkata
Dag 2 aankomst Kolkata
Dag 3 Kolkata - dagtrein naar Siliguri

India Calcutta Djoser Vanuit Amsterdam vertrekken we naar Kolkata, de grootste stad van India en hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen. Verbaas je over het leven in deze stad, geniet van overheerlijke curries en ga op zoek naar souvenirs op een van de vele markten. Sinds 2001 heet de stad officieel Kolkata, maar de naam Calcutta is, in ieder geval in het Nederlands, meer ingeburgerd. Het is de enige plek in India waar je nog loopriksja’s tegenkomt, maar ook de tram is een uniek verschijnsel; deze vind je in geen enkele andere stad in India.

De Howrabrug over de Hooghlyrivier is de drukste brug ter wereld. Dagelijks passeren er tienduizenden auto’s, riksja’s, ontelbare voetgangers en andere voertuigen. Langs de rivier vind je crematieplaatsen en de 'dhobi-wallah's', mannen die stapels vuil wasgoed schoon slaan op een steen in de rivier.

We reizen per comfortabele dagtrein met gereserveerde plaatsen verder noordwaarts naar Siliguri. Een treinreis in India is een unieke ervaring. Je komt snel in contact met medepassagiers, zeker op deze route richting het populaire Indiase vakantieoord Darjeeling.

Darjeeling

Dag 4 Siliguri - Darjeeling
Dag 5 Darjeeling

India Toy Train DjoserNa een nacht in Siliguri rijden we meteen de hoogte van de Himalaya in richting Darjeeling. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de Indiase vlakte en de bergachtige omgeving. Het spoor van de lokale ministoomtrein - in de volksmond 'toy train' - steken we een paar keer over en als we geluk hebben zien en horen we het treintje de bergen in puffen. Een treinrit met deze stoomtrein, naar het plaatsje Ghoom met het gelijknamige kloostertje, behoort op de vrije dag in Darjeeling tot de mogelijkheden. Gelegen op een bergrug en omgeven door prachtige theeplantages is Darjeeling een heerlijke plaats om bij te komen van de eerste dagen.

De ligging, aan de voet van het Kanchenjunga-gebergte, maakte deze plek in de tijd van de Britse Raj tot een toevluchtsoord voor Engelsen die in de zomer wilden ontsnappen aan de hitte van de grote stad. Op het centrale plein flaneren Indiase families, warm ingepakt met mutsen, sjaals en wanten want zij vinden het hier over het algemeen koud. In de vele winkeltjes rond het plein kun je zelf zo'n prachtige Indiase muts of sjaal aanschaffen.

Een korte wandeling heuvelafwaarts brengt je bij de dierentuin waar zeldzame diersoorten leven, zoals een sneeuwluipaard en de rode panda. Een eindje buiten de stad ligt het Tibetaanse vluchtelingencentrum - Tibetan Refugee Self Help Centre - dat inmiddels bijna is uitgegroeid tot een volwaardig dorp. Je wordt hier door de Tibetanen vriendelijk ontvangen en ze laten je graag hun traditionele ambachten zien. Darjeeling is uiteraard voornamelijk bekend om de gelijknamige thee. We kunnen één van de theeplantages bezoeken voordat we naar Sikkim vertrekken.

Gangtok, Kalimpong
Dag 6 Darjeeling - Gangtok
Dag 7 Gangtok
Dag 8 Gangtok - Rumtek - Kalimpong

Sikkim, sinds 1975 een zelfstandige deelstaat binnen de Indiase Unie, is vanwege het spectaculaire berglandschap, de flora en fauna en boeddhistische kloosters nog een echt 'Shangri La' oftewel paradijs. Aan de enorme verscheidenheid orchideeën dankt de provincie het predikaat 'plantentuin van de Himalaya'. Na de grensformaliteiten rijden we via kronkelige wegen omhoog naar Gangtok. Dit kleine, drukke stadje biedt verschillende mogelijkheden. Zo is het Instituut voor Tibetologie zeker een bezoek waard. Het bijbehorende kleine museum is zeer interessant en heeft een kostbare verzameling Tibetaanse boeken, schilderijen en rituele voorwerpen.

Voor we in Buthan Ceremonie DjoserKalimpong arriveren bezoeken we het befaamde Rumtekklooster, de hoofdzetel van de Karmapa Lama, welke positie door twee personen wordt opgeëist. Beiden leven nu elders in India en het klooster wordt bewaakt om te voorkomen dat één van beiden zich vestigt. Soms is het mogelijk om in dit klooster een ceremonie bij te wonen. Er is dagelijks een gezellige markt, waar je kunt rondstruinen op zoek naar speciale souvenirs. Ooit was deze stad het handelscentrum van de streek en trefpunt voor Tibetanen, Bhutanezen, Indiërs en Engelsen. In ons Guesthouse kun je je in gemoedelijke Tibetaanse huissfeer rustig voorbereiden op de aanstaande kennismaking met Bhutan.

Thimphu

Dag   9 Kalimpong - Jaigaon
Dag 10 Jaigaon - Thimphu
Dag 11 Thimphu
Dag 12 Thimphu - Dochulapas - Wangdi

De eerste ontmoeting met Bhutan is in het grensplaatsje Puentsholing, een smeltkroes van etnische groepen. De nacht verblijven we nog aan Indiase zijde in het drukke grensplaatsje Jaigaon. Bengalezen gekleed in lichte dhoti's, Nepalezen met hun topi's - karakteristieke hoofddeksels - en de in traditionele kledij gestoken Bhutanezen vormen hier het levendige straatbeeld.

Bhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen ‘s werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Bij wet is geregeld dat de Bhutanezen traditioneel gekleed gaan en zich houden aan de eeuwenoude tradities van godsdienst en samenleving. De kledingvoorschriften gelden tegenwoordig alleen nog voor mensen die aan het werk zijn en op school. In de jaren zestig kostte het nog ruim een week om van de Indiase grens de hoofdstad Thimphu te bereiken. Nu doen we er zo'n zes tot acht uur over.

Buthan Tashi Cho Dzong DjoserAan de oever van de rivier Wang Chhu ligt in Thimphu de dzong - kloosterburcht - Tashicho. Deze is beperkt open voor bezoek, maar alleen het zicht erop is al bijzonder. De Changangkha-tempel is de oudste van het land. Bij de Painting School, waar jonge Bhutanezen een vak leren, kun je bijzondere souvenirs kopen zoals de vermaarde thanka's - geschilderde religieuze voorstellingen in een omlijsting van stof - en volkskunstvoorwerpen van bamboe, hout en zilver. Zelfs het benzinestation is gebouwd in traditionele stijl, wat het tot een wel heel aparte bezienswaardigheid maakt. Ook kun je Memorial Chorten en de bijzondere takins - gnoegeiten - in de lokale mini zoo bezoeken. 

Het is een korte rit naar Punakha, tot 1955 de 'hoofdstad' van Bhutan. Eenmaal in het dal wordt de omgeving gedomineerd door rivieren, die zich dwars door de prachtige rijstvelden slingeren, en dichte wouden met semi-tropische vegetatie. De lokale dzong is een heilige plek waar het gebalsemde lichaam van de stichter van Bhutan wordt bewaard. In 2008 werd de nieuwe koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk hier gekroond.

Jakar
Dag 13 Wangdi - Trongsa - Jakar
Dag 14 Jakar (Bumthang)
Dag 15 Jakar - Wangdi

Via verschillende valleien met unieke vogelsoorten en grazende yaks rijden we naar Bumthang, het oostelijkste punt van onze reis. Onderweg vallen de geschilderde fallussymbolen op de huizen op, die bedoeld zijn om kwade geesten af te schrikken. We kunnen een korte stop maken bij een van de gebedsmolens die voortdurend worden voortbewogen door het stromende water.

Buthan Bhumtangvallei Djoser In de Bumthangvallei, werd het boeddhisme geïntroduceerd in Bhutan en om die reden is het nog steeds een van de heiligste plekken van het land. De imposante ‘Dzong van de Witte Vogel’ ligt aan het begin van de vallei. Rond Jakar, het grootste dorp, liggen verschillende kloosters die nog uit de 8e eeuw stammen. De Kurjey Lhakhang en de Jampey Lhakhang zijn bijvoorbeeld te bezoeken tijdens een leuke wandeling.

In Bhumtang geldt een rookverbod, er is dan ook nergens een sigaret te koop. Daarentegen zijn er wel heerlijke appel- en perzikwijn verkrijgbaar.

We keren weer terug naar het westen en passeren de Dochulapas op 3100 meter hoogte met, bij helder weer, schitterende vergezichten en uitzicht op de 7541 meter hoge Gangkhar Punsum, het hoogste punt van Bhutan.

Paro
Dag 16 Wangdi - Paro
Dag 17 Paro, optioneel bezoek Tijgernest

Onze laatste verblijfplaats in het kleine koninkrijk is Paro. Het straatbeeld wordt vaak gekleurd door de rode pepers die aan de ramen van de huizen te drogen hangen en die het hoofdbestanddeel vormen van het gerecht ‘hemadatsi’. In de gelijknamige vallei kun je de dzong en het nationale museum bezoeken. In het museum zijn verschillende eeuwenoude religieuze voorwerpen te bewonderen en kun je een indruk krijgen van de speciale, kleurrijke en wereldberoemde collectie postzegels die elke filatelist kent. Liefhebbers kunnen de inspannende klim naar het beroemde Tijgersnest maken. Als je vanuit de Dzong naar het stadje loopt kom je langs een veld waar Bhutanezen het boogschieten beoefenen, de nationale sport.

Kolkata
Dag 18 Paro - vlucht naar Kolkata
Dag 19 Kolkata
Dag 20 Kolkata - Amsterdam

Buthan Taksthang tijgernest DjoserVanuit Paro vliegen we weer naar Kolkata, ook wel ‘de ziel van India’ genoemd. Je hebt hier nog volop de tijd om de bezienswaardigheden die je eerder gemist hebt te bekijken. Slenter op je gemak door de stad en bekijk de prachtige tempels. Veel gebouwen, zoals het oude postkantoor en het Victoria Memorial zijn juweeltjes uit de tijd dat Kolkata nog Calcutta heette en de zetel van het Britse bestuur was. Ook een bezoek aan het huis van Moeder Theresa is zeer de moeite waard. Via Dubai vliegen we terug naar Amsterdam.
 


Op weg met Djoser
Tijdens onze reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 18 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

11 okt - 30 okt
i
Jakar Festival

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.845,-

Start - einde

20 okt - 08 nov
V
Vertrek informatie i
i
Jambay Lhakang

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.845,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

22 mrt - 10 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

12 apr - 01 mei
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

06 sep - 25 sep
V
Vertrek informatie i
i
Thimphu- en Thangbi Mewang Festival

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

02 okt - 21 okt
V
Vertrek informatie i
i
Jakar Festival

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.845,-

Start - einde

09 okt - 28 okt
V
Vertrek informatie i
i
Jambay Lhakang Drup Festival

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.845,-

Start - einde

06 nov - 25 nov
V
Vertrek informatie i
i
Jambay Lhakang Singye Cham- & Ngaa Lhakhang Festival

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.845,-

Vertrekdata 2022

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

14 mrt - 02 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

21 mrt - 09 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

11 apr - 30 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Inclusief

 • Vliegreis met Emirates
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
 • Vervoer per bus
 • Dagtrein Kolkata - Siliguri
 • Vlucht Paro - Kolkata
 • Hotelovernachtingen
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
 • Excursies volgens programma

Exclusief

Reisverzekering, ontbijt, lunch & diner in India, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,- en bij 2 of meer personen € 35,-.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) is vanaf €2.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 437,5,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Verlengingskosten bij Emirates bedragen € 75,- per persoon. Dit bedrag is exclusief de standaard € 50,- wijzigingskosten per persoon.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €292,-

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

In de Indiase plaatsen Darjeeling, Gangtok en Kalimpong verblijven we in kleinschalige hotels. De accommodaties in Bhutan zijn sfeervol, veelal in lokale stijl en vaak met een mooi uitzicht. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het hotel in het grensplaatsje Jaigaon is eenvoudig.

In drukke (festival) perioden kan het voorkomen dat het sanitair gedeeld moet worden met andere reizigers en kunnen accommodaties gedurende de reis nog wisselen. Houd er rekening mee dat het toerisme in deze bergachtige gebieden nog in de kinderschoenen staat.

Van de bezoeker wordt op reis in de Himalaya extra aanpassingsvermogen verwacht, maar dat wordt ruimschoots beloond met het exclusieve, bijzondere karakter van deze streek.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kolkata Hotel Hindustan International
Siliguri Hotel Appolo
Darjeeling Hotel Seven Seventeen
Gangtok Tashi Palace
Kalimpong Holumba Haven
Thimphu White Tara
Jakar (Bumthang) Mountain Resort
Paro Namsey Chholing Resort


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 437,5,-.

 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan accommodatie hotel overnachting zwembad Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel lobby overnachting accommodatie Djoser
 • Bhutan overnachting accommodatie overnachting Djoser
 • Lobby hotel Gangtok India Djoser
 • Kamer Gangtok India Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

Emirates

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Amsterdam - Dubai

  Vertrek

  15:20

  Aankomst

  23:59

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Dubai - Calcutta

  Vertrek

  02:05

  Aankomst

  08:15

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Calcutta - Dubai

  Vertrek

  09:45

  Aankomst

  13:10

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Dubai - Amsterdam

  Vertrek

  14:45

  Aankomst

  20:00


Tijdsverschil: in de zomer is het in India 3,5 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er één uur verschil bij.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) is vanaf €2.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Gedurende de hele reis maken we gebruik van een eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel, voornamelijk tijdens een lange reisdag, dat we regelmatig kunnen stoppen in de dorpjes en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een lokaal marktje of andere bezienswaardigheden.

Het traject van Kolkata naar Siliguri overbruggen we met een dagtrein waarin we gereserveerde plaatsen hebben in coupés met airconditioning. Van Paro vliegen we met Bhutan Airlines terug naar Kolkata.

De steden kun je het beste te voet verkennen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de bekende fiets- of motorriksja voor de langere afstanden.

 • Bhutan Emirates Luchtvaartmaatschappij Djoser
 • Bhutan bus vervoersmiddel Djoser
 • Bhutan binnenkant bus vervoersmiddel Djoser
 • Bhutan treinreis vervoersmiddel Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Emirates
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
 • Vervoer per bus
 • Dagtrein Kolkata - Siliguri
 • Vlucht Paro - Kolkata
 • Hotelovernachtingen
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
 • Excursies volgens programma

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Kolkata of Kalimpong op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum, het instituut voor Tibetologie of het Tijgersnet. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer eropuit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

In India zijn excursies en toegangsgelden niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Zo kun je bijvoorbeeld een stadstour maken in Kolkata, een ritje met de 'toy train' in Darjeeling en het Namgyal Instituut voor Tibetologie in Gangtok bezoeken. De reisbegeleider en lokale gids kunnen helpen bij het boeken van deze en andere excursies.

Bhutan excursies Kloosterburchten Tijgernest Djoser In Bhutan zijn alle excursies bij de reissom inbegrepen en hoef je geen entreegelden te betalen. Ter plaatse kijken we wat er gedaan en bezocht wordt. Dit gaat in samenspraak met de reisbegeleider, de groep en de gids. Zo kun je bijvoorbeeld de klim maken naar het Tijgersnest in de omgeving van Paro. Ook kunnen we onderweg verschillende dzongs - kloosterburchten - en tempels bezoeken. Waar mogelijk bezoeken we een festival of een markt. Het precieze programma en de excursies staan niet vast, omdat er rekening moet worden gehouden met verschillende openingstijden, religieuze feestdagen etc.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Neem een kopie mee op reis, anders kan de toegang tot de luchthaven in India worden ontzegd. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Paro nog 6 maanden geldig is.
 • e-Tourist Visa US$ 40,- (excl. transactiekosten). Dit is een online procedure, waarbij je een MULTIPLE-ENTRY visum voor 365 dagen krijgt. Je kunt ook een visum voor 30 dagen aanvragen, maar hiermee kun je maar een beperkte tijd het land inreizen.
 • Visum & uitnodiging Bhutan, kosten € 50,-.
  Djoser verzorgt in samenwerking met de lokale agent de uitnodiging en het visum voor Bhutan. De kosten hiervoor worden op de factuur in rekening gebracht. We hebben hiervoor een kopie van je paspoort nodig.
 • Permit Sikkim. Omdat Sikkim een beschermd gebied is, is er een permit nodig, welke de agent ter plaatse regelt. Je dient hiervoor een pasfoto mee te nemen op reis.

Geldzaken

De munteenheid India is de Indiase rupee, in Bhutan zowel de rupee als de ngultrum. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Kolkata, Darjeeling en Gangtok.
Contant: euro’s of dollars in kleine coupures.
Creditcard: bruikbaar in de grote steden in India.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Maaltijden

De maaltijden in Bhutan t.w.v. € 210,- zijn bij de prijs inbegrepen. Je bepaalt in India zelf waar en met wie je gaat eten. De reisbegeleider kan je vaak tips geven, maar je kunt natuurlijk ook zelf of met een aantal anderen, op zoek gaan naar een restaurant of eethuis. 

Bhutan inda momo Dumpling Djoser De Indiase keuken, met tal van verschillende curries, is wereldberoemd en overheerlijk. De keuken in Darjeeling en Sikkim wordt beïnvloed door de grote hoeveelheid Tibetanen die er wonen. Probeer daar zeker eens momo's, een dumpling gevuld met vlees, groenten of kaas. 

Voor de maaltijden in Bhutan staan bij de lunch en het diner overvloedige buffetten voor je klaar, met keus uit verschillende vlees- en vegetarische gerechten. Het nationale gerecht, ‘hemadatsi’, bestaande uit chili's met kaassaus, zal daar meestal niet bij ontbreken. Ook aardappelen, champignons en andere groenten worden vaak met deze saus (datsi) overgoten. Het ontbijt bestaat meestal uit thee, koffie, toast met jam en eieren naar keuze.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


De hygiënische omstandigheden in India & Bhutan zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is in beide landen niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Verlengingskosten bij Emirates bedragen € 75,- per persoon. Dit bedrag is exclusief de standaard € 50,- wijzigingskosten per persoon.

Klimaat en geografie

We voeren de reizen in dit Himalayagebied uit in de periode maart tot en met november, omdat de passen in de koude wintermaanden vaak onbegaanbaar zijn. Je krijgt te maken met vrij grote klimaatverschillen. In Kolkata komt de temperatuur over het algemeen niet onder 30° C. Darjeeling, Sikkim en de hoger gelegen valleien in Bhutan, zijn een stuk koeler. Het voor- en najaar zijn de beste reisperioden, al dalen de temperaturen 's avonds in de hoger gelegen gebieden flink.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids in India (die meegaat vanaf Siliguri) en Bhutan, vertelt uitgebreid over het land: van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Kan ik mobiel bellen in Bhutan?

In alle grote plaatsen in India en in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan kun je in belkantoortjes terecht voor internationale gesprekken. Bijna overal kom je internetcafés tegen.
India heeft een uitgebreide dekking voor mobiele telefonie, maar of je daar gebruik van kunt maken is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, informeer hiernaar voor vertrek. In Bhutan ben je over het algemeen moeilijker bereikbaar.

Werken we met duurzame projecten in Bhutan?

Hoe zijn de electriciteitsvoorzieningen?

Kan ik een festival (Tsechus) bijwonen?

Kan ik last krijgen van hoogteziekte?

Waar overnachten we?

Zijn de maaltijden inclusief?

Waarom is reizen in Bhutan duurder?

Wie begeleid de reis?

Mag ik roken in Bhutan?

Hoe is het vervoer geregeld?

Is het mogelijk om de reis te verlengen?

Heb ik een visum nodig voor India en Bhutan?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten van Bhutan komen aan bod en in India beleef je de hectiek van alledag. De Bhutanen hebben ons hart veroverd met hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Maar ook in India hebben we ons overal welkom gevoeld. Doen zolang Bhutan nog authentiek is.

  9,0

  9,0
 • Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjeeling en Sikkim liggen beide prachtig in de Himalaya. Het zou zonde zijn om alleen maar Bhutan te bezoeken en dit over te slaan. En zowel in India als Bhutan kom je zoveel mooie en vriendelijke mensen tegen.

  9,0

  9,0
 • Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vooral het kolkende Kolkata kon me zeker bekoren. En Bhutan met zijn authenticiteit, ongerepte landschappen en supervriendelijke mensen. Hoogtepunten: Tsechu-festival, Thimpu en Tiger's nest. Een volledig week voor Bhutan volstaat.

  8,0

  8,0
 • Een reis tussen 2 werelden. De drukte van India en de rust van Bhutan. Met als hoogtepunt een fantastisch festival in Bhutan.

  9,0

  9,0
 • Bepaalde bestemmingen krijgen een plek in mijn hart. En Bhutan voeg ik daar zeker aan toe. Cultuur, natuur en puur. Een aantal prachtige dzongs gezien. Bijzondere kunstwerken van binnen En een wandeling naar het Tijgersnest is zeker een must. Alleen viel de Bhutanese keuken mij ietwat tegen.

  8,0

  8,0
 • Bhutan een bijzonder land. Prachtige natuur. Sikkem ook zeer de moeite waard. Jammer van de hele slechte wegen en een verlate moesson. Maar al met al een geweldige ervaring en schoonheid en cultuur. Top reisleider.

  8,0

  8,0
 • Een fantastische reis.

  9,0

  9,0
 • Hele mooie reis

  9,0

  9,0
 • Prachtige reis.

  8,0

  8,0
 • Een gevarieerde reis. Het drukke levendige India versus het rustige Bhutan. India is 24 uur per dag in beweging, alsof men er nooit slaapt. Bhutan omarmt je met een rustgevende deken. De wegen zijn niet altijd even goed, maar het mooie landschap en de zhongs laten je dit vergeten net als tigernest.

  8,0

  8,0
 • Indrukwekkende, boeiende, confronterende, vermoeiende reis. Kolkata (Calcutta): interessant, confronterend (vele daklozen; verschil rijk/arm), zeer warm, chaotisch verkeer. Darjeeling en Sikkim: boeiend. Bhutan: het ademt boeddhisme; relaxed; interessant gezien allerlei ontwikkelingen. We love B.

  9,0

  9,0
 • Bhutan is een wondermooi land waar het NU zich beweegt tussen traditie en ontwikkeling. Met 30% jeugd zal het land zich in sneltreinvaart moeten ontwikkelen en de uitdaging is dat te doen met behoud van eigen waarden. Dankbaar het nu ervaren te hebben.

  7,0

  7,0
 • Het was een geweldige ervaring, vooral combinatie India en Buthan,was overweldigend en ook schokkend.Bittere armoede afgzet tegen het lieflijke Buthan.

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Bezoek aan Sikkim en Darjeeling
 • Acht dagen en nachten in het authentieke Bhutan
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan inbegrepen 
 • Bezoek aan het spectaculair gelegen Tijgersnest inclusief
 • Bezoek aan de sprookjesachtige Bumthangvallei
 • Verschillende data om bijzondere festivals mee te maken
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding & lokale gids (behalve in Kolkata)

Klantwaardering

8,5

Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten va...
Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten van Bhutan komen aan bod en in India beleef je de hectiek van alledag. De Bhutanen hebben ons hart veroverd met hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Maar ook in India hebben we ons overal welkom gevoeld. Doen zolang Bhutan nog authentiek is.

Sander en Mora - 9,0
Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjee...
Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjeeling en Sikkim liggen beide prachtig in de Himalaya. Het zou zonde zijn om alleen maar Bhutan te bezoeken en dit over te slaan. En zowel in India als Bhutan kom je zoveel mooie en vriendelijke mensen tegen.

Basz B. - 9,0
Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vo...
Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vooral het kolkende Kolkata kon me zeker bekoren. En Bhutan met zijn authenticiteit, ongerepte landschappen en supervriendelijke mensen. Hoogtepunten: Tsechu-festival, Thimpu en Tiger's nest. Een volledig week voor Bhutan volstaat.

Benny B. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Bhutan

Het weer in Bhutan

22°C

Terug naar boven