Bekijk de Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen van Djoser

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling 20 dagen

Ontdek het land van de 'Donderende draak'

Eén van de best bewaarde geheimen van deze wereld is Bhutan, het land van de 'Donderende Draak'. Bhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen 's werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Tijdens je verblijf bezoek je de belangrijkste kloosterforten van het land en kun je wandelen in de mooie Bumthang-vallei. Vooraf bezoek je de oude Indiase hoofdstad Kolkata, waarna je via de voormalige Britse stadjes Darjeeling en Gangtok naar dit verborgen koninkrijkje in de Himalaya reist.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 4.895,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen
 1. Amsterdam - Kolkata
 2. aankomst Kolkata, stadstour
 3. Kolkata - dagtrein naar Siliguri
 4. Siliguri - Darjeeling
 5. Darjeeling
 6. Darjeeling - Gangtok
 7. Gangtok
 8. Gangtok - Rumtek - Kalimpong
 9. Kalimpong - Jaigaon
 10. Jaigaon (India) - Thimphu (Bhutan)
 11. Thimphu
 12. Thimphu - Dochulapas - Punakha
 13. Punakha - Trongsa - Jakar
 14. Jakar (Bumthang)
 15. Jakar - Punakha (Wangdi)
 16. Punakha (Wangdi) - Paro
 17. Paro, bezoek Tijgernest
 18. Paro (Bhutan) - vlucht naar Kolkata (India)
 19. Kolkata
 20. Kolkata - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Kijk je ogen uit in de grootste stad van India, Kolkata

Dag 1 Amsterdam - Kolkata
Dag 2 aankomst Kolkata
Dag 3 Kolkata - dagtrein naar Siliguri

Howrah Bridge Kolkata India DjoserVanuit Amsterdam vertrekken we naar Kolkata, de grootste stad van India en hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen. Verbaas je over het leven in deze stad, geniet van overheerlijke curries en ga op zoek naar souvenirs op een van de vele markten. Sinds 2001 heet de stad officieel Kolkata, maar de naam Calcutta is, in ieder geval in het Nederlands, meer ingeburgerd. Het is de enige plek in India waar je nog loopriksja’s tegenkomt, maar ook de tram is een uniek verschijnsel; deze vind je in geen enkele andere stad in India. De Howra-brug over de Hooghly-rivier is de drukste brug ter wereld. Dagelijks passeren er tienduizenden auto’s, riksja’s, ontelbare voetgangers en andere voertuigen. Langs de rivier vind je crematieplaatsen en de 'dhobi-wallah's', mannen die stapels vuil wasgoed schoon slaan op een steen in de rivier.

We reizen per comfortabele dagtrein met gereserveerde plaatsen verder noordwaarts naar Siliguri. Een treinreis in India is een unieke ervaring. Je komt snel in contact met medepassagiers, zeker op deze route richting het populaire Indiase vakantieoord Darjeeling.


Geniet van het prachtige uitzicht op de theevelden van Darjeeling

Dag 4 Siliguri - Darjeeling
Dag 5 Darjeeling

India Toy Train DjoserNa een nacht in Siliguri rijden we meteen de hoogte van de Himalaya in richting Darjeeling. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de Indiase vlakte en de bergachtige omgeving. Het spoor van de lokale ministoomtrein - in de volksmond 'toy train' - steken we een paar keer over en als we geluk hebben zien en horen we het treintje de bergen in puffen. Een treinrit met deze stoomtrein, naar het plaatsje Ghoom met het gelijknamige kloostertje, behoort op de vrije dag in Darjeeling tot de mogelijkheden. Gelegen op een bergrug en omgeven door prachtige theeplantages is Darjeeling een heerlijke plaats om bij te komen van de eerste dagen. De ligging, aan de voet van het Kanchenjunga-gebergte, maakte deze plek in de tijd van de Britse Raj tot een toevluchtsoord voor Engelsen die in de zomer wilden ontsnappen aan de hitte van de grote stad. Op het centrale plein flaneren Indiase families, warm ingepakt met mutsen, sjaals en wanten want zij vinden het hier over het algemeen koud. In de vele winkeltjes rond het plein kun je zelf zo'n prachtige Indiase muts of sjaal aanschaffen.

Een korte wandeling heuvelafwaarts brengt je bij de dierentuin waar zeldzame diersoorten leven, zoals een sneeuwluipaard en de rode panda. Een eindje buiten de stad ligt het Tibetaanse vluchtelingencentrum - Tibetan Refugee Self Help Centre - dat inmiddels bijna is uitgegroeid tot een volwaardig dorp. Je wordt hier door de Tibetanen vriendelijk ontvangen en ze laten je graag hun traditionele ambachten zien. Darjeeling is uiteraard voornamelijk bekend om de gelijknamige thee. We kunnen één van de theeplantages bezoeken voordat we naar Sikkim vertrekken.


Sikkim is nog een echt 'Shangri La'

Dag 6 Darjeeling - Gangtok
Dag 7 Gangtok
Dag 8 Gangtok - Rumtek - Kalimpong
Dag 9 Kalimpong - Jaigaon

Orchidee 'plantentuin van de Himalaya' Gangtok India DjoserSikkim, sinds 1975 een zelfstandige deelstaat binnen de Indiase Unie, is vanwege het spectaculaire berglandschap, de flora en fauna en boeddhistische kloosters nog een echt 'Shangri La' oftewel paradijs. Aan de enorme verscheidenheid orchideeën dankt de provincie het predikaat 'plantentuin van de Himalaya'. Na de grensformaliteiten rijden we via kronkelige wegen omhoog naar Gangtok. Dit kleine, drukke stadje biedt verschillende mogelijkheden. Zo is het Instituut voor Tibetologie zeker een bezoek waard. Het bijbehorende kleine museum is zeer interessant en heeft een kostbare verzameling Tibetaanse boeken, schilderijen en rituele voorwerpen.

Voor we in Kalimpong arriveren bezoeken we het befaamde Rumtek-klooster, de hoofdzetel van de Karmapa Lama, welke positie door twee personen wordt opgeëist. Beiden leven nu elders in India en het klooster wordt bewaakt om te voorkomen dat één van beiden zich vestigt. Soms is het mogelijk om in dit klooster een ceremonie bij te wonen. Er is dagelijks een gezellige markt, waar je kunt rondstruinen op zoek naar speciale souvenirs. Ooit was deze stad het handelscentrum van de streek en trefpunt voor Tibetanen, Bhutanezen, Indiërs en Engelsen. In ons guesthouse kun je je in gemoedelijke Tibetaanse huissfeer rustig voorbereiden op de aanstaande kennismaking met Bhutan.


Bhutan, het land van de 'Donderende draak'

Dag 10 Jaigaon - Thimphu
Dag 11 Thimphu

De eerste ontmoeting met Bhutan is in het grensplaatsje Puentsholing, een smeltkroes van etnische groepen. De nacht verblijven we nog aan Indiase zijde op het platteland, nabij het drukke grensplaatsje Jaigaon. Bengalen gekleed in lichte dhoti's, Nepalezen met hun topi's - karakteristieke hoofddeksels - en de in traditionele kledij gestoken Bhutanen vormen hier het levendige straatbeeld.

Bhutanen in traditionele kledij Thimphu Bhutan DjoserBhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen 's werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Bij wet is geregeld dat de Bhutanen traditioneel gekleed gaan en zich houden aan de eeuwenoude tradities van godsdienst en samenleving. De kledingvoorschriften gelden tegenwoordig alleen nog voor mensen die aan het werk zijn en op school. In de jaren zestig kostte het nog ruim een week om van de Indiase grens de hoofdstad Thimphu te bereiken. Nu doen we er zo'n zes tot acht uur over.

Aan de oever van de rivier Wang Chhu ligt in Thimphu de dzong - kloosterburcht - Tashicho. Deze is beperkt open voor bezoek, maar alleen het zicht erop is al bijzonder. De Changangkha-tempel is de oudste van het land. Bij de Painting School, waar jonge Bhutanen een vak leren, kun je bijzondere souvenirs kopen zoals de vermaarde thanka's - geschilderde religieuze voorstellingen in een omlijsting van stof - en kunstvoorwerpen van bamboe, hout en zilver. Zelfs het benzinestation is gebouwd in traditionele stijl, wat het tot een wel heel aparte bezienswaardigheid maakt. Ook kun je Memorial Chorten en de bijzondere takins - gnoegeiten - in de lokale mini zoo bezoeken. 


Wandel langs mooi gelegen rijstvelden in Punakha

Dag 12 Thimphu - Dochulapas - Punakha (Wangdi)

Punakha dzong met monnik Bhutan DjoserHet is een korte rit naar Punakha, tot 1955 de 'hoofdstad' van Bhutan. Eenmaal in het dal wordt de omgeving gedomineerd door rivieren, die zich dwars door de prachtige rijstvelden slingeren, en dichte wouden met semi-tropische vegetatie. De lokale dzong is een heilige plek waar het gebalsemde lichaam van de stichter van Bhutan wordt bewaard. In 2008 werd de nieuwe koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk hier gekroond. De vallei waarin Punakha ligt, staat bekend om de vele rijstterrassen en met name vanwege de zeldzame rode rijstsoort. Een wandeling langs rijstvelden en boerendorpjes brengt je naar het Chimi Lhakang-klooster. Vrouwen met een kinderwens komen van heinde en verre naar het klooster om gezegend te worden met een fallus gemaakt van hout, ivoor en been. Na de geboorte van hun kind maken ze nogmaals de pelgrimstocht voor een goede babynaam.

Bumthang, de bakermat van het boeddhisme in Bhutan

Dag 13 Punakha (Wangdi) - Trongsa - Jakar
Dag 14 Jakar (Bumthang)
Dag 15 Jakar - Punakha (Wangdi)

Via verschillende valleien met unieke vogelsoorten en grazende yaks rijden we naar Bumthang, het oostelijkste punt van onze reis. Onderweg vallen de geschilderde fallus-symbolen op de huizen op, die bedoeld zijn om kwade geesten af te schrikken. We kunnen een korte stop maken bij een van de gebedsmolens die voortdurend worden voortbewogen door het stromende water.

Bhumthang vallei gebedswiel Bhutan DjoserIn de Bumthang-vallei, werd het boeddhisme geïntroduceerd in Bhutan en om die reden is het nog steeds een van de heiligste plekken van het land. De imposante 'Dzong van de Witte Vogel' ligt aan het begin van de vallei. Rond Jakar, het grootste dorp, liggen verschillende kloosters die nog uit de 8e-eeuw stammen. De Kurjey Lhakhang en de Jampey Lhakhang zijn bijvoorbeeld te bezoeken tijdens een leuke wandeling. In Bhumtang geldt een rookverbod, er is dan ook nergens een sigaret te koop. Daarentegen zijn er wel heerlijke appel- en perzikwijn verkrijgbaar.

We keren weer terug naar het westen en passeren de Dochula-pas op 3100 meter hoogte met, bij helder weer, schitterende vergezichten en uitzicht op de 7541 meter hoge Gangkhar Punsum, het hoogste punt van Bhutan.


Het spectaculair gelegen Tijgernest is een absoluut hoogtepunt

Dag 16 Wangdi - Paro
Dag 17 Paro, optioneel bezoek Tijgernest

Tijgernest Paro Bhutan DjoserOnze laatste verblijfplaats in het kleine koninkrijk is Paro. Het straatbeeld wordt vaak gekleurd door de rode pepers die aan de ramen van de huizen te drogen hangen en die het hoofdbestanddeel vormen van het gerecht 'hemadatsi', pepers in kaassaus. In de gelijknamige vallei kun je de dzong en het nationale museum bezoeken. In het museum zijn verschillende eeuwenoude religieuze voorwerpen te bewonderen en kun je een indruk krijgen van de speciale, kleurrijke en wereldberoemde collectie postzegels die elke filatelist kent. Liefhebbers kunnen de inspannende klim naar het beroemde Tijgernest maken. Een prachtige wandeling brengt je door een dennenbos, langs watervallen, voorbij kleurrijke gebedsvlaggen en adembenemende vergezichten, naar het indrukwekkende bouwwerk dat bovenop een klif balanceert op ruim 3000 meter hoogte. 

Victoria Memorial, een stukje Britse geschiedenis

Dag 18 Paro - vlucht naar Kolkata
Dag 19 Kolkata, stadstour Kolkata
Dag 20 Kolkata - Amsterdam

Victoria Memorial Kolkata India DjoserVanuit Paro vliegen we weer naar Kolkata, ook wel 'de ziel van India' genoemd. Je hebt hier nog volop de tijd om de bezienswaardigheden die je eerder gemist hebt te bekijken. Slenter op je gemak door de stad en bekijk de prachtige tempels. Veel gebouwen, zoals het oude postkantoor en het Victoria Memorial zijn juweeltjes uit de tijd dat Kolkata nog Calcutta heette en de zetel van het Britse bestuur was. De Britte hebben nog iets achtergelaten: cricket. In velen parken zie je de Indiërs fanatiek deze nationale sport beoefenen. Vraag gerust of je mee mag doen. Ook een bezoek aan het huis van Moeder Theresa is zeer de moeite waard. Na een laatste overnachting vliegen we via Dubai weer terug naar Amsterdam.
 

Op weg met Djoser
Tijdens onze reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 18 personen.

Lees de volledige beschrijving
Alleen in september €50 korting p.p. Gebruik de actiecode: SEP22. Alleen in september €50 korting p.p. Gebruik de actiecode: SEP22.

Vertrekdata 2023

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

13 mrt - 01 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Start - einde

20 mrt - 08 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 5.095,-

Start - einde

10 apr - 29 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Inclusief

 • Vliegreis met Emirates
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
 • Vervoer per bus
 • Dagtrein Kolkata - Siliguri
 • Vlucht Paro - Kolkata
 • Hotelovernachtingen
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
 • Stadstour Kolkata
 • Bezoek theeplantage
 • Bezoek Namgyal instituut voor Tibetologie
 • Bezoek Rumtek-klooster
 • Alle excursies in Bhutan

Exclusief

Ontbijt, lunch & diner, visa, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,- en bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) is vanaf €4.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.


Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

In de Indiase plaatsen Darjeeling, Gangtok en Kalimpong verblijven we in kleinschalige hotels. De accommodaties in Bhutan zijn sfeervol, veelal in lokale stijl en vaak met een mooi uitzicht. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het hotel in het grensplaatsje Jaigaon is eenvoudig.

In drukke (festival) perioden kan het voorkomen dat het sanitair gedeeld moet worden met andere reizigers en kunnen accommodaties gedurende de reis nog wisselen. Houd er rekening mee dat het toerisme in deze bergachtige gebieden nog in de kinderschoenen staat.

Van de bezoeker wordt op reis in de Himalaya extra aanpassingsvermogen verwacht, maar dat wordt ruimschoots beloond met het exclusieve, bijzondere karakter van deze streek.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kolkata Hotel Hindustan International
Siliguri Hotel Appolo
Darjeeling Hotel Seven Seventeen
Gangtok Tashi Palace
Kalimpong Holumba Haven
Thimphu White Tara
Jakar (Bumthang) Mountain Resort
Paro Namsey Chholing Resort


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser

  Ons hotel in Kolkata is een rustpunt in deze drukke metropool

 • Bhutan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Receptie Hotel Seven Seventeen Darjeeling India Djoser

  Het hotel in Darjeeling wordt gerund door een vriendelijke Tibetaanse familie

 • Slaapkamer in Tibetaanse sfeer Hotel Seven Seventeen Darjeeling India Djoser
 • Zitkamer Holumba Haven Kalimping India Djoser

  In de gezellige zitkamer van ons hotel in Kalimpong kun je je even ontspannen met een goed boek

 • Slaapkamer Holumba Haven Kalimpong India Djoser
 • Restaurant White Tara Thimphu Bhutan Djoser

  De maaltijden zijn in Bhutan bij de reis inbegrepen. Proef zeker eens de lokale lekkernij 'hemadatsi'.

 • Slaapkamer White Tara Thimphu Bhutan Djoser
 • Buitenkant Zangto Pelri Punakha Bhutan Djoser

  Het hotel in Punakha is in het bezit van de koninklijke familie van Bhutan.

 • Kamer Zangto Pelri Punakha Bhutan Djoser
 • Terras Mountain Resort Jakar Bhutan Djoser

  Bij helder weer heb je vanuit het hotel in Jakar prachtige vergezichten

 • Kamer Mountain Resort Jakar Bhutan Djoser
 • Balkon Namsey Chholing Paro Bhutan Djoser

  Laat alle indrukken van de reis de revue passeren op je balkon van het hotel in Paro

 • Kamer Namsey Chholing Paro Bhutan Djoser

Vliegreis

Emirates

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Amsterdam - Dubai

  Vertrek

  15:20

  Aankomst

  23:59

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Dubai - Calcutta

  Vertrek

  02:05

  Aankomst

  08:15

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Calcutta - Dubai

  Vertrek

  20:40

  Aankomst

  00:05

 • Vlucht met

  Emirates

  Traject

  Dubai - Amsterdam

  Vertrek

  08:05

  Aankomst

  13:15


Tijdsverschil: in de zomer is het in India 3,5 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er één uur verschil bij.

Emirates is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. De luchtvaartmaatschappij beschikt over een zeer moderne vloot van ruim 200 toestellen en is de grootste gebruiker van ‘s werelds grootste passagierstoestel: de Airbus A380. De toestellen van Emirates zijn in alle klassen standaard voorzien van zeer comfortabele stoelen, zodat je ook in economy class genoeg beenruimte hebt. Alles stoelen zijn ook voorzien van een gerenommeerd entertainmentsysteem (Emirates won meerdere jaren op rij prijzen voor beste inflight entertainment). WiFi hoef je niet te missen aan boord, dat kan je namelijk aanschaffen. De catering aan boord is uitstekend met voldoende keuze uit maaltijden en drankjes. Kortom, bij Emirates is een comfortabele reis verzekerd.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) is vanaf €4.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Gedurende de hele reis maken we gebruik van een eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel, voornamelijk tijdens een lange reisdag, dat we regelmatig kunnen stoppen in de dorpjes en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Houd er rekening mee dat de af te leggen afstanden soms behoorlijk groot zijn. Bepaalde trajecten nemen, inclusief de stops, een hele dag in beslag.

Het traject van Kolkata naar Siliguri overbruggen we met een dagtrein waarin we gereserveerde plaatsen hebben in coupés met airconditioning. Van Paro vliegen we met Bhutan Airlines of Druk Air terug naar Kolkata.

De steden kun je het beste te voet verkennen. Natuurlijk kun je in India ook gebruik maken van de bekende fiets- of motorriksja voor de langere afstanden.

 • Emirates vliegtuig India reizen Djoser
 • Bhutan bus vervoersmiddel Djoser

  We beschikken in India over een eigen bus met airconditioning

 • Bhutan binnenkant bus vervoersmiddel Djoser
 • Trein India Djoser

  Tijdens een treinrit kom je makkelijk in contact met de lokale bevolking

 • Gemotoriseerde riksja India Djoser

  De riksja is het perfecte vervoersmiddel om de stad te verkennen

 • Bus Bhutan Djoser

  In Bhutan maken we gebruik van kleinere bussen omdat we met name door de bergen rijden

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Emirates
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
 • Vervoer per bus
 • Dagtrein Kolkata - Siliguri
 • Vlucht Paro - Kolkata
 • Hotelovernachtingen
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
 • Stadstour Kolkata
 • Bezoek theeplantage
 • Bezoek Namgyal instituut voor Tibetologie
 • Bezoek Rumtek-klooster
 • Alle excursies in Bhutan

Excursies

Paro BhutanBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Kolkata of Kalimpong op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum, het instituut voor Tibetologie of het Tijgernest. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer eropuit trekken. In Bhutan is het anders geregeld en worden de meeste bezienswaardigheden onder begeleiding van een gids bezocht. Toegangsgelden in India zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je daar alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die in India bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

In India zijn de meeste excursies en toegangsgelden niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Excursie inclusief:

 • Tijdens een stadstour in Kolkata bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden.
 • Bezoek aan een theeplantage. Onder begeleiding van een gids zie je hoe het theeproces verloopt.
 • Bezoek aan het Namgyal Instituut voor Tibetologie in Gangtok. Het bijbehorende museum heeft een interessante verzameling Tibetaanse boeken, schilderijen en rituele voorwerpen.
 • Op weg naar Kalimpong stoppen we bij het Rumtek-klooster. Dit is de hoofdzetel van de Karmapa Lama, welke is gevlucht vanuit Tibet. De positie wordt door twee personen opgeëist. Beiden zeggen de reïncarnatie te zijn van deze befaamde lama.


Er zijn vele activiteiten mogelijk, zoals:

 • Een bezoek aan Victoria Memorial en het oude postkantoor in Kolkata, juweeltjes uit de tijd dat Kolkata nog Calcutta heette en de zetel van het Britse bestuur was.
 • Een ritje met de 'toy train' in Darjeeling naar het plaatsje Ghoom met het gelijknamige klooster.
 • Chowk bazaar in Darjeeling, een leuke lokale markt om overheen te lopen.
 • Darjeeling zoo, in deze kleine dierentuin wonen een aantal zeldzame diersoorten uit de Himalaya zoals de Tibetaanse wolf en het sneeuwluipaard.
 • Het Flower Exhibition Centre in Gangtok toont verschillende orchideeën die in Sikkim voorkomen.
 • Puja ceremonie Kalimpong. Op aanvraag is het mogelijk om een Puja ceremonie bij te wonen in Durpin Gompa.


In Bhutan zijn alle excursies bij de reissom inbegrepen en hoef je geen entreegelden te betalen. Ter plaatse kijken we wat er gedaan en bezocht wordt. Dit gaat in samenspraak met de reisbegeleider, de groep en de gids.

Een kleine greep uit de excursies inclusief:

 • National Memorial Chorten, een stoepa opgericht door de koninklijke grootmoeder, Ashi Phuntso Choedron, ter nagedachtenis van haar zoon, de derde koning.
 • Bij de Painting School, waar jonge Bhutanen een vak leren, kun je bijzondere souvenirs kopen zoals de vermaarde thanka's, geschilderde religieuze voorstellingen.
 • Een wandeling langs rijstvelden en boerendorpjes brengt je naar het Chimi Lhakang-klooster. Vanaf de toren van dit heiligdom heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.
 • Punakha Dzong is wellicht de mooist gelegen kloosterburcht van het land.
 • In de Bumthang-vallei kunnen er meerdere wandelingen worden gemaakt door de omgeving.
 • Zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van de reis, een klim naar het Tijgernest.
 • Waar mogelijk plannen we de reis rondom een festival, een belangrijk onderdeel in de Bhutaanse cultuur.


Het precieze programma en de excursies staan niet vast, omdat er rekening moet worden gehouden met verschillende openingstijden en religieuze feestdagen etc.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Neem een kopie mee op reis, anders kan de toegang tot de luchthaven in India worden ontzegd. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Paro nog 6 maanden geldig is.
 • e-Tourist Visa US$ 40,- (excl. transactiekosten). Dit is een online procedure, waarbij je een MULTIPLE-ENTRY visum voor 365 dagen krijgt. Je kunt ook een visum voor 30 dagen aanvragen, maar hiermee kun je maar een beperkte tijd het land inreizen.
 • Visum & uitnodiging Bhutan, kosten € 50,-.
  Djoser verzorgt in samenwerking met de lokale agent de uitnodiging en het visum voor Bhutan. De kosten hiervoor worden op de factuur in rekening gebracht. We hebben hiervoor een kopie van het paspoort nodig.
 • Permit Sikkim. Omdat Sikkim een beschermd gebied is, is er een permit nodig, welke de agent ter plaatse regelt. Je dient hiervoor een pasfoto mee te nemen op reis.
 • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".

Geldzaken

De munteenheid India is de Indiase rupee, in Bhutan zowel de rupee als de ngultrum. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Kolkata, Darjeeling en Gangtok. In Bhutan werken niet alle Nederlandse pinpassen.
Contant: euro’s of dollars in kleine coupures.
Creditcard: bruikbaar in de grote steden in India.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.

Maaltijden

De maaltijden in Bhutan t.w.v. € 210,- zijn bij de prijs inbegrepen. Je bepaalt in India zelf waar en met wie je gaat eten. Je kunt in onze hotels in India en andere restaurants zeer voordelig een uitstekende Indiase maaltijd krijgen. De reisbegeleider kan je vaak tips geven, maar je kunt natuurlijk ook zelf of met een aantal anderen, op zoek gaan naar een restaurant of eethuis. 

Bhutan momo Dumpling Djoser De Indiase keuken, met tal van verschillende curries, is wereldberoemd en overheerlijk. De keuken in Darjeeling en Sikkim wordt beïnvloed door de grote hoeveelheid Tibetanen die er wonen. Probeer daar zeker eens momo's, een dumpling gevuld met vlees, groenten of kaas. 

Voor de maaltijden in Bhutan staan bij de lunch en het diner overvloedige buffetten voor je klaar, met keus uit verschillende vlees- en vegetarische gerechten. Het nationale gerecht, 'hemadatsi', bestaande uit chili's met kaassaus, zal daar meestal niet bij ontbreken. Ook aardappelen, champignons en andere groenten worden vaak met deze saus (datsi) overgoten. Het ontbijt bestaat meestal uit thee, koffie, toast met jam en eieren naar keuze.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


De hygiënische omstandigheden in India & Bhutan zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is in beide landen niet veilig om te drinken maar mineraalwater is voor een klein bedrag overal te koop. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Reizen en Covid-19

Voor alle reizen geldt dat je als reiziger moet voldoen aan de inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 van het land waar je naar toe gaat. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de op het moment van vertrek geldende inreisregels van een land, zoals bijvoorbeeld vaccinatieplicht en/of een negatieve PCR-test. Het niet kunnen of willen voldoen hieraan is geen reden voor kosteloos annuleren. Bekijk de actuele inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "coronavirus".

Bedenk wel dat hier informatie staat die op dit moment van toepassing is en dat deze uiteraard kan veranderen, waarbij wij verwachten dat voor veel landen de inreisvoorwaarden versoepeld zullen worden. Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte. Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.


Klimaat en geografie

We voeren de reizen in dit Himalayagebied uit in de periode maart, april en september tot en met november, omdat de passen tijdens de zomer en in de koude wintermaanden vaak onbegaanbaar zijn. Je krijgt te maken met vrij grote klimaatverschillen. In Kolkata komt de temperatuur over het algemeen niet onder de 30° C. Darjeeling, Sikkim en de hoger gelegen valleien in Bhutan, zijn een stuk koeler. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste reisperioden, al dalen de temperaturen 's avonds in de hoger gelegen gebieden flink.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids in India (die meegaat van Siliguri tot aan de grens) en Bhutan, vertelt uitgebreid over het land: van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de ligging van de bezienswaardigheden?

Veel bezienswaardigheden liggen in India op loopafstand van onze hotels. Je kunt ze meestal ook gemakkelijk en goedkoop op eigen gelegenheid bereiken met een riksja of taxi. Voor bezienswaardigheden die wat verder weg liggen, kan de reisbegeleider op verzoek transport regelen voor de groep.

In Bhutan liggen de hotels verder uit het centrum. De bezienswaardigheden bezoeken we met onze eigen bus onder leiding van de gids.

Wat zijn de kledingvoorschriften

Kan ik een festival (Tsechus) bijwonen?

Kan ik last krijgen van hoogteziekte?

Waar overnachten we?

Heb ik een klamboe nodig?

Wat is de beste reistijd

Zijn de maaltijden inclusief?

Hoe is het eten in India & Bhutan?

Waarom is reizen in Bhutan duurder?

Wie begeleid de reis?

Mag ik roken in Bhutan?

Is het mogelijk om de reis te verlengen?

Hoe is het vervoer geregeld?

Hoe zijn de reisafstanden

Wat is de zwaarte van de reis?

Hoe regel ik het visum nodig voor India en Bhutan?

Moet ik m'n paspoort afgeven tijdens de reis?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews Bhutan reizen

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten van Bhutan komen aan bod en in India beleef je de hectiek van alledag. De Bhutanen hebben ons hart veroverd met hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Maar ook in India hebben we ons overal welkom gevoeld. Doen zolang Bhutan nog authentiek is.

  9,0

  9,0
 • Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjeeling en Sikkim liggen beide prachtig in de Himalaya. Het zou zonde zijn om alleen maar Bhutan te bezoeken en dit over te slaan. En zowel in India als Bhutan kom je zoveel mooie en vriendelijke mensen tegen.

  9,0

  9,0
 • Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vooral het kolkende Kolkata kon me zeker bekoren. En Bhutan met zijn authenticiteit, ongerepte landschappen en supervriendelijke mensen. Hoogtepunten: Tsechu-festival, Thimpu en Tiger's nest. Een volledig week voor Bhutan volstaat.

  8,0

  8,0
 • Een reis tussen 2 werelden. De drukte van India en de rust van Bhutan. Met als hoogtepunt een fantastisch festival in Bhutan.

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Bezoek aan Sikkim en Darjeeling
 • Acht dagen en nachten in het authentieke Bhutan
 • Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan inbegrepen 
 • Bezoek aan het spectaculair gelegen Tijgernest inclusief
 • Bezoek aan de sprookjesachtige Bumthang-vallei
 • Verschillende data om bijzondere festivals mee te maken
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding & lokale gids (behalve in Kolkata)

Klantwaardering

8,5

Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten va...
Wij hebben genoten van deze reis. Bijna alle hoogtepunten van Bhutan komen aan bod en in India beleef je de hectiek van alledag. De Bhutanen hebben ons hart veroverd met hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Maar ook in India hebben we ons overal welkom gevoeld. Doen zolang Bhutan nog authentiek is.

Sander en Mora - 9,0
Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjee...
Met deze reis kom je in een heel mooi deel van India, Darjeeling en Sikkim liggen beide prachtig in de Himalaya. Het zou zonde zijn om alleen maar Bhutan te bezoeken en dit over te slaan. En zowel in India als Bhutan kom je zoveel mooie en vriendelijke mensen tegen.

Basz B. - 9,0
Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vo...
Een mooie reis opgesplitst in een stukje India en Bhutan. Vooral het kolkende Kolkata kon me zeker bekoren. En Bhutan met zijn authenticiteit, ongerepte landschappen en supervriendelijke mensen. Hoogtepunten: Tsechu-festival, Thimpu en Tiger's nest. Een volledig week voor Bhutan volstaat.

Benny B. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Bhutan

Het weer in Bhutan

21°C

Terug naar boven