Rangercursus Zuid-Afrika

Rangercursus in Zuid-Afrika

Leer alles over de Afrikaanse wildernis

12 dagen

Meer te weten komen over de Afrikaanse wildernis en de werkzaamheden van wildlife ranger? Volg dan een rangercursus. Na afloop weet je alles over dieren, vogels en herken je de belangrijkste planten en bomen in de bush. Track de Big Five te voet en slaap onder de sterren in Balule gamereserve. Gegarandeerd kom je met mooie verhalen thuis!

Van:
Aan:


Routekaart Rangercursus in Zuid-Afrika, 12 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg - Pretoria
 2. Pretoria - Moholoholo private game reserve, cursus
 3. Moholoholo private game reserve, cursus
 4. Moholoholo private game reserve, cursus
 5. Moholoholo private game reserve, cursus
 6. Moholoholo private game reserve - Balule game reserve, cursus
 7. Balule game reserve, cursus
 8. Balule game reserve - White River
 9. White River, bezoek aan de Panoramaroute
 10. White River, ochtend gamedrive Kruger nationaal park
 11. White River - Johannesburg - Amsterdam
 12. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in dat de reisdagen, de rangercursus en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief, zodat je zelf kunt bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Zuid-Afrika immers het beste kennen.

Pretoria

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg - Pretoria
Dag 2 Pretoria - Moholoholo private game reserve, cursus

Rangercursus Zuid-Afrika groepEen rechtstreeks KLM-vlucht brengt je naar Johannesburg, waar we laat in de avond aankomen. We overnachten in Pretoria in een comfortabel hotel. De volgende ochtend laten we de drukte van de stad achter ons en rijden naar Moholoholo private game reserve. Dit is gelegen in de nabijheid van de Blyde River Canyon. Hier volg je de komende zes dagen een intensieve ranger/ecotraining cursus, die je de basis beginselen bij brengt over safari etiquette, natuurbehoud, het tracken van dieren zowel overdag als 's nachts, overleving in de Afrikaanse bush, antistropersmethoden en nog veel meer. De cursus wordt geleid door een gecertificeerde FGASA trainer. Van de deelnemers verwachten we een flexibele instelling en 'hands on' mentaliteit.

Bij aankomst in de namiddag word je verwelkomd met een introductiepraatje, een eerste oriëntering over het programma en de basisprincipe van het 'game tracken' . We overnachten tijdens de cursus de eerste vier nachten in comfortabele chalets. In Balule gamereserve overnachten we een keer onder de sterren. De laatste nachten in White River overnachten we in een comfortabel tented camp. Hoewel ter plekke het programma flexibel wordt ingevuld volgt hieronder een richtlijn van de activiteiten die je kunt verwachten.

Moholoholo gamereserve - rangercursus

Dag 3 Moholoholo private game reserve, cursus
Dag 4 Moholoholo private game reserve, cursus
Dag 5 Moholoholo private game reserve, cursus

Pootafdruk ranger Zuid-AfrikaDe komende vijf dagen word je ingewijd in de geheimen van het 'game rangen'. De ranger die je lessen verzorgt laat je kennismaken met verschillende aspecten van hun werk. Zo krijg je richtlijnen over leidinggeven en het gidswerk in het algemeen. Op dag 2 worden je de beginselen van het 'tracken' van dieren in de Afrikaanse bush bij gebracht. Bij deze theoretische lessen word je gewezen op sporen en andere aanwijzingen over de aanwezigheid van dieren. Het is aanbevelingswaardig om vooraf enige basiskennis op te doen door het boek van Louis Liebenberg, - Tracks of Southern Africa – door te nemen. Tijdens je uitstapjes in de wildernis zie je niet alleen heel wat dierenleven, maar leer je ook dieren te identificeren aan de hand van hun pootafdrukken, uitwerpselen en andere sporen. De verschillende trackmethoden worden daarna in de praktijk gebracht. In de namiddag maken we met een open jeep een 'gamedrive' waar we op een heel andere manier naar de bush zullen kijken, dan je tijdens eerdere toeristische uitstapjes bent gewend. Met de spotlight vervolgen we de 'gamedrive' verder na zonsondergang.

Luipaard Zuid-AfrikaDag vier wordt doorgebracht in het rehabilitatie centrum van het Moholoholo gamereserve. Het reservaat is van oorsprong een opvang- en rehabilitatiecentrum voor verweesde en verwonde dieren. De meeste dieren worden weer terug gezet in het wild, maar er zijn ook een aantal niet terugplaatsbare bewoners, die voor educatie en fondswervingsdoeleinden binnen strikte regels worden gehouden. Daarnaast is het centrum actief betrokken bij 'probleem dieren' in de omgeving. Zo worden luipaarden die ongewenst omwonende farms lastig vallen nauwlettend in de gaten gehouden en soms actief verhuisd naar plekken waar ze niemand tot last zijn. Je kan een lezing volgen over de doelstellingen van het centrum, daarna is er uitleg over natuurbehoud in Zuid-Afrika. Je wordt rond geleid over het centrum. Met name het reilen en zeilen van het centrum achter de schermen komt aan bod...

De volgende dag komen facetten aan bod die je wegwijs maken in de antistropers operaties in Zuid-Afrika. Er woedt een heuse oorlog in de bush tussen neushoorn en olifant stropers. Anti poaching rangers vormen de eerste en laatste verdedigingslijn tussen mens en dier. Je maakt kennis met hun werkwijze en strategie. Dichtbij wild kom je tijdens het onderdeel ‘game capture practical experience’. Dat er bij het vangen en markeren van wild veel komt kijken en dat dit niet ongevaarlijk is leer je hier in de praktijk. ’s Nacht trekken we het reservaat in om aan de hand van sporen en geluiden dieren te tracken.

Balule gamereserve - rangercursus

Dag 6 Moholoholo private game reserve - Balule game reserve, cursus
Dag 7 Balule game reserve, cursus

Olifanten Zuid-AfrikaWe verplaatsen ons vandaag naar het Balule game reserve. Hier gaan we kennis maken met de Big Five. Er wordt tijd besteed aan overlevingstechnieken voor het geval je tijdens een ’gamedrive’ of wandeling met een groep zou stranden in de bush. Hoe maak je vuur. Waar is water te vinden? Ook enkele praktische vaardigheden op het vlak van EHBO zullen de revue passeren. Je leert welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen tegen slangen of schorpioenenbeten. ’s Nachts maken we een primitief bushcamp en slapen onder de sterren. Althans we proberen de slaap te vatten. We stoken het vuur hoog op om ongewenste gasten op afstand te houden. We worden opgeschrikt door gehinnik van hyena’s en het klagelijke gebrul van leeuwen. Hier ervaar je het ultieme gevoel van avontuur, romantiek en één zijn met de natuur.

Na ons nachtelijk avontuur in de bush gaan we verder kennis maken met de big five in Balule. Niet alleen vanuit de veilige omgeving van een terreinwagen, maar ook te voet proberen we het grote wild van dichtbij op een veilige manier te benaderen. We sluiten de dag af en de cursus af met een 'nightdrive' en een braai in de bush. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname aan deze rangercursus. We overnachten de laatste nacht in de chalets in het Moholoholo wildreservaat.

White river, Panoramaroute en Kruger Park

Dag 8  Balule gamereserve - White River
Dag 9  White River, bezoek aan de Panoramaroute
Dag 10 White River, ochtend gamedrive Kruger nationaal park
Dag 11 White River - Johannesburg - Amsterdam
Dag 12 aankomst Amsterdam

Zuid-Afrika Blyde Rivier CanyonWie wil kan deze ochtend nog deelnemen aan een optionele bushwalk. Daarna ontmoeten we onze gids en chauffeur die ons naar een tented camp nabij White river brengt. De luxe safaritenten zijn van alle gemakken voorzien. Hier kunnen we ons opfrissen en bijkomen van alle belevenissen van de cursus. De volgende dag maken we een excursie naar de Blyde Rivier Canyon. We volgen de zogenaamde Panormaroute en stoppen bij enkele watervallen en spectaculaire uitkijkpunten, zoals bij de Drie Rondavels en God's Windows. Bij Bourke's Luck Potholes komen de Blyde rivier en de Treurrivier bij elkaar. Door erosie zijn hier cilindrische uitsparingen in de rotsbodem te zien.

Kruger is een van de grootste en bekendste nationale parken ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland. Vanuit White River maken we naar het park een ochtend 'gamedrive' waarbij we alle tijd nemen om het wild gade te slaan. Met de opgedane kennis tijdens de cursus zal je tijdens de 'gamedrive' geen verdere toelichting meer nodig hebben. De volgende dag reizen we terug naar Johannesburg om het vliegtuig terug naar Amsterdam te nemen.

Lees de volledige beschrijving
KLM

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

16 nov - 27 nov
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.195,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

01 feb - 12 feb
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

12 apr - 23 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.195,-

Inclusief

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Overnachtingen in hotels, chalets en tented camp
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 6-daagse rangercursus gegeven door engels sprekende FGASA gecertificeerde ranger
 • Excursies volgens programma
 • Drie maaltijden per dag tijdens cursus: 6x ontbijt, 5 x lunch & 6 dinner
 • Bezoek Panorama route en Blyde River Canyon
 • Gamedrive per jeep in Kruger park
 • Engels/Afrikaans sprekende reisbegeleiding, dag 2 en 8-12

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij twee of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet worden ingedeeld met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 95,-.

Hotelverlenging

Verlenging of vervroeging mét accommodatie in Pretoria bij te boeken. In Pretoria verblijf je voorafgaand of aan het einde van je reis in een accommodatie in de wijk Arcadia. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

In Pretoria slaap je in een prima middenklasse hotel gelegen in de wijk Arcadia. In de omgeving zijn restaurants en winkels. Tijdens de cursus verblijf je in chalets die zijn gelegen in Moholoholo game reserve. De chalets zijn eenvoudig, maar van alle gemakken voorzien. Tijdens de cursus slaap je letterlijk buiten, een nacht onder de sterren in het Balule game reserve. Voor deze bush experience dien je een slaapzak mee te nemen. Hier zijn geen faciliteiten.

Bij White River overnachten we in een tented camp in ruime tweepersoonstenten, voorzien van normale bedden en goede sanitaire voorzieningen. Het kampement is een mooie omgeving gelegen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Pretoria Hotel Court Classique
White River Muluwa tented camp

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.


 

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet worden ingedeeld met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 95,-.

 • Accommodatie Zuid-Afrika
 • Barbeque Zuid-Afrika
 • Accommodatie hotel Zuid-Afrika
 • Accommodatie overzicht Zuid-Afrika

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Johannesburg

  Vertrek

  10:15

  Aankomst

  22:05

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Johannesburg - Amsterdam

  Vertrek

  23:55

  Aankomst

  10:15*

* aankomst volgende dag

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika, in de wintertijd is het er één uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

In Zuid-Afrika zelf reizen we met een eigen bus zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De grootte van de bus wordt aangepast aan de uiteindelijke groepsgrootte. De bussen zijn voorzien van airconditioning en verwarming. De wegen in Zuid-Afrika zijn in uitstekende staat.

Tijdens de gamedrives maken we gebruik van speciale open safarivoertuigen. Van hieruit kan je het wild goed observeren en fotograferen.
 

 • Bus Zuid-Afrika
 • Gamedrive jeep Zuid-Afrika
 • Vliegtuig KLM

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Overnachtingen in hotels, chalets en tented camp
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 6-daagse rangercursus gegeven door engels sprekende FGASA gecertificeerde ranger
 • Excursies volgens programma
 • Drie maaltijden per dag tijdens cursus: 6x ontbijt, 5 x lunch & 6 dinner
 • Bezoek Panorama route en Blyde River Canyon
 • Gamedrive per jeep in Kruger park
 • Engels/Afrikaans sprekende reisbegeleiding, dag 2 en 8-12

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Binnen onze groepsreizen is er bijna altijd de vrijheid voor individuele invulling. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • 6-daagse rangercursus in Moholoholo en Balule game reserve
 • 3 maaltijden per dag tijdens de rangercurus
 • nightdrive op dag 3
 • avond gamedrive in Balule game reserve op dag 7
 • excursie Panoramaroute
 • ochtend gamedrive in Kruger nationaal park (inclusief entreegeld)

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal 6 maanden na binnenkomst in Zuid-Afrika.
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika heeft de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure. Vergeet ook het formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen van de rijksoverheid niet.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 200,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

Tijdens de rangercursus in Moholoholo en het verblijf in Balule zijn drie maaltijden per dag in de reissom inbegrepen. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen.

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, en mieliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren wordt gemaakt, van buffel tot struisvogel.

Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of boerewors, broodjes met jam of kaas en de traditionele mieliepap, gemaakt van maïsmeel. Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten als Castle zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis
 • Malariatabletten


Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging of vervroeging mét accommodatie in Pretoria bij te boeken. In Pretoria verblijf je voorafgaand of aan het einde van je reis in een accommodatie in de wijk Arcadia. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven

Klimaat en geografie

Je kunt het gehele jaar goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse: juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat: de winters zijn mild, de zomers warm. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo’n 20°C en zonnig zijn. Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer.

De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen: elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleider, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Johannesburg op en brengt je naar Moholoholo. Tijdens de cursus is de onderwijzende Engels sprekende ranger je aanspreekpunt. Op dag 8, na de cursus, begeleidt de lokale reisbegeleider van ons agentschap het vervolg van de reis.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de activiteiten. Vanwege hun Zuidafrikaanse achtergrond kunnen ze veel vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.
 

FAQ

Welke reisgidsen zijn handig ter voorbereiding op deze reis?

Ter voorbereiding op de rangercursus raden we de volgende boeken/gidsen aan ter voorbereiding:

 • Game Ranger in your backpack – Megan Emmel & Sean Patrick ISBN: 9781920217068
 • Photographic Guide to Tracks and Tracking in Southern Africa – Louis Liebenberg
  ISBN: 9781868720088
 • Sasol Birds of Southern Africa - Ian Sinclair Phil Hockey  ISBN: 9781770079250

Kan ik mijn kleding wassen tijdens de reis?

Hoe wordt de reis begeleid?

Kan ik de reis vervroegen of na afloop langer in Zuid-Afrika blijven?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Unieke reis om kennis te maken met het werk van een ranger
 • Alle maaltijden tijdens de cursus inbegrepen
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Door de Field Guides Assocation of South Africa (FGASA) erkende trainers
 • Bijzondere kijk achter de schermen bij een wild rehabilitatiecentrum
 • Slapen onder de sterren midden in een wildpark!
   
Terug naar boven