Ooit gehoord van de Big Six?

Ooit gehoord van de Big Six?

We willen het allemaal tijdens een rondreis door Zuid-Afrika: de Big Five spotten. Kilometers en kilometers rijden we ervoor door het Krugerpark. Elke boom en drinkplaats speuren we af om ook maar een glimp op te vangen van een leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn.

Maar wist je dat er ook nog een Big Six bestaat? De Big Six is de vogelversie van de Big Five. Zes grote, zeldzame vogels die je aan een karakteristieke eigenschap direct herkent. Vogels van het Krugerpark die elke vogelaar wel voor zijn cameralens wil!

Big 1. Zuidelijke grondneushoornvogel
Misschien wel de meest herkenbare van de zes is de zuidelijke grondneushoornvogel. Deze zwart met rode vogels worden een meter groot en zijn zo zwaar dat ze bijna nooit vliegen. Dus wandelen ze wat over de grond. En als ze elkaar roepen – schrik niet! – brullen ze net als een leeuw.

Big 2. Vechtarend
Met een lengte van zo’n 80 centimeter is de vechtarend de grootste adelaar in Afrika, en verreweg de sterkste vogel in dit rijtje. Vechtarenden zijn zo krachtig dat ze zelfs op jonge impala’s jagen. Je ziet ze vooral boven de savannes zweven.

Big 3. Zadelbekooievaar
Al zijn er nog maar 25 tot 30 kweekkoppels in het Krugerpark, de kans dat je een zadelbekooievaar bij een drinkplaats tegenkomt is vrij groot. De vogels steken op hun dunne pootjes zo’n anderhalve meter boven de grond uit en hebben opvallende snavels met gele, oranje, rode en zwarte blokjes.

Big 4. Oorgier
Oorgieren zijn niet meer dan een meter groot, maar hebben een spanwijdte van een gigantische drie meter: op de albatros na de grootste ter wereld. Deze aaseters zie je – het is geen smakelijk gezicht – voornamelijk bovenop karkassen staan.

Big 5. Koritrap
De koritrap is een van de zwaarste vliegende vogelsoorten: ongeveer 120 centimeter lang en 19 kilo zwaar. Net als grondneushoornvogels wandelen koritrappen liever en maken ze een brullend geluid. De mannetjes zetten daarbij ook nog eens hun grijs-witte nekveren overeind. Dat is indrukwekkend, vindt de koritrap.

Big 6. Pels visuil
Van de Big Six wordt de lichtbruine pels visuil het minst vaak gespot, al zijn ze een meter groot. Ze verstoppen zich in bomen langs meren en rivieren, en leven ’s nachts. Met een beetje geluk zie je de gitzwarte kralenogen van de pels visuil op een tak langs de Olifantsrivier. Of kom je er een tegen tijdens een nachtsafari door het Krugerpark!

Bekijk onze rondreizen door Zuid-Afrika.

Reactie versturen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven