Vijf bijzondere dieren van het Krugerpark

Vijf bijzondere dieren van het Krugerpark

Het Kruger nationaal park in Zuid-Afrika is de ideale safariplek. Je hebt hier een grote kans om de ‘big five’ te spotten: de leeuw, luipaard, olifant, buffel en de neushoorn. Maar er valt veel meer te zien. Zoals bijvoorbeeld honingdassen, cheeta’s en koedoes. In deze blog zetten we vijf onbekendere dieren in de spotlight:
 


1.    Honingdas
De kleine honingdas is met kop en schouders het stoerste dier van het Krugerpark. Alhoewel je dat niet zou zeggen met zijn kleine fysiek. Toch zijn zelfs leeuwen bang voor een honingdas. Dat komt omdat de honingdas simpelweg geen angst kent en altijd bereid is om te vechten. Het is daarom misschien niet verwonderlijk dat het dieet van honingdassen bestaat uit schorpioenen, spinnen en gifslangen. Omdat de dassen de enige bewoners zijn van het Kruger die op giftige dieren jagen, hoeft de honingdas doorgaans geen honger te leiden. En toch zijn ze altijd bereid om een leeuw weg te jagen van zijn prooi.
 


2.    Cheeta
Cheeta’s zijn de snelste landdieren ter wereld, met een pieksnelheid van 110 km/u. Desondanks zijn ze geen onderdeel van de ‘big five’. Wat ons betreft onterecht: want alhoewel de slanke cheeta’s niet zo sterk en beestachtig zijn als bijvoorbeeld het luipaard, is het toch erg bijzonder om er één te zien, zeker tijdens een jacht. Om zo snel te kunnen rennen zijn cheeta’s extreem licht en slank: ondanks een schouderhoogte van bijna een meter en een lengte van anderhalve meter, wegen ze maar 21 tot 70 kilo! Dat maakt ze erg fragiel, vandaar dat ze regelmatig bejaagd worden door leeuwen. Gelukkig zijn ze snel uit de voeten.
 


3.    Koedoe
Misschien wel één van de mooiste dieren van het Krugerpark: de koedoe. Niet voor niets is zijn silhouet hét symbool van Zuid-Afrika’s nationale parken. De sierlijke gekrulde hoornen, de stevige schouders en de nobele blik maken dit dier tot één van de bijzonderste dieren op te spotten tijdens een safari.
 


4.    Wilde hond
Het Kruger NP herbergt de grootste en gezondste populatie wilde honden. Ondanks hun kleine formaat bijzonder kundige jagers die alles in groepsverband ondernemen. Met deze ‘samen sta je sterker’-filosofie zijn zelfs in staat om grote dieren zoals koedoes te jagen. Dat gaat alleen niet vanzelf: wilde honden moeten hun prooi gemiddeld 2km achtervolgen, waarbij ze voortdurend kleine verwondingen aanbrengen. Maar met deze uitputtende tactiek zijn het wel de succesvolste jagers van de savanne.
 


5.    Nijlpaard

Vergis je niet: een nijlpaard ziet er misschien sloom en vreedzaam uit, maar het is het gevaarlijkste dier van Afrika! Dat heeft met twee dingen te maken: het gewicht (gemiddeld 1500kg!) en de gigantische kaken, die sterk genoeg zijn om een krokodil in tweeën te bijten. Bovendien zijn ze verrassend snel, ze kunnen wel 30 kilometer per uur lopen. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken: overdag komen ze namelijk amper het water uit. Over het algemeen zie je dan ook alleen de twee oortjes boven het water uitsteken – pas buiten het water zie je hoe groot de beesten zijn. Het spreekwoord “dit is het topje van de ijsberg” gaat dan ook in het Afrikaans: “dit zijn de oortjes van de seekoei (nijlpaard)”.

Wil je de prachtige natuur van het Kruger nationaal park graag zelf ontdekken? Bekijk dan onze reizen naar Zuid-Afrika!