Alhambra

Alhambra

Tijdens een rondreis door Andalusië staat een bezoek aan het indrukwekkende Alhambra bovenaan op je To Do List. Het Alhambra in Granada is een typisch islamitisch paleis dat uit de vroege 14e eeuw stamt. Het paleis bestaat uit een rechtszaal, openbare vergaderzalen, het koninklijk paleis en de vrouwenvertrekken voor de harem. In de Patio de los Ciprese of de Patio de la Sultana kwam de vrouw van de sultan en haar minnaar dagelijks bijeen. Dit was hun geheime ontmoetingsplaats.

De binnenplaats van het Alhambra is weelderig versierd met betoverende plantengroei, welriekende bloemen en exotische vogels. Het geheel is een villa-achtig complex met indrukwekkende fonteinen en kanalen. Ook vandaag de dag hangt er nog een typisch Oosterse sfeer met cipressen, sinaasappelbomen en buxusbomen.

Zo’n 50 meter boven de heuvel waarop het Alhambra gevestigd is, stichtten de heersers van Granada omstreeks het midden van de 13e eeuw een zomerverblijf, het Generalife. Dit gebouw met een prachtige tuin en waterwerken, beschikt over meerdere patio’s, die allemaal rijkelijk voorzien zijn van water, en waarvan er één een stromend kanaal heeft en vol met prachtige sinaasappelbomen en mirten staat. Het water stroomt door het hele paleis en, als men dat wil, ook door de vertrekken.

Vanwege de grote populariteit die het beroemde Alhambra geniet, is het verstandig om reeds voor vertrek je entreekaartjes te boeken, zodat je niets hoeft te missen van dit sprookjesachtige Oosterse paleis.