Een heilige wildernis in Egypte

Een heilige wildernis in Egypte

Het Katharinaklooster en de Sinaïberg

Weinig plekken op aarde boezemen zoveel spiritualiteit in als de onverbiddelijke Sinaïwoestijn. Alsof de hoge temperaturen overdag en de vrieskou bij nacht niet genoeg zijn, wordt het landschap getekend door een onherbergzame verzameling bergen. De twee hoogste punten zijn de Sinaïberg en de piek van St. Catherine, twee letterlijke hoogtepunten van onze nieuwe reis naar Egypte en Jordanië


Het oudste christelijke klooster terwereld
Veel bezoekers komen niet alleen naar de Sinaïberg voor zijn piek, maar voor het dal. Hier staat namelijk het oudste christelijke klooster ter wereld: het Katharinaklooster. Het werd al in 565 gesticht, door de Byzantijnse keizer Sint Justinius de Grote. En het was geen toeval dat juist hier een klooster werd gebouwd. Volgens overlevering was dit de plek waar Mozes de tien geboden ontving. Maar alsof dat nog niet genoeg was, is het ook de vermoedelijke vindplaats van het stoffelijk overschot van Sint Catharina, die honderden kilometers verderop werd vermoord voor ketterij. Ze zou door engelen naar deze plek zijn gebracht. Dit wonder bevestigde de reputatie van Sinaï als ‘een door God betreden berg’ – waarmee het de uitgelezen locatie werd voor een klooster.
Met zo’n lange geschiedenis heeft het klooster een indrukwekkende collectie boeken, fresco’s, iconen en mozaïeken opgebouwd. Zo kunnen geschied- en taalkundigen zich tegoed doen aan de oude geschriften, waarmee zelfs vergeten oude talen zijn herontdekt, en kan de meer gemiddelde bezoeker zich verbazen over de fantastische kunst die in de kerk hangt.


Ook de architectuur van het gebouw is schitterend: door het gebruik van natuursteen gaat het gebouw namelijk volledig op in de desolate omgeving. Van een afstand verraadt alleen de groene kloostertuin dat hier mensen wonen. En dat is niet voor niets, het klooster wil de innige band tussen mens en natuur benadrukken, zeker op een plek als deze, waar de natuur doordrongen is van spiritualiteit.


Het pad van berouw en het pad van de kameel
Het is immers op de top van de Sinaïberg dat Mozes met God praatte, waar de resten van Sint Catherina werden gevonden en waar Mohammed begon met zijn vlucht naar de hemel. Reden genoeg voor talloze moslims, christenen én joden om een tocht naar boven te maken. Je kunt kiezen uit twee routes: ‘het pad van berouw’ of ‘het pad van de kameel’. De eerste loopt stijl omhoog de berg op. Zeker wanneer je overdag zou lopen, en er geen schaduw is, doet dit pad zijn naam eer aan. Of misschien heeft het te maken met monnikenwerk dat nodig is geweest om de route aan te leggen. In totaal zijn er meer dan 3750 traptreden uitgehouwen door de monniken van het klooster.“Morgenvroeg moet je gereed zijn, want dan moet je de Sinaï op gaan. Kom daar, op de top van de berg, bij mij.” - Exodus 34:3Het is daarom beter om in de vroege ochtend te lopen. Als je op tijd vertrekt ben je ruim op tijd om de zonsopgang te zien. Laat je niet afschrikken door de naam, Mozes was volgens de geschriften 80 jaar oud toen hij op een ochtend voor het eerst de berg beklom.

Na een mysterieuze wandeling in het donker, waarbij de lokale Bedoeïnegidsen je behendig over de kronkelende paadjes begeleiden, word je bovenaan beloond door een schitterend panorama. De Sinaï steekt ver uit boven de andere pieken, waardoor je de zonsopgang in al zijn glorie kunt aanschouwen. Het kost weinig moeite om je in te beelden waarom deze plek al zo lang spiritualiteit inboezemt. Woorden komen tekort.

Om de knieën te ontlasten kun je op de terugweg kiezen voor het ‘pad van de kameel’, die je langs een glooiend pad naar beneden brengt. Je loopt dan wel langs een omweg, maar dat is geen straf: zo heb je extra veel tijd om te genieten van het woeste landschap om je heen. De omgeving ligt bezaaid met oases, ruïnes van oude kapelletjes en verlaten grotwoningen van kluizenaars. Zeker wanneer het stil is, voelt het alsof de tijd hier heeft stil gestaan.Nieuwe reis van Egypte naar Jordanië
De beroemde Sinaïberg en het Katherinaklooster zijn slechts twee van de vele hoogtepunten op onze nieuwe 15-daagse reis van Caïro naar Amman. Natuurlijk bezoeken we de piramides van Gizeh en Sakkara, maar ook de verlaten stad Petra staat op het programma. Twee wereldmonumenten in één reis! Tussendoor kun je heerlijk ontspannen in de mooiste kustplaats van de Rode Zee: het Bedoeïnse Dahab. Je kunt hier prachtig duiken en snorkelen. Ook de wonderlijke Wadi Rum woestijn en Dode Zee staan op het programma.

Bekijk onze reizen door Egypte.