Kleine Sunda eilanden

Rondreis Kleine Sunda eilanden21 dagen

Op de prachtige Kleine Sunda-eilanden ligt het traditionele levensritme in de kampongs laag. De eilanden bieden een ongerepte en gevarieerde natuur: van dichtbeboste vulkanen, bizar gekleurde kratermeren en tropisch regenwoud tot stranden en koraalriffen waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken. We maken een driedaagse boottocht om ook de afgelegen eilanden te ontdekken en gaan op bezoek bij de Komodovaraan. We combineren de wat minder bekende Kleine Sunda-eilanden met de meest bekende: Bali en Lombok. Je kunt hier heerlijk uitrusten aan de kust, maar ook verschillende excursies ondernemen.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 2.195,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Kleine Sunda eilanden, 21 dagen
 1. Amsterdam - Denpasar
 2. aankomst Denpasar - Ubud
 3. Ubud
 4. Ubud - vlucht naar Ende - Moni
 5. Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
 6. Riung, boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong-eiland
 7. Riung - Bajawa
 8. Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
 9. Bajawa - Ruteng
 10. Ruteng - Lembor - Labuan Bajo
 11. Labuan Bajo - boot naar Kanawa-eiland - Kelor - Kalong-eiland
 12. Kalong-eiland - Rinca - Pink Beach - Komodo
 13. Komodo - Gili Laba - Sape - Bima
 14. Bima - Sumbawa Besar
 15. Sumbawa Besar
 16. Sumbawa Besar - boot naar Labuhan Haji - Tetebatu
 17. Tetebatu - Senggigi
 18. Senggigi
 19. Senggigi
 20. Senggigi - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Bali
Dag 1 Amsterdam - Denpasar
Dag 2 aankomst Denpasar, Bali - Ubud
Dag 3 Ubud
Dag 4 Ubud - vlucht naar Ende - Moni

Bali Ubud rijstvelden Djoser We starten in het levendige plaatsje Ubud op Bali. In dit pittoreske dorpje zijn genoeg mogelijkheden om de dag te vullen. Er wonen veel kunstenaars en ambachtslieden in Ubud waardoor de talloze handwerk-ateliertjes een waar lustoord voor winkelaars vormen. Een wandeling of een fietstocht door de prachtige omgeving met zijn groene, terrasvormige rijstvelden en verscholen tempeltjes is zeker de moeite waard. Daarnaast is Ubud de ideale uitvalsbasis om de rest van Bali te ontdekken: zo kun je verschillende Balinese tempels bezoeken, zoals bijvoorbeeld de zeetempel Tanah Lot, waar je kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

Of pak een mountain bike en fiets door pittoreske dorpjes en rijstvelden van de Batur vulkaan af. Ook kun je vanuit Ubud makkelijk de verschillende badplaatsen in het zuiden en oosten van Bali bezoeken of genieten in een spa.

Na ruim een dag op Bali doorgebracht te hebben, nemen we een binnenlandse vlucht van Denpasar op Bali naar Ende op Flores. Dit is één van de fraaiste Sunda-eilanden. We rijden vanaf hier over smalle slingerende bergwegen naar het vulkanisch hooggebergte en overnachten in Moni. 

Riung
Dag 5 Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
Dag 6 Riung, boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland
Dag 7 Riung - Bajawa

Moni Kelimutu vulkaan DJoser Vanuit Moni maken we een tocht naar de Kelimutu vulkaan. Als je de dichtbeboste top beklimt heb je een onvergetelijk uitzicht op het mooiste dat de eilandengroep aan natuurschoon te bieden heeft: drie schitterende meren gelegen in diepe kraters. Opmerkelijk genoeg veranderen de meren regelmatig van kleur: van turkoois naar groen of naar rood en zwart. Een fascinerend fenomeen waarvan niemand precies weet hoe dit gebeurt.

Vanhier gaan we verder naar Riung vanwaar we een boottocht maken naar de tropische eilanden Rutong, Pulau Tiga en Kalong. Deze eilanden liggen in het '17 Islands Marine Park'. We ontdekken de heerlijke stranden, bijzondere onderwaterwereld en bekijken een vleerhondenkolonie. Onderweg van Riung naar Bajawa passeren we het traditionele dorp van de Nagakeo-stam, waar we een korte stop maken als de tijd het toelaat.
Vanuit Bajawa bezoeken we de hot springs van Soa. 

Bajawa en Ruteng
Dag 8 Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
Dag 9 Bajawa - Ruteng
Dag 10 Ruteng - Lembor - Labuan Bajo

Bajawa Luba Guru Djoser Het hoog gelegen Bajawa heeft een prettig klimaat. Hier leven de Ngada, een traditionele bevolkingsgroep. Hun opvallende symbolen - de ‘ngadhu’, een parasolachtig bouwsel van zo’n drie meter hoog en de ‘bhaga’, een miniatuurhuisje met een rieten dak - verbeelden de voortdurende aanwezigheid van hun voorouders. Meer van de Ngadacultuur zie je als we rondlopen in de omliggende dorpjes Luba en Bena. Ook de hotsprings bij Soa bezoeken we deze dag. Vanuit Bajawa reizen we door naar Ruteng. Deze rit biedt spectaculaire en afwisselende landschappen. Onderweg stoppen we regelmatig, bijvoorbeeld bij een strand, plantage, dorp of arak-stokerij, om een en ander te bezichtigen en tegelijkertijd de benen te strekken.

Ruteng ligt in de bergen en is hierdoor aangenaam koel. Het vormt de hoofdstad van de Manggarai-stam. De omgeving leent zich uitstekend voor een wandelingetje met schitterende uitzichtpunten over de heuvels, valleien en rijstvelden. De plaats heeft bovendien een levendige markt waar mensen uit de omliggende heuvels dagelijks hun waren verhandelen. De volgende dag kunnen we onder andere stoppen bij unieke rijstvelden in de vorm van een spinnenweb, een wijze van rijstbouw die alleen in dit deel van Indonesië voorkomt. Na een lange afdaling komen we aan in de havenplaats Labuanbajo. In een prettig hotel kun je deze avond genieten van het zicht op de haven met ondergaande zon als achtergrond.

Komodo Nationaal Park en Pink Beach
Dag 11 Labuan Bajo - boot naar Kanawa eiland - Kelor - Kalong eiland
Dag 12 Kalong eiland - Rinca - Pink Beach - Komodo
Dag 13 Komodo - Gili Laba - Sape - Bima

Labuan Bajo Kalong Eiland Djoser In de havenplaats Labuan Bajo ligt de boot klaar om ons in drie dagen van Flores naar Sumbawa te brengen. Via een aantal kleine eilandjes varen we naar Kalong eiland. Onderweg kun je heerlijk zonnen op het dek en is er de mogelijkheid om te snorkelen. Tussen Sumbawa en Flores liggen tientallen prachtige eilandjes.De volgende dag varen we verder en stoppen we op het onherbergzame Rinca wat samen met Komodo tot het Komodo nationaal park hoort. We maken hier een mooie wandeling onder leiding van een gids en speuren naar herten, buffels, apen en de befaamde Komodovaranen.

Komodo hagedissen Djoser Uiteraard bezoeken we ook het bekende eiland Komodo waar we met een gids de binnenlanden intrekken op zoek naar deze unieke reptielen. Deze prehistorisch aandoende, vleesetende hagedissen kunnen een lengte van bijna drie meter bereiken. We overnachten twee nachten op de boot en hebben alle gelegenheid om te snorkelen en te zwemmen. Tijdens de boottocht worden heerlijke Indonesische maaltijden bereid. Via Gili Laba en Sape komen we tenslotte aan op Sumbawa. De bus brengt je vervolgens naar de oude sultanstad Bima. 

Sumbawa Besar
Dag 14 Bima - Sumbawa Besar
Dag 15 Sumbawa Besar
Dag 16 Sumbawa Besar - boot naar Labuhan Haji - Tete Batu

Oost-Sumbawa geldt als het meest orthodox-islamitische gebied van Indonesië en dit tekent duidelijk de sfeer.

Vanuit de bus, op weg naar het stadje Sumbawa Besar, zie je een heuvelachtig landschap met dichte regenwouden. Het houten paleis, Dalam Loka, is het enige dat nog herinnert aan het oude sultanaat van West-Sumbawa. Dit is overigens alleen van buiten te bezichtigen.

Wie wil, kan oversteken naar het Moyo-eiland, waar je zwervend door het natuurreservaat talrijke vogelsoorten, herten en wilde zwijnen kunt observeren.

Via de kustweg bereiken we de haven Porto Tano waar we de ferry nemen naar Labuhan Haji op Lombok. Bijna de gehele bevolking van dit eiland behoort tot de Sasak-stam. Van ver zie je de reusachtige vulkaan Rinjani al opdoemen. Aan de voet hiervan ligt, midden tussen de felgroene sawahs, het dorpje Tete Batu. De Balinezen en de Sasak vereren de Rinjani als een heilige berg, een zetel van de goden.

Sengiggi

Dag 17 Tete Batu - Sengiggi
Dag 18 Sengiggi
Dag 19 Sengiggi
Dag 20 Sengiggi - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Lombok Tete Batu Djoser De laatste dagen van de reis strijken we neer in Senggigi op Lombok. Je kunt hier heerlijk uitrusten aan de kust, maar ook verschillende excursies ondernemen. Zo is het waterpaleis in Narmada zeker een bezoek waard. Dit prachtige zomerpaleis werd begin 19e eeuw gebouwd door een Balinese koning. Wandelliefhebbers genieten van een wandeltocht in de omgeving van de bergdorpjes Senaru en Sembalun aan de voet van de vulkaan Gunung Rinjani. Ook een boottocht naar de paradijselijke Gili-eilandjes behoort tot de mogelijkheden. Bij de fantastische koraalriffen, met talloze kleurrijke tropische vissen, kun je heerlijk snorkelen in de azuurblauwe zee. Grote kans dat je hier zeeschildpadden tegenkomt!

's Avonds is het prima toeven met een drankje en een hapje aan het strand van Sengiggi, terwijl je de reis nog eens op je laat inwerken. Een perfecte afsluiting van deze avontuurlijke reis. Vanuit Lombok nemen we een binnenlandse vlucht naar Jakarta en vandaar uit vliegen we terug naar Amsterdam.
 
Op weg met Djoser
Bij onze reizen is er geen sprake van een strak van dag tot dag gepland excursieschema. De reisroute voor de verschillende reizen staat van dag tot dag in de brochure genoemd en staan vast, maar de in de brochure beschreven excursies worden uitgevoerd in overleg met de groep en zijn afhankelijk van de belangstelling. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan, maar je bent nooit verplicht om hieraan deel te nemen. Bovendien is er ruim gelegenheid om je eigen plan te trekken en er zonder de groep op uit te gaan. Juist dan ervaar je de bekende Indonesische gastvrijheid en behulpzaamheid en kom je op plaatsen waar andere toeristen nooit komen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

19 apr - 09 mei
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde

17 mei - 06 jun
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis met Garuda Indonesia   
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Bali - Ende (Flores)
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids op Flores
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland incl. lunch
 • Driedaagse bootexcursie met 3 x lunch en 2 x diner
 • Excursie Soa hotspring en Wologai, Bena en Gurusina
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,- etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.595,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 355,-. Een eenpersoonskamer tijdens de boottocht is niet mogelijk.

Hotelverlenging

Verlenging in Senggigi mét accommodatie is te boeken (vervroeging is niet mogelijk).

De prijs in Senggigi is v.a. € 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 23,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Lombok.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €290,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 19.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten tijdens deze reis in eenvoudige middenklasse hotels, die meestal centraal gelegen zijn en een eigen, sfeervol karakter hebben. Met name op Flores zijn de accommodaties erg eenvoudig en in een aantal gevallen zijn de hotels zo klein dat de groep in twee verschillende hotels verblijft. De kamers beschikken over eigen douche en toilet, maar zijn niet voorzien van luxe extra's. Niet alle hotels beschikken over warm water. Enkele hotels op Flores, Sumbawa, Lombok en Bali hebben airconditioning. In andere hotels is waar nodig een fan aanwezig.

De Kelimutu Crater Lakes Ecolodge ligt in een vallei met een stomende rivier in de buurt en heeft een prachtig uitzicht over de vulkaan Kelimutu. Het is een ecolodge, wat inhoudt dat men zuinig omgaat met de natuur. Zo wordt alle elektriciteit opgewekt door de zon. Dit hotel is de perfecte uitvalsbasis voor de excursie naar de vulkaan.

Tijdens de boottocht naar Komodo varen we met een lokale boot, de Bintang Laut. Benedendeks zijn verschillende slaapkooien die je met gordijnen af kan sluiten. Je kan er ook voor kiezen met een dekmatras aan dek onder de sterren te slapen! Verder zijn er toiletten aan boord. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende boten, de foto's geven een impressie.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor NL klein

Ubud Bhanuswari Resort
Ubud Hotel Champlung Sari
Ubud Hotel The Grand Sunti
Moni Kelimutu Crater Lakes Eco Lodge
Riung Nirvana Bungalows
Ruteng The Jayakarta Suites Komodo
Labuan Bajo Jayakarta Lombok Beach Resort & Spa
Sumbawa Besar Kencana Beach Cottages
Tetebatu Wisma Soedjono
Senggigi Jayakarta Lombok Beach Resort & Spa

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 355,-. Een eenpersoonskamer tijdens de boottocht is niet mogelijk.

 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05

  Aankomst

  06:55

 • Vlucht met

  Traject

  Jakarta - Denpasar

  Vertrek

  09:30

  Aankomst

  12:35

 • Vlucht met

  Traject

  Lombok - Jakarta

  Vertrek

  14:50

  Aankomst

  15:50

 • Vlucht met

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  22:40

  Aankomst

  07:50


Tijdsverschil: In de zomer is het op de Kleine Sunda-eilanden en Bali 6 uur later. Gedurende onze wintertijd komt hier een uur bij.

Landarrangement
Deze reis is te boeken zonder internationale vluchten. De prijs van het landarrangement is vanaf 

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.595,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We reizen over land in comfortabele moderne bussen. Houd er rekening mee dat Indonesië een uitgestrekt land is en dat de af te leggen afstanden soms groot zijn. Een bepaald traject kan inclusief de stops een hele dag in beslag nemen. Op Flores zijn de wegen niet altijd even goed en bovendien is het eiland bergachtig; om die reden zullen we gebruik maken van kleinere touringcars. In de plaatsen zelf maken we geen gebruik van de bus, tenzij anders vermeld. Wil je ergens op eigen gelegenheid heen, dan is het heel makkelijk om vervoer te regelen. Voor een klein bedrag kun je snel met een becak, taxi, bemo of bus op de plaats van bestemming komen. Op verschillende plaatsen kun je een fiets of motor huren. Op het traject van Sumbawa naar Lombok maken we gebruik van een lokale ferry. Op het traject van Bali naar Flores maken we gebruik van een binnenlandse vlucht.

 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden bus vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden boot vervoersmiddel Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden Accommodatie Djoser
 • rondreis kleine sunda eilanden vliegtuig luchtvaartmaatschappij Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Garuda Indonesia   
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Bali - Ende (Flores)
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids op Flores
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland incl. lunch
 • Driedaagse bootexcursie met 3 x lunch en 2 x diner
 • Excursie Soa hotspring en Wologai, Bena en Gurusina
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Ubud op zoek naar koopjes, de ander wil op graag het onderwaterleven bekijken met een snorkeltocht of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een Indonesische maaltijd, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route’ naar onze volgende overnachtingsplaats. Denk hierbij aan een bezoek aan de Komodovaranen. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is het toegangsgeld inbegrepen (m.u.v. Komodo en Rinca). In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis over de Kleine Sunda Eilanden zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Soa hot spring en Wologai (traditioneel dorp)
 • Excursie Bena en Gurusina. Ontdek zo de Ngadacultuur.
 • Wandeling met gids op het Komodo eiland. Wandeling in de binnenlanden van Komodo op zoek naar de unieke reptielen. 
 • Bootexcursie naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland met 1x lunch inbegrepen
 • 3-Daagse bootexcursie met 3x lunch en 2x diner inbegrepen. 
   

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

 • Breng een bezoek aan het waterpaleis in Narmada op het eiland Lombok.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een gratis visum is verkrijgbaar op de luchthavens van Jakarta, Medan en Denpasar. Met dit gratis visum kun je maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in Nederland aan te vragen.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk voor een actuele koers op oanda.

Pinnen: in de grote plaatsen op Bali, Sumbawa en Lombok zijn geldautomaten.
Contant: we adviseren een bedrag van € 50,- ~ € 100,- mee te nemen voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld.

Maaltijden

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Lunch en diner zijn niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. Dit geldt trouwens niet voor de boottochten. Op dag 6, 11, 12 en 13 is de lunch inbegrepen en op dag 11 en 12 is eveneens het diner inbegrepen in de reissom. D
e reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. De reisbegeleiding is in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging in Senggigi mét accommodatie is te boeken (vervroeging is niet mogelijk).

De prijs in Senggigi is v.a. € 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 23,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Lombok.

Klimaat en geografie

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. Op alle eilanden van deze reis is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 32°C. Op zowel Bali als Flores is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 30°C. In de hoger gelegen plaatsen op Flores kunnen de temperaturen ’s avonds het hele jaar door afkoelen. De droge periode begint rond april en eindigt rond november. De regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

FAQ

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt tijdens deze rondreis gebruik van eenvoudige accommodaties. Het toerisme op de Sunda-eilanden is nog niet erg ontwikkeld en dat zie je terug in de accommodaties, die erg eenvoudig zijn, maar vaak wel sfeervol en kleinschalig. In Ubud en Senggigi verblijf je in goede en sfeervolle middenklassehotels, het hotel in Senggigi heeft een mooi zwembad en ligt op loopafstand van het strand. Tijdens de boottocht overnachten we op de Bintang Laut, met 2- persoonhutten.

Hoe zijn de voorzieningen aan boord tijdens de boottocht?

Is het mogelijk om tijdens de boottocht accu’s van digitale camera’s op te laden?

Zijn er snorkelmogelijkheden tijdens de tweedaagse boottocht?

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Hoe is het vervoer in Indonesië?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Wat is het voltage in Indonesië?

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Heb ik een klamboe nodig?

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Is het mogelijk om af te wijken van de Djoser-route?

Zijn er mogelijkheden om te snorkelen of te duiken tijdens de reis?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Op deze fantastische, afwisselende reis hebben we genoten van alle nieuwe herinneringen, ervaringen, hoogtepunten, nieuwe vrienden gemaakt en genoten van alle vriendelijke mensen die we zijn tegen gekomen. Deze reis is een absolute aanrader!

  10,0

  10,0
 • Zeer mooie reis, heel veel genoten en veel foto's gemaakt. Leuke boot tocht tussen de eilanden. Heel veel dingen gezien. Ik licht ook nog e.e.a. toe bij het invullen van de enquete/evaluatie.

  9,0

  9,0
 • Genoten van een mooie reis vol afwisseling. Mooie natuur op de verschillende eilanden. Wandelingen op b.v. Komodo op zoek naar de varaan. Een prachtige boottocht met veel mogelijkheden om te snorkelen. En Iris onze spontane reisleidster maakte samen met Ecco de plaatselijke gids onze reis compleet.

  8,0

  8,0
 • Goed georganiseerd, mooie en interessante ontmoetingen gehad, hele leuke dingen beleefd, de enthousiaste en spontane reisleidster gaf een persoonlijke draai aan de hele reis. Het was zeker geen ervaring van 13 in een dozijn!

  9,0

  9,0
 • Deze reis van Djoser naar de kleine sunda-eilanden mag gerust een droomreis genoemd worden. Ik was nog nooit in Azie geweest en vond met name de snorkeltrips en de rijstvelden op Bali de hoogtepunten van deze reis. De reis was uitstekend aangepast ivm de aardbeving op Lombok vlak voor vertrek.

  10,0

  10,0
 • Een mooie reis met veel mogelijkheden tot snorkelen en ruim de tijd om (veel) varanen te spotten in het Komodo National Park. Voor mij een hernieuwde kennismaking met Indonesië in een deel wat nog niet zo toeristisch is. De hotels zijn over het algemeen redelijk tot goed met een enkele echte misser.

  7,0

  7,0
 • Het was de reis zoals ik ze zelf ook graag zou gemaakt hebben. Echte belevenisreis waar de mensen je graag hun eigen manier van leven met je delen. Leuke eerste kennismaking met Indonesië.

  9,0

  9,0
 • Mooie reis, veel mooie dingen gezien. Op Flores wel lange reisdagen mede door de slechte wegen. Komodo eilanden een beleving op zich met de Varanen en Lombok is het nieuwe Bali voor ons, niet Zo toeristisch en minstens net zo mooi.

  7,0

  7,0
 • Fantastische reis! Mooi en afwisselend landschap, vriendelijke mensen, lekker eten. De reis biedt een goede afwisseling van reisdagen en dagen voor activiteiten. Absoluut hoogtepunt is de driedaagse boottocht van Flores naar Sumbawa, met ongelooflijk mooie snorkellocaties en veel dieren.

  10,0

  10,0
 • Een Top reis !

  10,0

  10,0
 • Een reis met alleen maar hoogtepunten! Eilenden nog ongerept. Wandelen naar krater, varen naar bounty-eilanden, snorkelen tussen koraal en kleurige vissen, oog in oog met de prehistorische varanen. Daarbij een geweldige Indonesische keuken en vriendelijke mensen en bovenal een geweldige reisbelgeeider

  10,0

  10,0
 • Mooie gevarieerde reis over een aantal eilanden welke nog niet overstromen van toeristen, Flores en Sumbawa, Nationaal park Komodo en Lombok wat meer, zeer relaxte reis met veel natuur en natuurlijk veel snorkeltrips. Goede hotels en dito reisbegeleiding. Voor wie wat anders wil zien dan Java & Bali.

  8,0

  8,0
 • Prima reis en veel gezien. De boottocht was geweldig. Up en downs bij de verblijven. De bussen iets te klein. De reisbegeleiding koel en zakelijk. Verder prima naar de zin gehad. De gidsen en busbemanning waren 100% Een Moslimland wat meer inzet voor het verkrijgen van alcoholische dranken.

  8,0

  8,0
 • Een heerlijke reis langs waanzinnig mooie natuur en ontzettend lieve mensen! Authentiek!

  8,0

  8,0
 • Voor mij was deze reis een eerste kennismaking met Indonesië. Het prachtige, afwisselend landschap, de mooie excursies, de bijzonder mooie onderwaterwereld, de uiterst vriendelijke mensen, het heerlijke eten, het heeft allemaal een uiterst positieve indruk op me gemaakt.

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Lunch op dag 6, 11, 12 en 13 inbegrepen
 • Diner op dag 11 en 12 inbegrepen
 • Eigen Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Inclusief binnenlandse vlucht
 • Afwisseling natuur en cultuur
 • Bezoek aan traditionele dorpjes Luba en Bena, incl. wandeling
 • Inclusief driedaagse boottocht met lunch en diner
 • Bezoek aan de Komodo varanen
 • Volop snorkelmogelijkheden
 • Afsluiten van de reis op het mooie Lombok

Klantwaardering

8,8

Op deze fantastische, afwisselende reis hebben we genoten va...
Op deze fantastische, afwisselende reis hebben we genoten van alle nieuwe herinneringen, ervaringen, hoogtepunten, nieuwe vrienden gemaakt en genoten van alle vriendelijke mensen die we zijn tegen gekomen. Deze reis is een absolute aanrader!

Sacha S. - 10,0
Zeer mooie reis, heel veel genoten en veel foto's gemaakt. L...
Zeer mooie reis, heel veel genoten en veel foto's gemaakt. Leuke boot tocht tussen de eilanden. Heel veel dingen gezien. Ik licht ook nog e.e.a. toe bij het invullen van de enquete/evaluatie.

Rob B. - 9,0
Genoten van een mooie reis vol afwisseling. Mooie natuur op...
Genoten van een mooie reis vol afwisseling. Mooie natuur op de verschillende eilanden. Wandelingen op b.v. Komodo op zoek naar de varaan. Een prachtige boottocht met veel mogelijkheden om te snorkelen. En Iris onze spontane reisleidster maakte samen met Ecco de plaatselijke gids onze reis compleet.

Harrie G. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Indonesië

Het weer in Indonesië

35°C

Terug naar boven