Sulawesi & Papoea

Rondreis Sulawesi & Papoea 21 dagen

Op Sulawesi, het vroegere Celebes, reizen we door de prachtige natuur. Van vulkanen tot hagelwitte stranden en ongerepte oerwouden. In Torajaland ontdekken we de traditionele dorpen van de Toraja’s, bekend om hun fascinerende dodencultuur. We sluiten de reis heerlijk af aan de stranden van Bira.

In het Indonesische Papoea, tot het jaar 2000 beter bekend als Irian Jaya, leven vele bijzondere volkeren. We bezoeken hun afgelegen dorpen en beleven de traditionele cultuur tijdens een ceremoniële oorlogsdans en een ‘varkensfeest’. Tijdens de tocht door de Baliem-vallei worden we bovendien getrakteerd op weidse uitzichten, groene berglandschappen en kolkende rivieren.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Sulawesi & Papoea, 21 dagen
 1. Amsterdam - Makassar
 2. aankomst - Makassar
 3. Makassar
 4. Makassar - Jayapura
 5. Jayapura - Wamena
 6. Wamena, Kurima: het zuiden van de Baliem-vallei
 7. Wamena, Jiwika: het noorden van de Baliem-vallei
 8. Wamena
 9. Wamena - Jayapura
 10. Jayapura
 11. Jayapura - Makassar
 12. Makassar - Torajaland
 13. Torajaland, tweedaagse wandeling
 14. Torajaland, tweedaagse wandeling
 15. Torajaland
 16. Torajaland - Watangsoppeng - Sengkang
 17. Sengkang - Watampone - Tanjung - Bira
 18. Bira
 19. Bira
 20. Bira - Makassar - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Makassar - Jayapura

Dag 1 Amsterdam - Makassar
Dag 2 aankomst Makassar
Dag 3 Makassar 
Dag 4 Makassar - Jayapura

Fort Rotterdam Makkasar IndonesiëVanuit Amsterdam vliegen we naar Makassar, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi. In Makassar hebben we tijdens een vrije dag de gelegenheid kennis te maken met de stad en haar turbulente geschiedenis. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Fort Rotterdam - het voormalige Ujung Pandang - dat eerst eigendom was van lokale vorsten, maar werd veroverd door de VOC en gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De volgende ochtend vertrekken we vroeg naar het vliegveld en vliegen we naar Jayapura, de hoofdstad van Papoea. We worden opgewacht door de lokale gids die ons meeneemt naar het dorpje Hamadi, waar we kennis maken met de traditionele woningen van Papoea. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we naar een uitzichtpunt om van een afstand het drijvende dorp Tobati en het nabijgelegen dorp Engros in ons op te nemen.

Jayapura - Wamena


Dag 5 Jayapura - Wamena
Dag 6 Wamena, Kurima: het zuiden van de Baliem-vallei
Dag 7 Wamena, Jiwika: het noorden van de Baliem-vallei

Baliem vallei PapoeaNa het ontbijt maken we een korte maar indrukwekkende vlucht van Jayapura naar Wamena. We kunnen genieten van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte jungle, voordat we landen in de op 1600 meter hoogte gelegen hoofdstad van de Baliem-vallei. Nadat we zijn ingecheckt in het hotel, brengen we een bezoek aan de Napua Hills voor een spectaculair panorama over de vallei. We lunchen bij een lokaal restaurant alvorens we doorreizen naar een plaatselijke markt, een spannende hangbrug en een dorp van de Dani-bevolkingsgroep. De volgende ochtend beginnen we met een rit van ongeveer 45 minuten naar Sogokmo, waar we starten met een actieve wandeling door Kurima.

Dansende mannen PapoeaWe hiken langs zoete-aardappelplantages, maken kennis met de cultuur van de bevolking en kunnen ons tijdens het lopen te goed doen aan de prachtige omgeving van de Baliem-vallei. Het is een pittige wandeling, maar zonder meer de moeite waard. Vandaag staat in het teken van bijzondere tradities. In het noorden van de Baliem-vallei bezoeken we het dorp Sumpaima, bekend om de mummie van Wimontok Mabel, een machtig dorpshoofd uit de 18e-eeuw. Mummificeren kent een rijke geschiedenis in deze vallei, en de mummie van Wimontok abel is één van de best bewaarde exemplaren. Behalve deze bijzondere kennismaking zijn we ook getuige van een spannende oorlogsdans, waarin twee (zogenaamd) strijdende groepen elkaar theatraal bewapend te lijf gaan. Wanneer we zijn bijgekomen van de voorstelling wordt een varken op traditionele wijze geslacht en vervolgens gegaard met behulp van hete stenen en gras.

Wamena - Jayapura


Dag 8 Wamena 
Dag 9 Wamena - Jayapura
Dag 10 Jayapura
Dag 11 Jayapura - Makassar

Markt PapoeaNa deze bijzondere avond hebben we uitgebreid de tijd om Wamena te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Pasar Nayak-markt om unieke Papoea-souvenirs te kopen, of om gewoon lekker rond te kijken en te genieten van de bijzondere lokale cultuur. Houd er rekening mee dat niet alles dat verkocht wordt op de markt Nederland ingevoerd mag worden. We reizen terug naar Jayapura waar we direct na de landing het MacArthur-monument bezoeken, dat is opgericht om de strijd van de Amerikanen tegen de Japanners te herdenken. Naast het stilstaan bij de geschiedenis van de regio, is met name het uitzicht vanaf dit punt prachtig. Voordat we weer terugreizen naar Makassar om Sulawesi verder te ontdekken, hebben we nog één keer de tijd om de laatste Papoea-souvenirs te kopen op de lokale markt van Jayapura. Je vindt hier vele bijzonere ambachten. Met name het houtsnijwerk, bijvoorbeeld ook in boomschors, is prachtig. Of bezoek de haven, waar je kunt genieten van kakelvers zee-eten.

Jayapura - Torajaland


Dag 12 Makassar - Torajaland
Dag 13 Torajaland, tweedaagse wandeling
Dag 14 Torajaland, tweedaagse wandeling
Dag 15 Torajaland

Langs sawa’s en tabaksplantages trekken we de heuvels in naar Rantepao, het land van de Toraja’s. We overnachten in een comfortabel hotel, meestal met een zwembad. Een bezoekje aan de lokale markt is een absolute aanrader. Hier wordt fruit, groenten en kleding verhandeld, maar je vindt er ook lokale specialiteiten zoals palmwijn, waterbuffels en varkens. Vanuit Rantepao maken we een trekking door Torajaland waar je de typische woningen op palen ziet, met prachtig gedecoreerd houtsnijwerk en hoge daken die wat weghebben van een omgekeerd zadel.

Huizen Toraja SulawesiDe Toraja’s hebben hun eigen tradities en rituelen, die je goed terugziet in hun voorouderverering en wonderlijke dodencultuur. Met een beetje geluk ben je getuige van een bruiloft of begrafenis. Bijzonder zijn ook de Toraja-graven in rotsen en grotten, versierd met tau tau: levensgrote houten dodenbeelden. Tijdens de tweedaagse trekking overnachten we bij de Toraja’s thuis. Uiteindelijk keren we terug naar Rantepao. Indien je wenst om niet deel te nemen aan de trekking, dan kun je met lokaal vervoer zelf naar de homestay komen, of een extra nacht in Rantepao verblijven. Hier kun je eventueel een busje met chauffeur huren om zo nog enkele bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken. Dit kan de reisbegeleider ter plaatse voor je regelen.

Torajaland
- Bira 

Dag 16 Torajaland - Watangsoppeng - Sengkang
Dag 17 Sengkang - Watampone - Tanjung - Bira
Dag 18 Bira
Dag 19 Bira 
Dag 20 Bira - Makassar - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Strand SulawesiDe volgende bestemming is Sengkang, waar je met een bootje op het Tempemeer de typisch Buginese drijvende huizen, zijdekwekerijen en visakkers kunt bezoeken. In het vissersstadje Bira kun je heerlijk relaxen op de ongerepte stranden aan de turquoise zee. De zandstranden zijn hier prachtig wit: een prima locatie dus om bij te komen van alle indrukken opgedaan tijdens de reis. Vanaf Bira reizen we terug naar Makassar om weer terug te vliegen naar Amsterdam.

Op weg met Djoser 

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Papoea en Sulawesi immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

11 apr - 01 mei
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

02 mei - 22 mei
G
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

11 jul - 31 jul
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde

22 aug - 11 sep
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde

12 sep - 02 okt
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Vertrekdata 2022

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

10 apr - 30 apr
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

01 mei - 21 mei
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.295,-

Inclusief

 • Vliegreis met Garuda Indonesia
 • Binnenlandse vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Maaltijden Papoea en Torajaland twv € 195,- inbegrepen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per privé (mini)bus
 • Benodigde permits
 • Varkensfeest en oorlogsdans voorstelling
 • Donaties en entreegelden voor het Papoea deel van de reis
 • Overnachten bij de lokale bevolking in Torajaland
 • Tweedaagse trekking door Torajaland met een gids
 • Overige in de reisbeschrijving genoemde excursies

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten  € 25,- en bij twee of meer personen € 35,-.

Wijzigingen voorbehouden. 

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 347,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V G

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van bent dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Sulawesi en Papoea overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels, waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco of van. Het toerisme op Sulawesi en Papoea is nog niet erg ontwikkeld, daarom zijn op een aantal locaties de accommodatiemogelijkheden beperkt en maken we gebruik van eenvoudige hotels. Een aantal hotels beschikt bovendien niet over warm water. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik. 

Tijdens de tweedaagse trekking verblijven we in een lokaal gerund guesthouse. Dit is eenvoudiger dan het verblijf in de hotels en veelal zijn er gedeelde faciliteiten. Het is een unieke kans om van dichtbij een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Toraja's.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Makassar Hotel Santika
Jayapura Swiss Bell Hotel
Wamena Baliem Pilamo
Rantepao Toraja Misiliana Hotel
Torajaland Metirotiku Guesthouse
Senkang Hotel Eka
Bira Anda Bungalows


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 347,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

 • Santika hotel Makassar

  Enkele hotels hebben een prachtig uitzicht!

 • Santika hotel kamer Makassar
 • Swiss Bell Hotel zwembad Jayapura

  Geniet van een verkoelende duik in Jayapura.

 • Swiss Bell Hotel restaurant Jayapura
 • Toraja Misiliana Hotel Rantepao

  Hotel gebaseerd op traditionele Toraja woningen op palen.

 • Toraja Misiliana Hotel zwembad Rantepao
 • Toraja Misiliana Hotel uitzicht Rantepao

  Geniet van prachtige uitzichten.

 • Metirotiku Guesthouse Torajaland
 • Hotel Eka kamer Sengkang

  Voorkeur voor een twin-kamer? Laat het ons weten!

 • Anda Bungalow Bira
 • Anda Bungalow kamer Bira

  De kamers in Bira zijn eenvoudig, maar goed gelegen.

 • Anda Bungalow strand Bira

  Geniet van het strand van Bira na een indrukwekkende reis.

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05

  Aankomst

  08:10*

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Makassar

  Vertrek

  12:55

  Aankomst

  16:40

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Makassar - Jakarta

  Vertrek

  18:05

  Aankomst

  19:30

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  22:50

  Aankomst

  07:50*

* aankomst volgende dag


In Sulawesi is het in onze zomertijd 6 uur later. In onze wintertijd is het 7 uur later. Op Papoea is het in de zomer 8 uur later, in de winter 9 uur.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Vervoer

Tijdens de reis door Sulawesi maken we gebruik van onze eigen bus. Omdat de infrastructuur op Sulawesi beter geschikt is voor kleinere bussen, wordt hiermee gereisd. We kunnen onderweg stoppen wanneer we willen. Gedurende de reis door de Baliem-vallei reizen we met een minibus. 

 • Garuda vliegtuig

  Comfortabele vluchten met Garuda Indonesia.

 • Bus Jayapura Papua

  Alle transfers per privé bus.

 • Vliegtuig Papoea

  Binnen Papoea vliegen we met kleinere vliegtuigen.

 • Auto Wamena Papoea

  Vanaf Wamena reizen we per Land Cruiser.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Garuda Indonesia
 • Binnenlandse vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Maaltijden Papoea en Torajaland twv € 195,- inbegrepen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per privé (mini)bus
 • Benodigde permits
 • Varkensfeest en oorlogsdans voorstelling
 • Donaties en entreegelden voor het Papoea deel van de reis
 • Overnachten bij de lokale bevolking in Torajaland
 • Tweedaagse trekking door Torajaland met een gids
 • Overige in de reisbeschrijving genoemde excursies

Excursies

Rijstvelden Tana Toraja SulawesiBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over lokale marktjes op zoek naar bijzondere koopjes of exotisch fruit, de ander wil op zijn gemak de onderwaterwereld bekijken tijdens een snorkeltocht of gewoon lekker op het strand liggen met een kokosnoot en een rietje. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Papoea en Sulawesi zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Een avontuurlijke wandeling door de afgelegen Baliem-vallei voor reizigers met een goede conditie.
 • Een kennismaking met mummie Wimontok Mabel uit de 18e-eeuw.
 • We nemen deel aan het Dani-varkensfeest en aanschouwen een ceremoniële oorlogsdans.
 • We maken een 2-daagse trekking door Torajaland onder leiding van een gids, waarbij de maaltijden zijn inbegrepen en we slapen ’s nachts in een homestay bij de Toraja’s thuis.

Ter plaatse kunnen nog meer excursies geregeld worden; bijvoorbeeld een dagtocht langs de Torajadorpen, waarbij een bezoek aan de Torajagraven centraal staat.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek;
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Een gratis visum is verkrijgbaar op de luchthaven van Makassar. Met dit gratis visum kun je maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven. Het verlengen van het visum is niet mogelijk. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in Nederland aan te vragen.
 • Voor het Papoea-deel van de reis dient u drie kleurenpasfoto's en een kopie van uw paspoort mee te nemen.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). De koersen fluctueren constant, kijk voor een actuele koers op oanda.com.

Pinnen: in de grote plaatsen op Papoea en Sulawesi, zoals in Jayapura en Makassar zijn geldautomaten, maar er zijn regelmatig storingen. Houd er daarnaast rekening mee dat het maximale bedrag dat per dag kan worden opgenomen veel lager kan liggen dan in Nederland. Inmiddels is het in steeds meer plaatsen mogelijk om te pinnen, maar niet alle betaalpassen worden even gemakkelijk geaccepteerd. 

Contant : Hoewel het wel mogelijk is om ter plaatse geld op te nemen, adviseren we om ook een bedrag aan contanten mee te nemen in lokale valuta.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week. 

De vertrekbelasting op de meeste luchthavens in Indonesië is sinds begin 2015 afgeschaft. Op enkele luchthavens betaalt u echter nog wel vertrekbelasting. Vandaar dat u in Makassar nog IDR 150.000 moet betalen. Let er op dat u deze bedragen gepast in Roepia apart houdt, als u op de luchthaven bent. (NB: deze bedragen zijn sterk aan verandering onderhevig).

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.

Maaltijden

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. In Papoea en tijdens de trekking zijn de maaltijden inclusief. Verder zijn lunch en diner niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten. In Sulawesi, Tana Toraja, maakt men bij de bereiding van de gerechten veel gebruik van bamboe, oftewel de pa'piong. De gerechten zijn over het algemeen sterk gekruid. 

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. De reisbegeleiding is in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

De trekking door Torajaland is goed te doen voor reizigers met een gemiddelde conditie en een normale gezondheid.

De wandeling door de Baliem-vallei is wat pittiger. De duur van de trekking is 4 á 5 uur en gaat door heuvelachtig gebied, waardoor een goede conditie gewenst is.  

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Reizen en Covid-19

Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Klimaat en geografie

Sulawesi ligt op de scheidslijn van de moessons en heeft in Zuid-Sulawesi een tegenovergesteld seizoen dan in Noord-Sulawesi. De regentijd duurt er van oktober tot maart, maar in de berggebieden kan er in de zomer ook een bui vallen, doordat de bergen de bewolking vasthoudt. De temperatuur van Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden. Omdat het eiland op de evenaar ligt schijnt de zon precies 12 uur per dag.

Papoea heeft het hele jaar door een temperatuur tussen de 23 en 32 graden. Er valt met enige regelmaat regen, waarbij de buien meestal kort en hevig zijn. Papoea beschikt over de op één na grootse regenwouden ter wereld en er zijn vele waardevolle delfstoffen te vinden.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt in Papoea en Sulawesi gebruik van eenvoudige hotels. Het toerisme in deze gebieden is beperkt ontwikkeld en dat zie je terug in de accommodaties, die erg eenvoudig zijn, maar vaak wel sfeervol en kleinschalig. Het type accommodatie is erg afwisselend: van typisch Indonesische bouwstijl met een mooie tropische tuin, tot kleine hotels beheerd door een familie en moderne, wat luxere hotels. In Torajaland overnachten we in een homestay, een kleinschalige accommodatie bij de lokale bevolking. Er zijn 2- en meerpersoonskamers, met gedeelde faciliteiten.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Hoe groot zijn de groepen naar Sulawesi & Papoea?

Wat is het voltage in Indonesië?

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Heb ik een klamboe nodig?

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Is het mogelijk om af te wijken van de Djoser-route?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Hoe zwaar zijn de trekkingen door Papoea en Torajaland?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Vluchten met Garuda Indonesia
 • Maaltijden Papoea en Torajaland twv € 195,- inbegrepen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding en lokale gids
 • Verken de afgelegen Baliem-vallei
 • Aanschouw de rituele Dani-oorlogsdans 
 • Bezoek het dorp Sumpaima met haar mummie Wimontok Mabel
 • Overnachten bij de lokale bevolking in Torajaland
 • Tweedaagse trekking door Torajaland met een gids
Terug naar boven