Familiereis zoeken

  • Brochure Family aanvragen
  • Actie - Nieuwsbrief Junior

Wat staat er op de kaart in: India


Dé Indiase keuken bestaat natuurlijk niet. In dit enorme land komen grote regionale verschillen voor en ook de diverse religies hebben invloed. Maar het uitgangspunt is overal hetzelfde: de geserveerde gerechten moeten harmoniëren. Zo wordt een vochtrijke curry altijd gecombineerd met een droger (groente) gerecht en ook kleuren en smaken moeten in balans zijn.

India's beroemdste gerechten zijn van uiteenlopende oorsprong. De kruidige stoofpotjes (curry's) komen voort uit de islamitische keuken van de Moghuls. Uit Noord-India en Pakistan stammen de tandoorischotels van gemarineerde ingrediënten die worden geroosterd in een speciale tandoori-oven. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe pittiger de kruidenmengsels.

Fruit
seb appel
kela banaan
nariyal kokosnoot
dab groene kokosnoot
nimboe citroen of limoen
amb mango
santra sinaasappel

Vegetariër s zitten goed in India.
Het hindoeïsme is de belangrijkste religie en de meeste hindoes zijn vegetariër. Maar doordat sikhs en moslims wel verschillende soorten vlees eten, heb je ook als je vlees wilt eten, meestal voldoende keus. Vis is uiteraard vaak aan de kust verkrijgbaar en soms ook in de steden in het binnenland.

Aloo of Alu
Of je nou Aloo Gobbi bestelt, of Alu Gobi, in beide gevallen krijg je een milde curry van aardappelen en bloemkool. De spelling kan nogal eens variëren, maar hardop uitspreken verduidelijkt vaak veel.

Tandoori:
Gemarineerd en in een kleioven gebakken gerecht. Meestal kip. Tandoorigerechten vinden hun oorsprong in Kasjmir.

Murgh
Vaak vind je op de menukaart een hele afdeling kipgerechten. Murgh betekent kip.

How Much?
In India kun je uitstekend eten voor weinig geld. Op deze kaart zie je de prijzen in roepies van een van de betere restaurants in Delhi. De tegenwaarde van 100 roepies is 1,72 euro (maart 2005).

Brood
Roti is, behalve de algemene aanduiding voor brood, ook een soort: een ongerezen plat brood, gebakken op de bakplaat. Ook chapati's worden op deze wijze bereid; gefrituurd heten ze puri. Naan is een gegist (gedesemd) groot plat brood, gebakken in de (tandoori)oven. Paratha's zijn bladerdeegbroodjes, gefrituurd, eventueel gevuld.

Dranken
Chai, thee, en kafi, koffie worden meestal gekookt met melk en suiker, soms ook met kruiden. Pani, water: drink alleen water uit (verzegelde) flessen. Pas ook op met drankjes waaraan water wordt toegevoegd en accepteer nooit ijsblokjes. Lassi, frisse yoghurtdrank in een hartige en zoete variant. Drink alleen lassi als je zeker weet dat die niet is aangelengd met (ongekookt) water Doodh is melk.

Wat is...?
Bahra: lamsvlees uit de tandoori-oven
cutlet: soort kroket, meestal vegetarisch
korma: zachtgekruid vlees-of rijstgerecht, vaak met kokos en knoflook
pakora: gefrituurde, gevulde snack
pomplet: witte vis
pulao: rijstschotel met groente en/of vlees
rogan gosh: lamscurry, vaak pittig
samosa: gefrituurde, gevulde snack
sheesh kebab: geroosterde gehaktspiesjes
vindaloo: erg pittig, zoetzuur vlees/kipgerecht

Thali
Deze eenpersoonsmaaltijd wordt geserveerd op een metalen schotel met vakverdeling of schaaltjes voor de verschillende gerechten, zoals rijst, curry's en (yoghurt)sausjes. Vaak vegetarisch, maar soms kun je ook kiezen voor een 'non-veg'-thali.

Lekker gegeten?
Heb je een goed adresje? Een gezellig café of een eethuis waar ze de sterren van de hemel koken? Laat het ons weten! Vertel er ook bij waarom het zo goed beviel, dan plaatsen we je tip misschien wel op deze pagina.
lekkereten@djoser.nl.


  
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.
Go to top