Overzicht Ecuador  rondreizen van Djoser

Het ei op de spijker

Ecuador evenaarDe naam Ecuador komt oorspronkelijk van het woord 'equator', wat evenaar betekent, die dwars door Ecuador loopt. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, die evenaar?

De evenaar is een denkbeeldige lijn op de aarde, in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. Deze lijn verdeelt de aarde in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond.

De snelheid van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt maar liefst 1670 kilometer per uur! De zon staat op de evenaar twee keer per jaar precies recht boven de grond, dit veroorzaakt de hitte op de evenaar en verklaart waarom de landen op de evenaar geen seizoenen kennen, zoals wij in Nederland en België wel kennen. De zon heeft hier zoveel kracht waardoor het erg belangrijk is dat iedereen zich in deze landen goed beschermt tegen de zon.

Wat bijzonder is aan de landen op de evenaar is dat de dag en de nacht ongeveer even lang zijn.

In de 18e eeuw werd door een Franse expeditie de evenaar bepaald, waar door de Ecuadoriaanse overheid een groots monument voor is opgezet, namelijk het “Mitad del Mundo”, vlakbij Quito.
Dit monument zou het midden van de aarde moeten weergeven, maar na nader speurwerk blijkt dit monument er 300 meter naast te staan!

Tijdens de reis door Ecuador wordt het dorpje Mitad del Mundo gepasseerd, in het bijgelegen museum kunnen allerlei proefjes gedaan worden om de krachten van de evenaar uit te testen.

De meest populaire toeristische attractie op de echte plaats van de evenaar wordt ook wel het “ei van columbus” genoemd. Hier kunnen toeristen een ei recht op een spijker laten staan, iets dat thuis natuurlijk nooit zou lukken! De gelijkmatige krachten op de evenaar zorgen ervoor dat het ei in balans blijft. Erg leuk om uit te proberen natuurlijk, laat het de mensen bij thuiskomst je maar eens nadoen!