• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3
 • Slide 4
  Maleisisch Borneo, 21 dagen

  Maleisisch Borneo21 dagen

  Het Maleisische deel van Borneo biedt avontuurlijke gezinnen een fantastische natuurreis. De planten en dieren in de verschillende nationale parken zijn bijzonder afwisselend en uniek in de wereld. In het Maleisische regenwoud wandel je door diepe grottenstelsels, over boomtoppen en bezoek je een opvangcentrum voor orang-oetans. We sluiten de gezinsreis door Maleisisch Borneo af aan een prachtig strand. Vergeet je zwembroek niet, want je kunt hier heel goed zwemmen, snorkelen of gewoon ontspannen op het strand en in de schaduw van een palmboom een dutje doen.
   

  Reisschema

  1. Amsterdam - Kuala Lumpur
  2. aankomst Kuala Lumpur
  3. Kuala Lumpur - vlucht naar Kuching
  4. Kuching, bezoek orang oetangs en sunset cruise
  5. Kuching - boot naar Bako nationaal park, jungle walk
  6. Bako NP - Damai Beach, bezoek Sarawak Cultural Village
  7. Damai Beach - Kuching - vlucht naar Mulu nationaal park
  8. Mulu NP, boottocht naar grotten met picknick
  9. Mulu NP, jungle walk en bezoek grotten
  10. Mulu NP - vlucht naar Kota Kinabalu
  11. Kota Kinabalu - Kinabalu nationaal park
  12. Kinabalu NP, bezoek hotsprings en canopy walk
  13. Kinabalu NP - Bilit
  14. Bilit, riviercruise Kinabatangan rivier
  15. Bilit - Sepilok
  16. Sepilok, bezoek orang-oetans
  17. Sepilok - vlucht naar Kota Kinabalu/Papar
  18. Kota Kinabalu/Papar
  19. Kota Kinabalu/Papar
  20. Kota Kinabalu/Papar - vlucht naar Kuala Lumpur - Amsterdam
  21. aankomst Amsterdam

  Route op datum:

  Reisbeschrijving

  Maak kennis met de ongerepte natuur van Maleisisch Borneo, waarbij je oog in oog komt te staan met orang oetans, neusapen en andere wilde dieren, die je kunt spotten tijdens een spannende jungle tocht. Met een bootje vaar je door de groene natuur en kom je de grootste bloem ter wereld tegen. Op “Survivor Island” kun je uitrusten van alle indrukken.

  Kuching

  Dag 1 Amsterdam - Kuala Lumpur
  Dag 2 aankomst Kuala Lumpur 
  Dag 3 Kuala Lumpur, stadstour - vlucht naar Kuching
  Dag 4 Kuching, bezoek orang oetangs en sunset cruise
  Dag 5 Kuching - Bako nationaal park, jungle wandeling met gids
  Dag 6 Bako NP - Damai Beach, bezoek aan Sarawak Cultural Village
  Dag 7 Damai Beach - Kuching - vlucht naar Mulu nationaal park
   
  Kuching Maleisch Borneo Djoser Na aankomst in Kuala Lumpur overnachten we in de stad en hebben we de volgende morgen tijd voor een wandeling door de stad. In de middag stappen we op de korte vlucht naar Kuching op Borneo

  De volgende ochtend maken we een excursie naar het orang oetan opvangcentrum in Semenggoh. Hier leer je hoe de opgevangen mensapen worden verzorgd, totdat ze weer een kans maken op terugkeer in de natuur. 's Middags maak je met de lokale gids een wandeling door het oude deel van Kuching. Je krijg alle mooie plekjes te zien. Statig zijn de historische huizen uit de Brooke-dynastie. Mocht je je afvragen wat al die beelden van katten hier doen? Dat heeft met de naam van deze stad te maken, Kuching betekend namelijk kat in het Maleisisch. Aan het einde van de middag ga je het water op en maak je bij zonsondergang kennis met de Sarawakrivier aan boord van een luxe cruiseboot.

  In Kuching zijn de vele restaurantjes op de Jalan Gambier, die tot 's avonds laat open zijn en waar je in de gezellige drukte heel goedkoop kunt eten erg populair. In dit 'food court' zul je ontdekken dat de Maleisische keuken ook nog bestaat uit Chinees, Indiaas, Westers en Islamitisch eten. Erg divers dus en voor ieder wat wils

  Bak nationaal park Maleisch Borneo Djoser Met de bus reizen we de volgende dag naar het Bako nationaal park. Na een uurtje rijden vanuit Kuching bereik je de haven waar de boot vertrekt naar Bako. Dit natuurpark bestaat uit zo'n 27 km² tropisch regenwoud langs de prachtige kust met stranden, baaien, mangrove en steile kliffen. De bijzonder gevarieerde flora zorgt ook voor een enorme verscheidenheid aan dieren. In het natuurpark maken we een mooie wandeling met gids. Je krijgt uitleg over de natuur en de dieren die je hier tegen kunt komen. Als je geluk hebt  zie je de zeldzame soorten neushoornvogels, maar ook wilde zwijnen, makaken en neusapen kom je misschien tegen.

  Na een nachtje in de jungle rijden we naar Damai Beach, ten noordwesten van Kuching. Na aankomst brengen we een bezoek aan het Sarawak Cultural Village. Hier krijg je de 32 minderheidsvolkeren van Maleisië te zien. Je krijgt uitleg over de verschillende culturen en gebruiken. Ook wordt er een dansshow opgevoerd en zie je de verschillende klederdracht die gedragen wordt. Je ziet hoe men er weeft, met een blaaspijp schiet en rieten manden maakt.

  Weer terug in het hotel in Damai Beach kun je even bijkomen van alle indrukken en een duik nemen in het warme water van de Zuid Chinese Zee. Het strand is er goudgeel en de palmbomen wuiven zachtjes in de wind. De volgende ochtend kun je ook nog even zwemmen, aangezien je pas in de middag terug gaat naar Kuching. Hier pakken we een binnenlandse vlucht naar Mulu nationaal park.

  Mulu nationaal park
  Dag 8 Mulu NP, boottocht naar grotten met picknick
  Dag 9 Mulu NP, jungle walk en bezoek grotten
  Dag 10 Mulu NP - vlucht naar Kota Kinabalu
  Dag 11 Kota Kinabalu - Kinabalu nationaal park

  Na het ontbijt pakken we een korte vlucht naar Mulu, waar we het gelijknamige natuurpark gaan bezoeken. Het Mulu nationaal park dankt zijn faam vooral aan een indrukwekkend en overwegend ondergronds grottenstelsel, met prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten. Na de lunch maken we een wandeling over een 3km lang vlonderpad door de jungle. Hier bezoeken we Deer Cave en Lang’s Cave. Rond zonsondergang kun je bij Deer Cave opeens donkere slierten tegen de hemel zien afsteken: de reusachtige vleermuizenkolonie vliegt dan uit om voedsel te zoeken.

  Canopy walk Maleisch Borneo Djoser De volgende ochtend maken we een boottocht naar de bron van de Clearwater River. Breng hier onder leiding van een gids een bezoek aan ‘Wind Cave’, een enorme grot waar een ondergrondse rivier doorheen stroomt. Rondom het water bij de ‘Clearwater Cave’ is een uitgelezen plek om even te zwemmen en te picknicken. Ook bovengronds is veel te ontdekken. Het regenwoud bezit een ongekende variëteit aan plantensoorten, waaronder orchideeën en zelfs vleesetende planten! 

  We vervolgen onze reis met een vlucht naar Kota Kinabalu, waar we verblijven we in een hotel met zwembad dicht bij het centrum van de stad. Neem een kijkje in het centrum van de hoofdstad van Sabah en ontdek de vele cafeetjes en winkeltjes.

  Jungle in de hoogte
  Dag 12 Kinabalu NP, bezoek hotsprings en canopy walk
  Dag 13 Kinabalu NP - Bilit
  Dag 14 Bilit, riviercruise Kinabatangan rivier
  Dag 15 Bilit - Sepilok
  Dag 16 Sepilok, bezoek orang-oetans
  Dag 17 Sepilok - vlucht naar Kota Kinabalu/Papar

  Mount Kinabalu Maleisch Borneo Djoser Vanuit Kota Kinabalu reizen we met de bus naar een hoogte van zo’n 2.000 meter en staan we aan de voet van Mount Kinabalu, de op één na hoogste berg van zuid-oost Azië. De berg is met zijn spitse top het gezicht van het gelijknamige nationale park en staat sinds het begin van deze eeuw op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een afbeelding van deze berg is ook te vinden op het bankbiljet van één Ringgit. Kijk af en toe ook eens omhoog, wellicht zie je apen van boom naar boom slingeren. Pak een stoel en geniet van de rust die de jungle uitstraalt, ontdek de variëteit aan bomen, vogels en droom weg bij de verschillende geluiden. Onze eenvoudige accommodatie staat midden in het woud tussen de hoge bomen. Let er op dat het door de hoogte wel wat frisser is dan in de rest van Maleisië.

  Wie deze dag niet stil kan zitten maakt een tocht naar de Hot Springs of maakt een wandeling door de toppen van de metershoge bomen over wiebelige touwbruggen en geniet van de mooie uitzichten. Deze canopy tour is maar liefst 41 meter boven de grond! Kijk goed om je heen en spot allerlei felgekleurde vogels en misschien wel apen of ander wildlife. Hoeveel verschillende dieren kun jij spotten?

  Neusaap Maleisie Djoser

  We vervolgen onze weg naar Bilit, waar we in een sfeervolle jungle lodge verblijven. Hier maken we 's avonds een boottocht op de Kinabatangan rivier, waar we hopelijk neusapen te zien krijgen. Deze grote apen met een grappig uiterlijk zijn makkelijk te herkennen aan hun enorme neus. Verder is er een kans om makaken, neushoornvogels, varanen en ijsvogels tegen te komen. De volgende dag kun je een trekking maken naar een meer of kun je genieten van de jungle. Alle maaltijden tijdens het verblijf in Bilit zijn inbegrepen. 

  Van de ene jungle reizen we met de bus naar de andere jungle. Vanuit ons resort bij Sepilok breng je een bezoek aan het orang oetan revalidatiecentrum, waar gewonde en verweesde apen worden opgevangen en voorbereid op hun terugkeer in de natuur. Vanuit Sepilok rijden we terug naar Sandakan om daar het vliegtuig te nemen naar Kota Kinabalu.

  Witte stranden
  Dag 18 Kota Kinabalu/Papar
  Dag 19 Kota Kinabalu/Papar
  Dag 20 Kota Kinabalu/Papar - vlucht naar Kualu Lumpur - Amsterdam
  Dag 21 aankomst Amsterdam

  Strand Maleisch Borneo Djoser We eindigen de reis aan het tropisch strand van Papar in de buurt van Kota Kinabalu. Hier kun je heerlijk bijkomen van al het avontuur op Borneo en een verfrissende duik nemen in het zwembad op het resort of in de zee. De zee rond Kota Kinabalu staat bekend om z'n prachtige onderwater wereld. Het is dan ook zeker mogelijk om vanuit het hotel op excursie te gaan om dit te kunnen aanschouwen. Van het vliegveld van Kota Kinabalu vliegen we via Kuala Lumpur terug naar Amsterdam. 

  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Uiteraard zijn de hotels en het vervoer van tevoren gereserveerd, maar ter plaatse kan het mogelijk zijn dat het programma aangepast dient te worden. Dit zal vanzelfsprekend in overleg met de groep plaatsvinden. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan, maar men is zeker niet verplicht hier aan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen! De Family-groepen bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 26 personen.

  Vertrekdata/prijs

  2020

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  23 jul - 12 aug
  Beschikbaarheid
  beperkt beschikbaar
  Prijs
  € 3.295,-
  € 3.195,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  30 jul - 19 aug
  Beschikbaarheid
  Nog 1 gezin nodig
  Prijs
  € 3.195,-
  € 3.095,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Internationale vluchten
  • Alle vluchttoeslagen
  • Binnenlandse vlucht Kuala Lumpur - Kuching
  • Binnenlandse vlucht Kuching - Mulu nationaal park
  • Binnenlandse vlucht Mulu nationaal park - Kota Kinabalu
  • Binnenlandse vlucht Sandakan - Kota Kinabalu
  • Binnenlandse vlucht Kota Kinabalu - Kuala Lumpur
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Lokale, Engelstalige gids
  • Vervoer per eigen bus met airconditioning
  • Vervoer per boot naar Bako NP
  • Overnachtingen in hotels met eigen douche/toilet, inclusief ontbijt
  • Verblijf in 5* Mulu Marriot hotel
  • Verblijf in Bilit o.b.v. ontbijt, lunch en diner
  • Bezoek aan de orang-oetans in Kuching
  • Excursie naar Sarawak Cultural Village
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Exclusief

  Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 35,- per factuur, etc.

  Wijzigingen voorbehouden.

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf € 2.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Groepssamenstelling en groepsgrootte

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De accommodatie is soms idyllisch gelegen, midden in een Nationaal Park, in de jungle of pal aan het strand. In de steden liggen de hotels over het algemeen op loopafstand van de binnenstad, maar het komt ook voor dat je een lokale bus of taxi moet nemen.

  Sommige hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik en gratis wifi. Enkele hotels hebben airconditioning, in de overige hotels is waar nodig een fan aanwezig. De kamers hebben soms een veranda met een eigen zitje.

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

  Kuala Lumpur Sunway Putra Hotel
  Kuching Abell Hotel
  Damai Beach Damai Beach Resort
  Mulu NP Mulu Marriott Resort & Spa
  Kota Kinabalu Sabah Oriental Hotel
  Kinabalu NP Kinabalu Pine Resorts
  Sepilok Sepilok Jungle Resort
  Bilit Bilit Adventure Lodge
  Kota Kinabalu/Papar Beringgis Beach Resort


  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien mogelijk, aan elkaar grenzende kamers.

  Vliegreis

  KLM

  Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

  Kies vertrekdatum:

  • Vlucht met

   KLM

   Traject

   Amsterdam - Kuala Lumpur

   Vertrek

   20:50

   Aankomst

   14:50*

  • Vlucht met

   KLM

   Traject

   Kuala Lumpur - Amsterdam

   Vertrek

   23:20

   Aankomst

   06:00*

  * aankomst volgende dag


  De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd met Malaysian Airlines.

  Tijdsverschil: in de zomer is het in Maleisië zes uur later dan in Nederland.


  CO2-compensatie

  Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf € 2.295,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  De meeste trajecten in Maleisisch Borneo reizen we met een eigen, comfortabele, lokaal gehuurde bus, die is voorzien van airconditioning. De reistijden variëren van enkele uren tot een hele dag. De eigen bus geeft de mogelijkheid om onderweg regelmatig te stoppen: voor een wandeling, de bezichtiging van een monument of het gadeslaan van het leven van alledag. In de plaatsen waar we overnachten wordt de bus niet gebruikt.

  Voor de grootste afstanden maken we gebruik van een tijdsbesparende binnenlandse vlucht.

  Bij de reis inbegrepen

  • Internationale vluchten
  • Alle vluchttoeslagen
  • Binnenlandse vlucht Kuala Lumpur - Kuching
  • Binnenlandse vlucht Kuching - Mulu nationaal park
  • Binnenlandse vlucht Mulu nationaal park - Kota Kinabalu
  • Binnenlandse vlucht Sandakan - Kota Kinabalu
  • Binnenlandse vlucht Kota Kinabalu - Kuala Lumpur
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Lokale, Engelstalige gids
  • Vervoer per eigen bus met airconditioning
  • Vervoer per boot naar Bako NP
  • Overnachtingen in hotels met eigen douche/toilet, inclusief ontbijt
  • Verblijf in 5* Mulu Marriot hotel
  • Verblijf in Bilit o.b.v. ontbijt, lunch en diner
  • Bezoek aan de orang-oetans in Kuching
  • Excursie naar Sarawak Cultural Village
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf hoe je je programma indeelt en welke excursies je gaat maken. De een bestudeert graag de exotische flora en de fauna in de jungle, terwijl een ander liever zijn verrekijker ter hand neemt om vogels en wilde dieren te spotten. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding en een gids, er  te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Eventuele entreegelden zijn niet inbegrepen.

  Tijdens deze reis door Maleisisch Borneo zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
   

  • In Kuching bezoeken we het  orang oetang opvangcentrum in Semenggoh. In de middag kun je met de gids een heritage walk door het oude centrum van Kuching maken en aan het einde van de middag kun je op de boot stappen voor een sunset cruise.
  • Bezoek aan Bako nationaal park en wandeling door de jungle met een gids.
  • Je brengt een bezoek aan het Sarawak Cultural Village. Hier ontmoet je de 32 minderheidsvolkeren van Maleisië.
  • Je maakt ’s middags een jungle walk met een gids over een vlonderpad van 3 km. Je bezoekt dan ook de Deer Cave en de Lang’s Cave.
  • Je maakt een boottocht naar de bron van de Clearwater Cave. Hier kun je lekker zwemmen in het bronwater.
  • Je brengt een bezoek aan de Hot Spring warmwaterbronnen. Hier kun je ook een leuke canopy tour maken door de boomtoppen van een oerwoudreus.
  • Een bezoek aan het Sepilok orang oetan centrum leert je alles over verweesde en zieke Borneose orang oetans die gered zijn uit het oerwoud.
  • Je maakt ’s avonds een boottocht over de Kinabatangan rivier op zoek naar neusapen.


  Ter plaatse kunnen er eventueel nog meer excursies worden georganiseerd, zoals een dagtocht met een bootje naar een dorpje en een waterval. Dit is echter altijd in overleg met de groep.

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Eigen paspoort voor alle reizigers (volwassenen en kinderen) dat bij vertrek uit MaIeisië nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Binnenlandse vluchten: Voor het reserveren van de binnenlandse vluchten dien wij uiterlijk 3 maanden voor vertrek in het bezit te zijn van de correcte paspoortgegevens.   

  Geldzaken

  In Maleisië wordt er met de Maleisische Ringgit (RM) betaald. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  Pinnen: is mogelijk in de grotere steden. Voor in het binnenland is het verstand voldoende geld mee te nemen daar de pinmogelijkheden schaarser zijn.
  Contant: Maleisische Ringget en euro’s en US dollars.
  Creditcard: worden in de grotere plaatsen geaccepteerd.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.

  Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

  Maaltijden

  Het ontbijt is inbegrepen, de overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je in de meeste verblijfplaatsen zelf kunt bepalen wat en waar je eet. In Bilit is ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Je kunt in Maleisië vaak kiezen uit een continentaal of lokaal getint ontbijt.

  De Maleisische keuken is uiterst gevarieerd en smakelijk en dat komt vooral door de invloed van de verschillende bevolkingsgroepen. Zo wonen er naast Maleiers ook veel Indiërs en Chinezen in Maleisië. De bevolkingsgroepen hebben hun wereldberoemde keuken meegenomen naar Maleisië. Voor ieder is er dus een ruime keuken aan overheerlijke gerechten. 

  Behalve een enorme keur aan restaurantjes kom je op straat ook de zeer populaire ‘hawkers’ tegen, de rijdende eetstalletjes. Voor een bescheiden bedrag kun je hier fantastisch eten, met een enorme keuze. Doorgaans is het eten ook betrouwbaar! Wees dus niet te bang om het eens te proberen, want een lekkere maaltijd op straat tussen de lokale bevolking is een hele belevenis. Westerse maaltijden zijn overigens ook op tal van plaatsen te bestellen. Fruitliefhebbers kunnen in Maleisië hun hart ophalen: rambutans, mango's, durians, meloen, lychees, bananen en nangka's zijn slechts een greep uit de vele soorten en overal kun je verse vruchtensappen krijgen.
   

  Gezondheid

  Voor deze reis wordt aangeraden:
   

  • vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.
  • malariatabletten


  Deze algemene richtlijnen zijn aan verandering onderhevig en soms ook gelden voor (jonge) kinderen afwijkende richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze in de eerste jaren zijn ingeënt tegen DTP.

  De hygiënische omstandigheden in Maleisië zijn over het algemeen goed. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. We adviseren om paracetamol en een middel tegen darmstoornissen mee te nemen.
  Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril. De reisbegeleiding heeft een medische set bij zich met steriel hulpmateriaal voor noodgevallen. 

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Klimaat en geografie

  Maleisië bestaat eigenlijk uit twee delen: het schiereiland West-Maleisië waar onder meer de hoofdstad Kuala Lumpur ligt en Oost-Maleisië, op het noordelijk deel van het eiland Borneo (het zuidelijke, grootste deel van Borneo is het Indonesische Kalimantan). Oost-Maleisië, het doel van onze reis, is onderverdeeld in Sabah en Sarawak met het sultanaat Brunei als kleine enclave ertussenin. Maleisisch Borneo is overdekt met dichte jungle en wordt doorsneden door grote, wijdvertakte rivieren. Uniek aan de natuur hier is een zeer gevarieerde, enorme hoeveelheid oorspronkelijk oerbos, zowel op het laagland als in de bergachtige streken.

  Het stabiele klimaat houdt de immense hoeveelheid plant- en diersoorten in stand, dat maakt een reis naar Maleisië een absolute must voor natuurliefhebbers. Het tropische klimaat is warm en vochtig, met temperaturen tussen 20°C en 32°C. In geen enkel deel van Maleisië komt een echt droog seizoen voor, met als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar door groen is. Daarnaast zorgt de regen namelijk even voor verkoeling, en bovendien warmt het na een bui alweer snel op. De moesson heerst op Sabah en Sarawak tussen oktober en februari. De meeste regen valt overigens 's nachts, overdag valt er meestal één of enkele hevige buien, afgewisseld met droog zonnig weer.
   

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

  Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; over de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. Samen met de reisbegeleider zorgt hij voor een soepel verloop van de reis.

  FAQ

  Waarom met Djoser Family naar Maleisisch Broneo?

  De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. De reis door Maleisisch Borneo is gericht op de prachtige natuur en het ontdekken van de vele planten en dieren. De reis wordt afgesloten met een aantal dagen ontspannen aan het strand. Tevens wordt de reis begeleid door een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider. Die weet als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kan haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden, wat onze Family reizen een belangrijke meerwaarde geeft.

  Wat is de zwaarte van deze Family reis?

  In Maleisië reizen we met onze eigen bus. De reisdagen zijn erg verschillend, waarbij het kan gaan om een paar uur of een hele dag. De bus zal echter regelmatig stoppen voor een fotostop, een excursie of een lunch. Voor de grote afstanden maken we gebruik van een binnenlandse vlucht.   

  Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

  Maleisië heeft een tropisch klimaat waardoor het het hele jaar door warm en vochtig is met temperaturen tussen de 20°C en 32°C.

  De moesson heerst op Sabah en Sarawak tussen oktober en februari. De meeste regen valt overigens 's nachts, overdag valt er meestal één of enkele hevige buien, afgewisseld met droog zonnig weer.

  Hebben we een visum nodig?

  Voor Maleisië is enkel een paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is.

  Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

  Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met je gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

  Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

  Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van comfortabele hotels. De hotels in Kuala Lumpur, Damai Beach, Kota Kinabalu en Sepilok beschikken over een zwembad.
   

  Is er Wifi aanwezig op deze reis?

  De meeste hotels tijdens deze reis beschikken, soms tegen betaling, over Wifi. Het kan ook voorkomen dat de Wifi alleen in de lobby aanwezig is.

  Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

  Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften, maar we raden aan om vooral luchtige katoenen kleding mee te nemen. In hoger gelegen gebieden is het gedurende het gehele jaar frisser, een trui en lange broek zijn derhalve onmisbaar. Het is aan te raden om uw kleding enigszins aan te passen aan de plaatselijke cultuur. Draag bij voorkeur broeken die niet korter zijn dan kniehoogte en shirts met (korte) mouwen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
   

  We hebben geboekt! En nu?

  Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor je eigen Mijn Djoser. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

  Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

  Tijdens deze reis zal er redelijk veel gewandeld worden, waardoor het onmisbaar is om (wandel) schoenen met een goed profiel mee te nemen.

  Djoser Foto's en Video

  Djoser reviews

  8,0
  • Wat een prachtige reis. Een hele ervaring voor ons en zeker ook voor de kinderen. Zoveel natuurschoon en mooie dingen gezien, leuk gezelschap, prima reisbegeleiding. Kortom, zeker een aanrader!

   Bekijk alle reviews
   Go to top