Kan ik inchecken via internet?

Voor een groot aantal luchtvaartmaatschappijen is het voor individuele reserveringen al enige tijd mogelijk om een aantal uur voor vertrek via internet in te checken.
Een voordeel hiervan is dat de reiziger voor vertrek een specifieke stoelreservering kan maken. Aan de hand van een plattegrond van het toestel kan een stoel gereserveerd worden en de instapkaart worden geprint. Dit heeft als gevolg dat op de dag van vertrek alleen de bagage nog moet worden ingecheckt.

Voor groepsreserveringen was inchecken via internet tot voor kort bij geen enkele luchtvaartmaatschappij mogelijk. Sinds voorjaar 2008 zijn echter de eerste luchtvaartsystemen aangepast en kunnen ook Djoser-reizigers voor een aantal bestemmingen via internet inchecken.

Reist u met een van de volgende luchtvaartmaatschappijen dan is internet check in mogelijk:

Lufthansa (vanaf 23 uur voor vertrek)

Ga naar de website van Lufthansa. Kies vervolgens bij Identification voor de optie ‘booking reference’.
Vul bij ‘booking code’ uw vluchtreserveringsnummer in.

Vul bij ‘last name’ uw achternaam (aan elkaar), en bij ‘first name’ uw eerste officiële voornaam in (met daaraan vast MR voor mijnheer, MRS voor mevrouw) in.

Indien Flash Plugin niet is geïnstalleerd verschijnt nu daarvoor een key om dat te installeren.
Heeft u als wel Flash op uw computer, dan krijgt u 4 stappen  te zien: u zit dan in stap 1.

Stap 1 Flight selection, hierin selecteert u uw vlucht
De eerste vlucht aanvinken (is het enige hokje wat je kan aanvinken), daarna confirm selection. Heeft u nog vragen hierover dan vindt u meer uitleg onder het vraagtekentje rechts.

Stap 2: Check-in for selected flights
Rechts onderaan de keuze ‘continue with seat selection’. Als u de andere regel kiest kunt u geen voorkeur voor uw stoelreservering aangeven.

Stap 3: Seat selection
Er verschijnt een  plattegrond van het toestel voor de eerste vlucht Amsterdam – Frankfurt of Amsterdam – Munchen. Deze is onder nr 1 geel geacceerd. Is er al een stoel voor u gereserveerd, dan verschijnt deze geel in de plattegrond. Wanneer u op een groene (=vrije) stoel klikt dan kunt u de stoel wijzigen. De rode stoelen zijn al bezet. Is er voor u nog geen stoel gereserveerd, dan kunt u direct klikken op een groene stoel.
Is de stoelreservering goed dan kunt u een stoel voor de 2e vlucht reserveren door te klikken op ‘next flight’ of 2x te klikken op de 2e vlucht in het scherm. Deze wordt dan geel. Voor de 2e vlucht herhaalt u de procedure. Als alles gereserveerd is, kunt u uw stoelreservering bevestigen door rechtsonder te klikken op “Complete seat selection for above flights”.

Stap 4: Check-in confirmation
Hier kunt u uw instapkaart uitprinten.

Bij de incheck op Schiphol kunt u met de uitdraai van uw instapkaart naar de ‘bagagedrop-off counter’ bij Lufthansa om uw bagage af te geven.
 
Finnair (vanaf 24 uur voor vertrek)
www.finnair.nl Kies de button Check-in in de linker kolom.
U krijgt nu een pagina te zien waarin u onderaan bij ‘bookings reference’ uw vluchtreserveringsnummer in kunt vullen en bij ‘last name’ uw achternaam.

In het volgende scherm komt u bij stap 1 van de internet incheck:
Stap 1 Flight selection
Op het scherm verschijnen de vluchten waarvoor u via internet kunt inchecken. Daarnaast kunt u hier ook kiezen voor de keuze om uw stoel te wijzigen, indien deze al voor u is gereserveerd of direct uw instapkaart uit te printen. Is er nog niets voor u gereserveerd dan selecteert u de vluchten waarvoor u een stoel wilt vastleggen. Hierna gaat u door naar stap 2.

Stap 2 Seat reservation
De vlucht waarvoor u een stoel gaat vastleggen verschijnt links op de pagina. Daarnaast ziet u een plattegrond van het toestel. Door te klikken op een stoel kunt u uw keuze maken. Voor vluchten binnen Finland kunt u geen stoel vastleggen. De stoelkeuze bepaalt u op het moment dat u het toestel in loopt. Heeft u een stoel voor uzelf gereserveerd, dan gaat u door naar stap 3.

Stap 3 Travel information
Hierin ziet u de officiële regels van Finnair over bagage, paspoortgeldigheid en uiterste inchecktijden. Wij willen u erop wijzen dat wij in eerder informatie al meer hebben geïnformeerd over uw bagage en de tijd die wij adviseren voor het het inchecken of afgeven van de bagage op Schiphol.

Stap 4 Confirmation
Bij stap 4 kunt u uw incheck bevestigen en uw instapkaart uitprinten. U kunt er ook voor kiezen om uw incheck-gegevens via uw email nogmaals te ontvangen.