Bekijk de Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen kampeerreis van Djoser

Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen 24 dagen kampeerreis

Overland door zuidelijk Afrika

Vanaf € 3.095,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Deze kampeerrondreis laat je de natuur van Zuidelijk Afrika beleven. De kampeerterreinen bevinden zich vaak ín de nationale parken zoals Sossusvlei, Etosha en Chobe. De safaritruck brengt ons ook naar de indrukwekkende Fish River Canyon. In Kaapstad kun je naar Robbeneiland, de Tafelberg en tal van andere historische plaatsen. We bezoeken ook de meest zuidwestelijke punt van Afrika: Kaap de Goede Hoop. In de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, maken we een boottocht. De machtige Victoriawatervallen zijn een spectaculair onderdeel van deze complete kampeerreis.

Daarom Djoser

 • Excursie Kaap de Goede Hoop en pinguïns bij Boulders Beach inbegrepen
 • Maaltijden en entreegelden t.w.v. €495,- inbegrepen
 • Entreegelden nationale parken inclusief
 • Okavangodelta tour (met overnachting) inclusief
 • Boottocht Chobe-rivier inclusief
 • Combinatie van kampeer- en hotelovernachtingen
 • Goed uitgeruste safaritrucks
 • Vlucht Victoria Falls - Johannesburg (of v.v.) inbegrepen
 • Meereizende kok voor inkopen en bereiden maaltijden

Route en kaart

Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen kampeerreis

Vertrek 10-08-2024

 • 10-08-2024 Amsterdam - Frankfurt - Victoria Falls
 • 11-08-2024 aankomst Victoriawatervallen
 • 12-08-2024 Victoriawatervallen
 • 13-08-2024 Victoriawatervallen - Chobe nationaal park, gamecruise
 • 14-08-2024 Chobe NP - Maun
 • 15-08-2024 Maun - Okavangodelta
 • 16-08-2024 Okavangodelta, boottocht in een mokoro
 • 17-08-2024 Okavangodelta - Maun
 • 18-08-2024 Maun - Rundu
 • 19-08-2024 Rundu - Etosha nationaal park, gamedrive
 • 20-08-2024 Etosha NP, 'gamedrives'
 • 21-08-2024 Etosha NP, 'gamedrives'
 • 22-08-2024 Etosha NP - Spitzkoppe
 • 23-08-2024 Spitzkoppe - Cape Cross - Swakopmund
 • 24-08-2024 Swakopmund
 • 25-08-2024 Swakopmund - Kuiseb Canyon - Cha-re
 • 26-08-2024 Cha-re - Solitaire - Sossusvlei & Deadvlei - Sesriem
 • 27-08-2024 Sesriem - Fish River canyon
 • 28-08-2024 Fish River canyon - Oranjerivier
 • 29-08-2024 Oranjerivier - Cederberg
 • 30-08-2024 Cederberg - excursie Kaaps Schiereiland en pinguïnkolonie Boulder's Beach - Simon's Town
 • 31-08-2024 Simon's Town - Kaapstad
 • 01-09-2024 Kaapstad - vlucht naar Amsterdam
 • 02-09-2024 aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Onderstaand vind je eerst de beschrijving van de route van Kaapstad naar Victoriawatervallen, daarna volgt de omgekeerde route van Victoriawatervallen naar Kaapstad.

Van Kaapstad naar de Victoriawatervallen

Geniet vanaf de Tafelberg van het uitzicht op Kaapstad

Dag 1 Amsterdam - Kaapstad
Dag 2 aankomst Kaapstad

Boten haven Victoria & Albert Waterfront Kaapstad Zuid-Afrika DjoserNa aankomst in Kaapstad heb je de middag of namiddag (afhankelijk van het vluchtschema) tot je beschikking om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is tegenwoordig een gezellig plein met marktkraampjes, waar hapjes uit de Kaaps-Maleise keuken aangeboden worden. Het is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij ligt de Compagniestuin en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de haven vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen. Vanuit de oude haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vaart de boot naar Robbeneiland, waar Mandela lang gevangen zat.

Zicht op de Kaapstad vanaf de Tafelberg Zuid-Afrika DjoserDe beroemde Tafelberg en minder bekende Duivelspiek en Leeuwekop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dun deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking.


Bezoek Kaap de Goede Hoop en Pinguïns Boulder's Beach

Dag 3 Kaapstad - excursie Kaaps Schiereiland en pinguïnkolonie Boulder's Beach - Simon's Town
Dag 4 Simon's Town - Cederberg

De volgende dag verlaten we Kaapstad en rijden we over het Kaaps schiereiland naar Kaap de Goede Hoop. Onderweg doen we enkele schilderachtige plaatsjes aan, zoals Houtbaai en Simon's Town. Het nabijgelegen plaatsje Boulder's Beach staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns.

Kaap de Goede Hoop Kaapstad Zuid-Afrika DjoserKaap de Goede Hoop zelf is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Op de meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het westen de Indische Oceaan en in het oosten de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In sommige periodes van het jaar kun je hier namelijk walvissen voor de kust zien. We brengen de nacht door op een camping in het plaatsje Simon's Town. De volgende ochtend vroeg reizen we verder naar het noorden, naar Cederberg. Dit gebied geniet landelijke faam als een uitzonderlijk mooi wandelgebied en wordt nog niet overmatig bezocht. De regio is met name bekend om zijn wilde bloemen en bijzondere rotsformaties. Deelname aan een wijnproeferij (optioneel) behoort hier tot de mogelijkheden.


Prachtige vergezichten bij Fish River Canyon

Dag 5 Cederberg - Oranjerivier (Namibië)
Dag 6 Oranjerivier - Fish River Canyon nationaal park

Op weg naar Oranjerivier wordt het landschap leger en leger naarmate we verder Namaqualand doordringen. Onderweg passeren we kleine ingeslapen stadjes. Het landschap wordt weer wat groener als we in de buurt komen van de brede Oranjerivier, die de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. De oevers worden benut voor de verbouw van allerlei gewassen, waaronder katoen. In de loop van de middag bereiken we Oranjerivier, waar we kamperen aan de oevers van de rivier. Hier heb je gelegenheid om de omgeving te verkennen of even te ontspannen. Liefhebbers kunnen er een kano huren om de rivier af te zakken.

Fish River Canyon mensen genieten van uitzicht Namibië DjoserWe staan vroeg op om naar de grens met Namibië aan de overkant van de rivier te rijden. Ons reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon . De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. In het gelijknamige nationale park kamperen we op een schaduwrijke plek ten noorden van de canyon, waarvandaan we de omgeving verkennen. Als je goed oplet zie je hier al het eerste schaarse wild. Afdalen in de kloof is helaas niet meer toegestaan.


Bewonder de surrealistische omgeving van de Sossusvlei & Deadvlei

Dag 7 Fish River Canyon NP - Sesriem (Sossusvlei)
Dag 8 Sesriem - Sossusvlei & Deadvlei - Solitaire - Cha-re

Hoe verder we naar het noorden rijden hoe desolater het wordt. Ook de goede asfaltwegen laten we vandaag achter ons. Einddoel van onze inspannende en stoffige tocht is een campsite nabij het plaatsje Sesriem. 's Middags bestaat de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de Sesriem Canyon, welke is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel.

Deadvlei in Sossusvlei Namibië Djoser De volgende ochtend rijden we bij zonsopgang richting de in de omgeving liggende indrukwekkende Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. Deze pan wordt omringd door s werelds hoogste zandduinen . Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit. Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in de bizarre omgeving van Sossusvlei een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn. Na een stop in Solitaire overnachten we in de woestijn nabij Cha-re.


Wandel langs de koloniale huizen van Swakopmund

Dag 9 Cha-re - Kuiseb Canyon - Swakopmund
Dag 10 Swakopmund

Koloniaal huis Swakopmund Namibië DjoserDoor de ruige natuur van het Namib-Naukluftpark rijden we naar het aan de kust gelegen Swakopmund. Hoewel deze plaats door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats, is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. We overnachten hier in een eenvoudige backpackerslodge. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart.

De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen of het spectaculaire 'sand-boarden'. Ook bestaat er de mogelijkheid om een dolfijncruise te maken.


Bekijk eeuwenoude rotstekeningen bij Spitzkoppe

Dag 11 Swakopmund - Cape Cross (pelsrobbenkolonie) - Spitzkoppe
Dag 12 Spitzkoppe - Etosha nationaal park

Pelsrob Cape Cross kijkt in camera Namibië DjoserEen kaarsrechte weg voert ons de volgende dag Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. Daarna laten we de civilisatie weer achter ons en rijden we langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika, de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt. We stoppen bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege de grote pelsrobbenkolonie .

Rotsboog Spitzkoppe Namibië DjoserIn de omgeving van Spitzkoppe zijn verschillende rotsgravures van de Bosjesmannen gevonden. Onder leiding van een lokale gids kunnen we een mooie wandeling hiernaartoe maken. Afbeeldingen van giraffen, olifanten en ander wild zijn de stille getuigen van een periode dat deze streek vruchtbaarder was dan heden ten dage. Als er nog tijd is, maak dan zeker een wandeling door deze surrealistische omgeving, die in 1968 het decor was van de film '2001: A Space Odyssey'. Spitzkoppe staat het meest bekend om z'n natuurlijke rotsbogen 'Rock Arch' en 'Rock Bridge', dus sla deze zeker niet over. 's Avonds kamperen we in het nationaal park, zodat je kunt genieten van alle prachtige vergezichten.

De volgende dag rijden we verder naar het beroemde Etosha nationaal park.


Wild spotten in Etosha nationaal park

Dag 13 Etosha NP, gamedrives
Dag 14 Etosha NP, gamedrives

Etosha is ongetwijfeld één van de beste wildparken in Zuidelijk Afrika. Gedurende twee dagen nemen we hier de tijd om, met onze eigen truck, gamedrives (wildspeurtochten) te houden vanuit goed geoutilleerde campings.

Etosha Park Namibie DjoserDe naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Met wat geluk spot je de hele Big Five. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Bij Okaukuejo kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats die 's nachts verlicht is. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen. 


We slaan onze tenten op langs de Okavango-rivier

Dag 15 Etosha NP - Rundu
Dag 16 Rundu - Maun (Botswana)

Nijlpaard Okavangorivier Namibië DjoserVan Etosha rijden we via Grootfontijn richting Rundu. Verder noordwaarts laten we de droge woestijn achter ons en bereiken we de vruchtbare Caprivi-regio. Onderweg passeren we verschillende Owambodorpjes. In de buurt van Bangani zien we voor het eerst de Okavango-rivier. Het plaatsje zelf is niet groot. De uitgestrekte buitenwijken worden vooral bewoond door Angolezen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Ergens aan de rustige oevers van de Okavango slaan we onze tenten op. In de middag kun je een facultatieve boottocht maken op de rivier. Een facultatieve gamedrive in het Mahango nationaal park behoort ook tot de mogelijkheden. Het is hier overigens de plek om mooi houtsnijwerk of leuke gebruiksvoorwerpen te kopen van de San, de Bosjesmannen.

De volgende ochtend gaan we op weg naar Botswana.


Beleef de Okavangodelta vanuit de 'mokoro'

Dag 17 Maun - Okavangodelta
Dag 18 Okavangodelta, boottocht in een mokoro
Dag 19 Okavangodelta - Maun

Maun vormt de uitvalsbasis voor ons bezoek aan de Okavangodelta. Maun zelf is een snel groeiende stad waar aan een doorgaande weg in rap tempo benzinestations, banken en forexbureau’s gebouwd worden. Wij doen hier in een supermarkt inkopen voor ons verblijf in de delta.

Okavangodelta Botswana DjoserDe Okavangodelta is het restant van de Okavango-rivier die haar weg naar zee belemmerd zag en door de hitte van de Kalahari-woestijn werd opgeslokt. Op die plek ontstond een uniek natuurgebied dat we verkennen met kano's van uitgeholde boomstammen. Deze zogenaamde mokoro’s verschaffen ons uitstekend toegang tot dit doolhof van waterwegen. Je hoeft niet zelf te bomen, dat doen lokaal ingehuurde vissers. Behendig loodsen zij je door de met lelies en papyrus begroeide stroompjes en wijzen op de vele nijlpaarden. Onderweg leggen we aan bij eilandjes om op zoek te gaan naar wild, zoals olifanten en buffels of de schuwe rode lechwe. De Okavango is bovendien een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. 's Avonds gaan we wildkamperen op één van de vele eilandjes, waar we genieten van de mooie zonsondergang.

Na terugkeer naar Maun kun je hier 's middags nog een kijkje nemen of deelnemen aan een optionele rondvlucht boven de delta. Daarna rijden we in enkele uren naar een campsite in de buurt van het plaatsje Gweta. Hier kun je kennis maken met een ruraal dorp in Botswana waar het moderne leven van alle dag hand in hand gaat met eeuwenoude Afrikaanse tradities.


Chobe nationaal park en de adembenemende Victoriawatervallen

Dag 20 Maun - Chobe nationaal park, gamecruise
Dag 21 Chobe NP - Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 22 Victoriawatervallen
Dag 23 Victoriawatervallen - vlucht naar Johannesburg - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Over een kaarsrechte asfaltweg rijden we naar het kruispunt bij Nata, van waaruit we afslaan en noordwaarts rijden naar het Chobe nationaal park. Dit park is vooral bekend van beroemde natuurfilms die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geograpic Society. Met name de film Eternal Enemies, die vertelt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. In het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier. In het Chobe nationaal park maken we een mooie boottocht op de rivier. Die biedt je de gelegenheid om het wild, dat aan de oevers komt, te observeren en te fotograferen. Olifanten, neushoorns, krokodillen en verschillende vogels zijn hier te spotten.

Victoriawatervallen Zimbabwe DjoserIn een uurtje rijden we vanuit Chobe nationaal park naar het grensplaatsje Kazungula. We steken hier per ferry de Zambezi over en rijden het buurland Zimbabwe binnen. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten, getuige de vele bruine vlekken op de weg. De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats aan de Zambezi al van ver waarnemen. We overnachten hier in tenten waar bedden in zijn geplaatst. 's Middags ben je al in de gelegenheid om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te gaan nemen bij de grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya: 'de rook die dondert'.

Vanaf de luchthaven stappen we op de vlucht naar Johannesburg, vanuit waar we terugvliegen naar Amsterdam.


Van Victoriawatervallen naar Kaapstad

Chobe nationaal park en de adembenemende Victoriawatervallen

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 Johannesburg - vlucht naar Victoriawatervallen
Dag 3 Victoriawatervallen
Dag 4 Victoriawatervallen - Chobe nationaal park, gamecruise
Dag 5 Chobe NP - Maun

Victoriawatervallen Zimbabwe DjoserNa aankomst in Johannesburg zal een vlucht van luchtvaartmaatschappij Nationwide ons van Johannesburg naar Vic Falls brengen. De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats aan de Zambezi al van ver waarnemen. We overnachten hier in tenten waar bedden in zijn geplaatst. ‘s Middags ben je al in de gelegenheid om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te gaan nemen bij deze grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'.

’s Middags arriveren we bij het Chobe nationaal park. Dit park is vooral bekend van beroemde natuurfilms, die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geographic Society. Met name de film Eternal Enemies, die vertelt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. In het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier.

In het Chobe nationaal park maken we een mooie boottocht op de gelijknamige rivier. Die biedt je de gelegenheid om het wild, dat aan de oevers komt, te observeren en te fotograferen. Olifanten, neushoorns, krokodillen en verschillende vogels zijn hier te spotten.

Beleef de Okavangodelta vanuit een mokoro

Dag 6 Maun - Okavangodelta
Dag 7 Okavangodelta, boottocht in een mokoro

Maun vormt de uitvalsbasis voor ons bezoek aan de Okavangodelta. Maun zelf is een snel groeiende stad waaraan een doorgaande weg in rap tempo benzinestations, banken en forexbureau’s gebouwd worden. Wij doen hier in een supermarkt inkopen voor ons verblijf in de delta.

Okavangodelta Botswana DjoserDe Okavangodelta is het restant van de Okavango-rivier die haar weg naar zee belemmerd zag en door de hitte van de Kalahari-woestijn werd opgeslokt. Op die plek ontstond een uniek natuurgebied, dat we verkennen met kano's van uitgeholde boomstammen. Deze zogenaamde mokoro’s verschaffen ons uitstekend toegang tot dit doolhof van waterwegen. Je hoeft niet zelf te bomen, dat doen lokaal ingehuurde vissers. Behendig loodsen zij je door de met lelies en papyrus begroeide stroompjes en wijzen op de vele nijlpaarden. Onderweg leggen we aan bij eilandjes om op zoek te gaan naar wild, zoals olifanten en buffels of de schuwe rode lechwe. De Okavango is bovendien een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. 's Avonds gaan we wildkamperen op één van de vele eilandjes, waar we genieten van de mooie zonsondergang. Na terugkeer naar Maun kun je hier 's middags nog een kijkje nemen of deelnemen aan een optionele rondvlucht boven de delta.


Wild spotten in Etosha nationaal park

Dag 8 Okavangodelta - Maun
Dag 9 Maun - Rundu
Dag 10 Rundu - Etosha nationaal park
Dag 11 Etosha NP, gamedrives
Dag 12 Etosha NP, gamedrives

Etosha is ongetwijfeld één van de beste wildparken in Zuidelijk Afrika. Gedurende twee dagen nemen we hier de tijd om, met onze eigen truck, gamedrives (wildspeurtochten) te houden vanuit goed geoutilleerde campings.

Etosha Park Namibie DjoserDe naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier treffen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aan. Met wat geluk spot je de hele Big Five. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Bij Okaukuejo kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats, die 's nachts verlicht is. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen.

Bekijk eeuwenoude rotstekeningen bij Spitzkoppe

Dag 13 Etosha NP - Spitzkoppe
Dag 14 Spitzkoppe - Cape Cross (pelsrobbenkolonie) - Swakopmund

Rotsboog Spitzkoppe Namibië DjoserIn de omgeving van Spitzkoppe zijn verschillende rotsgravures van de Bosjesmannen gevonden. Onder leiding van een lokale gids kunnen we een mooie wandeling hiernaartoe maken. Afbeeldingen van giraffen, olifanten en ander wild zijn de stille getuigen van een periode dat deze streek vruchtbaarder was dan heden ten dage. Als er nog tijd is, maak dan zeker een wandeling door deze surrealistische omgeving, die in 1968 het decor was van de film '2001: A Space Odyssey'. Spitzkoppe staat het meest bekend om z'n natuurlijke rotsbogen 'Rock Arch' en 'Rock Bridge', dus sla deze zeker niet over. 's Avonds kamperen we in het nationaal park, zodat je kunt genieten van alle prachtige vergezichten.

Pelsrob Cape Cross kijkt in camera Namibië DjoserTijdens de rit naar Swakopmund, stoppen we bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege de grote pelsrobbenkolonie . We rijden verder langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika, de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen waarop het aantal 'miles' naar Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt.

Wandel langs de koloniale huizen van Swakopmund

Dag 15 Swakopmund
Dag 16 Swakopmund - Kuiseb Canyon - Cha-re

Hoewel SwakopmundKoloniaal huis Swakopmund Namibië Djoser door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. We overnachten hier in een eenvoudige backpackerslodge. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart.

Ook heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen of het spectaculaire 'sand-boarden'. Ook bestaat de mogelijkheid dolfijncruise te maken.


Bewonder de surrealistische omgeving van de Sossusvlei & Deadvlei

Dag 17 Cha-re - Solitaire - Sossusvlei & Deadvlei - Sesriem
Dag 18 Sesriem - Fish River Canyon


Deadvlei in Sossusvlei Namibië Djoser Op dag 17 is het einddoel van onze inspannende tocht de indrukwekkende Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. We bereiken deze vlei via het plaatsje Sesriem. 's Middags bestaat de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de Sesriem Canyon, welk is ontstaan, doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel. De pan van de Sossusvlei wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen . Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit. Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in deze bizarre omgeving een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn.


Prachtige vergezichten bij Fish River Canyon

Dag 19 Fish River Canyon - Oranjerivier
Dag 20 Oranjerivier - Cederberg

Fish River Canyon NamibieOns reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon . De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. In het gelijknamige nationale park kamperen we op een schaduwrijke plek ten noorden van de canyon, waarvandaan we de omgeving verkennen. Als je goed oplet zie je hier nog het laatste schaarse wild. Afdalen in de kloof is helaas niet meer toegestaan. De Oranjerivier, is de rivier die de grens vormt tussen Namibië en Zuid-Afrika. De oevers worden benut voor de verbouw van allerlei gewassen, waaronder katoen. 's Middags kamperen we aan de oevers van de rivier en heb je gelegenheid om de omgeving te verkennen. Liefhebbers kunnen dan een kano huren om de rivier af te zakken.

Bezoek Kaap de Goede Hoop en Pinguïns Boulder's Beach

Dag 21 Cederberg - excursie Kaaps Schiereiland en pinguïnkolonie Boulder's Beach - Simon's Town
Dag 22 Simon's Town - Kaapstad

Kaap de Goede Hoop Kaapstad Zuid-Afrika DjoserDe volgende ochtend reizen we verder naar Cederberg. Dit gebied geniet landelijke faam als een uitzonderlijk mooi wandelgebied en wordt nog niet overmatig bezocht. Bekend zijn ook de grillige zandstenen rotsformaties alsmede de cederbomen en de rooibosthee. Ook staat de regio bekend om zijn flora en fauna en bijzondere rotsformaties. Deelname aan een wijnproeferij (optioneel) behoort hier tot de mogelijkheden. Vroeg in de ochtend vertrekken we naar het zuiden, naar het Kaaps Schiereiland. Van daaruit wandelen we naar Kaap de Goede Hoop. We overnachten in het schilderachtige plaatsje Simon's Town, dat bekend staat om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns in het nabijgelegen plaatsje Boulder's Beach. De volgende dag rijden we verder naar het eindpunt van onze reis.

Geniet vanaf de Tafelberg van het uitzicht op Kaapstad

Dag 23 Kaapstad - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Zicht op de Kaapstad vanaf de Tafelberg Zuid-Afrika DjoserHet einde van de reis is in zicht. Na aankomst in Kaapstad heb je de middag tot je beschikking om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is tegenwoordig een gezellig plein met marktkraampjes, waar hapjes uit de Kaaps-Maleise keuken aangeboden worden. Het is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij ligt de Compagniestuin en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode.

Boten haven Victoria & Albert Waterfront Kaapstad Zuid-Afrika DjoserIn de haven vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen. Vanuit de oude haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vaart de boot naar het Robbeneiland, waar Mandela lang gevangen zat. De beroemde Tafelberg en minder bekende Duivelspiek en Leeuwekop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dunne deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking. Vanuit Kaapstad vliegen we vervolgens weer terug naar Amsterdam. 


Op weg met Djoser
Hoewel de reisdagen tijdens onze reizen vaststaan en ook de hotels en campings natuurlijk geregeld zijn, is iedereen vrij om te doen en te laten wat hij wil als we eenmaal op de bestemming zijn gearriveerd. De meereizende locale crew heeft altijd wel ideeën en biedt ook een programma aan, maar voor zowel de vaste als de facultatieve excursies geldt dat je nooit verplicht bent om hieraan deel te nemen. Uiteraard zijn er uit veiligheid wel beperkingen aan je vrijheid, als we in een wildpark zijn. Als je besluit er zelf op uit te gaan, kan de crew je handige tips geven. Houd er wel rekening mee dat er zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
20 jul - 12 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.395,-

Start - einde
10 aug - 02 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
07 sep - 30 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
28 sep - 21 okt
i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
19 okt - 11 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Vluchten met KLM

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
09 nov - 02 dec
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
14 dec - 06 jan
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
04 jan - 27 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
25 jan - 17 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
22 feb - 17 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
05 apr - 28 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

De reis heeft een afwijkend vluchtschema op de terugreis. U vliegt via Johannesburg en Frankfurt naar Amsterdam.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
26 apr - 19 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.395,-

Inclusief

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Regionale vlucht Victoriawatervallen - Johannesburg (of vv)
 • Lokale Engels/Afrikaanssprekende reisbegeleiding 
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Kampeerovernachtingen
 • Maaltijden tijdens kampeerovernachtingen t.w.v. € 495,-
 • Entreegelden nationale parken
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek pinguïnkolonie Boulder's Beach
 • Bezoek pelsrobbenkolonie bij Cape Cross
 • Gamedrives met truck in Etosha nationaal park
 • Excursie met mokoro's in de Okavangodelta inclusief lunch
 • 'Gamecruise' op de Chobe-rivier

Exclusief

Overige maaltijden, visum, overige entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor deze kampeerreis vanaf € 195,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad en/of Victoriawatervallen bij te boeken. In Kaapstad verblijf je vooraf of na afloop van je reis (wanneer je de reis in omgekeerde volgorde maakt) in een in het historische hart van de stad gelegen accommodatie. Het beroemde Greenmarket plein, de Compagnie tuinen en het Capetown kasteel liggen op loopafstand. De prijs is € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 120,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt.

In Victoriawatervallen is de prijs € 58,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 90,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten, en ook zonder de vlucht Victoria Falls - Johannesburg (of andersom), bedraagtvanaf €2.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen kampeerreis

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Ondanks dat de reisdagen soms erg lang waren en het opzetten en afbreken van de tent in het donker zwaar,was het een vakantie om nooit te vergeten. De campings waren sober en een aantal keren zonder bar, wifi of warm water maar meestal op mooie locaties. Eten was eenvoudig maar smakelijk. Veel gezien!

  8,0

 • Een onvergetelijke reis in vele opzichten. Ten 1e Afrika met al die prachtige dieren....zo imposant om op 15 meter een olifant of leeuw te zien. Echter de 1e 5 dagen waren een "ramp" Vlucht canceld, Koffers vermist. Van mijn vrouw nog steeds weg, iemand gerold, de truck kapot, maar toch SUPERREIS!!

  8,0

 • Prachtige reis. Redelijk basic: veel tent afbreken en opzetten (in het donker), soms lange dagen en erg vroeg vertrek. Campings soms prima en soms minder, na 3 weken ben je de klapstoeltjes en eten met bord op schoot echt wel zat. Geen reisbegeleiding, dat is jammer. Maar de route is fantastisch!

  7,0

 • Wat een reis was het! Een reis om nooit meer te vergeten, we starten bij de VicFalls en eindigde in Kaapstad. Wat ik heb veel gezien aan natuur en dieren. Elke dag was weer een nieuw hoogtepunt! De big5 gezien, Vicfalls vanaf bovenaf gezien, uit een helikopter. Prachtige locaties mijn tent neergezet

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten hoofdzakelijk in makkelijk op te zetten koepeltentjes , die bij de ingang voorzien zijn van muskietengaas. Wij zorgen voor alle kampeerspullen, behalve voor je (warme) slaapzak en eventueel een kussentje; ook voor comfortabele slaapmatjes wordt gezorgd.

De kampeerterreinen liggen op de mooiste plekken midden in de natuur. Soms kan je wild bij een aangrenzende drinkwaterplaats van dichtbij gadeslaan. De sanitaire voorzieningen op de kampeerterreinen zijn van goede kwaliteit. Goed geoutilleerde toiletgebouwen voorzien van wasbakken, toiletten en douches. Sommige kampeerterreinen hebben een zwembad voor een verkoelende duik. Bij de receptie is vaak een kleine kampwinkel of bar waar je een drankje kunt kopen. De enige plek waar je wat comfort moet inleveren is in de Okavangodelta. Hier zijn de voorzieningen beperkt, maar dat wordt gecompenseerd door het natuurschoon. Het meenemen van je eigen tent is niet toegestaan.

We overnachten in Kaapstad en in Swakopmund in een centraal gelegen guesthouses of kleinschalige lodges. Hier zijn de kamers voorzien van eigen sanitair. Bij de Victoriawatervallen slaap je in een tent welke is voorzien van een stretcher, een comfortabele matras en fris beddengoed. 

Bekijk de reviews op Tripadvisor

Kaapstad Ashanti Guesthouse
Fish River Canyon Canyon Roadhouse
Sesriem Sossus Oasis Camp
Swakopmund Amanpuri
Etosha nationaal park NWR Okaukuejo
Maun Sitatunga Camp
Chobe nationaal park (Kasane) Thebe River Safaris
Victoriawatervallen Shearwater Village

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor deze kampeerreis vanaf € 195,-.

 • Balkon Cape Diamond Hotel Kaapstad Zuid-Afrika Djoser

  We overnachten in Kaapstad in een centraal gelegen hotel

 • Restaurant Cape Diamond Hotel Kaapstad Zuid-Afrka Djoser
 • Groep toeristen camping Zuid-Afrika Djoser

  Een meerezeinde kok bereid, met hulp van de deelnemers, de maaltijden

 • Tenten Highlanders campsite Cederberg Zuid-Afrika Djoser
 • Terras Highlanders campsite Cederberg Zuid-Afrika Djoser

  In Cederberg overnachten we tussen de wijnranken en kan er een glaasje lokale wijn worden geproefd

 • Voorzijde Canyon Roadhouse Fish River Canyon Namibië Djoser
 • Zwembad Canyon Roadhouse Fish River Canyon Namibië Djoser

  Sommige campsites hebben een zwembad waar je een verfrissende duik kunt nemen

 • Opzetten tent en truck Namibië Djoser

  We overnachten in canvas tenten die makkelijk zelf op te zetten zijn

 • Zwembad Sossus Oasis Camp Namibië Djoser
 • Badkamer Sossus Oasis Sesriem Namibië Djoser

  De campsites hebben mooie schone badkamers

 • Campsite camping Sossus Oasis Sesriem Namibië Djoser

  Onze kampeerplaatsen liggen op de mooiste plekken

 • Kamer Adventure Village Namibië Djoser

  Vanuit ons hostel in Swakopmund kun je te voet het koloniale plaatsje ontdekken

 • Tent Etosha Village camp Namibië Djoser
 • Badkamer Etosha Village Namibië Djoser
 • Braaiplek Etosha Village Namibië Djoser

  Veel campings hebben een plek waar je gebruik kunt maken van de braai

 • Campsite Sitatunga Camp Maun Namibië Djoser
 • Bar Sitatunga Camp Namibië Djoser
 • Tent met bedden Shearwater Explorers Village Camp Vic Falls Zimbabwe Djoser

  Bij de Victoriawatervallen slapen we in een tent met een comfortabel bed

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vertrekdatum

  10-08-2024

  Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  18:20 - 19:30

 • Vertrekdatum

  10-08-2024

  Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Victoria Falls

  Vertrek

  21:55 - 12:10*

 • Vertrekdatum

  01-09-2024

  Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Kaapstad - Frankfurt

  Vertrek

  17:45 - 05:30*

 • Vertrekdatum

  02-09-2024

  Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  07:50 - 09:00

* aankomst volgende dag

Tijdsverschil: in de zomer is er geen verschil, in onze winter is het in zuidelijk Afrika een uur later.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten, en ook zonder de vlucht Victoria Falls - Johannesburg (of andersom), bedraagtvanaf €2.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Voor onze kampeerreizen in Afrika maken we gebruik van speciaal voor safari's uitgeruste voertuigen. Je reist per safaritruck met bergruimte voor bagage, kampeeruitrusting en voorraden. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen.

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn doorgaans van goede kwaliteit en geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in de wildparken en in het westen van Namibië tref je geen asfalt aan. Hierdoor kunnen reisdagen langer zijn en kan een lekke band ook weleens voorkomen.

In de grote steden als Kaapstad en Swakopmund kun je je eigen tijd indelen. Deze plaatsen zijn prima lopend of met een (goedkope) taxi te verkennen. Het traject Victoriawatervallen - Johannesburg (en vice versa) wordt uitgevoerd door British Airways.

 • Vliegtuig Lufthansa
 • Truck Sossusvlei Namibië Djoser

  We reizen met een goed uitgeruste truck, waarmee we ook gamedrives doen in de parken

 • Truck picknick langs de weg Namibië Djoser

  De lekkerste lunch, is de zelfgemaakte picknick onder een boom langs de weg

 • Boottocht Okavangodelta Botswana Djoser

  We verkennen de Okavango per boot om op zoek te gaan naar wild langs en op de rivier

 • Jeepsafari Etosha NP Namibië Djoser

  In Etosha kun je optioneel een jeepsafari doen

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Regionale vlucht Victoriawatervallen - Johannesburg (of vv)
 • Lokale Engels/Afrikaanssprekende reisbegeleiding 
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Kampeerovernachtingen
 • Maaltijden tijdens kampeerovernachtingen t.w.v. € 495,-
 • Entreegelden nationale parken
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek pinguïnkolonie Boulder's Beach
 • Bezoek pelsrobbenkolonie bij Cape Cross
 • Gamedrives met truck in Etosha nationaal park
 • Excursie met mokoro's in de Okavangodelta inclusief lunch
 • 'Gamecruise' op de Chobe-rivier

Excursies

Leeuwen zebra's Etosha NamibiëBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over een lokale markt op zoek naar leuke Afrikaanse souvenirs, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum, wandelt door de mooie omgevingen of zit graag bij de tent met een goed boek. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er  te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Victoriawatervallen zijn de volgende excursies én de entreegelden in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Een bezoek aan het Kaapse Schiereiland. We volgen de mooie Chapman's Peak Drive en stoppen bij Kaap de Goede Hoop (nationaal park) en de pinguïnkolonie bij Boulder's beach bij Simon's Town.
 • Vanuit onze campsite rijden we het nationale park Fish River Canyon in om de canyon vanuit een aantal uitzichtpunten te bekijken.
 • We bezoeken de duinpannen Deadvlei & Sossusvlei in Namib-Naukluft nationaal park. (vervoer per 4x4 nog ter plekke te betalen, ongeveer €12,-)
 • Bezoek aan de pelsrobbenkolonie bij Cape Cross aan de Skeleton Coast.
 • Etosha nationaal park, we maken met onze eigen safaritrucks twee 'gamedrives' per dag om het wild te observeren/fotograferen.
 • Excursie in de Okavangodelta, we rijden met jeeps diep de Okavangodelta in, maken hier een boottocht met een mokoro en gaan te voet onder leiding van een gids op zoek naar wild.
 • We maken een boottocht op de Chobe-rivier in Chobe nationaal park om het wild te observeren.


Ter plaatse zijn er nog meer interessante optionele excursies mogelijkheden.
 

 • In Lambertsbaai bezoeken we een indrukwekkende Jan-van-Gentenkolonie op Bird Island.
 • In de omgeving van Spitzkoppe bezoeken we de gravures van Bosjesmannen. Een wandeling naar de natuurlijke rotsbogen 'Rock Arch' en 'Rock Bridge', is een aanrader.
 • De beroemde Victoriawatervallen zijn makkelijk te voet vanuit onze sfeervolle accommodatie te bewonderen.
 • Swakopmund, boottocht op zee waarbij dolfijnen, robben en pelikanen kunnen worden waargenomen. Deze excursie kan bij boeking al worden gereserveerd. Zie voor meer details het kader hieronder.

Vooraf te boeken excursies

Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.

 • Walvisbaai - dolfijnentocht

  Voor de kust van Walvisbaai en Swakopmund kunnen het hele jaar door dolfijnen worden waargenomen. Tijdens deze ontspannen 4,5 uur durende boottocht bezoeken we eerst de pelsrobben kolonie bij Pelican Point en gaan we vervolgens op zoek naar dolfijnen, zeeleeuwen, maanvissen en pelikanen. Enkele zeebewoners hebben een speciale band met de gids! Dit is een geweldige manier om het zeeleven voor de kust van Namibië te ervaren. Verse oesters met een glaasje champagne maken deze tocht compleet, een bijzondere ervaring!

  Prijs € 70,- p.p.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika nog minimaal zes maanden geldig is.
 • Voor Zimbabwe dient er ter plaatse aan de grens een single-entry visum gekocht te worden. De kosten hiervoor bedragen $30,- per persoon. Indien de vlucht aankomt of vertrekt vanuit Livingstone (Zambia), dan kost het visum $50,-.
 • Voor Botswana geldt een toeristenbelasting van $30,- per persoon. Betalingen worden gedaan aan de grens. Er kan betaald worden met pinpas, creditcard of contant.
 • Het Ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid-Afrika en Namibië hebben de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.Vergeet ook het formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen van de rijksoverheid niet.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Namibië wordt er betaald met de Namibische dollar. In Botswana wordt er betaald met de pula. In Zimbabwe wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: alleen mogelijk in de grote steden van Zuid-Afrika en Namibië.
Contant: dollars/euro's
Creditcards: bij banken te gebruiken voor geldopname

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 225,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten van chauffeurs, gidsen, campcourier e.d. De richtlijn voor deze reis is een bedrag van €48,-.

Maaltijden

Drie maaltijden per dag zijn tijdens de safari/ kampeerovernachtingen bij de prijs inbegrepen.

Een meereizende kamphulp (een zgn. campcourier) draagt zorg voor de inkopen en geeft aanwijzingen bij de bereiding. Van iedere deelnemer wordt, enkele keren, tijdens de safari een helpende hand verwacht bij het koken en andere huishoudelijke activiteiten zoals het in- en uitladen van de truck.

Tijdens de overnachtingen in Kaapstad, Swakopmund en bij de Victoriawatervallen is het ontbijt inclusief, maar zijn de andere maaltijden niet inbegrepen. Dit heeft als voordeel dat je op die plekken vrij bent om te bepalen waar je (al dan niet met anderen) gaat eten.

Het basisgerecht van de landen waar we doorheen reizen is maïspap. In Zuidelijk Afrika heet dit sadza. Het wordt meestal gegeten met rund- of geitenvlees of met een saus, 'relish' genaamd. Het smaakt het lekkerst wanneer je dit met je handen eet. Een lokale specialiteit in Namibië is mahango, een soort gierst waar men pap van maakt.

In wat betere restaurants, in de hotels en lodges en restaurants in de wildparken waar we verblijven kun je vooral westers georiënteerde gerechten krijgen. Frites, pasta's, steaks en andere vleessoorten zijn voorhanden. In de grotere plaatsen vind je bovendien take-away restaurants.

De bekendste lokale snack in Zuidelijk Afrika is biltong. Dit gezouten, gedroogde vlees van rund of wild wordt meestal als borrelhapje gegeten, maar kan ook als snack je ergste honger tussendoor stillen.

Op de meest plaatsen wordt frisdrank als Cola, Fanta en Sprite verkocht. Ook mineraalwater is overal, al dan niet gekoeld, verkrijgbaar. Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook de meestal uit Zuid-Afrika geïmporteerde wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • Malariatabletten

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad en/of Victoriawatervallen bij te boeken. In Kaapstad verblijf je vooraf of na afloop van je reis (wanneer je de reis in omgekeerde volgorde maakt) in een in het historische hart van de stad gelegen accommodatie. Het beroemde Greenmarket plein, de Compagnie tuinen en het Capetown kasteel liggen op loopafstand. De prijs is € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 120,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt.

In Victoriawatervallen is de prijs € 58,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 90,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het gehele jaar kun je prima rondreizen door Zuidelijk Afrika. In het algemeen is het zo dat de seizoenen tegengesteld zijn aan de Nederlandse, omdat deze landen op het zuidelijk halfrond liggen. Met name geldt dat voor Zuid-Afrika en Namibië. Juli is de koudste maand, januari de warmste. Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen 15-20°. In de ochtend en avond kan het echter flink afkoelen, zodat warme kleding en een warme slaapzak aan te raden zijn. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger. In Botswana valt het regenseizoen in de periode tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt in deze periode dan juist volop de zon!
 

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Engelssprekende crew. Deze crew bestaat uit een ervaren chauffeur en een reisbegeleider/‘campcourier’ die verantwoordelijk is voor de organisatorische en technische aspecten van de reis. Hun uitgebreide reiservaring en deskundigheid geeft een meerwaarde aan de Djoserreis. De reisbegeleider/campcourier verzorgt tevens de boodschappen en de maaltijden. Er wordt van je verwacht dat je bij toerbeurt helpt met koken en afwassen.

Veelgestelde vragen

Hoe reizen we tussen Kaapstad en de Victoriawatervallen ?

Over land reizen we met moderne, speciaal uitgeruste safaritrucks. Deze goed onderhouden trucks bieden je uitstekend zicht op het wild. Om ons reistijd te besparen, overbruggen we bovendien het traject tussen de Victoriawatervallen en Johannesburg met een korte vlucht uitgevoerd door British Airways. Indien je de reis zonder de internationale vluchten (het landarrangement) hebt geboekt dan dien je zelf voor het vervoer tussen Johannesburg en Victoriawatervallen te zorgen.

Hoe lang zijn de reisdagen tijdens deze reis?

Tijdens deze reis doorkruis je 4 landen en overbrug je ca. 4.500 km. Je dient dus rekening te houden met een aantal langere reisdagen tijdens deze reis. Tevens zijn er 6 dagen waar helemaal niet gereisd wordt.

Reisdagen waarop maximaal 200 km gereisd wordt: 6 dagen
Reisdagen waarop minimaal 200 tot maximaal 400 km gereisd wordt: 5 dagen
Reisdagen waarop minimaal 400 tot maximaal 600 km gereisd wordt: 4 dagen

Welk bedrag moet er worden gestort in de etenspot?

Djoser hanteert geen etenspotten, die ter plekke nog door de deelnemers extra moeten worden betaald. Conform de ANVR voorwaarden zijn deze onvermijdelijke uitgaven bij ons reeds opgenomen in de reissom. Tijdens alle kampeerovernachtingen worden er drie smakelijke maaltijden per dag verzorgd. Hierbij is koffie, thee en juice inbegrepen. 

Waar overnachten we?

Tijdens de kampeerreis overnacht je in makkelijk op te zetten tenten die voorzien zijn van muskietengaas. We logeren op officiële kampeerterreinen met goede faciliteiten. Alleen tijdens de excursie in de Okavangodelta overnachten we in de vrije natuur, zonder sanitaire voorzieningen. In Kaapstad overnachten we in een comfortabel hotel, centraal gelegen bij de Compagnie tuinen. Bij de Victoriawatervallen overnacht je in een tent welke is voorzien van een stretcher met matras en beddengoed.

Is het mogelijk om een éénpersoonstent te boeken?

Tijdens deze reis is het mogelijk om een éénpersoonstent / kamer te boeken tegen een toeslag.

Als ik een verlenging van het hotel boek, is dan ook de transfer van of naar de luchthaven inbegrepen?

Tijdens de verlenging van een reis met bijboeking van het hotel in Kaapstad en/of Victoria Falls is er geen transfer van of naar de luchthaven inbegrepen. Deze dient dus zelf verzorgd te worden. Bij de receptie van het hotel in Kaapstad kunt u een taxi boeken. De kosten hiervoor bedragen zo’n R200. Het hotel is op 20 minuten afstand van de luchthaven gelegen. 

Indien u een vervroeging van de reis geboekt heeft, kunt u op de luchthaven gemakkelijk een taxi boeken bij de taxi stand als u uit de aankomsthal komt. De kosten hiervoor bedragen ook R200. Tevens is er een airport shuttle service van de luchthaven naar het centrum van de stad. De kosten hiervoor bedragen R150. 

Wie begeleidt de reis?

De Engelssprekende crew bestaat uit een ervaren chauffeur/reisbegeleider en een ‘campcourier’ die de coördinatie van de boodschappen en de maaltijden verzorgt. Er wordt wel van je verwacht dat je bij toerbeurt helpt met koken en afwassen. Alle maaltijden tijdens de kampeerovernachtingen zijn inbegrepen in de reissom. Djoser zorgt voor kook- en eetgerei, stoeltjes, tenten en slaapmatjes.

Kom ik tijdens deze reis de ‘big five’ tegen?

We kunnen het uiteraard niet garanderen, maar de kans dat je de ‘big five’ (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) ziet, is het hele jaar door erg groot. In het droge seizoen, van november tot maart, concentreert het wild zich rond de waterpoelen, waar je het makkelijk kunt fotograferen.

Welke entreegelden en excursies zijn bij de reissom inbegrepen?

Alle entreegelden voor de nationale parken (Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach, Fish River-canyon, Cape Cross, Sossusvlei, Sesriem, Etosha, Okavangodelta en Chobe) ter waarde van 165 euro, zijn inclusief. Alle gamedrives in het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Daarnaast zijn de boottocht op de Cobe rivier, de veerboot vanaf Kasane en een 'bushmen painting' wandeling ook inclusief in de reissom.

Is de vlucht Johannesburg - Victoriawatervallen of andersom inbegrepen in de reissom?

Als je het complete pakket van de reis boekt mét de internationale vluchten dan is deze vlucht inclusief in de reissom. Boek je het landarrangement en regel je je eigen vluchten dan dien je ook dit traject zelf te regelen.

Wat zijn de bijkomende kosten voor excursies?

Verschillende excursies zoals bijvoorbeeld alle gamedrives zijn inbegrepen inn de reissom. Bij enkele excursiemogelijkheden bij de Victoriawatervallen en in Swakopmund moet je rekening houden met hoge bedragen.

Een bungeejump van de Victoria Falls-brug kost je ongeveer US$ 95. Reken voor een helikoptervlucht van 15 minuten over de watervallen op ongeveer US$ 110. Voor een dag raften op de Zambezi bijvoorbeeld, betaal je ongeveer US$ 145. De entree voor de watervallen zelf bedraagt US$ 20,-. In de duinen bij Swakopmund kun je quadbike rijden voor US$ 80 of sandboarden voor US$ 45.

Het is mogelijk om deze excursies ter plaatse met een credit card te betalen. Entreegelden voor musea e.d. zijn meestal kleine bedragen.

Heb ik visa nodig voor deze reis?

Voor Zuid-Afrika en Botswana heb je geen visum nodig, voor Zimbabwe echter wel. Aan de grens kun je ter plaatse een single entry visum kopen. De kosten hiervoor bedragen US$ 30,- per persoon. Indien de vlucht aankomt of vertrekt vanuit Livingstone (Zambia), dan kost het visum $50,-. Voor Botswana geldt een toeristenbelasting van $30,- per persoon. Het paspoort dient na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

Kan ik mijn (video)camera regelmatig opladen?

Op de meeste kampeerplaatsen kun je bij de receptie (tegen betaling) accu’s/batterijen opladen. Vaak vind je stopcontacten in de toiletgebouwen. Houd er rekening mee dat in Afrika de stroom nog wel eens uitvalt en soms enkele uren niet beschikbaar is. Neem dus ook reserveaccu’s mee. Opladen is in ieder geval niet mogelijk tijdens de excursie in de Okavangodelta en op de kampeerplaats bij Twijfelfontijn.

Wat moet ik meenemen?

Probeer je bagage te beperken tot 12-15 kilo, in een reistas of rugzak. Koffers zijn namelijk heel lastig op te bergen in onze truck. Je hebt een warme slaapzak nodig (eventueel een (opblaasbaar) kussentje), maar die kun je apart van de overige bagage meenemen. Neem ook een klein dagrugzakje mee voor je camera, verrekijker, veldfles, reisgids e.d. en voor het verblijf in de Okavangodelta. Het is raadzaam kleding voor verschillende weertypes mee te nemen: luchtige katoenen kleding voor overdag, maar ook een trui/sweater of een fleecejack voor 's avonds of 's morgens vroeg als het fris is, vooral in de periode mei - oktober. Neem ook een (warme) slaapzak mee. Ook handig zijn een afritsbroek; badslippers; (sneldrogende) handdoeken; keukendoek en vaatdoek; wasknijpers; zaklantaarn; hoofdlampje; hoedje; zwemkleding; vloeibare desinfectiezeep; muggenmelk (met Deet) en goede wandelschoenen en sokken.

Moet ik een klamboe meenemen?

Je hoeft geen klamboe mee te nemen. Onze tenten zijn voorzien van muskietengaas.

Zijn er verplichte vaccinaties voor deze landen?

Vaccinaties zijn niet verplicht voor deze landen, maar inentingen tegen DTP en hepatitis A. worden wel sterk aangeraden.  Voor de landen geldt een malariarisico. We adviseren contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD, deze instanties weten precies welke vaccinaties en tabletten voor welk gebied noodzakelijk zijn. Inlichtingen zijn tevens te verkrijgen via de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl). We adviseren om muggenmelk (met Deet) mee te nemen en om 's avonds bij voorkeur kleding met lange mouwen/lange broek te dragen.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt het hele jaar prima rondreizen door zuidelijk Afrika, elk seizoen heeft zo zijn charmes. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse. Dat merk je vooral in Zuid-Afrika en Namibië, juli is hier de koudste maand en januari de warmste. Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen tussen 15 en 20°. In de ochtend en avond kan het flink afkoelen, zodat warme kleding en een warme slaapzak aan te raden zijn. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger. In Botswana valt het regenseizoen tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt de zon in deze periode juist volop!

Kan ik pinnen in Zuidelijk Afrika?

Met een pinpas kun je alleen in Zuid-Afrika en Namibië in de grote steden geld opnemen. Begint je reis bij de Victoriawatervallen, dan is het raadzaam om (indien mogelijk) bij de overstap in Johannesburg Zuid-Afrikaanse randen te pinnen. We adviseren je om het grootste deel van het bestedingsbedrag in contante dollars en daarnaast een creditcard mee te nemen. Neem in ieder geval US$ 200 contant (in kleine coupures) mee voor het visum voor Zimbabwe (US$ 50 aan de grens te verkrijgen) en facultatieve excursies. Neem ook een bedrag mee in contante euro's voor noodgevallen. Een Mastercard wordt in Botswana niet geaccepteerd, een Visacard soms. Het meenemen van een creditcard is dus raadzamer, deze is ook handig bij het afrekenen van de duurdere excursies.

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in deze landen?

De netspanning is meestal 220 volt. In Zuid-Afrika gebruikt men driepolige stekkers met ronde pinnen. De stekkers in Namibië zijn van het 13-ampèretype, met twee vierkante pinnen en een ronde. Het is dus aan te raden om een wereldstekker mee te nemen. Houd er rekening mee dat in Afrika de stroom nog wel eens uitvalt, of gedurende enkele uren niet aanwezig is. Het is daarom aan te raden om extra batterijen en accu's mee te nemen.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of internetten?

Telefoneren via het vaste net is mogelijk in de grotere plaatsen. Mobiel bellen in Zuid-Afrika kan met toestellen die gebruik kunnen maken van 3G/4G. Met de meeste moderne smartphones kun je daarom bellen in Zuid-Afrika. De kosten zijn helaas wel erg hoog dus daarom is roamen niet aan te raden. 

Het bereik voor mobiel bellen is beperkt tot (de omgeving van) de grotere plaatsen èn sterk afhankelijk van je Nederlandse provider. Informeer daar dus even voor je vertrekt.

Is er de mogelijkheid om tijdens het verblijf in Kaapstad het Robbeneiland te bezoeken?

Nee, helaas is hier te weinig tijd voor. We komen in de vroege middag aan in Kaapstad en dan heeft men enkel de namiddag om de stad te verkennen. Een bezoek aan het Robbeneiland is alleen onder begeleiding mogelijk en dient vooraf gereserveerd te worden. Boeking van tickets is mogelijk via een website: http://www.robben-island.org.za. De laatste rondleiding is dagelijks om 15.00 uur. Indien men toch heel graag het Robbeneiland wil bezoeken, is dit mogelijk door de heenreis te vervroegen.

Welke regels m.b.t. reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.

Volgens immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:

 • Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen (vertaald in het Engels);
 • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
 • Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
 • Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Je vraagt het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.

Met immigratiewet hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.


 

Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!

V: Gelden de nieuwe regels alleen voor reizen in Zuid-Afrika?
A: De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika.

V: Tot welke leeftijd gelden de nieuwe regels?
A: De regels gelden voor kinderen tot 18 jaar.

V: Moeten reizende ouders met hun kinderen een originele geboorteakte bij zich hebben?
A: Nee, een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren.
(vertaald in het Engels)

V: Welke documenten hebben reizigers nodig als ze:
1: alleenstaand ouder zijn die met een kind reist?
A: Een volledige geboorteakte en:
1.1) Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon;
1.2) Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;
1.3) Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

2: Een volwassene zijn, die met een kind reist waarvan ze niet de biologische ouder is?

2.1) Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
2.2) Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind;
2.3) Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;
2.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

3: Een alleenstaande minderjarige is?
3.1)  Een bewijs van toestemming van een van of beide ouders of de wettelijke voogd van het betreffende kind. Dit kan in de vorm van een brief of beëdigde verklaring dat het kind af mag reizen naar het land. Als het gaat om toestemming van één ouder, moet er ook een kopie aanwezig zijn van een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind.
3.2) Een brief van de persoon die het kind ontvangt in Zuid-Afrika, met zijn of haar woonadres en contactgegevens.
3.3) Een kopie van de identiteitsdocumenten en visum of verblijfsvergunning van de persoon die het kind ontvangt.
3.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

V: Hoe controleren de douane ambtenaren in Zuid-Afrika de Nederlandse papieren?
A: De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Die papieren moeten wel allemaal Engels zijn.

V: Waar vraag ik het geboortecertificaat aan en hoe lang duurt het?
A: Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.
De duur zal per aanvraag en gemeente verschillen. Neem hiervoor contact op met je gemeente.
 

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen

Bekijk alle reisblogs over Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen